Oι ημερομηνίες-σταθμός

Oι ημερομηνίες-σταθμός
Πως όμως φτάσαμε στην απαγόρευση των «περιέργων» ουσιών στον χώρο του αθλητισμού; Στη συνέχεια παραθέτουμε τις σημαντικότερες «μαύρες» ημερομηνίες στην ιστορία των σπορ.

1886
Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος. Ενας ποδηλάτης ονόματι Λίντον πέθανε από υπερβολική δόση της ουσίας Τριμεθίλ.

1904
Ο πρώτος παραλίγο θάνατος στους μοντέρνους Ολυμπιακούς αγώνες. Ενας μαραθωνοδρόμος, ο Τομας Χϊκς είχε χρησιμοποιήσει ένα δολοφονικό μίγμα από μπράντι και στρυχνίνη.

Οσο περνούσε ο καιρός όλο και περισσότερες ναρκωτικές ουσίες είχαν ως βάση το αλκοόλ και την στριχνίνη, μόνο όμως μέχρι τη στιγμή που η ηρωίνη και η κοκαϊνη άρχισαν να διατίθενται κατόπιν συνταγής ιατρού.

1930
Οι αμφεταμίνες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, αντικαθιστώντας με ραγδαίους ρυθμούς την στρυχνίνη.

1950
Οι Σοβιετικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν αντρικές ορμόνες προκειμένου να αυξήσουν το πλεονέκτημα τους έναντι των Αμερικανών, που πάντως απάντησαν άμεσα με τα στεροειδή.

1952
Μια από τις ποιο αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις ομαδικού ντοπαρίσματος. Στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς πολύ αθλητές αρρώστησαν, εξαιτίας χρήσης αμφεταμινών και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

1960
Ο Δανός ποδηλάτης Κούρτ Γένσεν πέθανε από υπερβολική δόση αμφεταμινών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων.

1963
Η πρώτη σύσταση ενός υποτυπώδους συμβουλίου κατά του ντόπινγκ, της Φαρμακευτικής Επιτροπής, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε καν να δώσει ένα ορισμό του φαινομένου.

1964
Ολυμπιακοί αγώνες ξανά, στο Τόκιο της Ιαπωνίας αυτή τη φορά. Μέσα σε τέσσερα χρόνια από αυτούς της Ρ¨ωμης οι αθλητές είχαν εξελιχτεί σε πραγματικά τέρατα μυώδης δομής του σώματος, αυξάνοντας τις υποψίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

1967
Κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας και μπροστά στα έκπληκτα μάτια μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής και εκατομμυρίων θεατών ο Βρετανός αθλητής Τόμι Σίμπσον απλά κατέρρευσε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον δρόμο. Αιτία; Οι αμφεταμίνες…

1968
Σοκαρισμένοι από τον θάνατο του Σίμπσον η Φαρμακευτική Επιτροπή εντείνει τα μέτρα της. Δίνει ένα ορισμό του ντόπινγκ, τον πρώτο στην ιστορία και συντάσσει την πρώτη λίστα απαγορευμένων ουσιών. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του ’68 οι έλεγχοι ήταν εντατικότεροι από κάθε άλλη φορά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η βιομηχανία του θεάματος πλέον εξελίσσει τα αναβολικά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι μέθοδοι αντιντόπινγκ βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, μη έχοντας καμία πιθανότητα αντίδρασης.

1988
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του στίβου. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 100μ. της Σεούλ Μπεν Τζόνσον συλλαμβάνεται να έχει κάνει ενός αναβολικού στεροειδούς. Το μετάλλιο του αφαιρείται και ο ίδιος διαπομπεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό δυο ετών από κάθε διοργάνωση.

2003
Η ανακάλυψη της THG, σε μια ανύποπτη στιγμή ήρθε να κλονίσει συθέμελα το παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Πρώτο θύμα ο Ντούειν Τσέιμπερς και έπεται συνέχεια…

News 24/7

24MEDIA NETWORK