Ολυμπιακός-ΑΕΛ: Με 9 γκολ σε 72 ώρες δόθηκαν οι απαντήσεις

Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός στο Φάληρο, παρά τις βασικές του απουσίες, επικράτησε με σκορ 4-1 της ΑΕΛ πετυχαίνοντας όλα τα τέρματα του από 9' ως το 37'. Σε συνδυασμό με τα 5 γκολ 72 ώρες πριν στην Τρίπολη, ήρθαν όλες οι απαντήσεις στις απορίες που συνόδευαν τους 'ερυθρόλευκους' το προηγούμενο διάστημα.

Ο Γιώργος Μασούρας πανηγυρίζει ένα εκ των δύο τερμάτων που πέτυχε στο 4-1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΛ στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την 15η αγ. της Super League (18/12/2019) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI
Ο Γιώργος Μασούρας πανηγυρίζει ένα εκ των δύο τερμάτων που πέτυχε στο 4-1 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΛ στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την 15η αγ. της Super League (18/12/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Η δυσκολία του Ολυμπιακού να 'καθαρίζει' τα παιχνίδια στην Super League και ενίοτε να γκελάρει απέναντι σε -θεωρητικά- εύκολους αντιπάλους, είχε σηκώσει πολλή κουβέντα το διάστημα που μεσολάβησε ως τη νίκη - πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα. Οι απαντήσεις φυσικά ήταν εκεί, απόλυτα ποδοσφαιρικές, ωστόσο σε μια χώρα όπου παίκτες και προπονητές δεν έχουν την παραμικρή δικαιολογία σε περίπτωση μη νίκης, λίγοι ήταν εκείνη που τις σημείωναν, διατεθειμένοι να τις αναγνωρίσουν. Το πρόβλημα ήταν πως αυτή η... πρεμούρα για την επάρκεια ή μη του προπονητή δεν αποτυπωνόταν μονάχα στα όσα κατέθεταν οι οπαδοί μέσω social media, αλλά ακόμη και εντός της πλατείας Αλεξάνδρας.

Ωστόσο το ποδόσφαιρο σου δείχνει την αλήθεια, αργά ή γρήγορα. Είναι τέτοια η φύση του αθλήματος, που μοιάζει αδύνατον να μην δικαιωθείς όταν δουλεύεις σωστά. Χωρίος απαραίτητα αυτό να σημαίνει την κατάκτηση τίτλων. Μέχρι εκεί παίζουν πολλά ρόλο. Όσον αφορά όμως το αγωνιστικό σκέλος, τίποτα δεν μένει κρυφό. Ούτε τα στραβά, ούτε όμως και τα σωστά. Ο Ολυμπιακός αφού πέρασε με εμφατικό τρόπο από την Τρίπολη -όπως μαρτυρά το 5-0 επί του Αστέρα- έφτασε στην τρεις μέρες μετά στην αναμέτρηση με την ΑΕΛ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', αντιμετωπίζοντας την απουσία μιας σειράς παικτών με πρωταγωνιστικό ρόλο. Έξω ο Σεμέδο (εξέτισε ποινή), έξω ο Ελαμπντελαουί (κόπωση), έξω ο Γκιλιέρμε (ένα μήνα δράσης θα του στερήσει το αδιανόητο τάκλιν του Πασαλίδη), έξω και ο Ποντέσε (ενοχλήσεις).

Ο Μαρτίνς θέλοντας και μη παρέταξε μια πειραματική ενδεκάδα. Σα, Γκασπάρ, Μπα, Αβραάμ, Τσιμίκας, Καμαρά, Μπουχαλάκης, Μπρούνο, Μασούρας, Σουντανί και Ελ Αραμπί. Μια πραγματικότητα που δημιουργούσε προϋποθέσεις ανησυχίας απέναντι στην εξαιρετικά μαχητική φετινή ΑΕΛ του Μιχάλη Γρηγορίου. Όμως γρήγορα τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν και η εξέλιξη της αναμέτρησης ήταν μάλλον κόντρα στις προβλέψεις, όσον αφορά τις παγίδες που έκρυβε για τους 'ερυθρόλευκους' το 90λεπτο στο Φάληρο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς... αλαφιασμένος. Ορμητικός, με ένταση, διάθεση και φουλ συγκέντρωση, συνειδητοποιημένος πως οφείλει να είναι σοβαρός και αποτελεσματικός προκειμένου να μην αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις. Στο 17' το σκορ ήταν ήδη στα επίπεδα του 3-0! Ο Μασούρας με φόρα από την Τρίπολη σκόραρε δύο ακόμη γκολ στο διάστημα 9'-11', εκμεταλλευόμενος τις ασίστ των Τσιμίκα - Σουντανί. Ο Αλγερινός μετά την 5η του ασίστ στο πρωτάθλημα, πέτυχε και το 6ο του γκολ αφού πήρε την κάθετη από τον Καμαρά και δεν σταμάτησε μέχρι που νίκησε τον Κρίστινσον. Η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΛ έπασχε από συγχρονισμό και αποφασιστικότητα, το σχήμα με τρεις στόπερ αδυνατούσε να ελέγξει τις κινήσεις των επιθετικών του Ολυμπιακού στον χώρο. Ο Ελ Αραμπί με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 37', ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-0.

Μια εξέλιξη που για τους 'ερυθρόλευκους' κινούνταν σε δύο βασικούς άξονες: α) το τέλος των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, που άδειασε και ταυτόχρονα βοήθησε το μυαλό να επικεντρωθεί στις εντός συνόρων αποστολές, β) την αποτελεσματικότητα των παικτών της δεύτερης γραμμής μπροστά από την αντίπαλη εστία.

Στα ματς που ο Ολυμπιακός πράγματι προβλημάτισε στο πρωτάθλημα, ήταν αυτά τα δύο στοιχεία που τον κρατούσαν 'δέσμιο' του εαυτού του. Τα ματς με την Μπάγερν και την Τότεναμ, τα εκτυφλωτικά φώτα του Champions League, μονοπωλούσαν την σκέψη των παικτών του. Η πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα και το εισιτήριο των 32 του Europa League με θέα την Άρσεναλ, έμοιαζε με λύτρωση, κυρίως πνευματική. Την ίδια στιγμή, με τον Βαλμπουενά τραυματία και τους Ποντένσε - Μασούρα 'τσακωμένους' με την αποτελεσματικότητα, ο Ολυμπιακός 'πνιγόταν' επιθετικά. Μόλις οι δυο τους 'ξεμπούκωσαν', ειδικά ο Έλληνας διεθνής εξτρέμ, όλα έγιναν εύκολα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και ο Σουντανί μπήκε φουριόζος στην εξίσωση.

Αυτή ήταν η όψη του 'ερυθρόλευκου' νομίσματος. Υπήρχε και η 'βυσσινί'. Ο Αλέξης Κούγιας ήταν στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' και σίγουρα δεν του άρεσε αυτό που έβλεπε... Δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια προσωπική δήλωση πριν καν ολοκληρωθεί το ημίχρονο. Άλλωστε είναι κάτι που συνηθίζει.

"Αυτή η ντροπή προσβάλλει και την ιστορία της ΑΕΛ και εμένα, γιατί η ΑΕΛ δεν είναι ούτε Παναιτωλικός ούτε Αστέρας Τρίπολης, χωρίς να θέλω να προσβάλλω καμία ομάδα, αλλά τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Έχω κάνει υπομονή και με το 3-0 της Καλαμάτας και με το 0-3 της Λαμίας, λόγω της επιμονής του κ. Γρηγορίου να μην ταράξουμε την ομάδα λόγω των υπολοίπων καλών αποτελεσμάτων που έφεραν την ομάδα στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Έχω ιστορία και στη ζωή μου και στη δουλειά μου και στο ποδόσφαιρο και δεν ανέχομαι να με προσβάλλει κανείς. Μπορεί να είχαμε ελλείψεις, αλλά όσοι παίζουν σήμερα είναι βασικοί και ακριβοπληρωμένοι για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το να χάνεις από τον Ολυμπιακό δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αλλά το να δέχεσαι 4 γκολ στο πρώτο ημίχρονο εκ των οποίων τα 3 στο πρώτο 20λεπτο είναι ντροπή και πρόκληση για μια ομάδα που θέλει να παίξει στην Ευρώπη.

Και αυτοί που έπαιξαν στην Καλαμάτα και αυτοί που έπαιξαν με τη Λαμία και αυτοί που παίζουν σήμερα θα τιμωρηθούν με πολύ μεγάλο πρόστιμο, το οποίο δεν θέλω να ανακοινώσω δημοσίως και θα το ανακοινώσω μετά το τέλος του αγώνα στα αποδυτήρια".

Αν μη τι άλλο, υπήρξε μια υποτυπώδης αντίδραση των φιλοξενούμενων στο δεύτερο μέρος. Έστω κι αν έβαλε το χεράκι της η φυσιολογική χαλάρωση των 'ερυθρολεύκων', όπως αποτυπώθηκε στην κακή αντίδραση του Σα στην προσπάθεια του Ουάρντα στο 56'. Ο Αιγύπτιος έκανε ένα σουτ -φαινομενικά ακίνδυνο- από το ύψος της περιοχής, ο Πορτογάλος γκολκίπερ έβαλε λάθος τα χέρια του και έτσι ήρθε η μείωση του σκορ. Άλλες συγκινήσεις δεν είχε το 90λεπτο του Φαλήρου, έτσι το 4-1 ήταν και το τελικό σκορ.

Η πρόσφατη εικόνα του Ολυμπιακού δίνει μια σειρά από απαντήσεις σε όλες τις απορίες που συνόδευαν τους 'ερυθρόλευκους' το προηγούμενο διάστημα. Για την κριτική που δέχτηκαν συνολικά και ειδικά ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν μπήκε ποτέ στην διαδικασία διαρροών, ούτε θέλησε να ασχοληθεί με όλη την παραφιλολογία. Απάντησε με την δουλειά του. Με 9 γκολ σε 72 ώρες -στα δύο ματς με Αστέρα και ΑΕΛ- όλα τα πώς και τα γιατί φανερώθηκαν. Το πόσοι θα (θέλουν να) τα δουν, είναι μια άλλη υπόθεση.

Τι πρέπει να κάνει για το Europa League ο Ολυμπιακός;

News 24/7

24MEDIA NETWORK