Ο πορτοφολάς Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός του Τρόντχαϊμ

Ο Πέδρο Μαρτίνς σαν... μαέστρος πορτοφολάς 'ψείρισε' τον Πάβελ Βρμπα, βάζοντας το δίπλωμα του αλαζόνα Τσέχου στην κωλότσεπή του. Και κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός του Τρόντχαϊμ ετοιμάζεται για τις μάχες κόντρα στην Μπασακσεχίρ, με όπλο δύο αλληλένδετα στοιχεία κι ένα μυστικό.

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΟΣΦΠ - ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
O Πέδρο Μαρτίνς λίγα λεπτά πριν την σέντρα της ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Βικτόρια Πλζεν (4-0) στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το 4-0 της ρεβάνς με την Βικτόρια Πλζεν για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, δεν λέει την αλήθεια σχετικά με τις παγίδες που έκρυβε για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι με τους Τσέχους στο 'Γ. Καραϊσκάκης'. Στα 141 από τα συνολικά 180 λεπτά των δύο αναμετρήσεων δεν υπήρχε σκορ, μέχρι που ο Γκιλιέρμε έφερε τους φιλοξενούμενους σε μια συνθήκη αγώνα στην οποία δεν είχαν κανέναν τρόπο να αντιδράσουν. Αν λέει κάτι αυτό για την δυναμικότητα της Βικτόρια Πλζεν; Η απάντηση κρύβεται στους αριθμούς.

Τις τελευταίες 10 σεζόν στην Ευρώπη οι Τσέχοι είναι πάνω - κάτω στην ίδια μοίρα με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και καλύτεροι από ΑΕΚ, Παναθηναϊκό. Ο απολογισμός τους είναι 35 νίκες, 21 ισοπαλίες και 30 ήττες, χωρίς να υπολογίζονται τα φετινά ματς με τους 'ερυθρόλευκους'. Στο ίδιο διάστημα, ο ΠΑΟΚ μετράει 35 νίκες, 30 ισοπαλίες και 27 ήττες, η ΑΕΚ έχει 11 νίκες, 14 ισοπαλίες και 23 ήττες, ενώ ο απολογισμός του Παναθηναϊκού είναι 19 νίκες, 13 ισοπαλίες και 30 ήττες. Ο Ολυμπιακός στις τελευταίες 10 ευρωπαϊκές σεζόν μετράει 42 νίκες, 15 ισοπαλίες και 39 ήττες, δίχως επίσης να υπολογίζονται τα δύο φετινά παιχνίδια με την Βικτόρια Πλζεν.

Τα νούμερα αποδεικνύουν πως μόνο αδύναμος αντίπαλος ή πολύ περισσότερο ομάδα της πλάκας, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι Τσέχοι. Ήταν ο Ολυμπιακός που δεν τους άφησε να δείξουν τίποτα στη ρεβάνς του Φαλήρου, καθώς διαχειρίστηκε ιδανικά τα δεδομένα σε κάθε στάδιο της αναμέτρησης.

Το δίπλωμα του Βρμπα στην κωλότσεπη του Μαρτίνς

Κάπου είναι λογικό το τελικό 4-0 να αποπροσανατολίζει από το ποιοι πραγματικά ήταν οι ουσιαστικοί παράγοντες που μετέτρεψαν ένα εξαιρετικά ύπουλο παιχνίδι σε πάρτι. Η αλήθεια είναι πως το μεγάλο όπλο των 'ερυθρολεύκων' ήταν ο ρεαλισμός μέσα από την τακτική ωριμότητα που έδειξαν και στα 90 λεπτά του αγώνα. Δύο αλληλένδετα στοιχεία που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με... λύσσα. Όταν η επιθυμία του να σκοράρει νωρίς δεν πραγματοποιήθηκε, επέλεξε την λογική. Δεν εκβίασε καταστάσεις, δεν τον έπιασε πανικός, αλλά πήγε στο plan b. Να διατηρήσει τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και του ρυθμού, αποφεύγοντας τα... μπλεξίματα. Είναι σύνηθες το σενάριο για μια ομάδα που κυριαρχεί να την πατάει από μια φάση. Ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε να συμβεί άτι τέτοιο.

Δικαιώθηκε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, βρίσκοντας την λύση μέσα από την επιμονή του στην σκληρή δουλειά που αφορά τις στημένες φάσεις. Με την κεφαλιά του Γκιλιέρμε, ο Μαρτίνς είχε φέρει πλέον το ματς εκεί που ήθελε και με την επόμενη κίνηση του αποτελείωσε την Βικτόρια Πλζεν, πετώντας τις ελπίδες της στην θάλασσα του Φαλήρου.

Ο Καμαρά πέρασε στο ματς αντί του Βαλμπουενά, η διάταξη γύρισε σε 4-3-3 και ο Ολυμπιακός περίμενε οργανωμένος στο μισό γήπεδο αφήνοντας την μπάλα στα πόδια των Τσέχων. Μόλις αυτοί τόλμησαν να ανεβάσουν ψηλά τις γραμμές τους, ήρθε το άμεσο 'χτύπημα' του Γκερέρο σε ανοιχτό γήπεδο για να στρώσει τον δρόμο της πρόκρισης.

Ο Γκερέρο μόλις έχει ολοκληρώσει ένα εκπληκτικό σόλο, σκοράροντας το 2-0 για τον Ολυμπιακό στη ρεβάνς με την Βικτόρια Πλζεν στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (4-0),για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Γκερέρο μόλις έχει ολοκληρώσει ένα εκπληκτικό σόλο, σκοράροντας το 2-0 για τον Ολυμπιακό στη ρεβάνς με την Βικτόρια Πλζεν στο 'Γ. Καραϊσκάκης' (4-0),για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Ο Μαρτίνς είχε προβλέψει σωστά κάθε κίνηση τακτικής του Πάβελ Βρμπα και είχε έτοιμες τόσο τις λύσεις, όσο και τα προβλήματα που θα έβαζε στον αντίπαλο πάγκο. Ο Πορτογάλος τεχνικός σαν... μαέστρος πορτοφολάς 'ψείρισε' τον Βρμπα και του επέστρεψε το πορτοφόλι, έχοντας κρατήσει το δίπλωμα του αλαζόνα Τσέχου στην κωλότσεπη του.

Μετά την κλήρωση, ο προπονητής της Πλζεν είχε τονίσει πως η αποστολή της ομάδας του είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο πριν το ματς της Τσεχίας θέλησε να βάλει στο παιχνίδι τα mind games, με διάθεση να υποτιμήσει τον Ολυμπιακό. "Ελπίζω να μην προσβληθούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι ή οι παίκτες της ελληνικής ομάδας, αλλά ο Ολυμπιακός είναι ομάδα επιπέδου α' προκριματικού γύρου Champions League και μου θυμίζει τη Ρόζενμποργκ και την Κοπεγχάγη".

Ο Ολυμπιακός του...Τρόντχαϊμ αποδείχθηκε τελικά δυσθεώρητο εμπόδιο για το σύνολο του Πάβελ Βρμπα, που ίσως να πήρε την καλύτερη απάντηση από τους παίκτες του. "Οι Έλληνες μας έδειξαν πώς παίζεται το ποδόσφαιρο", τόνισε ο Μίχαλικ ενώ ο Κάλβατς υποστήριξε ότι "ήταν παντού ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς. Πιο γρήγοροι, με μεγαλύτερη ενέργεια, περισσότερο εμφατικοί". Στη συνέντευξη Τύπου πάντως και ο Βρμπα παραδέχθηκε την ανωτερότητα των 'ερυθρολεύκων'. Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς.

Η άμυνα ήταν το μυστικό

Μπορεί σε ένα παιχνίδι που ολοκληρώθηκε με 4-0 να ήταν η άμυνα το μυστικό της επικράτησης των νικητών; Μπορεί. Ο Ολυμπιακός δεν δέχθηκε γκολ σε 180 λεπτά παιχνιδιού από την Βικτόρια Πλζεν. Στοιχείο που βρίσκει απάντηση τόσο στα πρόσωπα, όσο και στη συνολική ανασταλτική λειτουργία των 'ερυθρολεύκων'.

Στο πρώτο ματς ήταν ο Ρούμπεν Σεμέδο που στο καλό διάστημα των Τσέχων (30'- 60') 'κατάπινε' κάθε υποψία ευκαιρίας. Με το 4-3-3 στο τελευταίο μισάωρο της αναμέτρησης να φέρνει ηρεμία στα μετόπισθεν, εξουδετερώνοντας τις ορέξεις των γηπεδούχων. Στο Φάληρο, πλην της καλής στιγμής με τον Χροσόφσκι στο 24', η Βικτόρια Πλζεν πέρασε και δεν ακούμπησε από την περιοχή του Σα. Ο Μεριά με 3-4 μόλις προπονήσεις, 'κούμπωσε' ιδανικά στο πλάι του Σεμέδο. Ο Πορτογάλος στόπερ έβγαλε ένα ακόμη ματς σαν σε προπόνηση, έχοντας σκάρτα έναν μήνα στην ομάδα του Πειραιά.

Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ο Τσιμίκας. Πολύ βελτιωμένος ανασταλτικά, με καλύτερες τοποθετήσεις και επεμβάσεις στον σωστό χρόνο άφησε για δεύτερο σερί ματς απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα τον Καγιαμπά (που έγινε και αλλαγή σχετικά νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο). Ο Ελαμπντελαουί μετρημένος, χωρίς αχρείαστα ρίσκα.

Οι επιστροφές των 'ερυθρολεύκων' καλές για την εποχή, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς και στις σωστές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών. Πολλή δουλειά από τον Μασούρα, με άριστες καλύψεις του μπακ της πλευράς, που αποτυπώνεται στο heat map του 25χρονου εξτρέμ.

Ο πορτοφολάς Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός του Τρόντχαϊμ
Το heat map του Γιώργου Μασούρα στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Βικτόρια Πλζεν (4-0) στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Συνολικά ο Ολυμπιακός έβγαζε σιγουριά στα μετόπισθεν και το στοιχείο αυτό έδινε την πολυτέλεια της εκτέλεσης σωστών επιθετικών ενεργειών. Είτε σε σετ παιχνίδι, είτε στην κόντρα όταν με την είσοδο του Καμαρά στο ματς οι 'ερυθρόλευκοι' γύρισαν σε διάταξη 4-3-3. Τα γκολ ήρθαν μέσα από την ηρεμία που εξασφάλιζε στην ομάδα του Μαρτίνς η ανασταλτική της συνέπεια. Και όσο ο Ολυμπιακός την διατηρούσε, τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου. Ή τουλάχιστον έτσι αποδείχθηκε. Ίσως μοιάζει με υπερβολή, αλλά μια ανάλογη αμυντική επίδοση θα έδινε στον Ολυμπιακό την πρόκριση κόντρα και στην Μπασακσεχίρ που αποτελεί το επόμενο εμπόδιο των Πειραιωτών στον δρόμο για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK