Παναθηναϊκός: Ο Περέα έχει χρόνο για να μοιάσει στον Φαλκάο

Από τις ακαδημίες της οικογένειάς του στη Αυστρία, στην Πορτογαλία, στη Ρωσία και στην Ελλάδα. Ο Χουάν Χοσέ Περέα βρέθηκε αναπάντεχα στην αποστολή του Παναθηναϊκού μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόκτησής του.

Ο Χουάν Χοσέ Περέα με τη φανέλα της Πόρτο

Στοίχημα δεν έβαζες πως ο Γιώργος Δώνης, προτού καν στεγνώσει το μελάνι στο συμβόλαιο δύο ετών που υπέγραψε ο Χουάν Χοσέ Περέα στον Παναθηναϊκό, θα κέρδιζε μια θέση στην αποστολή για τη σαββατιάτικη αναμέτρηση της Super League 1 με αντίπαλο τον ΟΦΗ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αν είχες δει κάποιο τρελό όνειρο και είχες ποντάρει, θα 'σουν τώρα κερδισμένος. Διότι ένας ποδοσφαιριστής με 31 λεπτά στην UEFA Youth League και... 0 στην πρώτη ομάδα της Πόρτο μετατράπηκε αυτομάτως στον Νο2 στράικερ του 'τριφυλλιού' πίσω από τον Ιταλό Φεντερίκο Μακέντα. Την ώρα που ο Αργύρης Καμπετσής υπολογίζεται ως εξτρέμ και ο Νίκος Βέργος έμεινε εκτός.

Από τον παππού στην Αυστρία

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Κολομβιανός, γεννημένος στην πρωτεύουσα Μπογκοτά στις 23/2 του 2000, αυτή την ευκαιρία περιμένει να φτάσει καιρό τώρα. Να αισθανθεί ότι υπολογίζεται. Να γίνει άνδρας από το παιδί που λογιζόταν σταθερά απ' όταν στα 5 του πρωτοκλώτσησε την μπάλα. Το γεγονός πως άρχισε να μαθαίνει το ποδόσφαιρο στην ακαδημία 'Escofutuper', που είχε ιδρύσει ο παππούς του στα μέσα των 80s, ίσως να μην ήταν η πιο ταιριαστή συνθήκη για ένα πιτσιρίκι που έπρεπε πρώτα να χαρεί το παιχνίδι. Ξεχώριζε βέβαια διότι στις φλέβες του κυλούσε αίμα ποδοσφαιρικό, πάντα όμως -σε μια ευαίσθητη ηλικία μάλιστα- τον βάραινε η πίεση του 'πρέπει ν' ανταποκριθώ' συγκριτικά με τ' άλλα παιδιά της κλάσης του.

Ευτυχώς για τον μικρό ο πατέρας του λειτούργησε έξυπνα και δεν τον άφησε να εγκλωβιστεί σ' ένα περιβάλλον που θα τον 'ρουφούσε'. Από έφηβος ο Περέα ήταν μέλος της μεικτής της Μπογκοτά και κατόπιν διεθνής με την U15 της Κολομβίας. Συγκέντρωνε δηλαδή τις προϋποθέσεις για να ξεφύγει. Ήταν η εποχή που το ταξίδι στην Ευρώπη θεωρήθηκε η κατάλληλη διέξοδος για να πλάσει χαρακτήρα και να εξελιχθεί ποδοσφαιρικά. "Ήταν ιδέα του μπαμπά μου να μην παίξω ποτέ στην Κολομβία. Πάντα μού έλεγε πως η ευρωπαϊκή νοοτροπία είναι αυτή που θα πρέπει να έχω για να κάνω καριέρα", είχε διηγηθεί στην 'AS'.

Άνθρωποι της αυστριακής Ζάλτσμπουργκ τον είχαν εντοπίσει σ' ένα τουρνουά στη Βολιβία και τον πήραν μαζί τους. "Αρχικά για τρεις μήνες, αλλά μετά αποφάσισαν να με κρατήσουν". Συμμετείχε σε παιχνίδια των μικρών, σκόραρε συχνά. Ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ δικαίωμα συμμετοχής στους 'ταύρους' γιατί ήταν ανήλικος χωρίς κοινοτικό διαβατήριο. Διαφορετικά θα έπαιζε τώρα στη Λειψία των ιδίων συμφερόντων.

Τον άρπαξε η Πόρτο

Παρόλα αυτά η θητεία των 2 χρόνων στην Αυστρία τού προσέφερε τη γνώση και την εμπειρία που αναζητούσε, ανοίγοντάς του παράλληλα πόρτες που σ' άλλη περίπτωση θα ήταν κλειστές. Τον είχαν υπ' όψιν τους στην Άρσεναλ, η Άντερλεχτ προσπάθησε να τον εντάξει στα δικά της τμήματα, αλλά εν τέλει η Πόρτο πρόλαβε να προσπεράσει στη στροφή. "Κατέθεσαν μια εξαιρετική πρόταση στον πατέρα και στον εκπρόσωπό μου", έχει πει.

Σ' ένα ποδοσφαιριστή με μπόι 1μ84, ταχύτητα και συγχρονισμό στο άλμα οι 'δράκοι' έβλεπαν μια έκδοση του Ρανταμέλ Φαλκάο, στη χειρότερη δε του Τζάκσον Μαρτίνες. Δύο ποδοσφαιριστών με την ίδια καταγωγή, οι οποίοι δούλεψαν, προόδευσαν, προσέφεραν και η τιμή τους εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη όταν πωλήθηκαν στην Ατλέτικο με 4 χρόνια διαφορά. "Η κανονική μου θέση είναι στο 9", έλεγε επιχειρώντας να μπει στα παπούτσια των προκατόχων του, χωρίς ν' αρνείται οποιαδήποτε άλλη αποστολή που θα του δινόταν αν μπορούσε να του εξασφαλίσει χώρο και χρόνο.

Προτού βέβαια υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Πόρτο έπρεπε να ενηλικιωθεί. Συνέβη τον Μάρτιο του 2018. Παίζοντας πρώτα στη θυγατρική ομάδα που είχαν οι Πορτογάλοι στην Μπογκοτά και από το καλοκαίρι στη β' ομάδα, αυτήν με τα ταλέντα. Μέσα από την οποία ήλπιζε πως "θα βρω χώρο στην πρώτη ομάδα, αν φυσικά η απόδοσή μου είναι υψηλή". Ήξερε ότι "στην Πόρτο διαθέτουν ένα εξαιρετικό πρότζεκτ με σπουδαίους εργαζόμενους και επαγγελματίες" και πίστευε ότι με τον καιρό θα έρθει η ώρα του. Δεν έμελλε να έρθει.

Άνοιξε τα φτερά του

Στο Champions League των μικρών μέτρησε όλες κι όλες τρεις συμμετοχές (Σάλκε, Γαλατάσαραϊ, Λοκομοτίβ Μόσχας) και μολονότι η Πόρτο έφτασε ως το τέλος της διαδρομής, νικώντας 3-1 την Τσέλσι στον τελικό και κατακτώντας το τρόπαιο, ο ίδιος δεν είχε συνεισφέρει σχεδόν τίποτα. Το συμβόλαιο τον δέσμευε ως το καλοκαίρι του 2021 και ως πιθανότερη εκδοχή φάνταζε ένας δανεισμός του στη Μιγιονάριος της πατρίδας του. Δεν ήθελε να γυρίσει πίσω. Πάντα άκουγε τον πατέρα του.

Επιλέχθηκε ο δρόμος της ελευθερίας, αν και καταλάβαινε ότι μ' αυτήν την απόφαση έκλεινε την πόρτα των Πορτογάλων. Στα τέλη του Ιούλη η ρωσική Κρίλια Σοβέτοφ τον υποδέχθηκε στη Σαμάρα για να τελειώσει τη δουλειά. Η έκδοση ενημέρωσης αυτήν την αποστολή είχε. Ως δια μαγείας όμως ο ποδοσφαιριστής 'χάθηκε'. Μόνο το σχετικό tweet και η δήλωση ότι "είναι ένα μεγάλο βήμα για μένα, ξέρω ότι υπολογίζουν σ' έμενα" έχουν απομένει πλέον να θυμίζουν πως ο νεαρός Κολομβιανός βρέθηκε για ένα φεγγάρι στη Ρωσία, δίχως όμως να εγκατασταθεί μόνιμα.

Αντιθέτως εμφανίστηκε στα μέσα Αυγούστου στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό, όσο άνθρωπος που υποστήριζε πως είναι μάνατζέρ του ζητούσε εξηγήσεις για τις κινήσεις του. Ό,τι κι αν μεσολάβησε ο Περέα δεσμεύτηκε με τους 'πράσινους' για την επόμενη 2ετία. Κυνηγώντας σε αυτό το διάστημα να θυμίσει αν καταφέρει τον Φαλκάο. "Είναι ο επιθετικός από τον οποίο έχω πάρει πολλές κινήσεις". Τα υπόλοιπα, αν όχι στο παιχνίδι του Σαββάτου με τον ΟΦΗ, προσεχώς. Του αρκεί να έχει μια μπάλα στη ζωή του!

Ποιος θα κατακτήσει τη φετινή Super League 1; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK