Οι 'αντάρτες' της Bundesliga που θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία του πειράματος

Με παραβίαση του υγειονομικού πρωτοκόλλου επανεκκίνησε το γερμανικό πρωτάθλημα. Την ώρα που οι ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ τηρούσαν το social distancing, στη Χέρτα πανηγύριζαν αγκαλιασμένοι. Ο Μπρούνο Λαμπαντία ζήτησε κατανόηση πριν από την ένταξη στη νέα πραγματικότητα.

Οι ποδοσφαιριστές της Χέρτα πανηγυρίζουν τη σαββατιάτικη νίκη στην έδρα της Χοφενχάιμ
Οι ποδοσφαιριστές της Χέρτα πανηγυρίζουν τη σαββατιάτικη νίκη στην έδρα της Χοφενχάιμ THOMAS KIENZLE/AFP POOL VIA AP

Οι 9.5 εβδομάδες. Διπλή η χρήση της έννοιας. Από τη μία οριοθετεί το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο παιχνίδι της Bundesliga και από την άλλη παραπέμπει στην ερωτική έλξη για το ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο που τόσο έλειψε από την εβδομαδιαία καθημερινότητα. Στη σέντρα η μπάλα τοποθετήθηκε το Σάββατο. Η πρώτη δόση ήταν πολύ μικρή. Λίγα γραμμάρια ποδοσφαιρόσκονης για έναν πλανήτη που πληγωμένος από τις αμυχές του κορονοϊού παλεύει να βρει αναλγητικά για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Ταυτόχρονα άχαρη, άβολη, ασύμβατη με τα όσα πρεσβεύει το σπορ στην ολότητά του. Γνωρίζουμε εξάλλου πως τα πρώτα παιχνίδια του σαββατιάτικου προγράμματος στην επανεκκίνηση του γερμανικού πρωταθλήματος ήταν μέρος μιας πειραματικής διαδικασίας σε πλήρως αποστειρωμένο δοκιμαστικό σωλήνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντιδράσεις και οι επιπτώσεις που θα προκληθούν όταν συγχρωτιστούν 322 (όλοι κι όλοι) άνθρωποι στο ίδιο γήπεδο.

Οι υγειονομικοί κανόνες αυστηροί. Τα πρωτόκολλα σχολαστικά. Μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά, απολυμάνσεις αποδυτηριών, αποφυγή χειραψιών, ιδιότυπες συνεντεύξεις.

Ο Έρλινγκ Χάλαντ της Ντόρτμουντ δεν ήξερε καν πώς είναι πρέπον να πανηγυρίσει το πρώτο γκολ μετά την επανέναρξη της σεζόν. Ήταν το 10ο δικό του σε 9 ματς, ήρθε σε ντέρμπι με τη Σάλκε αλλά σ' ένα κενό γήπεδο. Οι συμπαίκτες του δεν τον πλησίασαν. Από μακριά και αγαπημένοι. Πανομοιότυπη εικόνα μετά το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο γκολ της Μπορούσια του Φαβρ σε μια θριαμβευτική επάνοδο στη δράση. Ήταν η 800η νίκη των 'κιτρινόμαυρων' στην Bundesliga. Το φινάλε έφερε το 'όλε-όλε' μπροστά από το πέταλο των φανατικών. Που έλειπαν υποχρεωτικά, παρακολουθώντας τον αγώνα τηλεοπτικά. Ένα τεράστιο κομμάτι ύφασμα με ζωγραφισμένο το τείχος άφηνε να εννοηθεί πως η αύρα των οργανωμένων ήταν εκεί, καλύπτοντας χρωματικά και μόνο μια φυσική απουσία που δεν υπήρχε. Από ήχο δε; Μην το συζητάμε καλύτερα. Ο ένας τερματοφύλακας άκουγε τον άλλον.

Στην έδρα της Λειψίας ο Πόουλσεν απλώς άρπαξε την μπάλα από τα δίχτυα της Φράιμπουργκ όταν σκόραρε για το 1-1. Οι 'ταύροι' δεν είχαν χρόνο για γλέντια, έχοντας ισοφαρίσει στο 77', αλλά πάλι καλά που δεν έχασαν, διότι στο τέλος το VAR απέτρεψε το 2-1 των φιλοξενούμενων, οι οποίοι είχαν προηγηθεί στο πρώτο μισό του αγώνα. Το 0-0 της Φορτούνα με την Πάντερμπον στο Ντίσελντορφ ήρθε για να υπενθυμίσει πως οι δύο ομάδες έρχονταν από κενο διάστημα δίμηνης αποχής, μεγαλύτερο από τη χειμερινή διακοπή, την ίδια ώρα που ο Γκίντσεκ 'γρύλιζε' στο mute για τη Βόλφσμπουργκ στο 91' και διαμόρφωνε το 2-1 στην έδρα της Άουγκσμπουργκ. Στην καθοριστική φάση οι αμυντικοί των γηπεδούχων είχαν πάει για οδοντόκρεμα, μιμούμενοι τον τιμωρημένο προπονητή τους Χέικο Χέρλιχ.

Όλ' αυτά προκειμένου να φτάσουμε σε ό,τι εκτυλίχθηκε στην 'PreZero Arena' του Σινσχάιμ. Ούτως ή άλλως το εκκωφαντικό 3-0 της Χέρτα Βερολίνου των 11 ηττών σε 25 αγώνες θα προκαλούσε συζητήσεις. Πώς και γιατί. Συνδυάστηκε μάλιστα με το ντεμπούτο του Μπρούνο Λαμπαντία στον πάγκο των πρωτευουσιάνων και η 10η νίκη του απέναντι στη συγκεκριμένη αντίπαλο. Ουδείς άλλος προπονητής την έχει κερδίσει τόσες φορές.

Μόνο που η αγωνιστική αξία του διπλού της 'γηραιάς κυρίας' διασαλεύτηκε από τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών της κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Το 0-0 στο πρώτο 45λεπτο δεν έδωσε αφορμές για σχόλια. Μολαταύτα από το 58', που ο Ακπογκούμα πέτυχε αυτογκόλ, ως το 74', όταν ο Ματέους Κούνια σκόραρε με θεσπέσια ενέργεια, οι Βερολινέζοι πανηγύρισαν τρεις φορές. Όλοι μαζί αγκαλιασμένοι, καθεμιά από τις φορές θαρρείς και δεν είχε μεσολαβήσει το παραμικρό το προηγούμενο δίμηνο. Φιλιά, δάκτυλα στο στόμα!

Θα πεις, δικαιολογημένα, πως οι σωματικές επαφές σ' έναν ποδοσφαιρικό αγώνα (ιδίως στις στημένες φάσεις, αλλά και στα τζαρτζαρίσματα) είναι τόσες πολλές που δυο-τρεις αγκαλιές παραπάνω δεν κάνουν τη ζημιά. Πιθανόν.

Όσο να 'ναι όμως, η απερισκεψία θες, η αφέλεια ή αντιδραστικότητα ορισμένων, προκαλεί το κοινό αίσθημα δεδομένου ότι παραβιάζεται το πρωτόκολλο. Μην ξεχνάς πως προ ημερών ο Σαλομόν Καλού τιμωρήθηκε από το ίδιο το κλαμπ της πρωτεύουσας διότι εξέθεσε εαυτόν και συμπαίκτες στα μάτια του κόσμου, γυρνώντας μ' ένα smartphone, καταγράφοντας την είσοδό του στο προπονητικό κέντρο και αψηφώντας τους κανόνες υγιεινής στ' αποδυτήρια. Ο Καλού υπερέβη τα όρια και βρέθηκε υπόλογος. Εκτιμάται ότι από τη στιγμή που λήγει το συμβόλαιό του δεν θα ξαναπαίξει για τον σύλλογο, διότι "τέτοιες εικόνες είναι εντελώς απαράδεκτες και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή".

Επειδή πάντως δεν προβλέπονται επίσημες ποινές, στη νέα αυτή 'ανταρσία' η διοίκηση θα κοιτάξει να νουθετήσει τους 'επαναστάτες'. Διότι διαφορετικά δεν αποκλείεται να τιναχθεί η όλη προσπάθεια στον αέρα. Ο Λαμπαντία ζήτησε επιείκεια και μετέφερε πως "θα δω σίγουρα την ομάδα μου μετά από αυτό, απλώς ελπίζω ότι οι άνθρωποι έξω να έχουν κατανόηση, γιατί τα συναισθήματα είναι μέρος του ποδοσφαίρου".

Οι κανονισμοί επίσης, όπως κι αν ορίζονται. Για να μην χάσουμε ξανά ό,τι τόσο μάς έλειψε.


News 24/7

24MEDIA NETWORK