Ο Μέσι διχάζει το διαδίκτυο ως ένας αδιάφορος περιπατητής

Ένα βίντεο δείχνει τον Λιονέλ Μέσι να αφήνει επιδεικτικά έναν αντίπαλο να περάσει από δίπλα του με την μπάλα. Ο ίδιος βαδίζει, χωρίς να πιέζει ή να μαρκάρει. Ποια είναι η πραγματικότητα; Γιατί περπατάει στους αγώνες της Μπαρτσελόνα και της Αργεντινής;

Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ντινάμο Κιέβου για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Καμπ Νόου' | Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020
Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ντινάμο Κιέβου για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Καμπ Νόου' | Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Η αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Ντινάμο για το Champions League βρίσκεται στα τελευταία δευτερόλεπτα. Οι Καταλανοί είναι μπροστά στο σκορ με 2-1 και η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Ουκρανών, που επιχειρούν μια από τις τελευταίες προσπάθειες να βρουν το γκολ της ισοφάρισης. Ο Αλεκσάντρ Αντριέφσκι έχει την μπάλα στα πόδια και προωθείται προς την επίθεση από τον άξονα. Ο 26χρονος μέσος περνάει ακριβώς δίπλα από τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος απλά περπατάει και τον κοιτάει απαθής. Τι συνέβη;

Αυτή η φάση του Αργεντινού απομονώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δη των social media, προκαλώντας διχασμό γύρω από τη στάση του αρχηγού των 'μπλαουγκράνα'. Αρκετός κόσμος κάνει λόγο για αδιαφορία του σχετικά με την έκβαση του αγώνα και γενικότερα της σεζόν, αφού έχει εκφράσει την επιθυμία του να φύγει από τον σύλλογο και μπορεί να μην το κατάφερε αυτό στην προηγούμενη μεταγραφική περίοδο, όμως το καλοκαίρι του 2021 μένει ελεύθερος και θα μπορεί να φύγει (και να πάει στη Μάντσεστερ Σίτι).

Υπάρχει μία δεύτερη άποψη, σύμφωνα με την οποία ο Μέσι συμπεριφέρεται καθ' αυτόν τον τρόπο εδώ και χρόνια, όταν πρόκειται για ανασταλτικά καθήκοντα και δη στις καθυστερήσεις ενός αγώνα όπου η ομάδα του δείχνει να τον έχει κερδίσει ή να τον έχει χάσει. Υπάρχει και η... ιστορία, όμως.

Λέο, ο 'περιπατητής'

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται ότι περπατάει σε έναν αγώνα και δεν προσπαθεί όσο θα ήθελαν αρκετοί φίλαθλοι. Τον Δεκέμβριο του 2017, στο clasico κόντρα στη Ρεάλ για το πρωτάθλημα, ο Μέσι κάλυψε 8,03 χιλιόμετρα, εκ των οποίων στα 6,67 εξ αυτών (83,1%) περπατούσε, στα 867 μέτρα (10,8%) έκανε τζόγκινγκ, στα 397 μέτρα (4,95%) έτρεχε και στα 92,3 μέτρα (1,15%) έκανε σπριντ. Μόνο οι τερματοφύλακες και οι αλλαγές κάλυψαν μικρότερο χώρο από τον Μέσι σε εκείνο το ντέρμπι, όμως η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 3-0 και μάλιστα ο Αργεντινός σημείωσε γκολ.

Στο 'δικό' του Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου βρισκόταν στην καλύτερη ηλικία (27 ετών), της Βραζιλίας το 2014, η... ακινησία του Μέσι είχε δεχθεί και τότε μεγάλη κριτική. Παρ' όλα αυτά, μία ομάδα με καλές μονάδες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα όπως εκείνη η Αργεντινή, ο Μέσι την πήγε μέχρι την παράταση του τελικού και γι' αυτό αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης. Και όλα αυτά, διανύοντας ελάχιστες αποστάσεις, όπως προκύπτει κι από το παρακάτω διάγραμμα του FiveThirtyEight.

Ο Μέσι διχάζει το διαδίκτυο ως ένας αδιάφορος περιπατητής
FIVETHIRTYEIGHT


Λίγα χρόνια αργότερα, ένα διάγραμμα του ίδιου ΜΜΕ δείχνει πόσα γκολ και ασίστ πετυχαίνει ο Αργεντινός στο Champions League 2017-2018 ανά απόσταση που καλύπτει. Κι εδώ το συμπέρασμα είναι ίδιο. Μάξιμουμ αποτελεσματικότητα με μίνιμουμ απόσταση. Αποδεικνύεται ότι ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα φροντίζει να βρίσκεται στους κατάλληλους χώρους τις κατάλληλες στιγμές και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει να είναι παραγωγικός σε γκολ και ασίστ ακόμα και τώρα, σε ηλικία 33 ετών, καταπονώντας λιγότερο τον οργανισμό του.

Ο Μέσι διχάζει το διαδίκτυο ως ένας αδιάφορος περιπατητής
FIVETHIRTYEIGHT


Ο τρόπος του Μέσι φυσικά δεν είναι ο μοναδικός. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, 32 ετών πλέον, είναι ο παίκτης που αν υπήρχε Χρυσή Μπάλα φέτος θα έπαιρνε τα 'σκήπτρα' από τον Αργεντινό, ύστερα από την εκπληκτική περσινή σεζόν του. Μέχρι η Μπάγερν να συναντήσει την Μπαρτσελόνα στον αλησμόνητο προημιτελικό Champions League που έληξε με τελικό σκορ 8-2, οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν παίξει σε 7 αγώνες της διοργάνωσης. Σε περίπου ίδια λεπτά συμμετοχής, ο Πολωνός επιθετικός είχε καλύψει 70,541 χιλιόμετρα και ο Αργεντινός επιθετικός μόλις 48,685.

Το ότι ο Μέσι καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση μόνο από τους τερματοφύλακες και τις αλλαγές δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, παρ' όλα αυτά το παιχνίδι του δεν επηρεάζεται αρνητικά από αυτήν την πρακτική. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η όλη φασαρία ίσως γίνεται επειδή παρουσιάστηκαν αποσπασματικά κάποια δευτερόλεπτα από το στιγμιότυπο και όχι ολόκληρη η φάση. Διότι λίγο αργότερα, ο Μέσι κάνει ένα (ελαφρύ) σπριντ για να παρεμποδίσει έναν άλλον Ουκρανό ποδοσφαιριστή, πριν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη του αγώνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μέσι ήταν ποτέ 'μαραθωνοδρόμος' ή ότι οι συμπαίκτες του δεν κοπιάζουν και για εκείνον στον ανασταλτικό τομέα. Όμως με δεδομένο ότι στα προηγούμενα 5 παιχνίδια των 'μπλαουγκράνα' σε όλες τις διοργανώσεις είχε αναδειχθεί 4 φορές MVP με βάση την πλατφόρμα στατιστικών WhoScored και με δεδομένο ότι το χθεσινό βάδισμα οδήγησε τελικά στη νίκη και με γκολ του, ο τρόπος του Μέσι αποδίδει.


News 24/7

24MEDIA NETWORK