Ο Μέσι 'δεν βλέπει' τον Σετιέν για να δει Κλοπ ή Γκουαρδιόλα

Εκρηκτικό είναι το μίγμα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα. Ο Μέσι δεν πιστεύει τον Σετιέν και αγνοεί επιδεικτικά τον βοηθό του, ο Σουάρες είναι στο πλευρό του όπως και οι περισσότεροι συμπαίκτες του. Η διοίκηση έχει πάρει το μήνυμα και τα σενάρια για Κλοπ ή επιστροφή του Γκουαρδιόλα είναι εδώ.

Ο Λιονέλ Μέσι δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την πρόσληψη του Σετιέν και αγνόησε επιδεικτικά την προσπάθεια του βοηθού του, Σαράμπια, να του δώσει οδηγίες στο εκτός έδρας 2-2 με την Θέλτα. (AP Photo/Angel Fernandez)
Ο Λιονέλ Μέσι δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την πρόσληψη του Σετιέν και αγνόησε επιδεικτικά την προσπάθεια του βοηθού του, Σαράμπια, να του δώσει οδηγίες στο εκτός έδρας 2-2 με την Θέλτα. AP PHOTO/ANGEL FERNANDEZ

Το μπαρούτι είναι εκεί, το φυτίλι έχει ανάψει και αν δεν βρεθεί κάποιος να το σβήσει, τα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα θα γίνουν στάχτη και μπούρμπερη. Η εκτός έδρας ισοπαλία με την Θέλτα αφήνει την ομάδα της Βαρκελώνης σε ρόλο κυνηγού της κορυφής στη La Liga. Να εξαρτάται από τα αποτελέσματα -και- της Ρεάλ Μαδρίτης, όχι μόνο τα δικά της. Μια εξέλιξη που φέρνει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για την έκκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της ομάδας, μεταξύ των παικτών και του προπονητικού επιτελείου.

Ωστόσο δεν προξενεί εντύπωση. Ο Μέσι και η παρέα του δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την απόφαση της διοίκησης να απομακρύνει τον Βαλβέρδε και να προσλάβει τον Σετιέν. Θεωρούσαν ότι πρόκειται για μια κίνηση της διοίκησης με σκοπό να κρύψει κάτω από το χαλάκι τα δικά της λάθη. Και κάπως έτσι είναι, αφού ο Τζουζέπ Μπαρτομέου και οι συνεργάτες του έχουν αποκτήσει... ελληνικές συνήθειες τα τελευταία χρόνια, ενώ η μεταγραφική πολιτική των 'μπλαουγκράνα' μπάζει νερά.

Μέσι, Σουάρες, Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς, οι παλιοσειρές της Μπαρτσελόνα, είχαν στείλει πολλάκις ξεκάθαρο μήνυμα μέσω των δηλώσεων τους. Τόσο μετά από τους σοκαριστικούς αποκλεισμούς κόντρα σε Ρόμα και Λίβερπουλ, όσο και μετά το παιχνίδι με την Ατλέτικο για το Super Cup της Ισπανίας. Τονίζοντας πως η ευθύνη δεν βαραίνει τον προπονητή, αλλά αποκλειστικά τους ποδοσφαιριστές και τα παιδικά τους λάθη. Μια έμμεση υπενθύμιση στην διοίκηση πως χρειάζονται μεταγραφές top class ποδοσφαιριστών για να στηρίξουν όσους τέτιοιυς έχουν απομείνει στο ρόστερ.

"Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, κάναμε ένα μεγάλο παιχνίδι. Μετά από καιρό, κάναμε ένα πολύ σπουδαίο ματς και κυριαρχήσαμε, με εξαίρεση τα δέκα τελευταία λεπτά όπου κάναμε λάθη που δεν μπορούν να γίνονται. Είχαμε το παιχνίδι υπό τον έλεγχό μας και έπρεπε να το καθαρίσουμε. Είναι κρίμα γιατί ήμασταν ανώτεροι για 80 λεπτά. Δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν δίκαιος ή άδικος ο αποκλεισμός. Νικάει όποιος πετύχει τα περισσότερα γκολ.

Ήμασταν καλύτεροι αλλά κάναμε παιδικά λάθη και δεχτήκαμε δύο γκολ στα τελευταία λεπτά. Έχουμε εμπιστοσύνη στον Βαλβέρδε. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε για να βελτιωνόμαστε", είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά ο Μέσι μετά την ήττα από την Ατλέτικο με 3-2.

"Το θέμα του προπονητή δεν είναι δικό μας αλλά της διοίκησης, όμως ο προπονητής δεν έχει ευθύνη. Ήταν δικά μας τα λάθη σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σε τέτοια ματς, αν κάνεις λάθη τα πληρώνεις. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε για να μην επαναλαμβάνονται", ήταν η ανάλογη τοποθέτηση του Λουίς Σουάρες για το ίδιο ματς.

Λίγες μέρες μετά ο Txingurri απομακρύνθηκε από την Μπαρτσελόνα, με τον Μέσι να 'χτυπάει' ξανά μέσω social media. "Σας ευχαριστώ για όλα, μίστερ. Σίγουρα όπου και να πας θα κάνεις υπέροχη δουλειά, γιατί πέρα από τρομερός επαγγελματίας, είσαι και υπέροχος άνθρωπος. Καλή τύχη", έγραψε ο Αργεντίνος με την ενόχληση του να είναι απόλυτη για την απόφαση της διοίκησης να δείξει στον Βαλβέρδε την πόρτα της εξόδου. Ο έμπειρος τεχνικός είχε χτίσει μια ανθρώπινη σχέση με τους σταρ της ομάδας, που τον εμπιστεύονταν με κλειστά μάτια.

Γι' αυτό και η έκρηξη του Λιονέλ Μέσι, όταν ο Ερίκ Αμπιντάλ, ως άνθρωπος της διοίκησης, είχε αφήσει υποννοούμενα για να δικαιολογήσει τις εξελίξεις. "Αρκετοί παίκτες δεν ήταν χαρούμενοι με τον Βαλβέρδε, δεν δούλευαν αρκετά, ενώ υπήρχε κι ένα θέμα εσωτερικής επικοινωνίας. Η σχέση παικτών - προπονητή ήταν πάντα καλή, αλλά ως πρώην παίκτης υπάρχουν πράγματα που μπορώ να οσμιστώ. Είπα στο κλαμπ αυτά που πίστευα και μετά από αυτό έπρεπε να παρθεί μία απόφαση", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Γάλλος, για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από τον Pulga.

"Ειλικρινά, δεν μου αρέσει να κάνω τέτοια πράγματα, αλλά πιστεύω ότι όλοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για το πόστο τους και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις αποφάσεις τους. Οι παίκτες είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι συμβαίνει στο γήπεδο και είμαστε οι πρώτοι που καταλαβαίνουμε όταν κάτι δεν πάει καλά. Οι υπεύθυνοι για το κομμάτι της αθλητικής διεύθυνσης πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και πάνω από όλα να αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεων που παίρνουν. Τέλος, πιστεύω ότι όταν κάποιος μιλάει για παίκτες, πρέπει να τους ονοματίζει, διαφορετικά τους λερώνει όλους και ταΐζει τον κόσμο με πράγματα που δεν είναι αλήθεια".

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κίκε Σετιέν είχε ένα πολύ δύσκολο έργο. Να χειριστεί τους δυσαρεστημένους -για την απομάκρυνση του προκατόχου του- σταρ των αποδυτηρίων και να τους πείσει για τις ποδοσφαιρικές του ιδέες. Τα πρώτα σύννεφα ήρθαν γρήγορα και συγκεκριμένα μετά την ήττα από την Βαλένθια με σκορ 2-0 στα τέλη Ιανουαρίου. Με τα ρεπορτάζ να υποστηρίζουν πως οι παίκτες της Μπαρτσελόνα θεωρούν εκτός λογικής τις οδηγίες του προπονητή τους και τον Σετιέν να δίνει την απάντηση σε συνέντευξη Τύπου...

"Ίσως κι εγώ να μην έχω εξηγήσει καλά τις οδηγίες μου. Σε κανέναν δεν άρεσε αυτό που είδε. Η Βαλένθια μάς εξέθεσε και μας έκλεισε καλά. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε. Αφήσαμε να περάσουν πολλές πάσες, δεν δουλέψαμε σε αυτό. Στο πρώτο ημίχρονο, δεν παίξαμε καθόλου καλά. Στο δεύτερο βελτιωθήκαμε και είχαμε τη δυνατότητα να μπούμε στο παιχνίδι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για εμάς. Δεν είναι κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς. Έχω δει πόσο αφοσιωμένοι είναι οι παίκτες μου", ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα στο Mestalla.

Φτάνοντας στην εκτός έδρας αναμέτρηση και το 2-2 με την Θέλτα, αυτό που όλοι γνώριζαν αλλά δεν έλεγαν φωναχτά, βγήκε στην επιφάνεια. Ο Μέσι αγνόησε επιδεικτικά τον βοηθό του Σετιέν, Έντερ Σαράμπια, στην προσπάθεια του τελευταίου να του δώσει οδηγίες στην διάρκεια του cooling break στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Αργεντίνος φανερά εκνευρισμένος απέφυγε τον Σαράμπια, χωρίς καν αν επιχειρήσει να το κρύψει. Ο βοηθός του Σετιέν είναι γνωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο και χαρακτήρα του, ωστόσο φαίνεται πως με τον Μέσι αυτά... δεν περνάνε.

Μετά το τέλος του αγώνα και ύστερα από ερώτηση για την εικόνα των 'μπλαουγκράνα' εκτός έδρας στη La Liga, ο Σουάρες άφησε αιχμές για το τεχνικό επιτελείο.

"Νομίζω πως είναι αυτό κάτι που θα πρέπει να το αναλύσουν οι προπονητές. Εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε για το καλό της ομάδας εντός γηπέδου. Εκτός έδρας χάνουμε σημαντικούς πόντους που δεν συνηθίζαμε να χάνουμε άλλες σεζόν. Είναι αρνητικά τα συναισθήματά μου, χάσαμε δύο βαθμούς στη μάχη για την κατάκτηση της La Liga. Εξαρτιόμασταν από εμάς τους ίδιους και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε από την Ρεάλ να χάσει πόντους".

Σύμφωνα μάλιστα με την Marca οι σχέσεις των παικτών με τον Σετιέν βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς αμφισβήτησαν ανοικτά τις επιλογές του προπονητήτ τους τόσο όσον αφορά στις αλλαγές (θεωρείται ότι καθυστέρησε να ρίξει στη μάχη τον Γκριεζμάν και τον Αρτούρ) όσο και στην τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού. Πάντα κατά το ίδιο ρεπορτάζ, οι τόνοι ανέβηκαν στη διάρκεια της συζήτησης, ενώ αρκετά μέλη της ομάδας εξέφρασαν την άποψη ότι βαδίζοντας σε αυτό το δρόμο η Μπαρτσελόνα δεν έχει ελπίδα να κατακτήσει τον τίτλο.

"Μέσα στην ομάδα ο καθένας έχει το ρόλο του. Ο κάθε παίκτης ξέρει τι είναι που μπορεί να προσφέρει και τι είναι αυτό που πρέπει να θυσιάσει για την ομάδα. Κάνουμε πολλές συζητήσεις με τους παίκτες μας, την Κυριακή η κουβέντα είχε να κάνει με το να βρούμε τρόπους να βελτιωθούμε.Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες. Ούτε εγώ ήμουν εύκολος χαρακτήρας ως ποδοσφαιριστής.

Αυτό που έχει σημασία είναι να πείσεις τους παίκτες να ακολουθήσουν όλοι το γενικό πλάνο. Υπάρχει μία καλή συνεργασία με τους παίκτες, δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Οι συζητήσεις που κάνουμε, είναι ποδοσφαιρικές. Τα πράγματα είναι απλά, θα αλλάξουν όταν θα κερδίζουμε παιχνίδια και θα έρχονται επιτυχίες. Θα πρέπει να βελτιωθούμε και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα στο οποίο πρέπει να συγκεντρωθούμε.

Οι παίκτες θα πρέπει να υπηρετήσουν το σχέδιο, είμαστε ομάδα και οφείλουμε να λειτουργούμε ως ομάδα. Θα πρέπει να θυσιάζουμε προσωπικά πράγματα για το καλό της ομάδας. Δεν έχω πρόβλημα να αποδεχτώ πως όλη αυτή η κατάσταση είναι καινούρια για μένα, έζησα παρόμοιες καταστάσεις στην Λας Πάλμας και στην Μπέτις.

Ο Γκριεζμάν; Μόνο 11 μπορούν να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο κάθε φορά. Κάποιες φορές θα παίζει ο ένας και κάποιες άλλες οι άλλοι. Όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί, ανεξάρτητα από την ιεραρχία που υπάρχει. Δεν συνέβη τίποτα μεταξύ του Μέσι και του Σαράμπια", δήλωσε ο Σετιέν πριν την μεγάλη αναμέτρηση με την Ατλέτικο στη Βαρκελώνη, χωρίς πάντως να πείσει κανέναν είναι η αλήθεια...

Οι πληροφορίες που έρχονται τις τελευταίες ώρες από την Ισπανία, θέλουν τον Σετιέν να ολοκληρώνει την θητεία του στο Camp Nou με το τέλος της φετινής σεζόν, παρά το γεγονός πως έχει υπογράψει συμβόλαιο 2,5 ετών. Οι ποδοσφαιριστές δεδομένα δεν τον εμπιστεύονται, ενώ και ο Μπαρτομέου με τους συνεργάτες του φέρονται να έχουν παραδεχτεί την λανθασμένη εκτίμηση τους για την πρόσληψη του 61χρονου τεχνικού.

Την ίδια στιγμή, η Μπαρτσελόνα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει ένα ακόμη μεταγραφικό deal που μοιάζει να μην έχει νόημα. Παραχωρώντας τον 23χρονο Αρτούρ στη Γιουβέντους, για να πάρει χρήματα και τον Μιραλέμ Πιάνιτς. Η γραμμή άμυνας είναι η μεγαλύτερη πηγή προβλημάτων για την ομάδα της Βαρκελώνης τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι μεταγραφικές προτεραιότητες είναι... άλλες.

Τεράστιο ενδιαφέρον σίγουρα θα έχει το όνομα του αντικαταστάτη, εφόσον πράγματι ο Κίκε Σετιέν αποτελέσει παρελθόν σε λίγες εβδομάδες. Με τους φίλους της Μπαρτσελόνα να ονειρεύονται την έλευση του Γιούργκεν Κλοπ ή την επιστροφή του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ωστόσο ισχυρή μοιάζει η υποψηφιότητα του θρυλικού μέσου της Μπαρτσελόνα, Τσάβι. Σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα καυτό στο στρατόπεδο των 'μπλαουγκράνα'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK