Οι συγκρίσεις για τον Τσιμίκα στη Λίβερπουλ δεν είναι ευνοϊκές

Ο Κώστας Τσιμίκας δίχασε ΜΜΕ και κοινό με την απόδοσή του κόντρα στη Μίντιλαντ. Ήταν μόλις το 4ο παιχνίδι του στη σεζόν με τη Λίβερπουλ και ακόμα αντιμετωπίζει μεγάλες -και αναπόφευκτες- δυσκολίες.

Ο Κώστας Τσιμίκας της Λίβερπουλ με τον Μάρτεν ντε Ρουν (αριστερά) και τον Χανς Χάτεμπουρ (δεξιά) της Αταλάντα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
Ο Κώστας Τσιμίκας της Λίβερπουλ με τον Μάρτεν ντε Ρουν (αριστερά) και τον Χανς Χάτεμπουρ (δεξιά) της Αταλάντα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 © 2020 PETER POWELL/ASSOCIATED PRESS

Η αναμέτρηση της Λίβερπουλ με τη Μίντιλαντ στη Δανία για την 6η αγωνιστική του Champions League ήταν ακόμα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κώστα Τσιμίκα να δείξει στοιχεία του παιχνιδιού του που δικαιολογούν τα 13.000.000 ευρώ τα οποία δαπάνησε η Λίβερπουλ για να τον αποκτήσει από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι. Πολύ πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας, τα όνειρα γκρεμίστηκαν και αρνητικές σκέψεις επανήλθαν.

Ο Έλληνας μπακ αποχώρησε ως αλλαγή στο 61', έχοντας αποκομίσει μικροτραυματισμό (στον δεξιό αστράγαλο), τον δεύτερο ήδη φέτος. Στη μία ώρα αγώνα, δε, απέτυχε να θέλξει με την αμυντική παρουσία του, κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά. Οι Δανοί σημάδευαν την πλευρά του, ως την πιο άπειρη και ενδεχομένως αδύναμη, αφού ο στόπερ δίπλα του ήταν ο 19χρονος Ρις Γουίλιαμς. Από δεξιά, στο άκρο ήταν ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ και δεξί στόπερ ο 'υπηρεσιακός' αλλά καταπληκτικός παντού Φαμπίνιο. Λογική κίνηση από τη Μίντιλαντ. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να εκτεθεί αμυντικά σε ορισμένες περιπτώσεις ο Έλληνα διεθνής. Σε μία εξ αυτών, ο αντίπαλος μπακ, Ντιον Κουλς, άφησε πίσω του τον Τσιμίκα, έβγαλε τη σέντρα για τον Σορί Καμπά, ο οποίος με κεφαλιά πίστεψε πως βρήκε το γκολ της ισοφάρισης, μέχρι να διώξει στη γραμμή ο Φαμπίνιο.

Σε αυτήν τη μία ώρα αγώνα, ο Τσιμίκας απασχόλησε (αρκετά θετικά) περισσότερο για τις επιθετικές ενέργειές του, παρά για τις αμυντικές, με αποκορύφωμα το αποτυχημένο 'ψαλιδάκι' στο 30ό λεπτό, το οποίο έδωσε τροφή για αντιδράσεις σε αρκετούς δημοσιογράφους που καλύπτουν τη Λίβερπουλ (σε αντίθεση με τους φιλάθλους στο twitter, που κυρίως τον στηρίζουν).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 24χρονος ποδοσφαιριστής τα βρίσκει σκούρα, φορώντας τη φανέλα της Λίβερπουλ. Από τα φιλικά ακόμα και τις νουθεσίες του Τζέιμς Μίλνερ μέχρι και το εντός έδρας παιχνίδι με την Αταλάντα, όταν έχασε τον Γιόσιπ Ίλιτσιτς ο οποίος άνοιξε το σκορ στην ήττα των 'κόκκινων', ο Τσιμίκας αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκκίνηση της σεζόν.

Η απολύτως φυσιολογική εξέλιξη

Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αδιανόητα, όταν έβαζε υπογραφή στο καλύτερο συμβόλαιο της ποδοσφαιρικής ζωής του. Οι απαιτήσεις στο Μέρσεϊσαϊντ δεν συγκρίνονται με εκείνες στον Πανσερραϊκό, την Έσμπιεργκ, τη Βίλεμ ή τον Ολυμπιακό, ακόμα και για τον αναπληρωματικό αριστερό μπακ. Ήδη, το γεγονός ότι από βασικός και αναντικατάστατος πέρασε στην αντίπερα όχθη, σε εκείνη του αναπληρωματικού που δεν παίρνει ευκαιρίες, είναι από μόνο του μια δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Μέχρι στιγμής έχει παίξει σε 4 παιχνίδια, 3 εκ των οποίων στο Champions League. Το ντεμπούτο του, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην εκτός έδρας νίκη με 7-2 επί της Λίνκολν για τον 3ο γύρο του League Cup, η οποία δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού. Τα πόδια στο νερό τα έβαλε στην πραγματικότητα από σπόντα, στις αρχές Νοεμβρίου στο Μπέργκαμο, όπου μπήκε αλλαγή στο 82' λόγω του τραυματισμού του Αλεξάντερ Άρνολντ. Σε αυτό το παιχνίδι ο Άντι Ρόμπερτσον είχε αντικατασταθεί νωρίτερα, όμως ο Γίργκεν Κλοπ προτίμησε να βάλει αλλαγή στα αριστερά τον Μίλνερ αντί του Τσιμίκα, τουλάχιστον μέχρι να επέλθει ο τραυματισμός που προκάλεσε ανακατατάξεις.

Ο Κώστας Τσιμίκας με τη φανέλα της Λίβερπουλ στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Λίνκολν για το Carabao Cup, όπου οι 'κόκκινοι' επικράτησαν με σκορ 7-2.
Ο Κώστας Τσιμίκας με τη φανέλα της Λίβερπουλ στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Λίνκολν για το Carabao Cup, όπου οι 'κόκκινοι' επικράτησαν με σκορ 7-2. LIVERPOOL FC TWITTER ACCOUNT


Σύνολο 220 λεπτά συν τις όποιες καθυστερήσεις για τον Τσιμίκα, ο οποίος έχει να επιδείξει λίγα πράγματα σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπως ακριβώς είναι και το φυσιολογικό. Δεν είναι το πρώτο τέτοιο παράδειγμα, ειδικά επί εποχής Κλοπ στους 'κόκκινους'. Ποδοσφαιριστές όπως οι Φαμπίνιο, Άλεξ Οξλέιντ Τσάμπερλεϊν και... Ρόμπερτσον χρειάστηκαν τον χρόνο τους, πολλούς μήνες, μέχρι να αρπάξουν την ευκαιρία και να διεκδικήσουν αρχικά λεπτά συμμετοχής και στη συνέχεια φανέλα βασικού. Ο Τσιμίκας φυσιολογικά δεν ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα.

Οι μη ευνοϊκές συγκρίσεις

Υπάρχουν και κάποια δεδομένα που δεν είναι ευνοϊκά για τον Έλληνα οπισθοφύλακα. Το ένα εξ αυτών ήταν γνωστό εξ αρχής, αφού ο βιονικός Ρόμπερτσον φέτος, σε μία τόσο ιδιαίτερη σεζόν, δεν χάνει λεπτά στο γρασίδι, παρά μόνο με... αίτηση. Στην Premier League έχει το απόλυτο, με συνέπεια ο Τσιμίκας να μην έχει γευτεί ακόμα τη χαρά της συμμετοχής στο αγγλικό πρωτάθλημα. Στα νοκ άουτ του Champions League, δε, αναμένεται να συμβεί το ίδιο, με συνέπεια να περιοριστούν αυτές οι ευκαιρίες για τον Τσιμίκα.

Ο Αντριου Ρόμπερτσον ξεφεύγει από τον Ντειν Πρόπερ της Μπράιτον
Ο Αντριου Ρόμπερτσον ξεφεύγει από τον Ντειν Πρόπερ της Μπράιτον AP

Τελευταία φορά που ο αρχηγός της εθνικής Σκωτίας έχασε αγώνα από τιμωρία ήταν τον Απρίλιο του 2019, στα προημιτελικά του Champions League απέναντι στην Πόρτο. Από τραυματισμό, τον Νοέμβριο του 2016. Κοινώς, ο Τσιμίκας θα αναζητήσει τα λεπτά συμμετοχής από τον εαυτό του και τη βελτίωσή του και όχι από ατυχίες του συμπαίκτη του, όπως συνέβη σε περιπτώσεις άλλων νεοαποκτηθέντων παικτών της Λίβερπουλ ή όπως συμβαίνει φέτος στην αντίπερα όχθη, στα δεξιά, με τον Νέκο Γουίλιαμς να παίρνει κάποιους αγώνες λόγω μικροτραυματισμών του Αλεξάντερ Άρνολντ.

Μία άλλη πτυχή είναι αυτή που παρουσιάζει η Liverpool Echo σε άρθρο της για τον Έλληνα διεθνή και ακόμα μια σύγκριση στην οποία προχωρά, με έναν άλλον αριστερό μπακ, τον προκάτοχο του Ρόμπερτσον. Ο Αλμπέρτο Μορένο υπήρξε ο βασικός αριστερός μπακ της Λίβερπουλ από το 2014 μέχρι το 2016 και τον τελικό του Europa League με αντίπαλο τη Σεβίλλη. Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής ουδέποτε υπήρξε αμυντικό τείχος, αλλά η έκθεσή του σε εκείνον τον αγώνα κόστισε ένα σημαντικό τρόπαιο για τον αγγλικό σύλλογο.

Την επόμενη σεζόν έχασε τη θέση του από έναν μέσο που μετατράπηκε σε μπακ στη Λίβερπουλ, τον Μίλνερ. Μπορεί να την ανέκτησε στη συνέχεια, όμως η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Κέρδισε τη μάχη με τον Μίλνερ, αλλά δεν άντεξε στη μάχη με τον Ρόμπερτσον, όταν ο τελευταίος εμφανίστηκε στο προσκήνιο, με συνέπεια το 2019 να φύγει από το 'Άνφιλντ'.

Η πορεία του Μορένο "προσφέρει το τέλειο μάθημα για τον Έλληνα", γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας του Λίβερπουλ, υποστηρίζοντας ότι "αμφότεροι έπρεπε να παλέψουν για να κερδίσουν μια θέση στην ενδεκάδα του Κλοπ και η διαφορά μεταξύ τους είναι η διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας στο 'Άνφιλντ'".

Ο Αλμπέρτο Μορένο της Λίβερπουλ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Έβερτον για την Premier League 2014-2015 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014
Ο Αλμπέρτο Μορένο της Λίβερπουλ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Έβερτον για την Premier League 2014-2015 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 AP PHOTO/CLINT HUGHES


Το μέλλον του Τσιμίκα

Η ομοιότητα μέχρι στιγμής στο παιχνίδι των δύο μπακ, που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση σε σχέση με την άμυνα, μπορεί να αλλάξει. Εξάλλου, η εμπειρία του Τσιμίκα οικοδομήθηκε στον Ολυμπιακό, μία ομάδα που λόγω δυναμικής κυρίως επιτίθεται και στη Βίλεμ, μία ομάδα που συμμετέχει σε ένα φύσει επιθετικό πρωτάθλημα.

Οι προϋποθέσεις για τη βελτίωση που θα οδηγήσει στη διαφοροποίηση των δύο περιπτώσεων υπάρχουν, αφού ο Τσιμίκας έδειξε πριν από το παιχνίδι με τη Μίντιλαντ την ψυχική διάθεσή του. Με ένα αλληγορικό instagram story, εμφανίζεται πανέτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει, αντί να παραπονιέται για ό,τι δεν του αρέσει ή το περίμενε διαφορετικό.

Οι συγκρίσεις για τον Τσιμίκα στη Λίβερπουλ δεν είναι ευνοϊκές

Οι ευκαιρίες αναπόφευκτα θα του έρθουν αυτόν το μήνα, αφού το ήδη συμπτυγμένο καλεντάρι της Λίβερπουλ θα πιεστεί κι άλλο, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στην Αγγλία την περίοδο των εορτών. Ακόμα και ο ανεξάντλητος Ρόμπερτσον θα χρειαστεί ανάσες και εκεί δεν θα είναι ούτε ο Μίλνερ ούτε ο Μορένο για να του τις δώσει, αλλά θα βρίσκεται ο Τσιμίκας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK