Ο Ολυμπιακός προκάλεσε οικονομικό σοκ στην Άρσεναλ

Πόνταραν πολλά και θα πάρουν ελάχιστα πίσω οι Λονδρέζοι ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού τους από τον Ολυμπιακό στην πρώτη νοκ άουτ φάση του Europa League.

Ο απογοητευμένος Αλεξάντρ Λακαζέτ δεν πιστεύει ό,τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στο Άρσεναλ-Ολυμπιακός
Ο απογοητευμένος Αλεξάντρ Λακαζέτ δεν πιστεύει ό,τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στο Άρσεναλ-Ολυμπιακός AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Η λαμπρότητα και -κυρίως- η γενναιότητα του Ολυμπιακού στο αυτοσχέδιο 2-1 επί της Άρσεναλ καθρεπτίζονται αφενός μεν στις 34 πιο απολαυστικές φωτογραφίες μιας νύχτας που κανείς δεν θα ξεχάσει αφετέρου δε στους 10 λόγους που ο Πέδρο Μαρτίνς δεν νοιάζεται για ό,τι λες. Για τους 'ερυθρόλευκους' το συναίσθημα της στιγμής ήταν πολύ πιο ισχυρό από την όποια οικονομική ανταμοιβή που χαρίζει η πρόκριση στους '16' του Europa League, σε συνδυασμό με το συναπάντημα με την ξαναγεννημένη Γουλβς, και φυσικά αντιστρόφως ανάλογο της ψυχικής κατάστασης των Λονδρέζων που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Πρώτα όταν στο 119' ο Ελ Αραμπί 'εκτέλεσε' τον Λένο και πολύ περισσότερο στο 124' όταν ο ολομόναχος Ομπαμεγιάνγκ απέτυχε να βρει στόχο.

Ο Μικέλ Αρτέτα επεσήμανε, εξίσου σοκαρισμένος, πως "η ήττα από τον Ολυμπιακό πονάει πολύ, αλλά δουλειά μου είναι να σηκώσω τους παίκτες, επαναφέροντας την πίστη και πείθοντάς τους πως έχουμε πολλά να διεκδικήσουμε ακόμη". Ο ίδιος όμως είναι αδύνατον να επέμβει στα λογιστικά τεφτέρια του κλαμπ και να μετριάσει την οικονομική ζημιά που αφήνει πίσω ο πρόωρος αποκλεισμός.

Έχουν ήδη μπει μέσα και το... ξέρουν

Δεν ήταν μυστικό ότι οι 'κανονιέρηδες' είχαν ποντάρει πολλά στην κατάκτηση της κούπας. Το πρεστίζ ενός ευρωπαϊκού τροπαίου ήταν ο ένας λόγος. Ο άλλος, ο πρωταρχικός, ήταν ταμειακός και μόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαν εξασφαλισμένη μια θέση στους ομίλους του επόμενου Champions League και θα ισορροπούσαν μεμιάς τη 'χασούρα' από την περυσινή σεζόν, καθώς η σύγκριση στα πραγματικά και στα προβλεπόμενα έσοδα είναι χαώδης. Όπως ενημέρωσε την Πέμπτη η διοίκηση του κλαμπ, για τη χρήση της αγωνιστικής περιόδου 2018-19 η Άρσεναλ εμφάνισε απώλειες που ξεπέρασαν τα 31 εκατομμύρια ευρώ (ή 27.1 εκατ. λίρες), τη στιγμή που για την αντίστοιχη χρήση του 2017-18 το κέρδος άγγιζε τα 65.5 εκατομμύρια (56.5 εκατ. λίρες)!

Εξήγησαν από το... λογιστήριο ότι η αύξηση στις μισθολογικές δαπάνες και των λοιπών λειτουργικών εξόδων, συνδυαστικά με την απουσία της ομάδας από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση για άλλη μια χρονιά, είχε αρνητική επίπτωση στον τελικό ισολογισμό. Για πρώτη πρώτη φορά μάλιστα μετά το 2002 'γεννήθηκε' τέτοια τρύπα, παρόλο που οι χορηγικές συμφωνίες (της φανέλας και του γηπέδου) ήταν πιο προσοδοφόρες!

Αυτά τα -27.1 εκατ. λίρες προέκυψαν μάλιστα σε μια σεζόν που η Άρσεναλ έφτασε ως το τελικό του Europa League (όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι), έχοντας αποκομίσει συνολικά 46 εκατομμύρια ευρώ - όταν εφέτος το αντίστοιχο ποσό είσπραξης μετά το μέγα κάζο της Πέμπτης θα υπερβεί μετά βίας τα 17 εκατομμύρια στο σύνολο. Ούτε καν τα 2/5 των περυσινών εσόδων δηλαδή δεν θα εισρεύσουν στα ταμεία από την αντίστοιχη πηγή, μεγαλώνοντας τη διάμετρο της τρύπας.

Διαβάζουμε, δε, ότι υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης των κατόχων διαρκείας στο 'Emirates', εφόσον δεν συμπληρωθεί ένας οριοθετημένος αριθμός εντός έδρας αγώνων. Ένα κόστος που δεν είχε υπολογιστεί!

Ξόδεψαν χωρίς να πουλήσουν

Ουδείς ξεχνά, επίσης, πως στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι δαπάνες για τις μεταγραφές ενίσχυσης του ρόστερ υπερέβησαν τα 150 εκατομμύρια, δεδομένου ότι μόνο 80 εξ αυτών, σε δόσεις έστω, ξοδεύτηκαν για τη συμφωνία με τη Λιλ που αφορούσε τον Νικολά Πεπέ. Άλλα 30 ξοδεύτηκαν για τον Βιλιάμ Σαλιμπά από τη Σεντ Ετιέν, ενώ στα 27 έφτασε το κόστος για τον Κιέραν Τιέρνι της Σέλτικ. Συν τα 15.5 εκατομμύρια για Νταβίν Λουίζ και Γκάμπριελ Μαρτινέλι, όταν σε συμφέρουσα τιμή (30.4 εκατ.) πωλήθηκε μονάχα ο Άλεξ Αϊγουόμπι στην Έβερτον. Ουδείς άλλος έπιασε περισσότερα από 9 εκατομμύρια, με τον Νάτσο Μονρεάλ να φεύγει από το Λονδίνο για τo Σαν Σεμπαστιάν με 250 χιλιάρικα!

Για την Άρσεναλ, σε μια καταστροφική οικονομική χρονιά (2019-2020), η διέξοδος από το τούνελ ειναι μία: η εξασφάλιση ενός εκ των εισιτηρίων που οδηγούν στον κόσμο των αστέρων. Μολονότι ακολουθεί ο δευτεριάτικος αγώνας κυπέλλου με την Πόρτσμουθ, για τη φάση των 16, οι 'κανονιέρηδες' οφείλουν να σκαρφιστούν τον τρόπο που θα καλύψουν στην καλύτερη περίπτωση το -4 από την πέμπτη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε περίπτωση φυσικά που ισχύσει ο διετής αποκλεισμός της Μάντσεστερ Σίτι. Στη χειρότερη κυνηγούν το -7 από την Τσέλσι, η οποία για την ώρα έχει το αβαντάζ έναντι των υπολοίπων. Ταυτόχρονα θα πρέπει ν' αφήσουν πίσω 4-5 ομάδες. Γιατί ακόμη κι αν βολευτούν με την πέμπτη θέση, θα πρέπει να 'εξοστρακίσουν' τη μία μετά την άλλη, την Γιουνάιτεντ, την Τότεναμ, τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και τη Γουλβς, όταν πίσω τους παραμονεύουν η ισόβαθμή τους Μπέρνλι, η Έβερτον και η Σαουθάμπτον.

Ο Αρτέτα ομολόγησε με ειλικρίνεια πως "είναι πολύ δύσκολο, επειδή είμαστε ακόμη μακριά από τους στόχους μας", αλλά ούτε καν δεύτερος δρόμος υπάρχει για την Άρσεναλ τη δεδομένη στιγμή. Τουλάχιστον οι δύο σερί νίκες με Νιουκάστλ και Έβερτον στο πρωτάθλημα αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Διαφορετικά ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό θα είχε προκαλέσει ήδη ασφυξία, η οποία εκτιμάται ότι είναι πιθανό ν' ανακοινωθεί του χρόνου τέτοια εποχή στα 70 εκατομμύρια ευρώ! Χωρίς αν και εφόσον.

***

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK