Οι "όμηροι" των ομάδων

Ο άνεμος της αλλαγής που φύσηξε στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο μετά την δικαίωση Μπόσμαν έδωσε την ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές να απελευθερώνονται από τις ομάδες του στο τέλος του συμβολαίου τους χωρίς κάποιο χρηματικό κόστος. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, ωστόσο, στην Ιταλία τα πράγματα δεν δείχνουν να έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ.

Οι "όμηροι" των ομάδων
Ο άνεμος της αλλαγής που φύσηξε στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο μετά την δικαίωση Μπόσμαν έδωσε την ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές να απελευθερώνονται από τις ομάδες του στο τέλος του συμβολαίου τους χωρίς κάποιο χρηματικό κόστος. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, ωστόσο, στην Ιταλία τα πράγματα δεν δείχνουν να έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ.

Τρανό παράδειγμα αποτέλεσε η «ομηρία» του Έντγκαρ Ντάβιντς από την Γιουβέντους την περίοδο 2003/2004, η οποία οδήγησε σε διαζύγιο μετά πολλών εντάσεων μεταξύ των δυο πλευρών. Ο Ολλανδός μέσος δεν συμφώνησε να ανανεώσει την συνεργασία του με τους «μπιανκονέρι», με την διοίκηση της ομάδας να απαντάει με εξόριση του από τις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Τα επεισόδια στο σήριαλ ήταν αρκετά ώσπου η Μπαρτσελόνα απέκτησε με μορφή δανεισμού τον 32χρονο μέσο, απελευθερώνοντας από το μαρτύριο των ατομικών προπονήσεων. Ο Έντγκαρ Ντάβιντς έχει αναφερθεί με όχι και τόσο…κολακευτικά σχόλια στην εποχή της Γιουβέντους, τονίζοντας πως με τον τεχνικό διευθυντή του συλλόγου, Λουτσιάνο Μότζι, δεν θα ήθελε να πιει ούτε καφέ!

Η φετινή σεζόν στο καμπιονάτο έχει δυο νέους «ομήρους». Ο λόγος για τους Βιντσέντζο Ιακουίντα της Ουντινέζε και Αντόνιο Κασάνο της Ρόμα. Δυο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι λόγω της άρνησης τους να ανανεώσουν την συνεργασία τους με τους συλλόγους που αγωνίζονται, γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Ο Ιακουίντα πριν περίπου ένα μήνα δεν δέχθηκε να επεκτείνει το συμβόλαιο του με την ομάδα του «Φρίουλι» (το οποίο έληγε το 2007), γεγονός που οδήγησε την διοίκηση του ιταλικού συλλόγου στην απόφαση να επιβάλλει στον Σέρζε Κόσμι τον αποκλεισμό του από τις υποχρεώσεις της Ουντινέζε. Όλα είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι, όταν η Μπαρτσελόνα κατέθεσε επίσημη πρόταση στους «μπιανκονέρι» για τον διεθνή επιθετικό, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Η διοίκηση του συλλόγου θεώρησε πως η άρνηση του παίκτη να ανανεώσει το συμβόλαιο του ήταν αποτέλεσμα της θέλησης του να αποχωρήσει για τους «μπλαουγκράνα» ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2007. Η ανακοίνωση των ιθυνόντων της ομάδας του «Φρίουλι» ανέφερε πως «ο παίκτης αποκλειόταν από τις υποχρεώσεις της καθώς δεν αναγνώριζε το πλάνο της Ουντινέζε για σταδιακή άνοδο του συλλόγου και επιτυχίες στο μέλλον».

Η γενική κατακραυγή από τα ΜΜΕ της γείτονας χώρας αλλά κυρίως τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα των «μπιανκονέρι» χωρίς τον Ιακουίντα στην ενδεκάδα (τρεις ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις) ανάγκασε τη διοίκηση της ομάδας να ανακαλέσει την απόφαση της, με τον 26χρονο στράικερ να ανανεώνει το συμβόλαιο του μέχρι το καλοκαίρι του 2009.

Ο δεύτερος «όμηρος» τη φετινής σεζόν είναι ο Αντόνιο Κασάνο της Ρόμα, με τις σχέσεις μεταξύ ποδοσφαιριστή και συλλόγου να έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα. Ο διεθνής επιθετικός δεν συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του τεχνικού των «τζιαλορόσι», Λουτσιάνο Σπαλέτι, για τεχνικούς λόγους. Οι φήμες, όμως, από την Ιταλία μιλάνε για αντίποινα της διοίκησης των Ρωμαίων στην άρνηση του Κασάνο να ανανεώσει το συμβόλαιο του.

Ο διεθνής μέσος μένει ελεύθερος το ερχόμενο καλοκαίρι και μπορεί να μετακινηθεί σε ομάδα της αρεσκείας του χωρίς να έχει κάποιο όφελος η Ρόμα, γεγονός που δεν βλέπει με θετικό μάτι η διοίκηση του ιταλικού συλλόγου. Οι Μίλαν και Γιουβέντους έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον ταλαντούχο επιθετικό, με την υπόθεση να έχει εξελιχθεί σε σήριαλ στην Ιταλία.

Ο Αντόνιο Κασάνο ζητάει από τους «τζιαλορόσι» τα ίδια χρήματα με αυτά που παίρνει ο Φραντσέσκο Τότι, κάτι που δεν κάνει αποδεκτό η διοίκηση των «πρωτευουσιάνων». Ο αποκλεισμός του από τις υποχρεώσεις της Ρόμα δείχνει ικανή να του στερήσει την συμμετοχή του στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά της ιταλικής ομοσπονδίας.

«Θεωρώ τελείως παράνομο τον αποκλεισμό των παικτών από την ομάδα όταν δεν θέλουν να ανανεώσουν το συμβόλαιο τους. Οι Καράρο και Γκαλιάνι πρέπει να δημιουργήσουν κάποιου νόμους που θα επιτρέπουν την άμεση λύση του συμβολαίου σε τέτοιες περιπτώσεις» , τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Ιταλία, Σέρτζιο Καμπάνα.

Πλέον οι υπεύθυνοι του Καμπιονάτο μελετούν την θεσμοθέτηση νόμων που θα του επιτρέπουν στις δυο πλευρές να λύνουν την συνεργασία τους άμεσα, χωρίς επιπτώσεις και αποκλεισμούς. Ίσως, λοιπόν, μετά τον Μποσμάν να υπάρξει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και ο «νόμος Κασάνο».

News 24/7

24MEDIA NETWORK