ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός: Αέρας πρόκρισης με συνταγή... Λουτσέσκου

Θυμίζοντας έντονα την αγωνιστική εικόνα της περσινής σεζόν, όταν στον πάγκο του καθόταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Κυπέλλου μετά το 2-0 επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα.

Βιεϊρίνια και Πέλκας πανηγυρίζουν το γκολ - πέναλτι του Πορτογάλου στη νίκη του ΠΑΟΚ με σκορ 2-0 επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας (05/02/2020) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM
Βιεϊρίνια και Πέλκας πανηγυρίζουν το γκολ - πέναλτι του Πορτογάλου στη νίκη του ΠΑΟΚ με σκορ 2-0 επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας (05/02/2020) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM

Τρεις μέρες μετά την σύγκρουση τους στο ΟΑΚΑ σε επίπεδο Super League, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός τέθηκαν ξανά αντιμέτωποι. Αυτή τη φορά στην Τούμπα, για το πρώτο από τα δύο παιχνίδια που θα δώσουν στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ίδιο ήταν και το σκορ, αλλά με διαφορετικό νικητή. Στο ΟΑΚΑ ήταν ο Παναθηναϊκός που επικράτησε με 2-0, στην Τούμπα ήταν ο ΠΑΟΚ που πλήρωσε τους 'πράσινους' με το ίδιο νόμισμα αποκτώντας μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση στην ημιτελική φάση του θεσμού.

Ο Αμπέλ Φερέιρα κατέστρωσε ένα πλάνο που θύμιζε έντονα τον ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Πορτογάλος τεχνικός επέστρεψε σε μια διάταξη 4-2-3-1 (4-3-3 είχε χρησιμοποιήσει στο ΟΑΚΑ), με τους Μίσιτς - Μαουρίσιο στον άξονα, τον Βιεϊρίνια σε θέση δεξιού μπακ και τους Μπίσεσβαρ - Πέλκα μαζί στην ενδεκάδα. Σε αντίθεση με την αναμέτρηση του πρωταθλήματος, ο Δώνης θέλησε να στήσει την πρώτη γραμμή της πίεσης του στο ύψος της μεσαίας γραμμής, ζητώντας μικρές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές και με σαφή πρόθεση να εκμεταλλευτεί τα ρίσκα του ΠΑΟΚ 'χτυπώντας' στην κόντρα.

Το ματς ξεκίνησε με μια φάση που θα μπορούσε πολύ γρήγορα να αλλάξει τις ισορροπίες, όταν ο Πέλκας στο 3' έκανε καθυστερημένο τάκλιν στον Πούγγουρα και οι τάπες του σταμάτησαν στον αστράγαλο του στόπερ των 'πρασίνων'. Ο Ελβετός ρέφερι Σάντρο Σέρερ δεν συγκινήθηκε, ούτε και οι συμπατριώτες του στο VAR, έτσι ο Πέλκας συνέχισε κανονικά μετά από ένα μαρκάρισμα που μπορούσε να τον βάλει σε μπελάδες.

Ο 'Δικέφαλος' είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς όμως να παράγει φάσεις με συνέπεια στην περιοχή του Διούδη. Την ίδια στιγμή οι 'πράσινοι' έτρεχαν την μπάλα στον χώρο επιχειρώντας να εκδηλώσουν αντεπιθέσεις, όμως οι τελικές τους αποφάσεις στερούνταν αποτελεσματικότητας. Στο 33' έγινε η δεύτερη φάση που έφερε νεύρα στον Παναθηναϊκό, όταν ο Πέλκας βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ, ο Ινσούα πήγε πάνω στην μπάλα και η κόντρα που ακολούθησε έφερε την πτώση του αντιπάλου του στο χορτάρι.

Ο Σέρερ έδειξε πέναλτι, οι συμπατριώτες του στο VAR συμφώνησαν και ο Βιεϊρίνια με ψύχραιμο χτύπημα από τα 11 βήματα νίκησε τον Διούδη για το 1-0. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με αυτό το σκορ και τον ΠΑΟΚ να διαμαρτύρεται για δεύτερη κίτρινη στον Πούγγουρα σε φράγμα πάνω στον Λημνιό.

Γενικά το παιχνίδι θα σηκώσει μπόλικη κουβέντα, από αυτή που δύσκολα μπορεί κάποιος να αποφύγει εντός ελληνικών συνόρων. Στο δεύτερο μέρος, ο ΠΑΟΚ έφερε το ματς ακόμη περισσότερο στα δικά του 'θέλω'. Οι γραμμές πήγαν λίγα μέτρα πιο πίσω, καθώς στόχο του Φερέιρα ήταν να τραβήξει πιο ψηλά τους αντιπάλους του, βρίσκοντας χώρους να απειλήσει με μεγαλύτερη ευκολία. Οι γηπεδούχοι απορρόφησαν μια σχετική πίεση που άσκησε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου ημιχρόνου και σταδιακά πήραν ξανά τον έλεγχο.

Ειδικά μετά την είσοδο του Λάμπρου αντί του Πέλκα, ο ΠΑΟΚ έγινε πιο σβέλτος, λιγότερο προβλέψιμος και πολύ περισσότερο επικίνδυνος. Ο Διούδης συνολικά νίκησε 4 φορές τον Λάμπρου, που έβρισκε τον τρόπο να ξεγλιστρά από τους αμυντικούς των 'πρασίνων', όμως δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα στην κεφαλιά του Βαρέλα στο 72' για το 2-0. Φάση στην οποία ο Ινσούα δεν ευθυγραμμίστηκε με τους συμπαίκτες του και άφησε onside τον μετέπειτα σκόρερ.

Ο ΠΑΟΚ σε πολλά σημεία του παιχνιδιού θύμισε τον περσινό τρόπο λειτουργίας του. Χωρίς αβίαστα λάθη στα μετόπισθεν, χωρίς μεγάλα ρίσκα στην επίθεση, με αυτοέλεγχο και καθαρή σκέψη, μπόρεσε να φτάσει σε ένα σκορ που του δίνει σαφές προβάδισμα πριν την ρεβάνς του ΟΑΚΑ. O Παναθηναϊκός (που φωνάζει και για ένα χέρι του Βιεϊρίνια στην περιοχή) θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να ανατρέψει τα εναντίον του δεδομένα...

Ποιος είναι ο Κόμπε Μπράιαντ του ποδοσφαίρου; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK