Ο Νεϊμάρ και οι 14 τραυματισμοί σε 3 χρόνια

Την τελευταία ημερολογιακή τριετία έχει αντιμετωπίσει 14 διαφορετικούς τραυματισμούς. Δυο φορές μπήκε και στο χειρουργείο. Ο Νεϊμάρ είχε πει πως δεν περνάει καλά όταν είναι στο γήπεδο, αλλά δεν τον είχες πιστέψει.

Ο Νεϊμάρ έχει υποστεί 23 διαφορετικούς τραυματισμούς από το 2013 μέχρι σήμερα. Οι 14 προέκυψαν στα χρόνια του με την Παρί Σεν Ζερμέν (την τελευταία τριετία).
Ο Νεϊμάρ έχει υποστεί 23 διαφορετικούς τραυματισμούς από το 2013 μέχρι σήμερα. Οι 14 προέκυψαν στα χρόνια του με την Παρί Σεν Ζερμέν (την τελευταία τετραετία). AP PHOTO/MANU FERNANDEZ, POOL, FILE

Aν σου ζητήσω να θυμηθείς ΜΙΑ φάση από το 2018 World Cup θα είναι α) από τους πρωταθλητές Γάλλους, β) από την εξαιρετική πορεία της Κροατίας ή γ) τον Νεϊμάρ να γίνεται από τα πιο δημοφιλή memes στην ιστορία των memes; Απάντησε μου ειλικρινά.

Στο replay της φάσης θα δεις πως ο Λαγιούν όντως τον 'βρίσκει' στον αστράγαλο -που είχε χειρουργήσει. Και θα αναγνωρίσεις ότι είχε επιλέξει να εξευτελιστεί, μπροστά σε όλον τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, προκειμένου να δώσει ένα πλεονέκτημα στην ομάδα του. Σε αυτά που είχε πει κατόπιν ερμηνείας ήταν πως “μπορεί να θεωρείτε πως υπερβάλλω και πράγματι, κάποιες φορές το κάνω, αλλά η αλήθεια είναι πως υποφέρω στον αγωνιστικό χώρο. Έχετε την εντύπωση πως θέλω να υποφέρω όλη την ώρα στα τάκλιν; Προφανώς και δεν θέλω, γιατί πονάει πάρα πολύ. Μετά τα ματς, κάθομαι στο γήπεδο για τέσσερις με 5 ώρες, ώστε να βάζω πάγο. Είναι περίπλοκο και δεν μπορείτε να το καταλάβετε, αν δεν το ζήσετε. Είδα τα σχόλια. Προτίμησα να τα εκλάβω ως αστεία”.

“Η δουλειά μου είναι να ντριμπλάρω και να αντιμετωπίζω τον αντίπαλο. Δεν γίνεται να κάθομαι μπροστά του και να του λέω 'αγαπητέ, συγγνώμη αλλά θα ήθελα να σκοράρω ένα γκολ'. Πρέπει να τον ντριμπλάρω για να τον περάσω. Πρέπει να δοκιμάσω να κάνω κάτι και εκείνος προσπαθεί να μην μου το επιτρέψει. Συνήθως με φάουλ”.

Σε συζήτηση που είχε κάνει με τον Ρονάλντο, τον Οκτώβρη του 2019 είχε εξηγήσει πως 'αν δεν βουτούσα σε κάθε ματς, θα ήμουν πάντα τραυματίας. Οφείλουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας, γιατί δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς'. Εκείνη την εποχή, ήταν εκτός με πρόβλημα στον ιγνυακό τένοντα -το οποίο απέκτησε σε διεθνές φιλικό της Βραζιλίας με τη Νιγηρία και θα τον άφηνε εκτός για τέσσερις εβδομάδες. Είχε ήδη περάσει αρκετό χρόνο στο κρεβάτι του φυσικοθεραπευτή.

Από το 2013-14 έως σήμερα έχει υποστεί 23 τραυματισμούς που τον κράτησαν εκτός 29 αγώνων της Μπαρτσελόνα και 64 της Παρί (έχασε άλλα 4 τη σεζόν 2015-16, λόγω ασθένειας και φέτος έναν αγώνα, λόγω Covid-19). Λόγω αστραγάλου έχασε και το 2019 Copa America, όπως και τον ημιτελικό του 2014 World Cup.

Ο πρώτος μεγάλος τραυματισμός ήταν αυτός της 16ης του Γενάρη του 2014, όταν ο Αλέξις Ρουάνο του έκανε 'δολοφονικό τάκλιν, στο ματς της Χετάφε με την Μπαρτσελόνα για το Copa del Rey. Αποχώρησε υποβασταζόμενος. Οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως έχει ρήξη τένοντα. Ο δεύτερος ήλθε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της ίδιας χρονιάς, που διεξήχθη στη Βραζιλία. Στο ματς με την Κολομβία, ο Καμίλο Ζούνιγκα είχε κίνηση καράτε όπως προσγειωνόταν με το γόνατο στην πλάτη του Νεϊμάρ Για αρχή τον έθεσε εκτός ημιτελικού (με τη Γερμανία). Μετά τον υποχρέωσε να κάνει θεραπείες για ένα μήνα, για να διορθώσει το πρόβλημα που είχε προκληθεί στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Δεν τον ένοιαζε, γιατί είχε σταθεί πολύ τυχερός. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη που είχε δώσει, υπήρχε και η πιθανότητα να καθηλωθεί σε αμαξίδιο.

Δες όμως, όλα όσα του έχουν συμβεί και τον υποχρέωσαν να μείνει εκτός -όχι όσα του συμβαίνουν γενικά σε κάθε ματς, καθώς είναι αυτός που προσπαθούν να σταματήσουν όλοι οι αντίπαλοι, με κάθε τρόπο.

Παρ' ότι έχει εξηγήσει γιατί κάνει 'βουτιές', το όνομα που του είχε 'βγει' τον συνοδεύει ακόμα. Γεγονός είναι ότι δεν έχει βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του, που 'κατάφερε' ακόμα και να τραυματιστεί την επομένη του τελευταίου γενέθλιου πάρτι του. Από τότε που πήγε στην Παρί μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει να είναι υγιής στα γενέθλια του. Όλα αυτά συντηρούν και τη δυσπιστία όσων τον βλέπουν να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο -πως σωριάστηκε γιατί κάτι έγινε και όχι για να κερδίσει κάτι. Αυτό ίσχυσε και την Κυριακή 13/12, στο παιχνίδι της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Λιόν, όταν έγινε αυτό που θα δεις.

Στο replay φάνηκε ξεκάθαρα γιατί ο διαιτητής απέβαλε τον Μέντες, πού 'κλείδωσε' ο αριστερός αστράγαλος του Νεϊμάρ, όπως και γιατί αποχώρησε με φορείο. Ειρήσθω εν παρόδω, όλα αυτά συνέβησαν στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Παρεμπιπτόντως, η Παρί έχασε και έπεσε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Το ενδιαφέρον όμως, επικεντρώθηκε στο τι έπαθε ο Νεϊμάρ. Με πρώτο και καλύτερο τον πατέρα του, που έγινε έξαλλος και έγραψε στο Instagram τα εξής: “Για πόσο ακόμα θα συμβαίνει αυτό; Ενώ έχουν ειπωθεί τόσα, πώς επιτρέπεται αυτή η εκτεταμένη βία; Γιατί δεν το 'κόβουν' από την αρχή, από το πρώτο φάουλ; Γιατί περιμένουν να γίνει και έβδομο και όγδοο και ένατο φάουλ; Πρέπει να δούμε το VAR για να καταλάβουμε τι είναι αποβολή; Πρέπει να δούμε το VAR για να δούμε τι βιαιότητα; Πρέπει να χτυπήσει κάποιος για να πάρουμε ειλικρινείς αποφάσεις; Ένας παίκτης κάνει ανεύθυνο, βίαιο τάκλιν-ψαλίδι, με τον αντίπαλο να μην έχει την παραμικρή ευκαιρία να αμυνθεί. Όταν δεν δίνεις φάουλ από την αρχή του αγώνα -και είναι δεδομένα βίαια- 'τρέφεις' τέτοιου είδους παίκτες και συμπεριφορές”. Θα παραδέχεσαι πως ένα δίκιο το έχει ο άνθρωπος.

Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν πως δεν υπάρχει κάταγμα και η καλή ψυχολογική κατάστασή του φάνηκε από το μήνυμα που έστειλε μέσω Instagram στον Λιονέλ Μέσι, με τον οποίο επιθυμεί διακαώς να βρεθεί ξανά στην ίδια ποδοσφαιρική στέγη (όποια κι αν είναι αυτή) λέγοντάς του ''θα τα πούμε σύντομά φίλε μου''.

News 24/7

24MEDIA NETWORK