Ο Σισέ έβαλε στόχο τον... Βαμβακούλα

Πρώτος ξένος αμυντικός σκόρερ του Ολυμπιακού ο Πάπε Αμπού Σισέ έφτασε ήδη τα 15 γκολ στην "ερυθρόλευκη" θητεία του και αν βάλει άλλα τρία φτάνει στην κορυφή της λίστας όλων των εποχών της ομάδας, εκεί που βρίσκεται με 18 γκολ ο Νίκος Βαμβακούλας!

Ο Σισέ έβαλε στόχο τον... Βαμβακούλα
EUROKINISSI SPORTS

Η ωραία κεφαλιά του Πάπε Αμπού Σισέ, μετά το καλοχτυπημένο κόρνερ του Ρόνι Λόπες έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό κόντρα στον Άρη. Μια εβδομάδα πριν ο υψηλόσωμος σέντερ-μπακ είχε σκοράρει δις στο 3-1 των "ερυθρολεύκων" μέσα στο Ηράκλειο και κόντρα στον ΟΦΗ (με τα δικά του γκολ, ο Ολυμπιακός γύρισε τούμπα το αρχικό 0-1 των Κρητικών).

Οι έξι βαθμοί που πήρε ο Ολυμπιακός στα δυο κομβικά ματς (για να ξεφύγει και με +8β από την δεύτερη ΑΕΚ) ήταν σχεδόν προσωπική υπόθεση του Σενεγαλέζου στόπερ. Το... σχεδόν αυτογκόλ (ακούμπησε την μπάλα με το κεφάλι) στο ματς με την Αντβερπ, συγχωρέθηκε ήδη.

Στην Ευρώπη, άλλωστε, είχε φροντίσει να βάλει ένα σημαντικό γκολ όταν έκανε το 2-0 κόντρα στην Σλόβαν Μπρατισλάβας (τελικό 3-0) στην πρώτη μονομαχία για τα πλέι-οφ του Europa League. Ο άλλοτε "γκαφατζής" σέντερ-μπακ με τα τρομερά φυσικά προσόντα αλλά και το εύκολο λάθος στο τσεπάκι του, μετατρέπεται φέτος σε βασικότατο στέλεχος των πρωταθλητών.

Στα 26 του χρόνια δείχνει πιο ώριμος από ποτέ, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα προσόντα του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μαρτίνς και μάλλον ξαναμπαίνει για τα καλά στις σημειώσεις των απανταχού σκάουτ. Έχοντας παίξει σε όλους τους αγώνες του Ολυμπιακού που ήταν διαθέσιμος (δηλαδή όχι τιμωρημένος και τραυματίας, συνολικά 24 ματς) η βελτίωση του είναι αισθητή σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιου.

Ο Σισέ διαβάζει καλύτερα τις φάσεις, εκμεταλλεύεται τα αθλητικά του προσόντα για να κυριαρχήσει των αντιπάλων, αποφεύγει τα άγαρμπα μαρκαρίσματα, πασάρει πολύ καλύτερα και ... βεβαια βάζει γκολ. Πέντε τον αριθμό, για φέτος, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται καθώς βρισκόμαστε μόλις στην 13η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Τα πέντε γκολ είναι τα περισσότερα που έχει βάλει με τη φανέλα του Ολυμπιακού και του έδωσαν ένα άτυπο τίτλο. Έγινε ο πρώτος ξένος αμυντικός με τα πιο πολλά τέρματα στην ιστορία των "ερυθρολεύκων", αλλά και ένας από τους πιο ικανούς σκόρερ όλων των εποχών, από τους παίκτες του πειραιώτικου συλλόγου που έπαιζαν στα μετόπισθεν.

Πράγματι ο Σισέ παίζοντας σε 74 αγώνες (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη) έχει βάλει συνολικά 15 γκολ και ετοιμάζεται για τα ... επόμενα. Ήδη, όμως, αυτά τα 15 τέρματα των φέρνουν στην πρώτη θέση των ξένων αμυντικών, καλύτερων σκόρερ της ομάδας. Συγκριτικά, μάλιστα, έχει παίξει και τα λιγότερα ματς απ' όλους για να φτάσει σε αυτό το νούμερο.

Μόνο ο Ζούλιο Σέζαρ θα μπορούσε να έχει ένα ανάλογο ρεκόρ. Ο Βραζιλιάνος στόπερ έπαιξε 63 αγώνες την διετία 2006-08, σημειώνοντας 11 γκολ (9 στο πρωτάθλημα και άλλα 2 στην Ευρώπη).

Έντεκα γκολ έχουν πετύχει ακόμη ο πρώην αρχηγός Ομάρ Ελαμπντελαουί που σε 170 ματς είχε 10 τέρματα στο πρωτάθλημα και ένα στο κύπελλο, ο Χοσέ Χολέμπας (173 αγώνες, 9 στο πρωτάθλημα, 2 στην Ευρώπη) και ο Αλμπέρτο Μποτία (106 αγώνες, 8 στο πρωτάθλημα, 2 στο κύπελλο, 1 στην Ευρώπη)

Την πρώτη εφτάδα συμπληρώνουν ο Ολαφ Μέλμπεργκ με 9 γκολ (8 στο πρωτάθλημα-1 στο κύπελλο σε 106 αγώνες) και ο Ρούμπεν Σεμέδο που έχει 7 τέρματα σε 94 αγώνες. Ο Πορτογάλος σκόραρε πρόσφατα στην επανόδο του, στον αγώνα κυπέλλου με τον Λεβαδειακό, έχει άλλα δυο γκολ στο πρωτάθλημα και τέσσερα στην Ευρώπη.

Τέταρτος στην λίστα όλων των εποχών

Τα 15 γκολ που μετράει ο Σισέ τον φέρνουν και στην 4η θέση του σχετικού πίνακα με τους αμυντικούς όλων των εποχών. Η επίδοση είναι πολύ σημαντική αν αναλογιστεί κανείς με ποια "ιερά τέρατα" συγκρίνεται ο Σενεγαλέζος. Κι αν συνεχίσει έτσι, σκοράρει δηλαδή με την ίδια συχνότητα, θέλει τρία γκολ για να φτάσει στην πρώτη θέση τον Νίκο Βαμβακούλα, που είναι επικεφαλής της άτυπης λίστας με 18 γκολ.

⚽ Ο διεθνής άσος δεν ήταν αμυντικός. Το 1977 ο Ολυμπιακός τον απέκτησε από τη Λαυρεωτική γιατί είχε βάλει τρεις ντουζίνες γκολ, παίζοντας σέντερ-φορ. Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς τον μετέτρεψε σε αριστερό μπακ, με τον διεθνή άσο πάντως να σημειώνει αρκετά γκολ. Κορυφαίο ίσως αυτό με την επέλαση στο ιστορικό και δραματικό 6-0 επί της ΑΕΚ, την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος της Θύρας 7. Δείτε το γκολ στο 0:49 του βίντεο

⚽ Ο Βασίλης Σιώκος ήταν ένας σέντερ-μπακ που έβαζε γκολ, καθώς ήταν εξαιρετικός κεφαλοσφαιριστής, εκτελώντας όμως και αρκετά πέναλτι. Στα έντεκα χρόνια και στους 306 αγώνες του με τον Ολυμπιακό, ο κορυφαίος αμυντικός σκόραρε 17 τέρματα.

⚽ Τόσα ακριβώς (17) έχει στην καριέρα του με τον Ολυμπιακό και ο Βασίλης Τοροσίδης. Κατά κανόνα δεξί μπακ (σε κάποια ματς αγωνίστηκε και στη μεσαία γραμμή) ο "Τόρο" μέτρησε συνολικά 186 αγώνες με τα "ερυθρόλευκα" σκοράροντας 12 γκολ στο πρωτάθλημα, 1 στο κύπελλο και 4 στην Ευρώπη. Το 2009 κι ενώ ο Ολυμπιακός βρισκόταν πίσω στο σκορ, πετυχαίνει ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουν μπει ποτέ σε ντέρμπι με την ΑΕΚ. Η λόμπα που έγραψε το 1-1. Θυμηθείτε την

⚽ Δεκαπέντε γκολ, όσα δηλαδή έχει βάλει ο Σισέ, έγραψε το κοντέρ ενός επίσης εμβληματικού αμυντικού του Ολυμπιακού. Του Θοδωρή Παχατουρίδη, που αγωνιζόταν σαν δεξιός οπισθοφύλακας και συνολικά στα 247 παιχνίδια με τους Πειραιώτες, έβαλε 14 γκολ στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής και άλλο ένα στο κύπελλο Ελλάδος.

⚽ Άλλοι τρεις ακολουθούν με 14 γκολ. Ο Γιώργος Αμανατίδης (σε 298 αγώνες), ο Γιώργος Ανατολάκης (σε 364 αγώνες) και ο Χρήστος Πατσατζόγλου που αγωνίστηκε σε 176 ματς. Στην ιστορία έμεινε το τρομερό γκολ που έγραψε το Βέρντερ Βρέμης-Ολυμπιακός 1-2, στο ιστορικό 1-3. Θυμηθείτε την φωτοβολίδα του "Πάτσα", που έσπασε και την κακοδαιμονία των εκτός έδρας αγώνων της ομάδας του στην Ευρώπη, στο 2:57 του βίντεο:

⚽ Φυσικά, πάνω απ' όλους θα μπορούσε κανείς να τοποθετήσει τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Ο "Γκέο", όμως, δεν ήταν ακριβώς ... ένα αριστερό μπακ, όπως τον καθιέρωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην αρχή της καριέρας του έπαιξε αρκετές φορές και σαν χαφ, ήταν εξαιρετικός εκτελεστής φάουλ και η συμπεριφορά του κάθε άλλο παρά "αμυντική" ήταν. Ήταν, ωστόσο, και ο πρώτος που έδωσε στη θέση την οντότητα και τη σημασία που έχει στις μέρες μας. Από το μαγικό αριστερό του πόδι έχουν φύγει οι ωραιότερες σέντρες που έχουμε δει, ενώ με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο ανεπανάληπτος άσος, σε 276 αγώνες σημείωσε 42 γκολ!

Πηγή: Soccerbase

News 24/7

24MEDIA NETWORK