Ο πρόεδρος-τέρας θα πάψει να είναι ο εφιάλτης (ανήλικων) παικτριών

Ο 73χρονος Ιβ Ζαν-Μπαρτ, επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αϊτής, τέλειωσε δια παντός από το ποδόσφαιρο. Αρκεί όμως ο ισόβιος αποκλεισμός για να κλείσουν οι πληγές στις ψυχές τόσων γυναικών; Όχι δα...

Ο Ιβ Ζαν-Μπαρτ παρέα με τον άλλοτε πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ
Ο Ιβ Ζαν-Μπαρτ παρέα με τον άλλοτε πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ AP PHOTO/DIEU NALIO CHERY

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αποδέχθηκε ότι ο Ιβ Ζαν-Μπαρτ υπήρξε (και αυτό δεν αλλάζει) ένα τέρας. Ένας κοινός (εκ)βιαστής. Καριερών, σωμάτων, ψυχών. Επί χρόνια, δίχως λογική και φρένα. Η αδηφάγα λαγνεία του για γυναικεία σάρκα δεν τον απέτρεψε από την ασέλγεια σε ανήλικη. Ένα άλλο θύμα της φρικιαστικής δράσης του εξαναγκάστηκε σε άμβλωση. Ποδοπατούσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κατακρεουργούσε τη γυναικεία φύση. Ηδονιζόταν. Κάθε κορίτσι/γυναίκα που διέμενε στο Εθνικό Προπονητικό Κέντρο της Αϊτής και τύχαινε να ενεργοποιήσει τα ζωώδη ένστικτά του όφειλε να περάσει από το γραφείο του. Κατόπιν από το κρεβάτι του. Αν, φυσικά, ήθελε να έχει μέλλον στο ποδόσφαιρο. Ειδάλλως εξοστρακισμός.

Στα τέλη του περασμένου Απριλίου ο 'Guardian' δημοσίευσε μια σειρά από καταγγελίες για κατά συρροή σεξουαλική κακοποίηση. Από τον ίδιο και διάφορους φίλους. Τα στόματα είχαν ανοίξει, το ποτάμι δεν θα γυρνούσε πίσω και μαζί θα παράσερνε τον 73χρονο πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Αϊτής - και μόνιμο αξιωματούχο της FIFA. Γιατρός και δημοσιογράφος στο επάγγελμα, είχε πρωτοεκλεγεί στην ηγεσία το 2000 και τον Φλεβάρη του 2020 η θητεία του ανανεώθηκε για έκτη φορά! Δικτάτορας κανονικός στο εγχώριο ποδόσφαιρο, στον οποίο ο Τζιάνι Ινφαντίνο είχε στείλει τα συγχαρητήρια του για την επανεκλογή του.

"Υπάρχει μια κυρία που δουλεύει εκεί, η οποία πιέζει τα κορίτσια να κάνουν σεξ με τον Νταντού", ισχυριζόταν μία από τις καταγγέλλουσες. Άπαντες ως 'Νταντού' τον γνώριζαν. Ντάντι. Μπαμπάς δηλαδή. Πατέρας αλλιώς. Τέρας με μια λέξη. Ξανά. Πολλές φορές. Φωναχτά. "Θα δει ένα όμορο κορίτσι που είναι ελκυστικό και θα στείλει αυτήν τη γυναίκα να του πει ότι θα εκδιωχθεί από το κέντρο. Αυτό αρχίζει να κλαίει και τότε η γυναίκα λέει πως 'ο μόνος τρόπος να λυθεί είναι να μιλήσει στον Νταντού'. Εκείνη τη στιγμή το κορίτσι δεν έχει επιλογή, αλλά να ενδώσει σε σεξουαλική κακοποίηση".

Το παράδοξο θα ήταν ο αχόρταγος Ζαν-Μπαρτ να αποδεχθεί και να μην αντικρούσει τις κατηγορίες. Να πει πως "δεν υπήρξε ποτέ καταγγελία για οποιοδήποτε στέλεχος της ομοσπονδίας" και πως "αυτό το είδος πρακτικής σεξουαλικής παρενόχλησης είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί στις εγκαταστάσεις δεδομένης της δομής και των αρχών μας". Κάπου άλλου και υπό άλλες συνθήκες θα 'ταν πιο εφικτό. Ίσως εννοούσε όχι μπροστά σε κόσμο. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο, τον ρώτησαν για τη συνήθεια που είχε να ακουμπά τις ανήλικες παίκτριες. Του είχαν δείξει video. Υποστήριξε ότι "ήταν πατρική στοργή. Μόνο οι αθλητές μπορούν να καταλάβουν τι λέω". Αχρείος.

Ανταπαντούσε ακόμα πως όλα είναι σκευωρίες και μια προσπάθεια αποσταθεροποίησής του, προκειμένου να πληγεί ως παράγοντας και ως οικογενειάρχης. Ότι ο Τύπος μιλά για σκάνδαλο χωρίς καν οσμή. Οι μαρτυρίες των κοριτσιών ήταν το τσουνάμι που έπνιγε κάθε υπαινιγμό του. "Μία από τις καλύτερες παίκτριες έχασε την παρθενιά της από τον Νταντού στα 17 της", έλεγε άλλο θύμα, προσθέτοντας πως "είναι κρίμα γιατί θέλουν να παίξουν για τη χώρα και καταλήγουν όμηροι". Όλα τα κορίτσια ζούσαν και προπονούνταν σε άθλιες συνθήκες. Από τους αρμόδιους δεν είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις. Μέχρι να πεισθούν ότι οφείλουν να μιλήσουν τον έτρεμαν. Απειλούσε, μέσω τρίτων, τις οικογένειές τους. Ήταν παντού δικτυωμένος. "Είναι ένα πολύ επικίνδυνο άτομο", συμπλήρωσε μια τρίτη καταγγέλλουσα.

Η (όχι άμοιρη ευθυνών) Παγκόσμια Ομοσπονδία όφειλε να ελέγξει τις καταγγελίες. Ανέθεσε την υπόθεση στην Επιτροπή Δεοντολογίας και σε πρώτη φάση ανεστάλη η ενασχόληση του Ζαν-Μπαρτ με το ποδόσφαιρο για τις επόμενες 90 ημέρες. Επειδή ως τον Αύγουστο δεν είχε καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα επέκτεινε την προσωρινή αναστολή για το ίδιο διάστημα. Ως την Παρασκευή (20/11) που ο περιβόητος 'Νταντού' κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις του. Πλην του ισόβιου αποκλεισμού, τού επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων. Είχε διαπιστωθεί με πειστήρια πια η "κατάχρηση της θέσης του, καθώς παρενοχλούσε σεξουαλικά και κακοποιούσε διάφορες παίκτριες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων κατά παράβαση του Κώδικα Ηθικής της FIFA". Αντίστοιχα έχουν τρέξει διαδικασίες για άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας της χώρας της Καραϊβικής που εμπλέκονται με όποια μορφή με την υπόθεση (συναυτουργία, συγκάλυψη κλπ). Διότι δεν ήταν μόνος.

Η υπόθεση εξετάζεται την ίδια περίοδο από τις δικαστικές αρχές της Αϊτής και κατά τους έχοντες γνώση αναμένονται ποινικές διώξεις σύντομα. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα επενέβη κρίνοντας αρνητικά την έως τώρα κωλυσιεργία των δικαστών. Έγινε η αρχή τουλάχιστον.


News 24/7

24MEDIA NETWORK