Ο Παναθηναϊκός απέτυχε στην πρόβα για τον ΠΑΟΚ

Το ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν η πρόβα τζενεράλε ενόψει της ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ και η εικόνα προβλημάτισε περισσότερο από την ήττα.

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τον 1ο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020
Ο Δημήτρης Κουρμπέλης του Παναθηναϊκού σε στιγμιότυπο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ για τον 1ο προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Ό,τι ήταν για τον Παναθηναϊκό το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής κόντρα στον ΠΑΟΚ για τη Super League 1 ήταν κι αυτό με την ΑΕΚ. Ένα ντέρμπι που το αποτέλεσμα θα έδινε ψυχολογική τόνωση και τίποτα παραπάνω. Το πραγματικό παιχνίδι, ο 'τελικός' για τον τελικό, αφού έχει οριοθετηθεί ως στόχος από τους 'πράσινους' ο τερματισμός στο Κύπελλο Ελλάδας, είναι αυτό της προσεχούς Τετάρτης στο ίδιο γήπεδο. Απέναντι ο ΠΑΟΚ, στη ρεβάνς του 2-0 της Τούμπας, στο 'παιχνίδι της χρονιάς', παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Δώνης δεν ήθελε να φορτώσει με έξτρα άγχος τους παίκτες. Η εμφάνιση της περασμένης Κυριακής που γέννησε προσδοκίες και το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα μεσοβδόμαδα έτσι όπως ήρθε δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις στο 'τριφύλλι'. Κάτι σαν συσπείρωση.

Το ματς με την ΑΕΚ ήταν μία παρένθεση στο βεβαρημένο πρόγραμμα. Κίνητρο υπήρχε, το σημαντικότερο, η συνέχιση του νικηφόρου σερί και το -1 από τους 'κιτρινόμαυρους' και την 3η θέση. Ψυχολογικό κίνητρο, ουχί βαθμολογικό. Εξ ου οι επιλογές του Δώνη να ξεκουράσει κάποιους από τους λεγόμενους βασικούς για να τους έχει φρέσκους με τον ΠΑΟΚ. Άλλο αν στην ανάγκη του αγώνα, τους έριξε κι αυτούς στη μάχη για να αποφύγει την ήττα από την Ένωση.

Το συγκεκριμένο ντέρμπι ήταν κάτι σαν τεστ αντοχής με πιο ήπιες συνθήκες, σε σχέση με τη ρεβάνς με τον Δικέφαλο του Βορρά. Ο ΠΑΟΚ θα παραταχθεί στο ΟΑΚΑ για να κρατήσει το υπέρ του 2-0, η ΑΕΚ παρατάχθηκε στο ΟΑΚΑ για να βάλει ένα γκολ και στη συνέχεια να το κρατήσει, ώστε να έρθει η πολυπόθητη νίκη σε ντέρμπι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018 (πάλι με τον ίδιο αντίπαλο). Ο στόχος του αντιπάλου ο ίδιος. Ο ΠΑΟΚ τα έβαλε στο πρώτο παιχνίδι, η ΑΕΚ μόλις στο 9'. Η αντίδραση του Παναθηναϊκού επίσης ίδια. Οι 'πράσινοι' πήραν την κατοχή, κυκλοφόρησαν την μπάλα, έπαιξαν με προσήλωση για να διασπάσουν την άμυνα του αντιπάλου, δεν δημιούργησαν κλασική ευκαιρία. Copy-paste η εικόνα της Τούμπας. Μέχρι το γκολ-πέναλτι του Βιεϊρίνια, ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο, δεν αισθανόταν απειλή. Στη συνέχεια ήρθε η κατάρρευση. Κόντρα στην ΑΕΚ η κατάρρευση ήρθε με το ξεκίνημα. Χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά και το εξαιρετικό τέρμα του Σέρχιο Αραούχο για να 'ξεκλειδώσει' τις αρετές του ο Παναθηναϊκός και να τις ξεδιπλώσει στο χορτάρι. Ίδια τακτική, ίδια αγωνιστική εικόνα, μηδέν ευκαιρίες.

Με τον ΠΑΟΚ στη μεσοβδόμαδη ρεβάνς, ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από ευκαιρίες. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη τον Παναθηναϊκό της προηγούμενης Κυριακής. Αυτόν που μπλόκαρε τον νταμπλούχο, σκόραρε δις και δεν αισθάνθηκε κατώτερός του. Μία πρωταθληματική εμφάνιση για να έρθει το αποτέλεσμα. Η ήττα από την ΑΕΚ δεν έκανε ζημιά, η ζημιά θα είναι ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του κυπέλλου. Όχι σαν αποτέλεσμα αυτό καθ' αυτό, αλλά επειδή υπάρχει το μέτρο σύγκρισης από το ντέρμπι πρωταθλήματος. Εκεί, οι 'πράσινοι' έδειξαν τις δυνατότητές τους απέναντι στον πρωταθλητή και διεκδικητή και του εφετινού τίτλου. Στην Τούμπα έμειναν... στο ΟΑΚΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Δώνης έκανε αυτό που απέφυγε πριν από 7 μέρες: να φορτώσει με έξτρα άγχος τους παίκτες του. Παραδέχθηκε ότι το rotation έγινε λόγω ΠΑΟΚ και εμμέσως πλην σαφώς οριοθέτησε το συγκεκριμένο ματς ως αυτό 'της χρονιάς'. Και η αλήθεια είναι ακριβώς εδώ: αν ο Δικέφαλος του Βορρά βάλει τέλος στην πορεία του 'τριφυλλιού' στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, αυτομάτως ολοκληρώνεται η χρονιά. Με τον Παναθηναϊκό να έχει 'κλειδώσει' τα πλέι οφ και την ευρωπαϊκή τιμωρία να μην τον αφήνει να βάζει στόχους σε αυτά, από Φεβρουάριο οι 'πράσινοι' σκέφτονται για του χρόνου. Με μοναδικό κίνητρο την ανταγωνιστική εικόνα στο μίνι πρωτάθλημα των πλέι οφ και τον ρόλο του ρυθμιστή στην έκβαση του τρέχοντος πρωταθλήματος.

Ποια ομάδα θα πάει στα playoffs μαζί με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK