X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Όλες οι μπάλες των Μουντιάλ

Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο έχει και τη χαρακτηριστική του μπάλα. Το Contra.gr σας παρουσιάζει και τις 20 μπάλες που έχουμε δει στα Μουντιάλ από το 1930 στην Ουρουγουάη, μέχρι το 2014 στη Βραζιλία.

Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς την αντιπροσωπευτική του μπάλα δεν υφίσταται. Το Contra.gr μάζεψε και σας παρουσιάζει και τις 20 ποδοσφαιρικές μπάλας που έχουν περάσει μέχρι τώρα από τα Μουντιάλ.

Από την Ουρουγουάη του 1930 μέχρι τη Βραζιλία του 2014. Δείτε όλες τι μπάλες των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Ουρουγουάη 1930

Στο πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία της διοργάνωσης, υπήρξε το εξής παράδοξο. Οι δύο ομάδες που έφτασαν στον τελικό, Αργεντινή και Ουρουγουάη δεν μπορούσαν να αποφασίσουν για την μπάλα του αγώνα.

Τελικά αποφασίστηκε κάθε ομάδα να παίξει με μπάλα της επιλογής της από ένα ημίχρονο. Το πρώτο που έγινε με τη μπάλα της Αργεντινής, είδε την "αλμπισελέστε" να προηγείται με 2-1. Στην επανάληψη όπου το ματς πραγματοποιήθηκε με τη μπάλα της Ουρουγουάης, το ματς γύρισε και ήρθε το τελικό 2-4 για του Ουρουγουανούς.

Ιταλία 1934

Οι Ιταλοί κατέκτησαν το Μουντιάλ του 1934, νικώντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 2-1. Η μπάλα του τελικού ήταν η " Federale 102".

Γαλλία 1938

Δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου για τους Ιταλούς. Μπάλα του τελικού η " Allen".

Βραζιλία 1950

Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και η Ουρουγουάη φτάνει στην κορυφή. Στον τελικό που στοίχειωσε το Μαρακανά, Βραζιλία και Ουρουγουάη έπαιξαν με την " Super Duplo T".

Ελβετία 1954

Πολλές ομοιότητες έχουμε στη μπάλα της διοργάνωσης του 1954, με αυτή του Μουντιάλ του '50. Ενδεχομένως να υπήρξε μια μικρή βελτίωση.

Σουηδία 1958

Η Βραζιλία του Πελέ φτάνει στην κορυφή, νικώντας με 5-2 τη διοργανώτρια Σουηδία. Αυτή ήταν η μπάλα του τελικού.

Χιλή 1962

Διατήρησε τα σκήπτρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας η Βραζιλίας το 1962. Στον τελικό της διοργάνωσης αντιμετώπισε την Τσεχοσλοβακία, με την μπάλα του αγώνα να ονομάζεται " Crack".

Αγγλία 1966

Η Αγγλία φτάνει για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου. Η μπάλα του τελικού που είδε τους Άγγλους να νικού τους Γερμανούς με 4-2, είχε το όνομα " Slazenger".

Μεξικό 1970

Στο τελικό της διοργάνωσης του Μεξικού, η Βραζιλίας επικράτησε της Ιταλίας με 4-1, με τη μπάλα του αγώνα να είναι γνωστή ως " Telstar". Για πρώτη φορά είδαμε στη διοργάνωση την εκδοχή της ασπρόμαυρης μπάλας, προκειμένου να είναι ορατή στις τηλεοράσεις!

Δ. Γερμανία 1974

Η επιτυχία της " Telstar" ήταν τέτοια που η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να την κρατήσει ως επίσημη μπάλα και του επόμενου Μουντιάλ. Οι Γερμανοί ήταν τελικά αυτοί που πανηγύρισαν, νικώντας στο τελικό της Ολλανδία με 2-1.

Αργεντινή 1978

Στην Αργεντινή του 1978 είδαμε την περίφημη μπάλα " Tango", η οποία έδωσε έμπνευση στους σχεδιαστές για τα επόμενα 20 χρόνια. Τυχερή για την "αλμπισελέστε" η συγκεκριμένη μπάλα, μιας και κατέκτησε την διοργάνωση.

Ισπανία 1982

Το τρίτο της Παγκόσμιο Κύπελλο πανηγύρισε το 1982 η Ιταλίας. Η μπάλα της διοργάνωσης είχε πολλά κοινά με αυτή του 1978. Και το όνομα αυτής " Tango Espana".

Μεξικό 1986

Η Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα έφτανε σε ακόμα μια κατάκτηση το 1986. Μπάλα της διοργάνωσης η " Azteca", για πρώτη φορά συνθετική ποδοσφαιρική μπάλα στο Μουντιάλ.

Ιταλία 1990

Εμπνευσμένη από την ιστορία της Ιταλίας η μπάλα της διοργάνωσης του 1990, γνωστή ως " Etrusco Unico".

Η.Π.Α. 1994

Η Βραζιλία των Ρομάριο και Μπεμπέτο κατακτά το Κύπελλο το 1994, χάρη στο άστοχο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Η μπάλα της διοργάνωσης, " Questra", έκανε πολλούς τερματοφύλακες να διαμαρτύρονται, επειδή δεν ήταν αρκετά σταθερή.

Γαλλία 1998

Η " Τρικολόρ" ήταν η επίσημη μπάλα του Μουντιάλ του 1998. Ο λόγος που πήρε το όνομά της, προφανής. Ήταν ωστόσο και η πρώτη φορά που είδαμε μπάλα με χρώματα στη διοργάνωση.

Κορέα/Ιαπωνία 2002

Έντονη κριτική δέχθηκε η μπάλα του 2002, " Fevernova", κυρίως λόγω του βάρους της, μιας και ήταν πολύ ελαφριά.

Γερμανία 2006

Στη Γερμανία του '06 είδαμε την " Teamgeist", με την οποία η Ιταλία κέρδισε στα πέναλτι την Γαλλία. Κι εδώ υπήρξαν αντιδράσεις για το βάρος της μπάλας.

Νότια Αφρική 2010

Έδώ κι αν υπήρξαν αντιδράσεις. Η " Jambulani" που χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής ήταν πολύ ελαφριά, με τους παίκτες να παραπονιούνται για τη σταθερότητά της, αλλά και τους τερματοφύλακες να ισχυρίζονται πως φταίει η μπάλα για αρκετά λάθη που έκαναν.

Βραζιλία 2014

Η " brazuca" τέλος, θα είναι η μπάλα της φετινής διοργάνωσης. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως για πρώτη φορά οι φίλαθλοι του Μουντιάλ ήταν αυτοί που αποφάσισαν για το όνομα που θα έχει η μπάλα.

Διαβάστε ακόμη:

Οι αφίσες των Μουντιάλ

Το Μουντιάλ των... τραυματισμών