Ο Βαλμπουενά έκανε δίκαιο γύρο θριάμβου

Ο Ματιέ Βαλμπουενά εξακολουθεί να έχει φανταστικούς αριθμούς σε γκολ, ασίστ, πάσες και να βάζει πονοκεφάλους στον Πέδρο Μαρτίνς με την επιστροφή του Κώστα Φορτούνη για την ενδεκάδα του Ολυμπιακού.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον Άρη για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020
Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον Άρη για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Όταν το παιχνίδι με τον Άρη τελείωσε και ο Ολυμπιακός πέτυχε τη 14η νίκη του στο πρωτάθλημα, ο Ματιέ Βαλμπουενά είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του σε ακόμα ένα παιχνίδι. Όχι για την ποιότητά του ως ποδοσφαιριστή, αυτό δα έλειπε, αλλά για το ότι τον νοιάζει πραγματικά που παίζει και να παίζει σε αυτήν την ομάδα.

Τούτο δεν αφορά μόνο στην προσπάθειά του να κάνει τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, ομοσπονδιακό προπονητή, να αισθανθεί άσχημα που θα τον κόψει από την εθνική Γαλλίας που θα πάει στο Euro 2020, ενισχύοντας με ακόμα ένα επιχείρημα την πεποίθησή του ότι κι η δική του καρατόμηση, όπως συμβαίνει με τον Καρίμ Μπενζεμά, κρίθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου. Κυρίως, κινείται στο πλαίσιο του αληθινού ενδιαφέροντος να παίξει το ποδόσφαιρο που ξέρει στη συγκεκριμένη ομάδα.

Σε 12 παιχνίδια στη Super League 1, ο Βαλμπουενά επιδεικνύει αξιοζήλευτη ισορροπία σε τέρματα και ασίστ: μισό ανά ματς. Μόλις 6 ποδοσφαιριστές έχουν σκοράρει περισσότερο από τον ακραίο μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού, έστω κι αν τα περισσότερα γκολ έχουν έρθει από το σημείο του πέναλτι. Όλοι τους, έχοντας παίξει από 15 ματς πρωταθλήματος και πάνω. Μόνο ένας, ο Πέτρος Μάνταλος, έχει δώσει περισσότερες τελικές πάσες (8), αλλά με 4 επιπλέον συμμετοχές. Οι δύο που έχουν 6, ο Γιάννης Φετφατζίδης και ο Γιόσιπ Μίσιτς, το έχουν κάνει σε 19 ματς.

Η επιθετική τάση του Άρη εξυπηρέτησε τον Γάλλο. Έκανε κίνηση κυνηγού στο 14', για να πάρει την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής. Στο 22' κάνει το κόρνερ στο οποίο ο Ρούμπεν Σεμέδο πιάνει την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, για να ανοίξει το σκορ ο Γκιλιέρμε με προβολή. Η μπαλιά του για τον Ομάρ Ελαμπντελαουί στο 44' είναι υπέροχη, όσο κι αν ο Νορβηγός πρέπει να προτάξει τις δεξιότητές του για να πετύχει με το αριστερό πόδι ένα όμορφο γκολ. Χώνεται στην περιοχή στο 53', ως δεύτερος κυνηγός, για να δώσει στον Γιώργο Μασούρα, ο οποίος κάνει τη δική του τελική. Και στο 61' είναι εκείνος που κάνει το overlap από την αριστερή πλευρά, φέρνει την μπάλα στο δεξί, προσποιείται το σουτ και αλλάζει κατεύθυνση, για να ανατραπεί και να κερδίσει το πέναλτι που κάνει γκολ ο ίδιος. Δικαίως, λοιπόν, όταν έγινε αλλαγή στο 70', έστω και κατά λάθος έκανε τον γύρο του θριάμβου και αποθεώθηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού.

Οι 12 συμμετοχές, ακόμα και με την έλλειψη του Κώστα Φορτούνη από το ρόστερ, δείχνουν ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει στο νου του να κρατά τον Βαλμπουενά σε εγρήγορση, διότι αναγνωρίζει τη σημασία του ως κομβικού εργαλείου του Ολυμπιακού. Βεβαίως, ρόλο έχουν παίξει κι οι δύο τραυματισμοί, με τη διάταση στο δεξιό δικέφαλο μηριαίο, στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, να είναι ο τελευταίος. Στα 35 του, ασφαλώς και το κορμί είναι πιο ευάλωτο από κάθε άλλη φορά, ενώ το παιχνίδι του διέπεται από ρίσκο και μια κάποια άγνοια κινδύνου, που τέλεια συνάδει με την ομάδα από την οποία έγινε γνωστός, δηλαδή τη Μαρσέιγ, το καμάρι του γαλλικού Νότου.

Η επιστροφή του Φορτούνη θα διαφοροποιήσει το ρόλο του στην ομάδα. Ο Έλληνας κεντρικός μέσος, τον οποίο επαίνεσε ο Μαρτίνς βάζοντάς τον στη λίστα με τους καλύτερους που έχει κοουτσάρει, θα σημαίνει ότι ο Γάλλος θα κινείται σε λιγότερα εκατοστά. Αν η μπάλα περνά από τον Φορτούνη, είναι μία πιθανότητα που δεν γίνεται να παραγνωριστεί το ότι δεν θα γίνεται να βρεθεί στο δεξιό άκρο, από όπου την Κυριακή έκανε την ωραία μπαλιά στον Ελαμπντελαουί. Καθώς ο Ολυμπιακός δεν παίζει με τον καθαρό επιθετικό μέσο, αλλά με ένα επιθετικό αμυντικό χαφ, που συνήθως είναι ο Μαντί Καμαρά, η ελευθερία που έχει στη μετάβαση είναι για τον ίδιο εστία δημιουργικότητας. Ασφαλώς οι κινήσεις του στην περιοχή θα υφίστανται, μόνο που θα συμβαίνουν με λιγότερη φειδώ, ιδιαιτέρως στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα, στο οποίο ο Γάλλος διαπρέπει. Επίσης, θα μειωθούν και τα γεμίσματα: αυτήν τη στιγμή έχει 99, με τα 34 να είναι εύστοχα, δηλαδή να πηγαίνουν πάνω σε συμπαίκτη. Πρώτος σε εύστοχα είναι ο Μίσιτς, με 48 σε 118 προσπάθειες, άρα ο μέσος του ΠΑΟΚ έχει ελαφρώς καλύτερο ποσοστό ευστοχίας, ωστόσο δεν είναι αμελητέο πως πάνω από 1 στα 3 βρίσκει το στόχο του.

Αυτός ο μπελάς είναι ένα ζήτημα που από την αρχή της σεζόν συζητούνταν, ωστόσο ο τραυματισμός του Φορτούνη το παρέπεμψε στις καλένδες. Με την ώρα που θα παίξουν κι οι δύο μαζί να πλησιάζει, θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος την προσαρμοστικότητα αμφότερων, ειδικά του Γάλλου, ο οποίος, όντας σε μεγαλύτερη ηλικία και ερχόμενος σε μία ομάδα όπου ο αληθινός ηγέτης της είναι ο MVP του περυσινού πρωταθλήματος, θα πρέπει να επιδοθεί σε... ταχεία κοπτοραπτική για να αλλάξει τις συνήθειες που έχει αποκτήσει και που, σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύονται ευεργετικές για τον Ολυμπιακό.

Χωρούν στην ίδια ενδεκάδα οι Βαλμπουενά και Φορτούνης; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK