ΟΦΗ-Άρης: Η σύγκριση πλέον αδικεί κατάφωρα τους 'κίτρινους'

Ο Άρης επιβλήθηκε του ΟΦΗ μέσα στο Ηράκλειο, επιβεβαιώνοντας ότι φέτος οι δύο ομάδες κινούνται σε διαφορετικό επίπεδο και λανθασμένα ταυτίζονται.

Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν γκολ κατά του ΟΦΗ για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης' | Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020
Οι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν γκολ κατά του ΟΦΗ για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης' | Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Την περσινή σεζόν δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε σύγκριση μεταξύ ΟΦΗ και Άρη. Αμφότερες οι ομάδες τερμάτισαν με 34 βαθμούς στην κανονική σεζόν, με τους Ηρακλειώτες να έχουν το πλεονέκτημα και τελικά τους Θεσσαλονικείς να προσπερνούν στα playoffs. Στη φετινή Super League Interwetten, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι δύο ομάδες άρχισαν ξανά από την ίδια αφετηρία και με τον ίδιο στόχο. Όμως το 3-0 των 'κιτρίνων' μέσα στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης' είναι ο πιο πρόσφατος λόγος που δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Προηγήθηκαν κι άλλοι.

Το Transfermarkt φέρνει κι αυτό τις ομάδες στην ίδια μοίρα. Ο Άρης διαθέτει ρόστερ που κοστολογείται στα 13.950.000 ευρώ και ο ΟΦΗ στα 12.050.000, καταλαμβάνοντας την 5η και την 6η θέση αντιστοίχως. Μια πιο προσεκτική ματιά για το πώς σχηματίστηκαν αυτά τα ρόστερ αποτυπώνει μία ειδοποιό διαφορά τους.

Ο Άρης στα περσινά playoffs είχε... ξεμείνει από τους παίκτες και αδυνατούσε ακόμα και να βρει ενδεκάδα για τα παιχνίδια. Ως εκ τούτου, ενισχύθηκε μαζικά στη θερινή μεταγραφική περίοδο και -σύμφωνα με τον τότε αθλητικό διευθυντή της ομάδας, Άγγελο Χαριστέα- ενισχύθηκε επιτυχημένα.

Τουναντίον, ο ΟΦΗ ακολουθεί μια διαφορετική διαδρομή, απόρροια της ασυνήθιστης για τα ελληνικά δεδομένα φιλοσοφίας του. Ιεραρχεί πιο ψηλά το ταλέντο και την ανάδειξή του από την απόκτηση ετοιμοπαράδοτου 'προϊόντος', από πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές, τους οποίους όμως δεν μπορεί να τους βάλει στα ιδιάζοντα αγωνιστικά καλούπια του.

Ο Φακούντο Μπερτόγλιο είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα της πολιτικής του Άρη, ένας παίκτης που δεν θα επιλεγόταν ποτέ από τον ΟΦΗ. Ο 30χρονος αριστερός μέσος επέστρεψε το καλοκαίρι ως ελεύθερος στην Ελλάδα για μια 3η θητεία, έπειτα από εκείνες σε Αστέρα και σε Λαμία. Σχεδόν πάντα βασικός (και πάντα κάποια στιγμή γίνεται αλλαγή), προσφέρει την εμπειρία του και πιο σπάνια τα γκολ του. Φέτος είχε σκοράρει ήδη 2 φορές, αλλά στην Κρήτη... διπλασίασε αυτήν την επίδοση. Το εύκολο γκολ στο 29' από κακή επέμβαση του (πεσμένου φέτος) Δημήτρη Σωτηρίου ήταν το επιστέγασμα της κυριαρχίας των φιλοξενουμένων στο ημίωρο της αναμέτρησης. Το 2-0 με την εκπνοή του 1ου μέρους, επίσης με κοντινή παρέμβαση (πιθανόν κλέβοντας το γκολ από τον Γιοάν Μπεναλουάν), έφερε τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή ένα γκολ μακριά από το ατομικό ρεκόρ παραγωγικότητας σε μια σεζόν (το 2016-2017 με ΑΠΟΕΛ και πρόπερσι με Λαμία).

Σε τέτοιες περιστάσεις, η εμπειρία υπερνικάει τα νιάτα. Και η εμπειρία είναι με το μέρος του Άρη. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα του Άκη Μάντζιου έχει προηγηθεί σε 8 από τα 12 παιχνίδια της φετινής σεζόν και για να βρίσκεται στην 1η θέση του πίνακα της βαθμολογίας, ισόβαθμη με τον Ολυμπιακό (που παίζει την Κυριακή με ΑΕΛ), αποδεικνύεται ότι έχει τον τρόπο να κρατά αυτό το προβάδισμα που παίρνει.

Αντιθέτως, ο ΟΦΗ είναι η ομάδα που χάνει το προβάδισμα και συνήθως τη χειρότερη στιγμή, στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Αν και το τελευταίο διάστημα έχει βελτιώσει αυτήν τη συνθήκη, μέσα στη σεζόν έχει 'πετάξει' βαθμούς ουκ ολίγες φορές, αφού δεν διαθέτει την ικανότητα και την εμπειρία με το τρέχον ρόστερ να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις.

Οι φετινές διαφορές των δύο ομάδων μοιάζουν χαώδεις μέχρι στιγμής και από τη στιγμή που ο Μπερτόγλιο σημείωσε αυτά τα 2 γκολ στο 1ο ημίχρονο, το τέλος του αγώνα ήταν απλά θέμα 45 λεπτών που δεν θα έφερναν ανατροπές, αφού η μία ομάδα ήξερε τι να κάνει και η άλλη όχι. Το μοναδικό ενδιαφέρον εστιαζόταν στο αν ο Δημήτρης Μάνος θα σκόραρε κόντρα στην πρώην ομάδα του. Δεν το πέτυχε, αλλά κέρδισε το πέναλτι για το 3-0 από τον Ματίγια στο 76' (που πανηγύρισε κρατώντας τη φανέλα του Μάριου Σιαμπάνη, ύστερα από όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με την καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας του συμπαίκτη του).

News 24/7

24MEDIA NETWORK