Ολυμπιακός-Άρσεναλ: Βουλωμένο γράμμα από το ζέσταμα

Ο Μπα δεν μπόρεσε να ξεκινήσει, ο Σα σέρβιρε, Μπρούμα και Μασούρας όχι. Ο Ολυμπιακός ήταν ακατάδεκτος στα δώρα, πρόσφερε απλόχερα τα δικά του και η Άρσεναλ πέρασε με σκορ 1-3 από το 'Γ. Καραϊσκάκης', κάνοντας ήδη τα σχέδια της για τη συνέχεια του Europa League.

Οι παίκτες της Άρσεναλ πανηγυρίζουν ένα από τα τέρματα που πέτυχαν στο 1-3 επί του Ολυμπιακού στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την φάση των 16 του Europa League | 12/03/2021
Οι παίκτες της Άρσεναλ πανηγυρίζουν ένα από τα τέρματα που πέτυχαν στο 1-3 επί του Ολυμπιακού στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την φάση των 16 του Europa League | 12/03/2021 EUROKINISSI SPORTS

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την Άρσεναλ, το background της αναμέτρησης συνηγορούσε σε πρόκριση των 'κανονιέρηδων'. Και μετά την πρώτη μάχη των ομάδων για τους '16' του Europa League στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', η υποψία μετατράπηκε σε βεβαιότητα. Θαύματα στο ποδόσφαιρο γίνονται, αλλά θα χρειάζονταν καμιά ντουζίνα τέτοια για να ανατρέψει ο Ολυμπιακός στο 'Emirates' το 1-3 του Φαλήρου.

Απέναντι σε μια ανώτερη ομάδα της Premier League, με μοναδικό ορατό στόχο διάκρισης στη φετινή σεζόν το Europa League και με... καμένη τη γούνα της από πέρσι, οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά προβλημάτων που τους βρήκαν ή δημιούργησαν μόνοι τους. Μετατρέποντας την αποστολή τους σε μια που αποδείχθηκε αδύνατη. Και μπορεί ο Ελ Αραμπί να είδε κι απόειδε, ισοφαρίζοντας... μόνος του την Άρσεναλ, όμως τα γκολ των Γκαμπριέλ και Ελνενί έγραψαν την ιστορία της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε και βρίσκεται κατά 99,9% εκτός συνέχειας Europa League γιατί:

  • Μετά τον τραυματισμό του Σεμέδο, ακολούθησε αυτός του Μπα με τη Λαμία. Ο Σενεγαλέζος στόπερ στο ζέσταμα ενημέρωσε πως δεν μπορεί να αγωνιστεί απέναντι στην Άρσεναλ. Από εκεί ξεκίνησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις που έκοψαν στη μέση τον Ολυμπιακό. Άλλος διαθέσιμος στόπερ δεν υπήρχε και ο Εμβιλά πήγε στο πλάι του Σωκράτη.
  • Αυτομάτως, το πλάνο του Μαρτίνς για 4-3-3 πήγε στον κάλαθο των αχρήστων. Ο Μασούρας πήρε θέση στο αρχικό σχήμα, η διάταξη έγινε 4-2-3-1 και στοίχισε στον Ολυμπιακό τον -κομβικό χωροταξικά για το ματς- τομέα του άξονα της μεσαίας γραμμής. Ήταν χαρακτηριστική η αδυναμία των Πειραιωτών να κρατήσουν και να κυκλοφορήσουν τη μπάλα απέναντι στην πίεση της Άρσεναλ. Που στο πρώτο 10λεπτο είχε ήδη μπει απειλητικά 5-6 φορές στην περιοχή του Σα.
  • Ο Ολυμπιακός επέμενε να προσπαθεί να κάνει αυτό που δεν έβγαινε και τελικά το πλήρωσε. Έμοιαζε βέβαιο ότι με αυτή την πίεση το λάθος θα έρθει κάπου έξω από την περιοχή. Και με ένα τέτοιο λάθος ξεκίνησε η φάση του πρώτου γκολ της Άρσεναλ.

Δεν ήταν μόνο αυτοί οι λόγοι της ήττας. Εμπεριείχαν έντονα και το προσωπικό στοιχείο. Με τον Ολυμπιακό να γίνει ακατάδεκτος στα δώρα της Άρσεναλ και να προσφέρει απλόχερα το δικό του.

  • Στο κείμενο που διαβάσατε το πρωί της αναμέτρησης στο Contra.gr, αναλύσαμε γιατί το πρώτο ημίχρονο της ρεβάνς με την Αϊντχόφεν φώναζε για την παρουσία του Φορτούνη στο βασικό σχήμα με τους Λονδρέζους. Ο Μαρτίνς φυσικά είναι αυτός που αποφασίζει και προτίμησε τον Βαλμπουενά. Καμία αμφισβήτηση στην αξία και την προσφορά του Γάλλου, αλλά σε ματς που ο Ολυμπιακός τρέχει πίσω από τη μπάλα, η συνεισφορά του στη συνολική λειτουργία μειώνεται δραματικά. Τόσο αμυντικά, που είναι αδύνατον να κυνηγάει αντιπάλους στα 37 του, όσο και επιθετικά, καθώς δεν έχει πια την ικανότητα να τρέχει τη μπάλα σε ελεύθερα μέτρα. Ειδικά από τη στιγμή που δεν είχε πίσω του 3 χαφ -όπως ήθελε το αρχικό πλάνο- αλλά δύο, το πρόβλημα... έβγαζε μάτια. Στο ημίχρονο έγινε το αυτονόητο και αντικαταστάθηκε από τον Φορτούνη.
  • Όλοι δικαιούνται μια κακή περίοδο, αλλά για τον Σα ήρθε στο χειρότερο χρονικό σημείο της σεζόν. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ έσωσε την ομάδα του στις ευκαιρίες της Άρσεναλ στο πρώτο τέταρτο του αγώνα, όμως έκανε δώρο το 0-1. Το σουτ του Έντεργκααρντ ήταν δυνατό, αλλά ο Σα είχε καθαρό πεδίο. Έβαλε λάθος και το κορμί και τα χέρια του, χαρίζοντας ένα εύκολο προβάδισμα στους Λονδρέζους. Το αγαπημένο φαγητό του Πορτογάλου γκολκίπερ είναι η σαλάτα, αλλά αποφάσισε να την σερβίρει την λάθος στιγμή...
  • Η άμυνα της Άρσεναλ παραπαίει όταν πιέζεται. Και με τη σειρά της έκανε δύο δώρα στον Ολυμπιακό. Που όμως ήταν... ακατάδεκτος. Πρώτα ο Μπρούμα και μετά ο Μασούρας, έκλεψαν τη μπάλα σε φάσεις μισό γκολ. Αντί όμως να πασάρουν στον ολομόναχο Ελ Αραμπί, τελείωσαν μόνοι τους τις φάσεις δίχως κανένα αποτέλεσμα. Ανεπίτρεπτο σε αυτό το επίπεδο και απέναντι σε τέτοιο αντίπαλο, που οι ευκαιρίες δεν θα είναι πολλές. Το ίδιο μάγκας γίνεσαι αν μετά το κλέψιμο κάνεις και την ασίστ.

Κάπως έτσι κύλησε το ματς για τον Ολυμπιακό. Η ήττα απέναντι σε μια ανώτερη ομάδα δεν είναι αυτή καθεαυτή που φέρνει κατήφεια. Αλλά το γεγονός ότι ακόμη και κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ρεβάνς από τον εαυτό τους στην αναμέτρηση του 'Emirates' οι 'ερυθρόλευκοι', έστω κι αν ο αποκλεισμός θεωρείται ήδη δεδομένος...


News 24/7

24MEDIA NETWORK