Οι 11 απόπειρες του Ολυμπιακού για τον επόμενο Τζόρτζεβιτς

Η αναζήτηση του 'νέου Τζόλε', σε προσφορά ή αξία και όχι απαραίτητα σε θέση, συνεχίζεται για τον Ολυμπιακό, ο οποίος απέκτησε τον Νίκολα Τσούμιτς από τη Ραντνίτσκι. Οι 9+2 δοκιμές της 10ετίας.

Ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς είναι από τις πιο πρόσφατες -και όχι αποτυχημένες- απόπειρες να βρεθεί θησαυρός σε σέρβικα εδάφη
Ο Λάζαρ Ραντζέλοβιτς είναι από τις πιο πρόσφατες -και όχι αποτυχημένες- απόπειρες να βρεθεί θησαυρός σε σέρβικα εδάφη EUROKINISSI

Το σέρβικο στοιχείο, αν όχι όλο το πρώην γιουγκοσλάβικο, έλκυε παραδοσιακά τον Ολυμπιακό. Ας μην φτάσουμε στον (Κροάτη) Μάρτιν Νοβοσέλατς και στον Μίλος Σέστιτς, δύο πρώην συμπατριώτες που για μια 2ετία ο καθείς άφησαν το αποτύπωμά τους στην 'ερυθρόλευκη' ιστορία. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, 'Πέτρος' στα στέκια που έσκαγε το κύμα της Πειραϊκής, είναι το αναλλοίωτο στο χρόνο και πιο τρανταχτό παράδειγμα μιας πολύχρονης σύνδεσης λατρείας για το 'προϊόν' που παρήγαγαν οι ακαδημίες είτε το Βελιγράδι είτε όποια άλλη πόλη της βαλκανικής χώρας.

Ο Νίκολα Τσούμιτς, 21 ετών εξτρέμ/φορ από το Ούζιτσε που αποκτήθηκε από τη Ραντνίτσκι έναντι 500.000 ευρώ και ανακοινώθηκε την Πέμπτη δηλώνοντας (προσδίδοντας μια ισχυρή δόση ίντριγκας στη μεταγραφή) ότι "δεν έκανα δεύτερη σκέψη, παρά το γεγονός πως με προσέγγισε ο ΠΑΟΚ ", έγινε ο επόμενος κρίκος σε μια αλυσίδα που ανανεώνεται διαρκώς.

Την τελευταία 10ετία μόνο ο Ολυμπιακός, αφότου δηλαδή ο αειθαλής Τζόλε σταμάτησε την μπάλα, έχει σκάψει πολύ βαθιά για να εντοπίσει χρυσάφι στα σέρβικα εδάφη και να επωφεληθεί, αγωνιστικά πρώτα και οικονομικά ακολούθως. Ο Τσούμιτς ανήκει στα 'προσεχώς' του ποδοσφαιρικού παλκοσένικου. Στους ποδοσφαιριστές που κάποιος τους εντόπισε κάπου, σκαναρίστηκαν λεπτομερώς κι αποφασίστηκε ότι αξίζει μια μικρή επένδυση με την προοπτική πως η μετοχή τους θ' αποδώσει πολλαπλάσια στο μέλλον.

Αν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις του (ήδη διάσημου) Μάρκο Πάντελιτς (που είναι ακόμα τρελός· με τον Ολυμπιακό), του Γιάγκος Βούκοβιτς (που ήρθε φτασμένος από την Κόνιασπορ έχοντας περάσει από την Αϊντχόφεν) και του Λούκα Μιλιβόγεβιτς (που ήταν ήδη στέλεχος της Άντερλεχτ), από το 2010 ως σήμερα το δίκτυο των Πειραιωτών εντόπισε και έφερε στον Πειραιά 9+2 ποδοσφαιριστές, που τη δεδομένη στιγμή κρίθηκε ότι άξιζαν ένα (πολυετές) συμβόλαιο. Ελάχιστοι εξ αυτών έπαιξαν, η πλειονότητα όχι, για κάποιους συμπέρασμα δεν έχει εξαχθεί ακόμη.

Ιβάν Μπάμποβιτς

Τερματοφύλακας με ελληνικό διαβατήριο, λόγω της πολυετούς καριέρας του πατρός Ζόραν στην Ελλάδα, ο οποίος το 2011 είχε ενταχθεί στην ομάδα των Νέων.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: η συμμετοχή του, πριν κλείσει τα 20, στην αποστολή του Ερνέστο Βαλβέρδε για το δεύτερο παιχνίδι με τη Ρούμπιν Καζάν στους 32 του Europa League, διότι ο Μέγερι ήταν τιμωρημένος και ο Δασκαλάκης δεν είχε δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα. Σήμερα, στα 27 του, εμφανίζεται χωρίς ομάδα στις λίστες του transfermarkt.

Πέταρ Γκρμπιτς

Ο Μαυροβούνιος μεσοεπιθετικός είναι ο ένας εκ των +2 της λίστας. Το καλοκαίρι του 2011 αποκτήθηκε από τη Μόγκρεν έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ, ύστερα από εισήγηση του Ντάρκο Κοβάσεβιτς, και έλαβε μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία του Ολυμπιακού, υπό τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Δεν κατέγραψε ούτε μία συμμετοχή, φεύγοντας δανεικός σε Λεβαδειακό, Χάποελ Μπερ Σέβα και Παρτίζαν, στην οποία μονιμοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: η ταύτισή με τα στοιχεία του Λουτσιάνο Γκαλέτι.

Αλεξάνταρ Κάται

O Αλεξάνταρ Κάταϊ στην προετοιμασία του Ολυμπιακού
O Αλεξάνταρ Κάταϊ στην προετοιμασία του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Σήμερα είναι 28 ετών και την προηγούμενη σεζόν ανήκε στη Σικάγο Φάιρ του MLS. Εξτρέμ για τον οποίο ξοδεύτηκε κοντά στο 1.5 εκατομμύριο ευρώ, ενδεχομένως πάντως ο ποδοσφαιριστής που δεν άξιζε περισσότερες ευκαιρίες από τις... μηδέν που έλαβε στον Ολυμπιακό, διότι σε Βοϊβοντίνα, Ερυθρό Αστέρα και Αλαβές, προτού φύγει για τις ΗΠΑ, είχε καλά νούμερα.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: η απόρριψη της πρότασης εξαγοράς των δικαιωμάτων του από τη Βοϊβοντίνα γιατί... υπολογιζόταν!

Λιούμπο Φέισα

Τον περασμένο Αύγουστο έκλεισε τα 30 ο ψηλόλιγνος Σέρβος χαφ που το καλοκαίρι του 2011 είχε έρθει από την Παρτίζαν έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ. Σε δύο σεζόν εμφανίστηκε σε μόλις 36 αγώνες, πετυχαίνοντας 1 γκολ στο κύπελλο.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: η πώληση του στην Μπενφίκα με 4.5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ποτέ να έχει μονιμοποιηθεί στον Ολυμπιακό. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 9 σερί 90λεπτα από τον Φλεβάρη ως τον Απρίλη του 2013 ήταν επίδοση-ρεκόρ για όσο έμεινε.

Σάσα Ζντιέλαρ

Ακόμη είναι 24 στα 25 ο χαφ από το Βελιγράδι, στο πρόσωπο του οποίου ο Ολυμπιακός έβλεπε έναν αρχοντικό κεντρικό χαφ που διακρινόταν στην εθνική Ελπίδων της Σερβίας. Έπαιξε σε 28 παιχνίδια όλα κι όλα, με 67 λεπτά κατά μέσο όρο. Από τον Ιανουάριο του 2018 ανήκει στην Παρτίζαν.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: τα 90 λεπτά που έπαιξε στο 3-1 από την Μπαρτσελόνα στο 'Καμπ Νόου', αφού ο Τάκης Λεμονής τον εμπιστευόταν για κάποιον λόγο.

Μάρκο Στσέποβιτς (ή Σέποβιτς ή Σκέποβιτς)

Ο Μάρκο Στσέποβιτς σκοράροντας στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ
Ο Μάρκο Στσέποβιτς σκοράροντας στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ίδιο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός αποκτούσε τον Παρτιζάνο φορ (των τριών ονομάτων), με κόστος 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μια σεζόν εμφανίστηκε σε 17 αγώνες (πρωταθλήματος ή κυπέλλου), σκόραρε 7 φορές και μοίρασε 3 ασίστ. Όχι άσχημα, αλλά γρήγορα κατέληξε σε Μαγιόρκα, Τερέκ Γκρόζνι και Μουσκρόν ως δανεικός, προτού γίνει ο βασικός φορ της Φεχέρβαρ (νυν Βίντι).

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: το χατ τρικ στα 57 λεπτά της συμμετοχής του στο 4-0 επί του ΟΦΗ στο 'Γεντί Κουλέ'. Είχε αντικαταστήσει αναγκαστικά τον Χαβιέρ Σαβιόλα.

Μάρκο Γιάνκοβιτς

Στα 18 του ο -γεννημένος στη Σερβία αλλά- Μαυροβούνιος στην υπηκοότητα (ο άλλος του +2), χαφ επιλέχθηκε ως μια επένδυση για το μέλλον. Οι μοναδικές 'ερυθρόλευκες 'συμμετοχές του ήταν στη Youth League της UEFA, προτού δανειστεί σε Μπέογκραντ, Μάριμπορ και Παρτίζαν. Η οποία τον πούλησε στην ιταλική ΣΠΑΛ.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: η διαμάχη Ολυμπιακού-Παρτιζάν για το ποσό που θα έπρεπε ν' αποδοθεί στους Πειραιώτες για το 50% των δικαιωμάτων που είχαν κρατήσει.

Ούρος Τζούρτζεβιτς

Προοριζόταν για αιχμή του δόρατος στην επίθεση του Ολυμπιακού. Ένα 'τανκ' που κάτω από τις ερπύστριες του θα παρασύρει τις αντίπαλες άμυνες με την ορμή του. Ειδάλλως δεν θα είχαν σκορπίζονταν 2.5 εκατομμύρια ευρώ, συν το 15% σε περίπτωση μεταπώλησης. Αρκέστηκε σε 25 παιχνίδια κι αυτά μάλλον χαριστικά εξαιτίας τις αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που επεδείκνυε εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: η φανέλα που έσκισε από τα νεύρα του μετά το δεύτερο δοκάρι που είχε στον αγώνα κυπέλλου με τον Κισσαμικό στα Χανιά.

Λάζαρ Ραντζέλοβιτς

Την 1η Ιουλίου ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την ένταξη του 22χρονου Σέρβου εξτρέμ από το Λέσκοβατς, ο οποίος είχε υπογράψει ένα χρόνο πριν. Στις 14 συμμετοχές του δεν έχει αγωνιστεί πάρα πολύ (392 λεπτά), αδίκως για κάποιους, αλλά η συμβολή του υπήρξε καθοριστική προκειμένου σήμερα οι Πειραιώτες να βρίσκονται στους 32 του Europa League, αντιμέτωποι της Άρσεναλ. Μήπως όντως είναι ο γιος του 'Τζόλε'; Εκτός από μια βέβαιη ασύμμετρη απειλή.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: τα δύο γκολ με την Κράσνονταρ στα 14 λεπτά που αγωνίστηκε κατά το πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ του Champions League και οι ύμνοι που ακολούθησαν για τον νέο Τζόρτζεβιτς.

Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς

Ο 19χρονος Σέρβος στόπερ του 1.5 εκατομμυρίου που ήρθε το καλοκαίρι από την Παρτίζαν με 50 παιχνίδια στην πλάτη για να προσφέρει άμεσα δεν έχει κριθεί επαρκής από τον Μαρτίνς για τη θέση δίπλα στον Σεμέδο, παρά το γεγονός πως ο Μεριά ειναι ασταθής και ο Παπαδόπουλος ξεπέρασε τα μισά των πρώτων -άντα.

To highlight της 'ερυθρόλευκης' καριέρας του: αναζητείται ακόμη, καθώς δεν έχει έχει αγωνιστεί σε κάποιο παιχνίδι - ούτε καν κυπέλλου.

Εν τω μεταξύ, τι θα κάνει ο Ολυμπιακός στο Europa League;

News 24/7

24MEDIA NETWORK