Οι 10 χαρακτηριστικές στιγμές του Λουκά Βύντρα

Ο Λουκάς Βύντρα αποχαιρετά τον Παναθηναϊκό μετά από 9 χρόνια και το Contra.gr θυμάται τις 10 χαρακτηριστικές στιγμές του ποδοσφαιριστή που κάποιοι αγάπησαν και κάποιοι άλλοι αγάπησαν να μισούν. Σενάρια για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.

Οι 10 χαρακτηριστικές στιγμές του Λουκά Βύντρα

1. Ο Βύντρα, ο "Έκι" και ο... Ντεμπά-Νιρέν

Η απόκτηση του Λουκά Βύντρα από τον Πανηλειακό κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2003-04 δεν συνοδεύθηκε με πηχυαίους τίτλους στις αθλητικές εφημερίδες, αφού το ίδιο διάστημα ντύθηκε στα πράσινα ο πολύς Εζεκίελ Γκονσάλες και οι Ηλίας Κώτσιος, Νιόγκου Ντεμπά-Νιρέν. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ διεκδίκησαν τους ταλαντούχους άσους της ομάδας του Πύργου: ο μεν Βύντρα κατέληξε στην Παιανία, ο δε Γιάννης Ταραλίδης στου Ρέντη.

2. Το πρώτο και τελευταίο 90λεπτο της σεζόν 2003-04

Η σεζόν 2003-04 έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αφού κατακτήθηκε το προτελευταίο νταμπλ της ομάδας και μάλιστα με νίκη επί του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Λούκας Βύντρα δεν είχε μεγάλη συμβολή σε αυτή την επιτυχία, αφού το μοναδικό 90λεπτο που αγωνίστηκε ήταν αυτό του ντεμπούτου του κόντρα στην ΑΕΚ (01/02/2004), τέσσερις ημέρες πριν κλείσει τα 23 του.

3. Ο αντι-Γιούρκας και ο αντι-Βύντρα

Στο προαναφερθέν ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπου ο μετέπειτα πρωταθλητής Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 χάρη στα γκολ των Άγγελου Μπασινά και Μίλτου Σαπάνη, ο γεννηθείς στο Μέστο Αλμπρεχτίσε της Τσεχίας αμυντικός αγωνίστηκε ως δεξιός μπακ, θέση που είχε καπαρωθεί από τον Γιούρκα Σεϊταρίδη. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο Βύντρα είχε αποκτηθεί για να καλύπτει είτε τη θέση του αμυντικού χαφ είτε αυτή του στόπερ. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι ουδείς πίστευε τότε πως πέντε χρόνια αργότερα ο Σεϊταρίδης θα ήταν (σε πρώτη φάση) αντικαταστάτης του Βύντρα.

4. Το "ευχαριστώ" στον Πασκάλ Σιγκάν

Στις 02 Νοεμβρίου 2004 ο Παναθηναϊκός φιλοξενήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε έξι χρόνια από την Άρσεναλ. Αυτή ήταν και η φαρμακερή... Τις προηγούμενες δύο οι "πράσινοι" είχαν πραγματοποιήσει πολύ καλή εμφάνιση, αλλά είχαν ηττηθεί με το ίδιο σκορ (2-1), εν προκειμένω όμως διέθεταν στην ενδεκάδα τους τον Λουκά Βύντρα. Οι "κανονιέρηδες" προηγούνταν με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τιερί Ανρί, προτού ο Έλληνας αμυντικός δοκιμάσει το δεξί του πόδι από μακρινή απόσταση. Η μπάλα βρήκε στο σώμα του Πασκάλ Σιγκάν και αναπαύθηκε στα δίχτυα του έκπληκτου Γενς Λέμαν για να γραφτεί το τελικό 1-1.

5. Η γκολάρα επί της Σεβίλλης

Λίγες εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα μετά την ισοπαλία στο "Τρόντχαϊμ", ο Παναθηναϊκός εγκατέλειψε το Champions League και κατέληξε στο Κύπελλο UEFA. Αντίπαλος της ομάδας του Τότη Φυλακούρη (σ.σ. είχε αντικαταστήσει τον Σκάζνι) ήταν η ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Σεβίλλη και το πρώτο παιχνίδι θα γινόταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (16/02/2005). Το ματς όδευε προς την ισοπαλία, αφού οι "πράσινοι" δεν είχαν εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιούργησαν στο πρώτο ημίχρονο, όταν ο Λουκάς Βύντρα αποφάσισε να επαναλάβει την έμπνευση του "Χάιμπουρι" και μάλιστα στο ίδιο χρονικό σημείο (76ο λεπτό). Αυτή τη φορά η μπάλα "καρφώθηκε" στα αντίπαλα δίχτυα χωρίς να βρει σε κάποιο σώμα και οι πρωταθλητές Ελλάδος πήραν τη νίκη.

6. Ο αγαπημένος του αντίπαλος

Ο Λουκάς Βύντρα μπορεί να αγωνιζόταν, κατά κύριο λόγο, στο δεξί άκρο της άμυνας, ωστόσο αυτό δεν του απαγόρευε να βάλει, λίγα ειν' η αλήθεια, γκολ. Από αυτήν την άποψη ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να χαρακτηριστεί άτυχος, αφού τα πρώτα δύο "εγχώρια" γκολ του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, σημειώθηκαν εναντίον του "δικεφάλου" και μάλιστα στο ίδιο ματς. Στις 08/02/2009 η ομάδα του Χενκ τεν Κάτε επικράτησε 3-0 στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, με τον διεθνή αμυντικό να σκοράρει στο 50ό και το 56ο λεπτό. Έκτοτε σκόραρε άλλα 8 γκολ στη Super League, ένα εκ των οποίων σημειώθηκε και πάλι επί του ΠΑΟΚ (16/10/2010).

7. Το γκολ-τίτλος επί του Αστέρα

Έξι χρόνια μετά το νταμπλ του 2004, ο Παναθηναϊκός ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να το κατακτήσει εκ νέου, αφού διέθετε σπουδαίους παίκτες στο ρόστερ του τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε αποδυναμωθεί πολύ. Ο Λουκάς Βύντρα όχι μόνο πραγματοποίησε μία μεστή σεζόν, αλλά έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα. Όπου κερασάκι βάλτε το γκολ που σημείωσε σε μία έδρα που οι "πράσινοι" δυσκολεύονται, αυτή του Αστέρα Τρίπολης, στις 14 Μαρτίου. Μία ημέρα νωρίτερα η ομάδα του Πειραιά είχε παραχωρήσει εντός έδρας ισοπαλία στον ΠΑΣ Γιάννινα (2-2) και, ουσιαστικά, η υπόθεση τίτλος είχε κριθεί.

8. Βύντρα, ο "αποδιοπομπαίος τράγος"

Η αποχώρηση του Γιούρκα Σεϊταρίδη το καλοκαίρι του 2004 υποχρέωσε τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να βρουν τον αντικαταστάτη του. Φυσικά, όποιος παίκτης και να ερχόταν θα είχε πολύ δύσκολο έργο, αφού ο Ιωαννίτης συγκαταλεγόταν στους 2-3 κορυφαίους δεξιούς μπακ της Ευρώπης. Τελικά, αυτός έμελλε να είναι ο Λουκάς Βύντρα, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε αγωνιζόταν (κυρίως) ως αμυντικός χαφ και (δευτερευόντως) ως στόπερ. Η καθιέρωσή του στο δεξί άκρο της άμυνας του "τριφυλλιού" συνέπεσε με κάποιες πολύ κακές σεζόν της ομάδας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης των περισσότερων αποδοκιμασιών από την πράσινη εξέδρα. Κάποιες φορές ίσως όχι και αδικαιολόγητα...

9. Η δικαίωση

Όποια και αν είναι η άποψη του καθενός για τον ποδοσφαιριστή Βύντρα, δεδομένο είναι ότι παίκτες με το χαρακτήρα του σπανίζουν από τα ελληνικά γήπεδα. Αποδοκιμάστηκε ουκ ολίγες φορές από τους οπαδούς της ομάδας του και αποτέλεσε σάκο του μποξ σε δημοσιογραφικά κείμενα, όμως, εκείνος δεν ξέσπασε ποτέ. Αντίθετα, δούλευε όλο και περισσότερο για να βελτιωθεί, κάτι που αποδεικνύεται κάθε καλοκαίρι από τα αποτελέσματα των εργομετρικών εξετάσεων του Παναθηναϊκού. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο -δικαιολογημένα- αυστηρός κριτής (κόσμος της ομάδας) φώναξε ρυθμικά το όνομά του (Λούκας Βύντρα οε, οε, οε) στο παιχνίδι επί του ΠΑΟΚ που σκόραρε δις, αναγνωρίζοντας την αξία του.

10. Η δελεαστική πρόταση της Χέρτα

Το καλοκαίρι που έμελλε να αλλάξει τη μοίρα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, εκείνο του 2008, η Χέρτα κατέθεσε πρόταση για την απόκτηση του Λουκά Βύντρα. Ο "πράσινος εργάτης" δεν μπορούσε να αρνηθεί τα 800 χιλ. (ετησίως) από τη στιγμή που το "τριφύλλι" του έδινε 175 χιλ, αλλά η διοίκηση είχε μεγάλες αξιώσεις από την ομάδα του Βερολίνου και το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Βύντρα παρέμεινε για να πανηγυρίσει το νταμπλ του 2010 και να γευθεί γουλιά-γουλιά την κατρακύλα της τελευταίας διετίας. Το πανό που αναρτήθηκε στο ματς με τον Λεβαδειακό και έγραφε, μεταξύ άλλων, "όχι άλλο Βύντρα" θαρρείς πως προανήγγειλε το διαζύγιο μετά από εννέα χρόνια...

News 24/7

24MEDIA NETWORK