Ο "Papa-s" της Βρέμης

Η επισημοποίηση της μετακίνησης του Σωκράτη στη Βέρντερ μπορεί λόγω του μόνο τυπικού μέρους που απέμεινε να πέρασε στα ψιλά ως είδηση, αλλά η ουσία της εν λόγω μεταγραφής δείχνει πολύ πιο βαθιά από έναν απλό δανεισμό παίκτη, κάτι που κατά κόρον γίνεται σήμερα στο ποδόσφαιρο.

Ο "Papa-s" της Βρέμης
INTIME SPORTS

Ο 23χρονος διεθνής αμυντικός μόλις στα 23 του υπέγραψε το τρίτο του συμβόλαιο με ευρωπαϊκή ομάδα και δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι ο δανεισμός του έναντι 500.000 ευρώ μόνο προσωρινός θα είναι, καθώς συνοδευόμενος από την οψιόν αγοράς ύψους 3,5 εκατομμυρίων από τη γερμανική ομάδα θα της αποφέρει ίσως το μελλοντικό ηγέτη στην δυσλειτουργική και αργοκίνητη άμυνα της, ειδικά σε ό,τι αφορά το κέντρο αυτής. Το έγκυρο γερμανικό περιοδικό kicker στο φύλλο της Δευτέρας μιλά ήδη μετά τις πρώτες άριστες εντυπώσεις του για "άμεση βοήθεια από την Ελλάδα", αντιστρέφοντας τους αμέτρητους τίτλους των οικονομικοπολιτικών εφημερίδων.

Η Βρέμη και η εξίσου ήσυχη Βέρντερ δείχνουν τέσσερα χρόνια μετά την πώληση του από την ΑΕΚ ιδανικός προορισμός για τον "Papas", όπως λόγω δυσκολίας του επιθέτου του τον αποκαλούν ήδη οι Γερμανοί συνάδελφοι του. Στην Τζένοα εκπαιδεύτηκε σε ένα καθαρά αμυντικογενές πρωτάθλημα, ενώ το βήμα Μίλαν μπορεί να ήρθε πολύ νωρίς και ως εκ τούτου με λίγες πιθανότητες καθιέρωσης στην πισίνα με τους καρχαρίες του Σίλβιο. Ομως η Βέρντερ πέραν της αγωνιστικής βοήθειας, που δεδομένα θα της δώσει στο κέντρο της άμυνας, δίνει μία υπέροχη προοπτική και στον Σωκράτη να ριζώσει στον κόσμο της Μπουντεσλίγκα. Κι αν λίγα χρόνια μετά έρθει το μεγαλύτερο βήμα εντός γερμανικών συνόρων, τότε προσωπικά δε θα μας εκπλήξει καθόλου.

Οι Αλοφς και Σάαφ που δούλευαν το τελευταίο δίμηνο την υπόθεση "Papas" γνωρίζουν πολύ καλά πόσο μεγάλη μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο άμεσα και αγωνιστικά, αλλά μελλοντικά και οικονομικά η κίνηση τους, καθώς τον παίκτη τον έχουν τσεκάρει από την εποχή που αγωνιζόταν ακόμη στην ΑΕΚ. Η ηρεμία στον περίγυρο της μοιάζει ιδανική και για τον χαμηλών τόνων ποδοσφαιριστή. Αν μάλιστα αποχωρήσει άμεσα όπως φαίνεται και ο θηριώδης Περ Μερτεσάκερ για την Αγγλία φέρνοντας μερικά εκατομμύρια στο άδειο ταμείο του συλλόγου και σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς των Νάλντο και Πριόντλ, μένουν οι Σωκράτης και Βολφ να καπαρώνουν τις θέσεις στο κέντρο της άμυνας. Το 22 στη φανέλα δεν αποτελεί τυχαίο αριθμό, αλλά εκείνον που φορούσε ο επί χρόνια ηγέτης Τόρστεν Φρινγκς, που μεταπήδησε πριν λίγες εβδομάδες στο Τορόντο και τη MLS για τη τελευταία ένσημα.

Η πορεία του "Papas" δίνει τέλος πόσο εύκολα μπορεί να γίνουν τα πράγματα για έναν φιλόδοξο κι εργατικό Ελληνα παίκτη, όταν αποχωρήσει από το ελληνικό πρωτάθλημα πριν καβαλήσει το καλάμι και μπει στο τριπάκι του "είμαι διάσημος και το δείχνω" και την ατελείωτη μελέτη εφημερίδων. Με τη συνέπεια και συνέχεια, χαμηλό προφίλ και πολύ δουλειά ήδη ο Σωκράτης στα 23 του πληρώνεται με επταψήφιο ετήσιο ποσό, οι δε προοπτικές του καλύτερες από ποτέ, όντας σε μία χώρα με τεράστιο ποδοσφαιρικό κι εμπορικό ενδιαφέρον. Κι εν τέλει πόσο μπακαλίστικα σκέφτονται οι ελληνικές ομάδες, ξεπουλώντας απερίσκεπτα ό,τι καλό διαθέτουν για φαινομενικά αρκετά χρήματα, αλλά σε βάθος χρόνου τελικά πολύ λίγα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσα διέθεσε μετά το 2008 η ΑΕΚ για κεντρικούς αμυντικούς.

Υ.Γ.: Πολλά από τα παραπάνω - ειδικά για το Σωκράτη – αποτελούν και σκέψεις του αθεράπευτα ποδοσφαιρόφιλου πατέρα μου. Εκτός ότι από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης δε θα τα ξανασυζητήσουμε, δε πρόλαβε να δει και τον ίσως πιο αγαπημένο του Ελληνα διεθνή να αγωνίζεται στη Μπουντεσλίγκα, την οποία επί 41 χρόνια παρακολουθούσε από κοντά... Αντίο πατέρα.

- Ο Γιώργος Βαβρίτσας εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης στο γνωστό κι έγκυρο γερμανικό περιοδικό kicker, ενώ είναι συνεργάτης του Contra.gr από το 2001.

News 24/7

24MEDIA NETWORK