Οι αλήθειες των αριθμών

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν απόσταση τεσσάρων βαθμών στον πίνακα μετά από τις πρώτες επτά αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Super League ΣΟΥΡΩΤΗ, όμως η βαθμολογία δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο “αναμετρούνται” οι δυο ομάδες. Το Contra.gr συγκέντρωσε, μέσω του Wyscout τις επιδόσεις των δυο αντιπάλων σε διάφορες στατιστικές κατηγορίες, και αποκρυπτογραφεί τα δεδομένα που προκύπτουν.

Οι αλήθειες των αριθμών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΤΕΛΙΚΕΣ: ΠΟΣΟΤΗΤΑ Ο ΠΑΟΚ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι αλήθειες των αριθμών

Ο ΠΑΟΚ είναι στο +18 σε σχέση με τον Ολυμπιακό, καθώς οι ερυθρόλευκοι απέχουν τέσσερις μακριά από τις 100 και οι ασπρόμαυροι απέχουν έξι για να φτάσουν στις 120. Η κατάληξη των τελικών προσπαθειών αλλά και ο χώρος από τον οποίο επιχειρήθηκαν, έχουν τη δική τους ανάγνωση.

Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες τελικές στην εστία από τον ΠΑΟΚ, και σε αυτό παίζει ρόλο και οι 20 περισσότερες τελικές που έχει ο ΠΑΟΚ έξω από τη μεγάλη περιοχή σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Σε επίπεδο κεφαλιών, ο Ολυμπιακός έχει έξι περισσότερες, ενώ όσον αφορά τα γκολ, ο ερυθρόλευκοι είναι στο +3 έχοντας όμως τέσσερα πέναλτι υπέρ (όλα εύστοχα) έναντι κανενός του Δικεφάλου του βορρά. Τέλος δυο από τις τελικές προσπάθειες του Ολυμπιακού κατέληξαν στο δοκάρι, με τον ΠΑΟΚ να έχει διπλάσια δοκάρια.

ΓΕΜΙΣΜΑΤΑ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο ΠΑΟΚ, ΠΟΣΟΤΗΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι αλήθειες των αριθμών

Στο τομέα των τελικών προσπαθειών, ο ΠΑΟΚ υπερτερεί σε ποσότητα και ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε ποιότητα (περισσότερες εντός εστίας). Σε επίπεδο γεμισμάτων συμβαίνει το αντίθετο, με τον Ολυμπιακό να υπερτερεί σε ποσότητα και τον ΠΑΟΚ σε ποιότητα. Στο μέσο όρο, οι ερυθρόλευκου είναι στο +5 από τον ΠΑΟΚ ανά 90 λεπτά αγώνα, με τον ΠΑΟΚ να είναι πιο εύστοχος στα γεμίσματά του κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Ολυμπιακός έχει 41 γεμίσματα παραπάνω από τον ΠΑΟΚ, και όπως ήταν αναμενόμενο υπερτερεί και μεμονωμένα τόσο στα γεμίσματα από τα δεξιά όσο και σε αυτά από τα αριστερά. Όμως η διαφορά που παρατηρείται ανά πλευρά, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Ολυμπιακός έχει 10 γεμίσματα παραπάνω από τα δεξιά, όμως από τα αριστερά είναι στο +31 από τον ΠΑΟΚ. Στα περισσότερα παιχνίδια, οι Θεσσαλονικείς έχουν πορευτεί με Μάτος – Βιεϊρίνια στα δεξιά και Λέοβατς – Πέλκα στα αριστερά. Από τα δεξιά υπάρχει ένα δίδυμο που αρέσκεται σε γεμίσματα, ενώ από τα αριστερά υπάρχει ένα δίδυμο που συνεργάζεται με τον Πέλακ να προτιμά περισσότερο τη κίνηση εντός περιοχής με τη μπάλα στα πόδια.

ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι αλήθειες των αριθμών

Στις ντρίμπλες, ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε ποσότητα, καθώς έχει καταγράψει 120, έναντι 81 του ΠΑΟΚ, με τον Δικέφαλο του βορρά να υπερτερεί έστω και στο ελάχιστο (κάτα σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα) από τους ερυθρόλευκους.

Σε ατομικό επίπεδο, πρώτοι σε ντρίμπλες για τον Ολυμπιακό είναι οι Οτζίτζα, Σεμπά και Φορτούνης, με 17, 16 και 12 αντίστοιχα. Για τον ΠΑΟΚ πρώτοι είναι οι Ελ Καντουρί και Λέο Μάτος με 13 και 12 αντίστοιχα. Την ώρα που οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού με τις περισσότερες ντρίμπλες, έχουν ποσοστό επιτυχίας σε αυτές κάτω από 72%, ο Λέο Μάτος έχει 92% και ο Ομάρ Ελ Καντουρί 77%.

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΣΕΣ

Οι αλήθειες των αριθμών

Στις πάσες, υπάρχουν δυο ειδικές κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τις πάσες στην επίθεση. Η πρώτη κατηγορία είναι οι“through passes”,και είναι αυτές που γίνονται με στόχο τον παίκτη που βρίσκεται ανάμεσα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο του αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός έχει τρεις πάσες περισσότερες από τον ΠΑΟΚ, με το ποσοστό ευστοχίας των δυο ομάδων να απέχει μια ποσοστιαία μονάδα (στο 26% ο Ολυμπιακός και στο 27% ο ΠΑΟΚ). Στις“key passes”,δηλαδή εκείνες που φέρνουν τελική προσπάθεια, ο ΠΑΟΚ έχει δυο περισσότερες από τον Ολυμπιακό.

24MEDIA NETWORK