Ο Ολυμπιακός δεν έπαθε και τίποτα στο Μόναχο

Ο Ολυμπιακός ήταν υπερ-συντηρητικός στο Μόναχο, έφυγε όμως με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, τηρουμένων των αναλογιών. Όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο "ευτυχώς, δεν πάθαμε και τίποτις". Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης.

Συναγερμός στην περιοχή του Ολυμπιακού, με τον Ζοζέ Σα πάνω απ' όλους να διώχνει την μπάλα
Συναγερμός στην περιοχή του Ολυμπιακού, με τον Ζοζέ Σα πάνω απ' όλους να διώχνει την μπάλα EUROKINISSI SPORTS

Δεν είναι ο Ολυμπιακός μια ομάδα που θα μπορέσει να απειλήσει την Μπάγερν μέσα στο γήπεδό της, έστω κι αν το γερμανικό συγκρότημα έχει διώξει τον προπονητή του, βιώνει μια κρίση. Μην τα συγχέουμε, όμως. Η Μπάγερν 'κλυδωνίζεται'. για τα δικά της στάνταρ, όχι των άλλων ομάδων. Απόδειξη οι 4 νίκες που μετράει σε ισάριθμες αγωνιστικές του Champions League, με 15-4 γκολ και την εξασφάλιση του πρώτου 'εισιτηρίου' στην επόμενη φάση. Πού να ήταν και όλα καλά στο Μόναχο...

Μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο να παίζουν τα ελληνικά κλαμπ στα ίσια την πρωταθλήτρια Γερμανίας, θα φάμε πολλά ψωμιά. Μπορεί και να μη το δούμε ποτέ. Η διαφορά είναι τεράστια. Και δεν φαίνεται μόνο στην σύγκριση των οικονομικών μεγεθών. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δυο επιλογές. Ή προσπαθείς να αποφύγεις τον διασυρμό, όπως φανερά προσπάθησε να κάνει ο Ολυμπιακός στο 0-2 της 'Άλιαντς Αρένα', ή βγαίνεις στο γήπεδο να διασκεδάσεις, να παίξεις την... μπαλίτσα σου και ό,τι γίνει. Πόσοι οπαδοί, όμως, αντέχουν να δουν την ομάδα τους να συντρίβεται, επειδή αποφάσισε να ξανοιχτεί και να παίξει (όσο μπορεί) ποδόσφαιρο; Στην Ελλάδα, όπου μετράει πρώτα απ' όλα το αποτέλεσμα, ουδείς θα πει "ναι, αλλά προσπάθησε". Θυμηθείτε πως έχανε ο Ολυμπιακός τα παλιότερα χρόνια, όταν ξεμυτούσε από την Ελλάδα. Έβγαινε μπροστά και γύρναγε με τις βαλίτσες του φορτωμένες με γκολ.

Τρεις πάσες μόλις στο 18'

Ο συντηρητισμός που εκδήλωσε την Τετάρτη ο Ολυμπιακός, δικαιολογείται. Όχι όμως κι η εμφάνισή του. Μπορεί να αμύνεσαι διαρκώς, να μη θες να δώσεις δικαιώματα, όχι όμως με τον πολύ παθητικό τρόπο που το έκαναν οι 'ερυθρόλευκοι'. Να δεχθούμε ότι οι Γερμανοί είχαν έναν λόγο παραπάνω να πιέσουν, να κλέψουν μπάλες, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά την αποχώρηση του προπονητή τους. Να υποθέσουμε επίσης ότι τα πράγματα έτσι κι αλλιώς θα ήταν δύσκολα για τους Πειραιώτες, σε μια έδρα που υποκύπτουν σχεδόν όλες οι ομάδες. Παρόλα αυτά, το ότι μόλις στο 18ο λεπτό ο Ολυμπιακός κατάφερε να αλλάξει 3 πάσες, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη γερμανική ομάδα. Πολύ φοβισμένος, χωρίς οίστρο, χωρίς καν ποδοσφαιρικό τσαμπουκά που χρειάζεται για να μπορέσεις να πάρεις θετικό αποτέλεσμα.

Από την στιγμή που δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα, οι 'ερυθρόλευκοι' ήλπιζαν σε θαύματα. Να συνεχίσει ο Ζοζέ Σα να πιάνει τα πάντα ή να αστοχούν οι γηπεδούχοι εξ επαφής. Ήταν ποδοσφαιρική νομοτέλεια το γκολ των γηπεδούχων. Κάποια στιγμή, κουτσά-στραβά, ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι θα έπαιρνε μια σωστή πάσα, όπως και έγινε στο 69, για να ανοίξει το σκορ.

Ο Ολυμπιακός είχε στο μυαλό του να ανακόψει τις επιθέσεις και όχι να τις 'καταστρέψει', κρατώντας την μπάλα. Οι 3 χαφ, που προτίμησε για ένα ακόμη ματς ο Πέδρο Μαρτίνς, δεν απέδωσαν αυτά που περίμενε. Ούτε το σχέδιό του να αιφνιδιάσει με τον Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, έπιασε τόπο. Με εξαίρεση την πρώτη φάση, όπου ο Σέρβος πράγματι ανέδειξε την αδυναμία του Αλφόνσο Ντέιβις και έφυγε από τα δεξιά, πατώντας και στην περιοχή των αντιπάλων, δεν υπήρξε κάτι άλλο. Ακόμη κι έτσι, βέβαια, ο νεαρός εξτρέμ ήταν φανερά πιο χρήσιμος από τον Ντανιέλ Ποντένσε, που σχεδόν πέρασε απαρατήρητος. Ο Ραντζέλοβιτς, άλλωστε, έκανε και τη μοναδική τελική προσπάθεια με αξιώσεις που είχε ο Ολυμπιακός, όταν πήρε την πάσα-τακουνάκι του Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο και σούταρε καλά, στέλνοντας την μπάλα άουτ, από τη δεξιά γωνία του Μάνουελ Νόιερ. Αν δεν κάνουμε λάθος, ήταν και η μοναδική φορά που ο Γερμανός τερματοφύλακας έπεσε στο χορτάρι και στα 90 λεπτά.

Ο Βαλμπουενά και η μέθοδος Μπάγερν

Η σκέψη μπορεί να μην ήταν λάθος, η εκτέλεση ωστόσο απείχε πάρα πολύ από τον σχεδιασμό. Μπορούσε να είναι εκτός ενδεκάδας ο Ποντένσε; Λίγο δύσκολο, αν αναλογιστούμε την ικανότητα του Πορτογάλου να κρατάει την μπάλα περισσότερο από τους συμπαίκτες του και να δημιουργεί καταστάσεις στο ένας εναντίον ενός. Αν ο Ματιέ Βαλμπουενά ήταν πιο έτοιμος, σίγουρα ο Μαρτίνς μπορεί να σκεφτόταν τον Γάλλο από την αρχή, σε έναν αντίστοιχο ρόλο. Δεν ήταν, όμως. Η επιστροφή στη δράση σημαίνει ότι σταδιακά θα ξαναβρεθεί στον ρόλο του και ο Ολυμπιακός θα κερδίσει πόντους σε ποιότητα, κράτημα της μπάλας και εμπειρία που προσφέρει ο Βαλμπουενά, παίζοντας από την αρχή στην 'ερυθρόλευκη' ενδεκάδα.

Κι έτσι, οι Γερμανοί άρχισαν από νωρίς τις τελικές προσπάθειες, σουτάροντας, κερδίζοντας κόρνερ, με αρκετή δόση... τσαπατσουλιάς μεν, αλλά με μέθοδο και το γνωστό παιχνίδι Μπάγερν. Η ομάδα του Μονάχου δεν πνίγει ολότελα τον αντίπαλό της. Δεν κάνει καταιγιστικές επιθέσεις. Παίζει, όμως, σε ένα τέμπο, που εξοντώνει. Κάθε φάση της είναι η... συνέχεια της προηγούμενης και πάει λέγοντας. Στο τέλος, ο αντίπαλος εξουθενώνεται, πέφτει αποκαμωμένος, όπως συνέβη και με τον Ολυμπιακό.

Από την στιγμή που η ελληνική ομάδα δεν έβαζε έστω κι ένα μικρό προβληματάκι στην Μπάγερν, η τύχη του αγώνα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Το ματς πήγε εκεί που ουσιαστικά περίμεναν όλοι με τις μικρότερες συνέπειες και πολύ γρήγορα η μεν Μπάγερν έβαλε τον οργανισμό της στη διαδικασία του επερχόμενου ντέρμπι Bundesliga με την Ντόρτμουντ, ο δε Ολυμπιακός στην υπόθεση νίκη κόντρα στον Ατρόμητο.

Η Ευρώπη μπορεί να περιμένει και για τους δυο. Οι Γερμανοί στα επόμενα δυο ματς θα κάνουν... ροτέισον, αν και ο Ολυμπιακός πολύ θα τους ήθελε να τα δώσουν όλα μέσα στο Βελιγράδι, νικώντας και τον Αστέρα. Οι Πειραιώτες ξέρουν ότι το μεγάλο λάθος το έκαναν στο 'Μαρακανά', όταν είχαν στα χέρια τους μια νίκη που θα τους έχριζε φαβορί για την 3η θέση που δίνει συνέχεια στο Europa League. Έχουν, όμως, και τη ρεβάνς αυτού του αγώνα στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'. Κι εκεί, πράγματι, μπορούν να ρεφάρουν, να παίξουν μπάλα και να κυνηγήσουν την 3η θέση που θα τους κρατήσει σε ευρωπαϊκή εγρήγορση και το νέο έτος. Ενδιάμεσα, βέβαια, θα έχουν επισκεφτεί το Λονδίνο για να παίξουν με την Τότεναμ. Και νωρίτερα έχουν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, για τη Super League 1 .

Θα ξεπεράσει τα 50 γκολ φέτος ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK