O Μικέλ Κιουζάνς θέλει να γίνει η αποκάλυψη της Μπάγερν

Ο Νίκο Κόβατς τα 'άκουσε' και γιατί δεν έδωσε ευκαιρίες σε παίκτες, όπως ο Μικέλ Κιουζάνς, ενώ οι περισσότεροι έδειχναν να μη θέλουν να παίξουν για αυτόν. Ο 20χρονος Γάλλος δηλώνει έτοιμος για την πρόκληση, στο reset που επιχειρούν οι Βαυαροί, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της Τετάρτης 6/11 με τον Ολυμπιακό.

Ο 20χρονος Γάλλος Μικαέλ Κιουζάνς παίζει από τα 17 στη Γερμανία και το καλοκαίρι η Μπάγερν τον 'έκλεισε' για πέντε χρόνια, γιατί της θύμιζε τον Μεζούτ Οζίλ
Ο 20χρονος Γάλλος Μικαέλ Κιουζάνς παίζει από τα 17 στη Γερμανία και το καλοκαίρι η Μπάγερν τον 'έκλεισε' για πέντε χρόνια, γιατί της θύμιζε τον Μεζούτ Οζίλ AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC

Η Μπάγερν Μονάχου δεν περνάει ωραία φέτος. Ιδιαίτερα στην Bundesliga, όπου μετά την ήττα από την Άιντραχτ, στη Φρανκφούρτη (5-1) το περασμένο Σάββατο 11/2, έμεινε και χωρίς προπονητή. Ο Νίκο Κόβατς δεν θα καθίσει άλλο σε αυτόν τον πάγκο, ολοκληρώνοντας τη συνεργασία του με τους Βαυαρούς, έπειτα από 490 ημέρες. Το ποιος θα τον αντικαταστήσει είναι μια ερώτηση, στην οποία δεν μπορούν να απαντήσουν καν οι διοικούντες τον οργανισμό.

Στον αγώνα των πρωταθλητών Γερμανίας με τον Ολυμπιακό, την Τετάρτη 6/11, για το UEFA Champions League θα αναλάβει το coaching ο μέχρι πρότινος βοηθός του Κόβατς, Χανς Ντίτερ Φλικ, ο οποίος θα είναι και ο κόουτς του ματς με την Ντόρτμουντ, το προσεχές Σάββατο (9/11) -με τις πληροφορίες του Sport1 να τον θέλουν να μένει περισσότερο. Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε ζήτησε το 2/2, με την απόφαση για το μέλλον της πρώτης καρέκλας να επανέρχεται στο προσκήνιο στη διακοπή για τις εθνικές, την ερχόμενη εβδομάδα.

Το UEFA Champions League είναι η ευκαιρία της ομάδας να 'ξεπλύνει' την ντροπή. Βλέπεις, είναι στην κορυφή του ομίλου με 9 βαθμούς -χωρίς ήττα-, με την Τότεναμ που ακολουθεί να είναι στο -5, τον Ερυθρό Αστέρα στο -6 και τον Ολυμπιακό στο -8. Δεν πρέπει ωστόσο, να ξεχνάς και την ανάγκη που 'χουν οι Πειραιώτες για ένα καλό αποτέλεσμα, προκειμένου να μπορούν να ελπίζουν στη συνέχιση της παρουσίας τους στην κορυφαία διοργάνωση -ή στο πέρασμα στο UEFA Europa League.

Ένα από τα νέα πρόσωπα που έχουν προωθηθεί στην προσπάθεια για reset που κάνει η Μπάγερν, είναι ο 20χρονος Mickaël Bruno Dominique Cuisance (εσύ να τον λες Μικέλ Κιoυζάνς). Σύμφωνα με την Die Spiegel, ένα από αυτά που 'χρεώθηκε' ο Κόβατς ήταν ότι δεν έδωσε ευκαιρίες στον Γάλλο, μολονότι πολλοί δεν έδειχναν τη διάθεση να τον βοηθήσουν ή ήταν σε κακή κατάσταση.

Σύμφωνα με το Transfermarkt, είναι ο 8ος πολυτιμότερος παίκτης εξ όσων έχουν γεννηθεί το 1999. Πρώτος είναι ο γκολκίπερ της Μίλαν, Τζανλουίτζι Ντοναρούμα.

Πήγε στην Μπάγερν το περασμένο καλοκαίρι. Του έδωσαν πενταετές συμβόλαιο και 11 εκατομμύρια ευρώ -στην Γκλάνταμπαχ, όπου άνηκε. Το όνομα του δεν έγινε τίτλος, γιατί το καλοκαίρι πήγαν στους Βαυαρούς και οι Μπεντζαμίν Παβάρ (από τη Στουγκάρδη, για 35 εκατομμύρια) και Λουκάς Ερνάντες (από την Ατλέτικο Μαδρίτης, για 80.000.000 ευρώ). Δηλαδή, δυο από τα μέλη της πρωταθλήτριας κόσμου, Γαλλίας. Προφανώς και στο Νο1 της λίστας 'μεταγραφές' τοποθετήθηκε ο Φιλίπε Κουτίνιο. Αλλά ας πάμε στο θέμα μας, που είναι ο Κιουσάνς.

Φόρεσε τρεις διαφορετικές φανέλες -ισάριθμων διαφορετικών συλλόγων- του Στρασβούργου όπου γεννήθηκε, στις 16/8 του 1999. Αυτή που ξέρουν όλοι τον απασχόλησε από το 2007 έως το 2012. Ακολούθησε η SC Schiltigheim της Championnat National 2 (2012-14) και μετά πήγε στη Νανσί -λίγο μετά τον Κλέμεντ Λενγκλέ, τον οποίον θα βρεις τώρα στην Μπαρτσελόνα. Ο  Κιoυζάνς ξεχώρισε ως playmaker που έβλεπε πολύ καλά γήπεδο και είχε αντίληψη και αντανακλαστικά -για το τι έπρεπε να γίνει. “Μπορούσε να αλλάξει την απόφαση του, σε κλάσματα” είπε ο Ζαν Ρομπέρ Φουσέρ, προπονητής των ακαδημιών. 

Όλοι τον θυμούνται ως το παιδί που ήθελε -πάρα πολύ- να πετύχει. Για αυτό και δούλευε ασταμάτητα. Ανέκαθεν ήταν φιλόδοξος και το είδωλο του ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Στα 17, από τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας βρέθηκε στη Γερμανία, όπου του έδωσαν το πρώτο συμβόλαιο. Ο αθλητικός διευθυντής της Γκλάντμπαχ, Μαξ Έμπερλ είχε πει ότι ο σύλλογος είχε ενθουσιαστεί με την απόκτηση του Κιουζάνς, γιατί εκείνη την εποχή η διεκδίκηση των κορυφαίων ταλέντων είχε φτάσει σε επίπεδα απελπιστικού ανταγωνισμού. Η ικανότητα του στο να δημιουργεί, όπως διατηρούσε τη ψυχραιμία του τον έκαναν να ξεχωρίσει.

Στις 18 του περασμένου Αυγούστου, λίγο μετά τα 20α του γενέθλια, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Μπάγερν που τον είχε 'διαβάσει' και τον ήξερε απ' έξω και ανακατωτά. Σημείωση: του είχαν κάνει πρόταση οι κορυφαίοι σύλλογοι της χώρας του.

Στις 19/9 του 2017, της πρώτης χρονιάς που πήγε στην Γκλάντμπαχ έκανε ντεμπούτο στην ελίτ των γερμανικών πρωταθλημάτων (στο εντός έδρας 2-0 επί της Στουτγκάρδης) και έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία παίκτης του συλλόγου που ξεκίνησε ματς. Στο τέλος της σεζόν, οι φαν τον προτίμησαν για 'παίκτη της χρονιάς'. Το δώρο του ήταν η επέκταση συμβολαίου. Είχε παίξει σε 24 ματς, στα 9 ως βασικός, είχε 2 γκολ και ισάριθμες ασίστ. Ήταν μόλις 18 χρόνων. Την αγωνιστική περίοδο 2018-19 περιορίστηκε στις 13 εμφανίσεις. Ξεκίνησε μόλις σε ένα ματς.

Ο αθλητικός διευθυντής του οργανισμού, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι “στην πρώτη του σεζόν με την Γκλάνταχ ο 'Μίκα' ήταν ο παίκτης της χρονιάς”. Αποκάλυψε και πως τον παρακολουθούσε μια διετία εξ ου και ήξερε τη βελτίωση που έχει παρουσιάσει, μαζί και ότι “μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο κοντά μας. Μπορούμε να τον βοηθήσουμε να φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων του, όπως κάνουμε πιο δυνατή την ομάδα μας”. Ο Σαλιχάμιτζιτς είχε δει τον Κιoυζάνς και με τις μικρές εθνικές της Γαλλίας (από την U16 και μετά) και τα όσα έκανε σε διεθνές επίπεδο τον έπεισαν να κάνει την κίνηση.

Κυρίως εστίασε σε όσα έκανε ο παίκτης στο UEFA European U19 το 2018. Επιλέχθηκε ως μέλος της καλύτερης ομάδας της διοργάνωσης που διεξήχθη στη Φινλανδία, αφότου βοήθησε τους 'τρικολόρ' να φτάσουν έως τα ημιτελικά. Εκεί τους σταμάτησε η Ιταλία που στον τελικό έχασε από την Πορτογαλία. Ο Κιoυζάνς είχε δύο γκολ και μια ασίστ, σε τέσσερα ματς.

Ακολούθησε η κλήση του στην U20, για το παγκόσμιο του 2019, όπου οι Γάλλοι τέθηκαν εκτός από τις ΗΠΑ (3-2), στη φάση των '16'. Μολονότι παίζει στην πιο επιθετική θέση του 'δεκαριού' από τον Μεζούτ Οζίλ, όπως έγραψε το 90min "οι συγκρίσεις με τον διεθνή επιθετικό μέσο της Άρσεναλ είχαν ήδη ξεκινήσει. Ο νεαρός ήταν συνηθισμένος σε ένα πιο 'βαθύ' ρόλο μέσου, λειτουργούσε περισσότερο ως box to box παίκτης, μολονότι το στιλ του μοιάζει με αυτό του Οζίλ. Έχει εξαιρετικό αριστερό πόδι, μπορεί να μοιράσει την μπάλα αποτελεσματικά, με κοντινές και μακρινές πάσες και στην Γκλάντμπαχ τον έμαθαν να χειρίζεται καταστάσεις 'νεκρής' μπάλας. Διαθέτει και τρόπους να ξεγελάει τους αντιπάλους, για να τους περνάει και να δημιουργεί χώρους”. Όλα αυτά βέβαια, μένει να αποδειχθούν. H πρώτη ύλη υπάρχει. Όπως και η διάθεση από τον 20χρονο. Μένουν οι ευκαιρίες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK