Ο Έλληνας Odysaves Βλαχοδήμος είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Champions League

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος ήταν ξανά ο MVP της Μπενφίκα και αποθεώθηκε από Πορτογάλους, Γερμανούς και Έλληνες. Πόση είναι η χρηματιστηριακή αξία του και πότε θα παίξει στην Εθνική.

Ο Έλληνας Odysaves Βλαχοδήμος είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Champions League
AP PHOTO/JULIO CORTEZ

Η αναμέτρηση του Άγιαξ με την Μπενφίκα στο Άμστερνταμ απλά επιβεβαίωσε τους μέχρι τώρα διθυράμβους που άκουγε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος από κάθε πλευρά, πορτογαλική, γερμανική και ελληνική.

Ο 24χρονος τερματοφύλακας ήταν ο κορυφαίος των 'αετών' σε ακόμα ένα παιχνίδι, με συνέπεια να εξελίσσεται δίχως αμφιβολία στον MVP της σεζόν μέχρι στιγμής.

Ο Βλαχοδήμος κόντρα στον Άγιαξ

Παραμένοντας πάντοτε συγκεντρωμένος, παρά τις προσπάθειες του Ντούσαν Τάντιτς να τον επηρεάσει, έκανε τη μία απόκρουση μετά από την άλλη.

Επεμβάσεις όπως αυτή στο 74ο λεπτό, όταν ο Ντόνι φαν ντε Μπέεκ βρέθηκε απέναντί του σε τετ α τετ, όμως ο τερματοφύλακας της Μπενφίκα είπε ενστικτωδώς 'όχι'.

Οι Πορτογάλοι είχαν μία εξήγηση να δώσουν στη σπουδαία επέμβαση του Βλαχοδήμου, παρουσιάζοντας τον τρόπο προπόνησής του και υιοθετώντας κι εκείνοι το hashtag Odysaves.

Διθύραμβοι από τον κόσμο

Σε αυτό το hashtag, αλλά και γενικότερα στο twitter, συγκεντρώθηκαν αρκετά αποθεωτικά 'τιτιβίσματα' για τον Έλληνα τερματοφύλακα. 'Θεός', 'ισόβιο συμβόλαιο', είναι μερικοί από τους διθυράμβους, ενώ υπάρχουν φίλαθλοι που τον συγκρίνουν με τον Νταβίδ ντε Χέα ή με τους πρώην τερματοφύλακες που ακριβοπούλησε η Μπενφίκα, τους Έντερσον και Γιαν Όμπλακ. Ακόμα και οι οπαδοί της Στουτγκάρδης δεν μπορούν να χωνέψουν τον παίκτη που έχασαν.









Τα καλύτερα και από τα ΜΜΕ

Ακόμα και τα ΜΜΕ είχαν πολύ καλά λόγια να πουν για τον Βλαχοδήμο. Παρά την ήττα της Μπενφίκα με 0-1 από γκολ του Νουσαΐρ Μαζραουί στις καθυστερήσεις, η O Jogo τον ξεχώρισε και μάλιστα χρησιμοποίησε φωτογραφία του από μία επέμβαση και το όνομά του στον τίτλο. 'Η φάση των 16 θα χρειαστεί μία Οδύσσεια'.

Ο Έλληνας Odysaves Βλαχοδήμος είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Champions League

Ο δημοσιογράφος Τομ Κάντερτ του PortuGOAL έκανε λόγο για 'τζάκποτ που έπιασε η Μπενφίκα με την υπογραφή του Βλαχοδήμου'.

Τα στατιστικά, από την πλευρά τους, τον ανέδειξαν κι αυτά MVP της συνάντησης στην ολλανδική πρωτεύουσα, αφού έκανε 8 επεμβάσεις. Συνολικά, έχει αποκρούσει το 80% των προσπαθειών που είχαν στόχο την εστία του στη διοργάνωση.

Ο Έλληνας Odysaves Βλαχοδήμος είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Champions League

Η αξία του Βλαχοδήμου

Το scouting report του Έλληνα τερματοφύλακα κάνει λόγο για έναν δυναμικό ποδοσφαιριστή, με επιθετικό παιχνίδι και πολύ γρήγορες αντιδράσεις.

Γι' αυτό και το Transfermarkt.com αυξάνει διαρκώς τη χρηματιστηριακή αξία του. Άρχισε με 400.000 ευρώ όταν το 2012 ανήκε στη δεύτερη ομάδα της Στουτγκάρδης, αυξήθηκε σε 500.000 ευρώ όταν το 2014 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα, έγινε 450.000 ευρώ όταν έφυγε ως ελεύθερος για τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2016 και στους 'πράσινους' εκτοξεύθηκε στα 2.500.000 ευρώ τον Μάιο του 2018.

Με δεδομένο ότι ο αναπληρωματικός του, ο 23χρονος Μπρούνο Βαρέλα, ο οποίος δεν είναι διεθνής ούτε με την Πορτογαλία ούτε με το Πράσινο Ακρωτήρι από όπου έχει ρίζες, αποτιμάται στα 8.000.000 ευρώ, είναι εύκολα κατανοητό ότι στην επόμενη ανατίμηση από το Transfermarkt.com, η αξία του Βλαχοδήμου θα είναι πολύ πάνω από τα 10.000.000 ευρώ.

Γιατί δεν παίζει στην Εθνική Ελλάδας

Μετά από τις φετινές εμφανίσεις του ανέκυψε το ερώτημα της απουσίας του από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας. Η άμεση σύγκρισή του με τον βασικό τερματοφύλακα της Εθνικής Ελλάδας, Βασίλη Μπάρκα, στο πρόσφατο ΑΕΚ - Μπενφίκα, τον ανέδειξε νικητή κατά κράτος.

Αυτό ήταν και το παιχνίδι που ουσιαστικά ενεργοποίησε την ελληνική ομοσπονδία ώστε να έρθει σε επαφή μαζί του, αφού είχε αγωνιστεί σε όλες τις 'μικρές' εθνικές των 'πάντσερ' και πλέον 'φλέρταρε' και με την ανδρική ομάδα, με τον κίνδυνο απώλειάς του να είναι ορατός.

Η ΕΠΟ ήρθε σε επαφή με τη γερμανική ομοσπονδία και εκδήλωσε ενδιαφέρον να του αλλάξει εθνική ομάδα. Από τη στιγμή που είχε ζήσει τουλάχιστον δύο διαδοχικά χρόνια στην Ελλάδα, δεν έχει αγωνιστεί με την εθνική ανδρών της Γερμανίας για κάποια επίσημη διοργάνωση και ήθελε και ο ίδιος ο παίκτης να παίξει στην Εθνική Ελλάδας, όλα ήταν εφικτά.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των 'πάντσερ', Γιόχαιμ Λεβ, και ο προπονητής τερματοφυλάκων, Αντρέας Κέπκε, έδωσαν το 'πράσινο φως' γι' αυτήν τη μετάβαση, αφού έκριναν ότι η Γερμανία διαθέτει πλούτο ικανότητας σε αυτήν τη θέση. Η DFB απάντησε στην επιστολή της ΕΠΟ και ακολούθως ο Βλαχοδήμος έστειλε υπεύθυνη δήλωση στη FIFA με την οποία ενημέρωνε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να αλλάξει ποδοσφαιρική υπηκοότητα και ότι επιθυμεί να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας.

Πλέον, από τη στιγμή που υπάρχει η σχετική άδεια της παγκόσμιας ομοσπονδίας, το μόνο που απομένει για να 'κλειδώσει' αυτή η μεταβολή είναι η κλήση του Βλαχοδήμου από τον Μίχαελ Σκίμπε και -κυρίως- η χρησιμοποίησή του σε αγώνα για κάποια διοργάνωση (πχ. Nations League, προκριματικά Euro, όμως όχι φιλικό), ώστε ο κορυφαίος σε απόδοση τερματοφύλακας του πορτογαλικού πρωταθλήματος και του Champions League να ανήκει στη χώρα καταγωγής του για πρώτη φορά.

Photo credits: AP Photo/Julio Cortez

News 24/7

24MEDIA NETWORK