Ολυμπιακός - Ντινάμο Κιέβου: Οι αλλαγές από την Τούμπα δεν φέρνουν την άνοιξη

Ο Πέδρο Μαρτίνς άλλαξε πολλούς παίκτες σε σχέση με την ήττα από τον ΠΑΟΚ, όμως ο Ολυμπιακός δεν βρήκε 'καθαρό' μυαλό κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου και το πλήρωσε σοβαρά στο 89ο λεπτό.

Ολυμπιακός - Ντινάμο Κιέβου: Οι αλλαγές από την Τούμπα δεν φέρνουν την άνοιξη
EUROKINISSI

Πέντε παίκτες, η μισή ομάδα. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν δίστασε και άφησε εκτός 5 από τους βασικούς του στον 'τελικό' πρωταθλήματος με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Πέντε βράδια μετά, το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου, δεν τον δικαίωσε, αφού το 2-2 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' ήταν ένα κακό σκορ για τον 'τελικό' Europa League.

Ίσως η αλλαγή που χρειαζόταν να ήταν αυτή που δεν έκανε ο Πορτογάλος τεχνικός. Χρειαζόταν αλλαγή ψυχολογίας, μία αλλαγή που θα έφερνε καθαρό 'μυαλό' στους παίκτες του, έστω και για ένα ημίχρονο, το 2ο, όπως φάνηκε και από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των φιλοξενουμένων.

Η κίνηση δεν ήταν πρωτοφανής. Οι Ουκρανοί την έκαναν στο πρώτο γκολ τους, όταν στο 27' ο Βίκτορ Τσιγκάνκοβ έβγαλε δεξιά στον Τόμας Κεντζίορα και αυτός έψαξε τον ελεύθερο συμπαίκτη του στην 'καρδιά' της περιοχής του Ολυμπιακού. Αυτός υπήρχε και ήταν ο Βιτάλι Μπουγιάλσκι που ακολούθησε τη φάση και με πλασέ ισοφάρισε σε 1-1.

Στο 60ό λεπτό, παρόμοια φάση. Ο Μίκολα Σαπαρένκο βρήκε τον Μπέντζαμιν Βέρμπιτς στα αριστερά, αυτός έκανε σέντρα στον νεοαποκτηθέντα Φραν Σολ, όμως και ο Ισπανός, αν και φορ, έψαξε έναν ελεύθερο συμπαίκτη του, που είχε καλύτερες προϋποθέσεις στην εκτέλεση. Αυτός ήταν ο Σαπαρένκο, που έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε έξω.

Ήταν μία κίνηση σχεδόν αλαζονική από πλευράς φιλοξενουμένων, που 'τολμούσαν' να αλλάζουν πάσες μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού, ανάμεσα στους αμυνομένους του. Κι όμως, το μυαλό τους, έστω κι αν ήταν αλλαγμένοι κατά τα 2/4, βρισκόταν ακόμα στην Τούμπα. Οι Γιάγκος Βούκοβιτς και Παπ Αμπού Σισέ, αλλά και οι δύο ακραίοι, Γιασίν Μεριά (προτιμήθηκε αντί του κουρασμένου Βασίλη Τοσορίδη) και Κώστας Τσιμίκας (αντί του Λεονάρντο Κούτρη που δεν είχε καλό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη) αποτύγχαναν να βγουν πρώτοι στην μπάλα όταν η Ντινάμο έπαιζε πασούλες στην περιοχή τους.

Ο Μαντί Καμαρά, που 'κιτρινίστηκε' από το 32ο λεπτό και χάνει τη ρεβάνς, δεν ήταν αρκετός για να βοηθήσει ανασταλτικά κι έτσι από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός για κάποιον λόγο σταμάτησε τις επιθέσεις του στο 2ο ημίχρονο, οι Ουκρανοί πήραν το μήνυμα και δεν σταμάτησαν να προσπαθούν.

Η... πρόσκληση των Πειραιωτών εισακούστηκε, έστω και αργά. Στο 89' οι παίκτες της Ντινάμο άλλαξαν ξανά πάσες στην περιοχή του Ολυμπιακού, μέχρι να μείνει μόνος του ο Βέρμπιτς και με βολέ που έσκασε στο έδαφος, ισοφάρισε σε 2-2. Ήταν το φινάλε που όλοι απεύχονταν στον Ολυμπιακό.

Τίποτα δεν προμήνυε τέτοιο 2ο ημίχρονο, τέτοιο τέλος. Η ελληνική ομάδα πήρε προβάδισμα μόλις στο 9ο λεπτό με τον Αχμέντ Χασάν, που σκόραρε για 3η φορά στα τελευταία 4 παιχνίδια του. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Κώστας Φορτούνης εκμεταλλεύτηκε λάθος της άμυνας των φιλοξενουμένων, πέρασε και τον Ντενίς Μπόικο από αριστερά, όμως το πλασέ του από διαγώνια θέση κατέληξε στην εξωτερική πλευρά του κάθετου δοκαριού.

Ακόμα και η ισοφάριση του Μπουγιάλσκι έμοιαζε παράταιρη με την εικόνα του αγώνα. Το μομέντουμ δεν μεταβλήθηκε και οι γηπεδούχοι διατήρησαν το πόδι στο γκάζι. Όταν, δε, ο Ζιλ Ντίας έβαλε το δικό του πόδι με αριστουργηματικό τρόπο στο κάτω μέρος της μπάλας στο 40ό λεπτό, είχαμε ένα γκολ που θύμισε σε ομορφιά το πρώτο της ομάδας στην ιστορία της στο Champions League, του Στέλιου Γιαννακόπουλου κόντρα στην Πόρτο.

Ολυμπιακός - Ντινάμο Κιέβου: Οι αλλαγές από την Τούμπα δεν φέρνουν την άνοιξη
EUROKINISSI

Το 2-1 ήταν αυτό που δικαιούταν η ομάδα του Μαρτίνς από το 1ο ημίχρονο και αυτό που πήρε, έχοντας στο γήπεδο τη μισή ομάδα της Τούμπας και την πολλαπλάσια απόδοση. Όμως στο 2ο μέρος, η κακή ποδοσφαιρική αντίληψη ήταν ίδια με εκείνη της Θεσσαλονίκης. Ο Ντανιέλ Ποντένσε έκανε τα εύκολα δύσκολα μόνος του και έχασε ευκαιρία παρόμοια με εκείνη του Φορτούνη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έγινε αλλαγή στο 69' και τη θέση του πήρε ο πολυσυζητημένος Μπίμπαρς Νάτχο, που -όπως συνέβη και προ ημερών- απέτυχε να ελέγξει τον ρυθμό και να στερήσει την μπάλα από τους αντιπάλους του.

Η είσοδος του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο 81', του παίκτη που επίσης έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα κόντρα στον ΠΑΟΚ μαζί με τον Νάτχο, δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο MVP της περσινής σεζόν στην ψηφοφορία του ΠΣΑΠ κέρδισε ορισμένα φάουλ, όμως δημιουργικά δεν πήρε καλό βαθμό. Δεν πρόλαβε, όπως και ο Γιώργος Μασούρας που μπήκε στο 86' στη θέση του Ντίας, όταν ο Ολυμπιακός έμοιαζε να αντέχει στην πίεση των Ουκρανών, η οποία δεν μετατρεπόταν σε σωρεία ευκαιριών.

Τα σημάδια ήταν εκεί, όμως. Οι Ουκρανοί δεν θα έψαχναν την ισοφάριση με ανορθόδοξο τρόπο. Θα αναζητούσαν τον ελεύθερο παίκτη εντός ή εκτός μεγάλης περιοχής του Ολυμπιακού, που θα είχε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να σκοράρει. Και όπως και σε 2-3 προηγούμενες φάσεις, τον βρήκαν. Ήταν ο Βέρμπιτς που στο 89' δεν είχε μπροστά του μία ομάδα να παίζει πίσω από την μπάλα για να κρατήσει το υπέρ της σκορ. Βρήκε μία ομάδα που είχε 'παγώσει' εγκεφαλικά και την πλήγωσε.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης, είχε ζητήσει "δύο καθαρές νίκες" μετά από την ήττα από τον ΠΑΟΚ και αυτό υπενθύμισε στους παίκτες του Ολυμπιακού, όταν βρέθηκε στα αποδυτήρια για 10 λεπτά μετά από το 2-2.

"Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να προκριθούμε", δήλωνε μετά από τον αγώνα ο Φορτούνης, όμως πλέον ο Ολυμπιακός δημιούργησε ακόμα δύο τελικούς στο καλεντάρι, μετά από τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών. Κόντρα στην ΑΕΚ για το... Champions League (ή αλλιώς 2η θέση) την Κυριακή και κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου για το Europa League την επόμενη Πέμπτη στην Ουκρανία. Και οι πραγματικά σημαντικές αλλαγές του Μαρτίνς δεν γίνεται να πάρουν νέα αναβολή.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK