Οι επιπτώσεις του Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Τι θα συμβεί με τα συμβόλαια των ξένων, ποιους Έλληνες θα κρατήσουν οι ομάδες, τι θα γίνει με την Ευρώπη και την Εθνική Ελλάδας; Πόσα χρήματα θα χαθούν; Το Grexit δεν είναι μακρινό σενάριο και το Contra.gr εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει.

Ομίχλη στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' πριν από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ για τη Super League 1 2019-2020, Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019
Ομίχλη στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' πριν από την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ για τη Super League 1 2019-2020, Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ξανά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη διαμάχη ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού να φέρνει FIFA και UEFA στη χώρα μας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στις 24 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε πως θα βρεθεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, για να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τα τεκταινόμενα και να προωθήσει μια λύση που θα ομαλοποιήσει την κατάσταση.

Μέχρι τότε, όμως, τα πράγματα... προλαβαίνουν να φτάσουν στο απροχώρητο. Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου οι υποθέσεις της δήλωσης αλλαγής ιδιοκτησίας της Ξάνθης και της πολυϊδιοκτησίας Ξάνθης-ΠΑΟΚ, οι οποίες κρίθηκαν ήδη από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, θα βρεθούν στον αθλητικό δικαστή της Super League. Η απολογία των δύο πλευρών θα τεθεί αντιμέτωπη με τη γνωμοδότηση της ΕΕΑ, η οποία ζήτησε τον υποβιβασμό των συλλόγων, κρίνοντάς τους ένοχους για τις σχετικές κατηγορίες. Αν και αυτήν την ποινή είναι αρμόδια να την επιβάλλει μόνο κάποια ποδοσφαιρική αρχή, κάθε μέρα υπάρχουν εξελίξεις που μπορούν να φέρουν ανατροπές. Κάτι τέτοιο παραλίγο να συμβεί με την απόπειρα αλλαγής αθλητικής νομοθεσίας, η οποία όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί μεσούσης της σεζόν. Σε περίπτωση, δε, που τα αρμόδια δικαστικά όργανα πρώτου και δευτέρου βαθμού επιβάλλουν τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ, ο 'δικέφαλος του βορρά' έχει διαμηνύσει ότι θα επιχειρήσει να διαφυλάξει τα συμφέροντά του με κάθε τρόπο.

Οι παρεμβάσεις, η αναστάτωση, η απειλές, οι προσφυγές, τα νομοθετήματα συμβάλλουν σε μια ατμόσφαιρα έντασης και -κυρίως- παραβίασης του καταστατικού της FIFA, το οποίο έχουν υιοθετήσει τόσο η UEFA όσο και η ΕΠΟ. Εδώ και... δεκαετίες, κάτι τέτοιο επιφέρει σοβαρές κυρώσεις σε μια χώρα σε επίπεδο ποδοσφαίρου, είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Το Αζερμπαϊτζάν και η Ζιμπάμπουε είναι δύο χώρες που έχουν ζήσει αυτήν τη διαδικασία, για διαφορετικούς λόγους η κάθε ομοσπονδία. Η πρώτη για παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο, η δεύτερη για μη τακτοποίηση οφειλών προς πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό.

Η Ελλάδα απειλείται με ανάλογες κυρώσεις, αν δεν βρεθεί μια 'χρυσή τομή' στα ζητήματα που οδήγησαν τους 4 ισχυρούς άντρες ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού προ ημερών στο ξενοδοχείο 'Μεγάλη Βρετανία'. Η συνάντηση, παρουσία του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παραγόντων της ΕΠΟ, της Super League και των επιτετραμμένων των διεθνών φορέων στην Ελλάδα, αποδεικνύεται πως δεν στέφθηκε με επιτυχία, αφού το κλίμα διατηρήθηκε τεταμένο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απείλησε κι ο ίδιος με Grexit σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στους νόμους και μη εξομάλυνσης της κατάστασης. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η λέξη που τρομάζει όλο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα της χώρας;

Αποβολή των συλλόγων από διεθνείς διοργανώσεις

Μία από τις πιο... αναγνωρίσιμες τιμωρίες που θα επιβληθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο αφορά στην αποβολή των ελληνικών συλλόγων (ανεξαρτήτως ηλιίας ή φύλου) από τις διεθνείς διοργανώσεις. Η χώρα μας δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε διασυλλογικές διοργανώσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα της UEFA και της FIFA και ως εκ τούτου δεν θα εκπροσωπείται σε Champions League ή Europa League, όσο τελεί υπό τιμωρία. Μία τέτοια απουσία φυσικά δεν επηρεάζει μόνο τη χρονιά/χρονιές τιμωρίας, αλλά κι εκείνες που θα ακολουθήσουν της εξομάλυνσης, αφού η χώρα μας θα έχει καταβαραθρωθεί στις διεθνείς βαθμολογίες και οι σύλλογοί μας θα αρχίζουν στις διοργανώσεις από πολύ χαμηλά.

Αποβολή όλων των Εθνικών ομάδων από διεθνείς διοργανώσεις

Ομοίως, η Εθνική Ελλάδας δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διοργανώσεις εθνικών ομάδων υπό την αιγίδα της FIFA και της UEFA. Για παράδειγμα, αν επιβληθεί τέτοια ποινή τώρα, η Εθνική ανδρών δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 ή ακόμα και σε φιλικά αναγνωρισμένα από την παγκόσμια ομοσπονδία. Αυτή η ποινή, όμως, αφορά και τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες (πχ. Κ21, Κ19, Κ17), Εθνικές γυναικών ή και futsal. Ομοίως, οι επιπτώσεις θα είναι ορατές ακόμα κι όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, με το πολύ χαμηλό πλασάρισμα της Ελλάδας πια στην κατάταξη της FIFA.

Λύνονται όλα τα συμβόλαια ξένων, στον 'αέρα' κι οι Έλληνες

Υπό καθεστώς Grexit, η ΕΠΟ δεν αποτελεί ομοσπονδία που αναγνωρίζεται από τη FIFA και ως εκ τούτου τα συμβόλαια που έχουν προέλθει από εκείνη και αφορούν πολίτες άλλης χώρας (ξένοι ή κοινοτικοί), με μια απλή προσφυγή κρίνονται άκυρα. Ομοίως, βέβαια, και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μπορούν να φύγουν από τις ομάδες τους για το εξωτερικό, όμως ως ελεύθεροι, αφού οι ελληνικοί σύλλογοι δεν θα μπορούν να τους πουλήσουν (διαδικασία που γίνεται μέσω ΕΠΟ), αξιώνοντας χρήματα. Εφόσον δε, οι παίκτες δεν θα έχουν την ασφάλεια των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών, ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες ελληνικών συλλόγων τους προσφέρουν πολλά χρήματα μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών, μοιάζει απίθανο να κάνουν δεκτές τέτοιες μετέωρες προτάσεις και θα επιχειρήσουν να φύγουν. Οι μοναδικοί που δεν επηρεάζονται είναι οι Έλληνες παίκτες που ήδη ανήκουν (όχι ως δανεικοί) σε ομάδες του εξωτερικού, οι οποίοι, όμως, δεν θα έχουν κάποιο κίνητρο να επιστρέψουν, υποβαθμίζοντας το επίπεδο του πρωταθλήματος.

Σε καθεστώς πτώχευσης το ελληνικό ποδόσφαιρο

Η FIFA κι η UEFA διακόπτουν άμεσα κάθε χρηματοδότηση προς την ΕΠΟ, η οποία πλέον δεν αποτελεί μέλος τους. Αυτομάτως, χάνονται τεράστια κεφάλαια για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μέρος των οποίων καταλήγουν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, το οποίο θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι θα χάσουν τη δυνατότητα να πληρώνουν καλά συμβόλαια σε (Έλληνες) ποδοσφαιριστές, αφού θα χαθούν χορηγίες και έσοδα από εισιτήρια, μιας και ο φαύλος κύκλος της απώλειας καλών παικτών επιτάσσει μικρότερη προσέλευση κόσμου στα γήπεδα και μικρότερα τηλεοπτικά συμβόλαια. Λιγότερα (και μικρότερα) συμβόλαια σημαίνουν λιγότερα παράβολα στην ΕΠΟ, λιγότερες παρακρατήσεις και μια απώλεια περίπου 20.000.000 ευρώ ετησίως για την ελληνική ομοσπονδία από όλα αυτά. Απώλεια θα υπάρξει και για το ελληνικό Δημόσιο, αφού θα συρρικνωθούν τα έσοδα από φόρους στο ποδόσφαιρο, λόγω γενικότερης μείωσης του τζίρου στον χώρο.

Διοικητικές επιπτώσεις

Μέσα σε όλα αυτά, προβλήματα θα προκύψουν και σε επίπεδο παραγόντων. Η επικοινωνία της Ελλάδας με ποδοσφαιρικούς φορείς του εξωτερικού δεν θα αναγνωρίζεται και ως εκ τούτου δεν έχει δυνατότητα συμμετοχής ή ψήφου σε κονγκρέσο της FIFA και της UEFA, δεν θα μπορεί να κάνει προτάσεις για την ατζέντα τους και δεν μπορεί να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία τους ή μέλη για επιτροπές τους.

Αποκλεισμένοι ακόμα κι οι διαιτητές

Στο σενάριο ενός Grexit, τα αποτελέσματα θα επηρρεάσουν ακόμα και την ελληνική διαιτησία. Οι εκπρόσωποί της δεν θα ορίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις ούτε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε επιμορφωτικά σενάρια της UEFA και της FIFA.

Το προηγούμενο Grexit

Όλα αυτά έχουν συμβεί στο παρελθόν και η χώρα μας βρέθηκε εκτός ποδοσφαιρικής κοινότητας, αντιμετωπίζοντας τις αντίστοιχες κυρώσεις. Για 4 ημέρες... Τόσο κράτησε μια προηγούμενη κρίση, η οποία κορυφώθηκε στις 3 Ιουλίου του 2006, όταν η FIFA είχε αποφασίσει την προσωρινή αποβολή της ΕΠΟ από μέλος της, εξαιτίας του -τότε- νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος καταπατούσε το αυτοδιοίκητο που έθετε ως προαπαιτούμενο η παγκόσμια ομοσπονδία. Τελικά, μόλις 4 ημέρες αργότερα, ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, εξαίρεσε την ΕΠΟ από τον νόμο που αφορούσε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών ενώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η FIFA να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό και να μην γίνει αισθητή καμία τιμωρία.

Ύστερα από 1,5 δεκαετία, η χώρα μας ενδέχεται να βρεθεί στο ίδιο σταυροδρόμι. Οι αιτίες είναι ξανά εκεί και η FIFA με την UEFA, μέσω των ανωτάτων στελεχών τους, εξετάζουν όλα τα δεδομένα. Ανάμεσά τους και αυτό του Grexit, που θα επιφέρει όλα τα παραπάνω.

Ποιες ομάδες θα βρεθούν στα playoffs; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK