Ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ είναι κομβική επιθετική επιλογή

Η εκπληκτική μακρινή μπαλιά του Βίρτζιλ φαν Ντάικ είναι μία επιθετική κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται για λογαριασμό της Λίβερπουλ. Κι όχι μόνο από τον ίδιο.

Ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ της Λίβερπουλ πανηγυρίζει με τον Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ γκολ κόντρα στη Γκενκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019
Ο Βίρχιλ φαν Ντάικ της Λίβερπουλ πανηγυρίζει με τον Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ γκολ κόντρα στη Γκενκ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ, Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 AP PHOTO/JON SUPER

Τα στατιστικά, όσο αδιάσειστα μοιάζουν στη σούμα, τόσο δεν γίνεται να προδώσουν τον κομβικό ρόλο που παίζει ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ. Όχι, βεβαίως, ως αριστερός στόπερ, που συνήθως παίζει, ούτε ως ένας σχεδόν αδιαπέραστος αμυντικός στο ένας εναντίον ενός, στο μεγάλο σερί που έκανε και κράτησε μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Φαν Ντάικ είναι μία σημαντική επιθετική επιλογή για εκείνες τις άμυνες που δεν ανοίγουν, ενώ η κατοχή είναι επιπέδου 70%-30%, όπως ήταν στο τελευταίο παιχνίδι της Λίβερπουλ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, το 2-0 στο 'Άνφιλντ' για την 21η αγωνιστική της Premier League. Γνωστός ρέκτης του αγνώστου, ο Γιούργκεν Κλοπ δεν έχει θέσφατα στο ποδόσφαιρο. Αλλά έχει έναν αμυντικό που μπορεί να εντείνει τη γνώμη ότι η Λίβερπουλ μπορεί να επιτεθεί από αέρος, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για τις μπαλιές του Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ.

Το τελευταίο οκταήμερο, ο Φαν Ντάικ έχει γίνει επιθετικός καταλύτης για τη Λίβερπουλ και δεν πρόκειται για κάποιο γκολ. Εννοείται ότι οι κεφαλιές στο 2-1 με την Μπράιτον, την 30ή του Νοέμβρη, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, ωστόσο στην περίπτωση αυτήν πρόκειται για την ικανότητά του να επιτίθεται από την άμυνα. Πώς; Με τη μακριά μπαλιά, που έχει, ασφαλώς, στην ουσία της κάτι από το ολλανδικό γονιδίωμα. Ουδείς, άλλωστε, μπορεί να λησμονήσει πόσο ωραία σέντραρε ο Ντάλεϊ Μπλιντ για να σκοράρει ο Ρόμπιν φαν Πέρσι το γκολ της ισοφάρισης στο παιχνίδι της Ισπανίας με την Ολλανδία για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, αλλά, βέβαια, και τη σέντρα-τοτέμ του Φρανκ ντε Μπουρ στον Ντένις Μπέργκαμπ, για το γκολ απέναντι στην Αργεντινή που έβαλε τους 'οράνιε' στην τετράδα της διοργάνωσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1998.

Οι μπαλιές του Φαν Ντάικ είναι τέτοιας φύσης και διατρανώνουν την προσπάθεια της Λίβερπουλ να πάρει το πρώτο πρωτάθλημά της σε 30 χρόνια. Στο ματς με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο 'Άνφιλντ', η πάσα που κάνει στον Άντι Ρόμπερτσον είναι προϊόν ικανότητας, αλλά και ένα play που δουλεύεται στην προπόνηση σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Η μπαλιά μπορεί να γίνει όταν η Λίβερπουλ δουλεύει την κυκλοφορία της στο δικό της μισό, μόνο, όμως, όταν δεν υπάρχει πίεση από τον αντίπαλο. Ο Φαν Ντάικ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχει την μπάλα έπειτα από κλέψιμο, το οποίο ήταν ο κύριος στόχος της ομάδας του Κλοπ στο ματς. Από εκεί και ύστερα, πολλά που δεν βλέπει η κάμερα γίνονται: ο Ρόμπερτσον ανεβαίνει για να παίξει στη νεκρή ζώνη της αντιπάλου, κάτι που αναγκάζει τον ακραίο χαφ να βρίσκεται με την πλάτη στη μεριά που είναι όντως η μπάλα, χάνοντας την οπτική επαφή. Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για ένα γλίστρημα που ουσιαστικά δίνει στον 'Ρόμπο' χρόνο να σημαδέψει τον Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος έχει κάνει αυτήν την κίνηση δεκάδες φορές.

Με το γκολ που έβαλε ο Σενεγαλέζος απέναντι στη Σέφιλντ, έγινε ο 7ος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που έχει σκοράρει με την κόκκινη φανέλα και τις 7 μέρες της εβδομάδας.

Ωστόσο, η μεταβίβαση των 40 μέτρων πρέπει να είναι τέλεια. Κι ο Φαν Ντάικ την έχει κάνει την προηγούμενη εβδομάδα. Με τη Λέστερ, μία τέτοια μπαλιά βγάζει τον Σαντιό Μανέ τετ α τετ με τον Κάσπερ Σμάιχελ, ενώ το σκορ είναι ήδη 0-1. Ο Δανός αποκρούει, αλλά η Λίβερπουλ έχει δημιουργήσει φάση στην οποία είναι αμέτοχη η επιθετική τριάδα. Έπειτα από αυτό, έρχεται η μπαλιά στον Άνταμ Λαλάνα, στο ματς με τους Γουλβς, η οποία βρίσκει τον Άγγλο μεσοεπιθετικό ακριβώς στο σημείο που μπορεί να την σπάσει στον Μανέ για το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Γίνεται, μάλιστα, η τελευταία μπαλιά, σε ένα ματς που η Λίβερπουλ έχει κάνει 970 πάσες, ρεκόρ πρωταθλήματος.

Στη ροή του χρόνου και ειδικά τώρα που οι 'κόκκινοι' χρειάζονται εναλλακτικές, αυτή η μπαλιά δουλεύει. Είχε γίνει το ίδιο και στο 2ο γκολ του Ντίβοκ Ορίγκι στο 5-2 με την Έβερτον, όταν έκανε ένα θαυμάσιο κοντρόλ και εναέριο πλασέ σε μία μεταβίβαση τόσο γλυκιά, πάντως, που θα ήταν αποτυχία το να μην τα καταφέρει. Αργότερα, έχει συμβεί το ίδιο για να ανοίξει το σκορ ο Άλεξ Όξλεϊντ Τσάμπερλεϊν, στο 3-0 στη Γουότφορντ, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο Τζόρνταν Χέντερσον που βγάζει παρόμοια σέντρα. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ έχει βάλει με παροιμιώδη επιτυχία την μπαλιά στο ρεπερτόριό του και τη φετινή περίοδο την πετυχαίνει σε μεγάλο ποσοστό.

Με αυτόν τον τρόπο, η Λίβερπουλ βρίσκει έναν τρόπο να μειώνει την απόσταση από την άμυνα στην επίθεση και ακόμα μία πολύ σημαντική επιλογή, ειδικά όταν το πεδίο ενέργειας των Σαλάχ, Μανέ και Ρομπέρτο Φιρμίνο είναι περιορισμένο. Τα σπριντ στην αδύνατη πλευρά από ποδοσφαιριστές που μπορούν να τα κάνουν φεύγοντας από τα μαρκαρίσματα των αντιπάλων τους και συγκλίνοντας στην περιοχή είναι ευεργετικά, για μία ομάδα που παίζει με ταχύτητα. Διότι μπορεί να αποτελούν το κόντρα τέμπο, την αλλαγή του ρυθμού, σε μία φάση η οποία θα εξασφαλίσει, εν τέλει, το ματς.

Στις 3 Ιανουαρίου 2019, η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε τη Λίβερπουλ 2-1. Ήταν εκείνοι οι 9 κόκκοι άμμου, όπως γλαφυρά περιγράφηκε σε αυτόν εδώ το χώρο, που της στέρησαν τον τίτλο. Από τότε, οι 'κόκκινοι' όχι μόνο δεν έχουν ξαναχάσει στην Premier League, αλλά έχουν πάρει τους 85 από τους 87 διαθέσιμους βαθμούς. Η Λίβερπουλ έκανε το unbeaten calendar year, αφού θα παίξει ξανά το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στις 19:30 με την Τότεναμ εκτός έδρας. Έφτασε, επίσης, τα 18 διαδοχικά νικηφόρα παιχνίδια στο 'Άνφιλντ' και τα 37 χωρίς ήττα, 12 λιγότερα από εκείνα που είχε μείνει αήττητη η Άρσεναλ, πριν χάσει 0-2 στο 'Ολντ Τράφορντ' από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 24 Οκτωβρίου 2004, σε ένα ματς που ο αγγλικός Τύπος χαρακτήρισε 'Battle of the Buffet' και 'Pizzagate'. Ήταν το παιχνίδι στο οποίο πιθανώς ο Σεσκ Φάμπρεγας πέταξε ένα κομμάτι πίτσα στον Άλεξ Φέργκιουσον.

Στο 'Τότεναμ Στέιντιουμ', η Λίβερπουλ θα βρει απέναντί της τον Ζοζέ Μουρίνιο, τον άνθρωπο που το 2014, στο περίφημο ματς με το γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ, της στέρησε ουσιαστικά τον τίτλο με την Τσέλσι. Αλλά και εκείνον που μετά το 3-1 της 16ης Δεκεμβρίου 2018 στο 'Άνφιλντ', έχασε τη δουλειά του προπονητή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Λίβερπουλ έχει 58 βαθμούς σε 20 παιχνίδια κι αν νικήσει θα φτάσει τους 61 σε σύνολο διαθεσιμων 63: θα είναι η καλύτερη συγκομιδή στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Από την αρχή του.

Παίρνει βραβείο για το 2019 ο Φαν Ντάικ; Ποιοι ήταν οι καλύτεροι του 2019 και ποιοι του αιώνα;

News 24/7

24MEDIA NETWORK