Ο ΠΑΟΚ ακολουθεί βήμα-βήμα τα λάθη που έκανε η ΑΕΚ το 2018

Από το καλοκαίρι του 2018 που την βρήκε πρωταθλήτρια, χρειάστηκε ένας χρόνος για να 'ξεχαρβαλώσει' η ΑΕΚ το ρόστερ που την έφτασε στην κορυφή. Το ίδιο μοτίβο ακολουθεί ο ΠΑΟΚ, φλερτάροντας με μια κατάσταση από την οποία δύσκολα θα ανακάμψει γρήγορα.

Τάσος Μπακασέτας και Βιεϊρίνια συζητούν στη διάρκεια ενός ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ τον Φλεβάρη του 2019. (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Το καλοκαίρι του 2018 η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας, κατακτώντας τον τίτλο μετά από 24 χρόνια. Είχε καταφέρει να αφήσει πίσω της οριστικά τα δύσκολα χρόνια που την έφεραν ακόμη και εκτός Super League Interwetten, μπορούσε να σχεδιάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και... Champions League.

Ωστόσο ήταν το ίδιο καλοκαίρι που πάρθηκαν μια σειρά από λάθος αποφάσεις. Της διοίκησης των στελεχών της, που επέλεξαν να μην συνεχίσουν τη συνεργασία με ποδοσφαιριστές που είχαν κομβικό ρόλο στην κατάκτηση της κορυφής. Είτε οι λόγοι ήταν οικονομικοί, είτε αγωνιστικοί, ανήκαν στην ευρύτερη σφαίρα του σχεδιασμού που πήγε -εκ του αποτελέσματος- λάθος. Με συνέπεια τη διετία που ακολούθησε να μείνει ΑΕΚ εκτός κούρσας πρωταθλήματος, αφού δεν μπορούσε να δείξει πρόσωπο ανταγωνίστριας ομάδας απέναντι σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Παίκτες όπως οι Σέρχιο Αραούχο, Παναγιώτης Κονέ, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Όγκνιεν Βράνιες και στη συνέχεια οι Βασίλης Λαμπρόπουλος, Τάσος Μπακασέτας, Ροντρίγκο Γκάλο, συνέχισαν την καριέρα τους μακριά από την ΑΕΚ για ξεχωριστούς λόγους. Χωρίς να αντικατασταθούν επαρκώς. Βάζοντας στην εξίσωση και παίκτες με μικρότερη προσφορά, όπως π.χ. ο Τζέικομπ Γιόχανσον (έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν εξαιτίας τραυματισμού), Άστριτ Αϊντάρεβιτς ή Γιάννης Ανέστης, η Ένωση 'ξεχαρβάλωσε' την πρωταθλήτρια ομάδα σε μεγάλο βαθμό, τόσο σε πρωταγωνιστές όσο και σε ρολίστες. Και μέχρι σήμερα είναι στην διαδικασία 'ανακατασκευής' του ρόστερ, ψάχνοντας κυρίως την ισορροπία.

Ένα ίδιο μονοπάτι ακολουθεί ο ΠΑΟΚ. Ο 'Δικέφαλος' στέφθηκε πρωταθλήτης Ελλάδας την σεζόν 2018/19. Για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκατίες και βάλε. Μετά από τρεις μεταγραφικές περιόδους, το ρόστερ που κατέκτησε τον τίτλο 'ξηλώθηκε' σε μεγάλο βαθμό. Η προσφορά των Γεβγέν Σάκχοβ και Χοσέ Κάνιας δεν εκτιμήθηκε αναλόγως, έτσι αμφότεροι αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2019. Το ίδιο συνέβη με τον Σέρτζιο Ολιβέιρα, καθώς δεν βρέθηκε φόρμουλα απόκτησης του από την Πόρτο με κανονική μεταγραφή και επέστρεψε στην πορτογαλική ομάδα.

Με το τέλος της φετινής σεζόν, οι Τσούμπα Άκπομ, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Δημήτρης Λημνιός, Δημήτρης Πέλκας, 'κούνησαν μαντήλι' στην Τούμπα. Φεύγοντας είτε με μεταγραφή, είτε ελεύθεροι. Ο Ζαμπά είναι ξένο σώμα και ψάχνει ομάδα, ο Γιόζιπ Μίσιτς ήταν άτυχος με την περιπέτεια υγείας του, ενώ οι Πασχαλάκης, Μάτος πέρασαν στο περιθώριο. Με τον Βραζιλιάνο μπακ να παίρνει μια ακόμη ευκαιρία την ύστατη στιγμή.

Ακόμη κι αν κάποιες αποφάσεις ήταν δικαιολογημένες ή επιβεβλημένες (βλέπε FFP), η 'αποδόμηση' ενός πρωταθληματικού ρόστερ μέσα σε ένα χρόνο δεν παύει να αποτελεί πρόβλημα που κρύβει -και- λάθος χειρισμούς. Χωρίς καν το προσδοκώμενο οικονομικό κέρδος ή την βεβαιότητα πως οι παίκτες που ήρθαν προς αναπλήρωση των κενών έχουν την ικανότητα των προηγούμενων ή τα χαρακτηριστικά για αποκτήσουν χημεία με τους παραμένοντες.

Έστω και ότι ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να στηρίξει δικά του παιδιά, όπως οι Μιχαηλίδης, Τζόλης, Κούτσιας, Βρακάς, Λύρατζης. Θα είχε μεγαλύτερη λογική να το κάνει σε ένα πιο 'ασφαλές' περιβάλλον, με παίκτες που έχουν προσωπικότητα, είναι έμπειροι και μπορούν να βοηθήσουν στην περισσότερο ομαλή ένταξη των νέων στη πρωταθληματική διαδικασία.

Ο ΠΑΟΚ ωστόσο επέλεξε έναν περισσότερο 'σκληρό' και με αβεβαιότητα δρόμο, ανεβάζοντας κατά πολύ το ρίσκο του εγχειρήματος του. Εφόσον και η φετινή σεζόν κυλήσει χωρίς τίτλο, οι άνθρωποι του 'Δικεφάλου' θα έρθουν αντιμέτωποι με την αμφισβήτηση των χειρισμών τους. Αν ο οργανισμός είναι πρόθυμος να αποδεχτεί τους αγωνιστικούς κινδύνους των αποφάσεων του, έχει καλώς.

Διότι επέλεξε έναν δρόμο που ενδεχομένως να είναι χρονοβόρος και με 'αναταραχές', χωρίς να εγγυάται την επιτυχία - όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ποδοσφαιρικό εγχείρημα. Αν όμως ο ΠΑΟΚ δεν αντέξει τους κραδασμούς και την πίεση, τότε κινδυνεύει να μπει σε ένα μονοπάτι 'ράβε-ξήλωνε', που μπορεί να τον παρασύρει σε μια κατάσταση από την οποία δύσκολα θα ανακάμψει γρήγορα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK