Ο Πέδρο Μαρτίνς κέρδισε το δικαίωμα να φύγει πριν μείνει στον Ολυμπιακό

Μετέτρεψε έναν συνονθύλευμα σε κανονική ομάδα. Την οδήγησε σε προκρίσεις κόντρα σε Μίλαν και Άρσεναλ. Αλλά και σε έναν πακτωλό εκατομμυρίων. Έφτιαξε παίκτες και υπεραξίες. Δέχτηκε πόλεμο. Τίποτα από αυτά δεν θα μετρήσει στην απόφαση του για το μέλλον. Παρά μόνο η στάση αυτού που έκλεισε τ' αυτιά του στις... σειρήνες.

Βαγγέλης Μαρινάκης και Πέδρο Μαρτίνς στον τελικό του CEV VOLLEYBALL CHALLENGE CUP, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ραβέννα στο ΣΕΦ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI
Βαγγέλης Μαρινάκης και Πέδρο Μαρτίνς στον τελικό του CEV VOLLEYBALL CHALLENGE CUP, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ραβέννα στο ΣΕΦ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Αγωνιστική δράση δεν υπάρχει, οι παίκτες ακολουθούν κάποια κατ' οίκον προγράμματα συντήρησης και ακριβής πρόβλεψη για την επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν υπάρχει. Όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά για το σύνολο των ομάδων ισχύουν τα παραπάνω. Όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Σχεδόν όλα. Τουλάχιστον όσον αφορά το στρατόπεδο των 'ερυθρολεύκων', η παραμονή του Πέδρο Μαρτίνς στο τιμόνι της ομάδας δεν συνδέεται με τον COVID-19.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι μια σπάνια περίπτωση προπονητή. Όχι αναφορικά με την αξία του, αλλά για το γεγονός πως κατάφερε να επιβιώσει σε έναν ηλεκτρικό πάγκο, να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και να μοιάζει καβάλα στ' άλογο πηγαίνοντας στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό. Μια εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στα... κλειστά αυτιά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο Ολυμπιακός ερχόταν από την καταστροφική σεζόν 2017-2018, όταν κατόπιν θερμής εισήγησης του Κριστιάν Καρεμπέ επέλεξε να δώσει τα κλειδιά στον Πέδρο Μαρτίνς. Το συμβόλαιο του μπήκε σε ισχύ τυπικά από την 1η Ιουλίου του 2018, ουσιαστικά ο Πορτογάλος είχε πιάσει δουλειά δύο μήνες νωρίτερα σχεδιάζοντας τη νεα σεζόν. Τι κατάφερε σε αυτά τα δύο χρόνια παραμονής του στον 'ερυθρόλευκο' πάγκο;

ΣΕΖΟΝ 2018-2019

  • Το πρώτο του στοίχημα ήταν να δώσει γρήγορα μια ταυτότητα σε ένα ρόστερ που προχώρησε σε 20(!) αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι.
  • Κατάφερε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Europa League μέσα από την προκριματική φάση, αποκλείοντας κατά σειρά τις Λουκέρνη και Μπέρνλι, με 3 νίκες και 1 ισοπαλία, σκοράροντας 11 γκολ με παθητικό 3. 
  • Στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 3-1 της Μίλαν στο Φάληρο και πήρε μια μεγαλειώδη πρόκριση για την φάση των 32 του Europa League. Η ευρωπαϊκή πορεία των 'ερυθρολεύκων' σταμάτησε στην Ντινάμο Κιέβου (2-2, 1-0).
  • Στην Super League, ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην 2η θέση πίσω από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν την προσπάθεια τους με ρεκόρ 24Ν-3Ι-3Η. Είχαν την καλύτερη επίθεση (71 γκολ) της κατηγορίας και την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+54). Με εξαίρεση την αμυντική επίδοση (17 αντί 14), ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε κάθε στατιστική κατηγορία από τον ΠΑΟΚ, ωστόσο οι δύο ήττες από τον 'Δικέφαλο' του στοίχισαν ουσιαστικά τον τίτλο.
  • Μελανό σημείο της σεζόν ο αποκλεισμός από τη Λαμία στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας και μάλιστα εντός έδρας. Το 3-3 στο ΔΑΚ Λαμίας, ακολούθησε το 0-1 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', με τον Φορτούνη να αστοχεί σε εκτέλεση πέναλτι που θα έδινε την πρόκριση στην ομάδα του.

ΣΕΖΟΝ 2019-2020

  • Ο Ολυμπιακός μπήκε στη σεζόν 2019-2020 με την μεγάλη πρόκληση της προκριματικής φάσης του Champions League. Έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μέσα από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κράσνονταρ υπέκυψαν στην ανωτερότητα των Πειραιωτών. Η αήττητη πορεία είχε 5 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 13-1!
  • Κόντρα σε Τότεναμ, Μπάγερν και Ερυθρό Αστέρα στην φάση των ομίλων, ρεαλιστικός στόχος ήταν η 3η θέση, που επιτεύχθηκε με νίκη - θρίλερ επί των Σέρβων την τελευταία αγωνιστική. Οι εμφανίσεις των 'ερυθρολεύκων' απέναντι σε Τότεναμ (2-2,3-2) και Μπάγερν (2-3,2-0) ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπείς.
  • Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού συνεχίστηκε μέχρι το στοπ από τον... κορονοϊό. Στους '32' του Europa League αντιμετώπισε την Άρσεναλ. Η ήττα με 0-1 στο Φάληρο δεν σήμανε τίποτα λιγότερο από έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο στη ρεβάνς του Λονδίνου. Εκεί όπου με γκολ του Ελ Αραμπί στο 119' της παράτασης, οι 'ερυθρόλευκοι' σόκαραν την Ευρώπη, πριν κληρωθούν με την Γουλβς στην φάση των '16'. Πρώτο ματς εντός και 1-1, με τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται με 10 παίκτες για περισσότερη από μια ώρα αγώνα. Αναμένεται η ρεβάνς.
  • Στην Super League, ο Ολυμπιακός μετά το μεγάλο 'διπλό' στην Τούμπα και την γκέλα του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη, έκλεισε την κανονική περίοδο με +7. Πλεονέκτημα που έμοιαζε ήδη δύσκολο να ανατραπεί στα playoffs, πριν ο 'Δικέφαλος' τιμωρηθεί με ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη. Ο Ολυμπιακός έκλεισε την κανονική διάρκεια των 26 αγωνιστικών αήττητος (20Ν-6Ι). Με την καλύτερη επίθεση (53), την καλύτερη άμυνα (9) και την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+44).
  • Αυτή τη φορά οι 'ερυθρόλευκοι' ξεπέρασαν το εμπόδιο της Λαμίας στα προημιτελικά και προκρίθηκαν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Στην πρώτη αναμέτρηση των ομάδων στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με σκορ 3-2 και στη ρεβάνς του Φαλήρου θα επιχειρήσει να πάρει την πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης.

Πρεστίζ και πακτωλός εκατομμυρίων

Η συμβολή του Πέδρο Μαρτίνς δεν μεταφράζεται μονάχα στην αγωνιστική μεταμόρφωση του Ολυμπιακού. Μια ομάδα σκορποχώρι στο τέλος της σεζόν 2017-2018, είναι πλέον ένα σύνολο νοικοκυρεμένο. Με αρχές, αγωνιστική ταυτότητα και ρόλους. Που σφυρηλατήθηκε και συνεχίζει να φτιάχνει χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, τόσο η ευρωπαϊκή παρουσία της σεζόν 2018-2019 στο Europa League και πολύ περισσότερο η φετινή, έφεραν στα ταμεία των Πειραιωτών πακτωλό εκατομμυρίων. Αν οι 'ερυθρόλευκοι' καταφέρουν να ξεπεράσουν και το εμπόδιο της Γουλβς, τότε τα κέρδη τους μονάχα από την Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσουν και τα 50 εκατ. ευρώ! Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει κατακόρυφα το πρεστίζ του εκτός συνόρων. Οι εμφανίσεις του κόντρα σε Τότεναμ και Μπάγερν και οι προκρίσεις απέναντι σε ομάδες όπως η Μίλαν και η Άρσεναλ, φέρνουν τους 'ερυθρόλευκους' σε ένα ευρωπαϊκό στάτους που ξεπερνά τα όρια ενός συλλόγου που έρχεται από το φτωχό ελληνικό πρωτάθλημα.

Έφτιαξε παίκτες και υπεραξίες

Ο Πέδρο Μαρτίνς πιστώνεται και κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό. Δημιούργησε ένα combo ανάδειξης παικτών και εκτόξευσης της χρηματιστηριακής τους αξίας. Σα, Τσιμίκας, Μπα, Καμαρά σε πρώτο πλάνο απασχολούν μια σειρά από συλλόγους των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αν δεν υπήρχε η πανδημία του κορονοϊού, ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση το καλοκαίρι καθώς θα καλούνταν να αποφασίσει μεταξύ της προοπτικής... ξεχειλισμένων εσόδων και της διατήρησης ενός βασικού κορμού. Ο COVID-19 μπορεί κάπως να φρενάρει τις εξελίξεις. Σε δεύτερο πλάνο, οι Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Ελ Αραμπί, Σεμέδο επίσης συγκεντρώνουν ενδιαφέρον από ανώτερα του ελληνικού πρωταθλήματα. 

Ο Ποντένσε ήδη πωλήθηκε στη Γουλβς, φέρνοντας +20 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Ολυμπιακού. Και ενδεχομένως να έπεται συνέχεια με παίκτες όπως οι Σισέ, Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα. Στα συν του Μαρτίνς και το γεγονός πως έδωσε ξανά πνοή στον Κώστα Φορτούνη, που ολοκλήρωσε την σεζόν 2018-2019 με 17 γκολ και 16 ασίστ. Μια τρομερή επίδοση που ίσως ξεπερνούσε φέτος, αν δεν είχε τον σοβαρό τραυματισμό του καλοκαιριού. Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως υπό τις οδηγίες του 49χρονου τεχνικού, ο Ματιέ Βαλμπουενά στα 35 του χρόνια διανύει την πλέον παραγωγική σεζόν της καριέρας του...

Η συμβολή του Μαρινάκη

Μπορεί κάποιος να απορεί για το πού κολλάει ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε όλα τα παραπάνω. Μετά τον Μάρκο Σίλβα ο Ολυμπιακός είχε μπει σε μια διαδικασία να αλλάζει προπονητές σαν τα πουκάμισα, πριν καταλήξει στον Πορτογάλο. Και στα υπέρ του Βαγγέλη Μαρινάκη δεν είναι απλά το γεγονός πως εμπιστεύθηκε τυφλά το ένστικτο του Κριστιάν Καρεμπέ για την επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς. 

Δεν είναι πλέον μυστικό (όσο κι αν κάποιοι μπορεί σήμερα να σφυρίζουν αδιάφορα), ότι ο 49χρονος τεχνικός του Ολυμπιακού βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού νωρίτερα μέσα στη σεζόν. Υπήρχαν φωνές εντός των τειχών που ψιθύριζαν την απομάκρυνση του. Προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση του Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Το ρεύμα εναντίον του Μαρτίνς δεν περιοριζόταν σε στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά είχε και προεκτάσεις... Ναι, η στήριξη που είχε ο συγκεκριμένος προπονητής μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη, αλλά μονάχα όσον αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Δέχτηκε πόλεμο ο Μαρτίνς εντός των τειχών, αλλά άντεξε. Με τα καλά του και τα στραβά του, με τον δικό του τρόπο και την δική του λογική. Με τα σωστά και τα λάθη. Ωστόσο δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει ως εδώ, αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είχε κλείσει τα αυτιά του, δείχνοντας ψυχραιμία, σωστά αντανακλαστικά και την διαύγεια να βλέπει ένα βήμα πιο μπροστά. Για τον λόγο αυτό, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ο μόνος που μπορεί να πείσει τον Πορτογάλο τεχνικό πως η δουλειά του στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Με την δουλειά του, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει κερδίσει το δικαίωμα να φύγει πριν κερδίσει το δικαίωμα να μείνει. Ο 49χρονος τεχνικός έχει ήδη απορρίψει την προοπτική περισσότερων χρημάτων, ίσως και αυτή ενός καλύτερου πρωταθλήματος. 

Δεν θα πατήσει πάνω στις επιτυχίες της φετινής σεζόν για να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει: ένα καλύτερο συμβόλαιο. Άλλωστε ο ίδιος είχε αποκαλύψει το περασμένο καλοκαίρι πως δεν είναι άνθρωπος των συμβολαίων, αλλά το ψυχισμού. Τον τελευταίο, τον κέρδισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και το στοιχείο αυτό είναι που πιθανότατα θα κρατήσει τον Πορτογάλο στην άκρη του 'ερυθρόλευκου' πάγκου και την επόμενη σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK