Ο Πανένκα θα έβαλε τα γέλια με το πέναλτι του Τζάκσον

Πέναλτι αλά Πανένκα έχουν χαθεί πολλά. Από σπεσιαλίστες όπως Πίρλο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Σαν αυτό του Τζάκσον στη Premiership της Σκωτίας σπάνια. Εντάσσεται από σήμερα στις σχετικές λίστες.

Ο Πανένκα θα έβαλε τα γέλια με το πέναλτι του Τζάκσον

Ο Αντονίν Πανένκα, σήμερα 70 ετών, θα ήταν ένας άλλος διεθνής Τσεχο(σλοβακο)ς ποδοσφαιριστής, με 14 χρόνια θητείας στην Μποέμιανς Πράγας (πρόεδρός της πλέον) και άλλα 4 στη Ραπίντ Βιέννης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εδώ και 43 χρόνια το όνομά του μνημονεύεται σταθερά. Στις 20 Ιουνίου του 1976 ο γεννημένος στην Πράγα μεσοεπιθετικός είχε με μια πρωτότυπη εκτέλεση πέναλτι διαμορφώσει το 5-3 για την ενωμένη Τσεχοσλοβακία και της είχε χαρίσει την ευρωπαϊκή κούπα απέναντι στη Γερμανία, αφού είχε προηγηθεί το χαμένο χτύπημα του Χένες. Ο Πανένκα είχε βρει με τέτοιον τρόπο την μπάλα που χάρη στα φάλτσα που έβαλε αιφνιδίασε τον Ζεπ Μάγερ και την έστειλε με λόμπα στην εστία.

Από εκείνη την ημέρα κάθε παρόμοια απόπειρα εκτέλεσης από την άσπρη βούλα φέρει το όνομά του. Πώς ο Αμερικανός Φόσμπερι, στους Ολυμπιακούς του '68, άλλαξε μια για πάντα το άλμα εις ύψος στο στίβο, πηδώντας πάνω από τον πήχη αφού έφερνε το σώμα του παράλληλα με το στρώμα; Αντίστοιχα συνέβη με τον Πανένκα.

Μια εκτέλεση περίτεχνη που ενέχει ωστόσο ρίσκο. Αφενός είναι πιθανό να ο αντίπαλος γκολκίπερ να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί και να μείνει στη θέση του αφετέρου ενδέχεται ο εκτελεστής να μην κλωτσήσει καλά την μπάλα έτσι ώστε να πάρει ύψος και να καταλήξει, βασανιστικά, στα δίχτυα.

Σ' αυτήν την περίπτωση ο επιτιθέμενος καταλήγει... βορά στο στόμα των οπαδών της ομάδας του.

Ορισμένα παραδείγματα προς αποφυγή. Από σπουδαίους μάλιστα ποδοσφαιριστές, σπεσιαλίστες του είδους, που πιάστηκαν στη φάκα. Το δις εξαμαρτείν ουκ... Ρονάλντο σοφού.

Από την Τετάρτη ο Σίμιον Τζάκσον κέρδισε τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούσαν για το λάθος όμως λόγο. Ο Καναδός επιθετικός της Σεντ Μίρεν κλήθηκε να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι μετά την υπέρ της ομάδας του παράβαση στο 8ο λεπτό.

Το εκτός έδρας ματς με τη Σεντ Τζόνστον για το σκωτσέζικο πρωτάθλημα ήταν στο 0-0 και ο Τζάκσον έστησε την μπάλα, επιλέγοντας το αλά Πανένκα στιλ. Με παταγώδη αποτυχία, αφού ούτε η μπάλα υψώθηκε από το έδαφος ούτε στα δίχτυα κατέληξε. Με συνέπεια ο τερματοφύλακας Κλαρκ να διώξει με τα πόδια το αδύναμο σουτ.

Η φάση από το 0:50 ως το 1:02

Η... τιμωρία για την ουραγό της κατάταξης Σεντ Μίρεν ήρθε πέντε λεπτά μετά. Όταν ο Κέιν σκόραρε για τους γηπεδούχους και διαμόρφωσε από νωρίς το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.

Δύσκολοι καιροί για ήρωες...

News 24/7

24MEDIA NETWORK