Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Τα δάκρυα του Βαλμπουενά δεν λύγισαν τον ψυχρό Ίνγκασον

Ο θερμόαιμος Ματιέ Βαλμπουενά και ο ψυχρός Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον έκριναν με τα γκολ τους (1-1) το πρώτο ντέρμπι τίτλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Χιλάλ Σουντανί το γκολ που σημείωσε κόντρα στον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019
Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει με τον Χιλάλ Σουντανί το γκολ που σημείωσε κόντρα στον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI SPORTS

Σκηνή πρώτη: Ο Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον μόλις έχει ανοίξει το σκορ μέσα στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο του ΠΑΟΚ. Αντί να πανηγυρίσει, έκανε ελαφρύ τζόγκινγκ προς τη γραμμή του πλαγίου, γύρισε και κοίταξε τους εκστασιασμένους συμπαίκτες του και ανέκφραστος μοίραζε αγκαλιές. Σκηνή δεύτερη: Ο Ματιέ Βαλμπουενά μόλις είχε ισοφαρίσει για τον Ολυμπιακό στο τελικό 1-1, όμως στα ζυγωματικά του κυλούσαν δάκρυα λύπης, αφού στην εκτέλεση πιθανόν υπέστη υποτροπή του τραυματισμού που τον είχε αφήσει νοκ άουτ το προηγούμενο διάστημα. Το 'κρύο αίμα' του Ισλανδού στόπερ κόντρα στο φορτισμένο μυαλό του Γάλλου μέσου. Δεν βρέθηκε νικητής, το τελευταιο σφύριγμα στο πολυαναμενόμενο παιχνίδι της Κυριακής βρήκε τους δύο διεκδικητές (και) του φετινού τίτλου στη Super League 1 ισόβαθμους (28) στην κορυφή και με αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς για το μέλλον.

Αυτή η αλληλοεξουδετέρωση ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα όλης της βραδιάς. Για κάθε δράση υπήρχε μια αντίδραση, για κάθε κλειστή πόρτα αποδυτηρίων έξω από το γήπεδο του Ολυμπιακού υπήρχε η άρνηση της αποστολής του ΠΑΟΚ να βγει από το πούλμαν της, για λόγους ασφαλείας. Η ένταση δεν αποφεύχθηκε (ξεχωριστά επεισόδια με φίλους των γηπεδούχων, ΜΑΤ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του 'δικεφάλου', Μάκη Γκαγκάτση) σύμφωνα με ενημέρωση του ΠΑΟΚ, ωστόσο ήταν αναμενόμενη. Εμφάνιση των παικτών του Αμπέλ Φερέιρα στον αγωνιστικό χώρο, εκκωφαντικά σφυρίγματα. Δράση και αντίδραση.

Μια άλλη συνθήκη κλειδί σε αυτό το παιχνίδι ήταν η ισορροπία. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ συγκίνησαν πριν από τον αγώνα, όπως έκαναν και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Φρόντισαν να αποτίσουν φόρο στα θύματα της Θύρας 7, αλλά και να στείλουν μήνυμα σε κάθε οπαδό για τη χυδαιότητα της ύβρις κατά των νεκρών, περιλαμβάνοντας στο βίντεο και τα θύματα των Τεμπών. Η μητέρα του αδικοχαμένου οπαδού του Ολυμπιακού Γιάννη Κανελλόπουλου, αλλά και ο Ηλίας Βλαχόπουλος, που βρισκόταν στο μοιραίο πούλμαν των Τεμπών, μίλησαν για τις διδαχές που ξεπήδησαν από τον θρήνο τους και βρέθηκαν και στον αγωνιστικό χώρο, πριν από τη σέντρα του αγώνα. Μάλιστα, η κυρία Πόπη έκλεψε την παράσταση μιλώντας τόσο στον Ισπανό διαιτητή Χοσέ Μαρία Σάντσεθ, όσο και στον Πορτογάλο προπονητή του ΠΑΟΚ.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η αλληλεξουδετέρωση και η ισορροπία επετεύχθησαν σε ένα πιο ευρύ επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ 'πήρε' το 1ο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός το 2ο. Οι φιλοξενούμενοι αξιοποίησαν τις δυνάμεις τους στα πρώτα λεπτά, πίεσαν σε όλο το γήπεδο, βρήκαν κενά στην άμυνα του Ρούμπεν Σεμέδο και του Αβραάμ Παπαδόπουλου και ευτύχησαν να προηγηθούν στο 29' από μια στημένη φάση, με τον Ίνγκασον. Ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αναπληρωματικός μέχρι να τραυματιστεί ο Φερνάντο Βαρέλα, αλλά βασικός παρότι ο Βαρέλα είναι έτοιμος πια, δικαίωσε τον Φερέιρα για την προτίμησή του, έστω και σε επίπεδο σκοραρίσματος.

Στο 2ο μέρος, όμως, η είσοδος του Μαντί Καμαρά στο 60' αντί του Ανδρέα Μπουχαλάκη και η παρουσία του Χιλάλ Σουντανί από το 41' στη θέση του (υγιή) Γιώργου Μασούρα άλλαξε το μομέντουμ. Μαζί με τη μετατροπή της διάταξης του ΠΑΟΚ σε 4-5-1 με τον Ομάρ ελ Καντουρί (που πριν από τη σέντρα πήρε τη θέση του ανέτοιμου Βιεϊρίνια) να περνάει στον άξονα, η πλατφόρμα κυρίαρχιας του Ολυμπιακού ετοιμάστηκε χωρίς περαιτέρω κόπο. Το αποτέλεσμα ήταν το γκολ από πέναλτι που κέρδισε ο (δραστήριος και αναποτελεσματικός) Ντανιέλ Ποντένσε σε τάκλιν του Δημήτρη Γιαννούλη και εκτέλεσε ο Βαλμπουενά, ο οποίος βρέθηκε στο αρχικό σχήμα για πρώτη φορά μετά τις 6 Οκτωβρίου.

Στα τελευταία λεπτά υπήρξε ακόμα μια αλληλεξουδετέρωση. Ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς, ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας του φετινού πρωταθλήματος, απέναντι στους περισσότερους παίκτες του Ολυμπιακού και σίγουρα απέναντι στον Γιουσέφ ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός είχε αρκετές προσπάθειες στη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο η εξ επαφής του 79ου λεπτού και η επέμβαση του Σέρβου τερματοφύλακα θα τον στοιχειώνει και θα του υπενθυμίζει ότι έχει δύο μήνες να σκοράρει στο πρωτάθλημα.

Το τέλος του αγώνα βρήκε ακόμα μια... αλληλεξουδετέρωση. Αυτήν τη φορά με φιλοφρονήσεις μεταξύ αντιπάλων. Πλην του Σεμέδο που διαμαρτυρόταν στον διαιτητή, οι υπόλοιποι παίκτες έδωσαν ο ένας το χέρι στον άλλον, επιβεβαιώνοντας πως όλα είναι ζήτημα 90 λεπτών. Οι Πορτογάλοι προπονητές το δήλωσαν και δημόσια. "Ο ΠΑΟΚ είναι μια έμπειρη ομάδα με καλούς παίκτες και εμφανίστηκε όπως τον περιμέναμε", εξήγησε στο flash interview ο Πέδρο Μαρτίνς. "Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα μου αλλά και στον Ολυμπιακό για το παιχνίδι. Η ατμόσφαιρα ήταν ωραία και το γήπεδο ήταν όπως πρέπει. Συγχαρητήρια και στους τρεις. Στον ΠΑΟΚ, στον Ολυμπιακό και στους διαιτητές, αλλά πάνω από όλα στην ομάδα μου", υπερθεμάτισε ο Φερέιρα.

Η πρώτη από τις 4 φετινές μονομαχίες των δύο αντιπάλων στη Super League 1 έληξε δίχως νικητή και με κάθε μια ομάδα να επιχειρεί να πάρει με το μέρος της την ανωτερότητα, τη διαιτητική αδικία ή την ατυχία στον απόηχο του αγώνα. Ίνγκασον και Βαλμπουενά βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα γι' αυτό τις προηγούμενες ημέρες και σημείωσαν τα γκολ των ομάδων τους. Με τον Ολυμπιακό να έχει υπεροχή στα στατιστικά και με τον ΠΑΟΚ να μένει αήττητος για 47ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος και για 6η φορά στις τελευταίες 12 επισκέψεις του στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για τη διοργάνωση, όλα δείχνουν πως το ντέρμπι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η ισορροπία θα σπάσει πολύ αργότερα.

Έχει σημασία το αποτέλεσμα του ντέρμπι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK