Ολυμπιακός-Γουλβς: Αμύνθηκε κάνοντας κατοχή

Το 1-1 με τους Γουλβς στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', για το 1ο ματς της φάσης των 16 του Europa League, αφήνει πιθανότητες στον Ολυμπιακό, ειδικά με τον τρόπο που ήρθε.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο με τη Γουλβς για τον 1ο αγώνα της φάσης των 16 του Europa League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020
Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού σε στιγμιότυπο με τη Γουλβς για τον 1ο αγώνα της φάσης των 16 του Europa League 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Ο τρόπος του Ολυμπιακού να διαχειρίζεται τις ειδικές καταστάσεις από το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, είναι το σημαντικότερο από όλα τα κέρδη του τη φετινή σεζόν. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις δυσκολίες στο παιχνίδι με την Άρσεναλ στο 'Emirates', τα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ακόμα κι εκείνο με την Τότεναμ στο Λονδίνο, δεν γίνεται να σβηστεί από την επιπολαιότητα που αναγκαστικά φέρνει κυρίως η νοητική κούραση, η οποία προέρχεται από την απαιτούμενη διαρκή προσήλωση. Με τους Γουλβς, στο 1-1 του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για τον 1ο αγώνα της φάσης των 16 του Europa League, ο Ρούμπεν Σεμέδο, που τραβάει το δράμα όπως ο Έλβις τις έφηβες, έμεινε μόνος του με τον Ντιόγκο Ζότα, στη μία και μοναδική φάση που η αγγλική ομάδα πέτυχε να πάρει την μπάλα σε κατάσταση 'ερυθρόλευκης' κυ(κλ)οφορίας και να βγάλει παίκτη στην απομόνωση, με τον 'ερυθρόλευκο' κεντρικό αμυντικό να αναγκάζεται να τον ανατρέψει.

Σε εκείνο το σημείο, η κατάσταση ετοιμότητας στην ειδική συνθήκη δείχνει την πνευματική προετοιμασία. Η αλλαγή είναι από εγχειρίδιο, αλλά η τάση του Ολυμπιακού να κάνει κυκλοφορία για την κυκλοφορία έχει τη σημασία της. Γύρω στο 32', υπάρχει φάση που οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς αλλάζουν περί τις 40 πάσες με μόνο μία επαφή αντιπάλου και αυτό βάζει στον 'πάγο' όποια φιλοδοξία μίας ήσυχης, σε εκείνο το σημείο, αντιπάλου, που ως στιγμής έχει πάρει αυτό που θέλει από την αναμέτρηση. Πρωτεύον είναι να βγει το ημίχρονο με το 'λευκό' παθητικό και μπορεί οι Γουλβς να μην έχουν τη ροπή προς το να διεκδικήσουν άλλο, αλλά ο Ολυμπιακός απλώνει την κυκλοφορία στην απόσταση. Οι πάσες διανύουν περισσότερο χώρο όταν δεν γίνονται στην ίδια πλευρά και αυτό σημαίνει ότι η μπάλα ταξιδεύει περισσότερο. Ο Ολυμπιακός παίζει με πειστική μέθοδο, κυρίως σε ό,τι αφορά να μη βρεθεί ξαφνικά να αντιμετωπίσει πίεση από μία ομάδα που έχει καταστήσει το ανέβασμα της ταχύτητας έναν διακόπτη, που ανάβει και σβήνει κατά την όρεξή της.

Οι πάσες στο τέλος του ματς, 495 έναντι 456, και η σχεδόν ίδια ακρίβεια σε ποσοστό, 83% έναντι 85%, λένε ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας, περισσότερο από τις τελικές. Διότι αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται ενώ η μία ομάδα πασάρει με παίκτη περισσότερο και η άλλη, σε κάθε περίπτωση, με την προσοχή της στραμμένη στους παίκτες που οι πιθανότητες να βγει διπλό μαρκάρισμα ήταν μειωμένες.

Το σχέδιο αποτυπώθηκε τέλεια στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός κατάφερε ως και την πίεση των Γουλβς μετά το γκολ, έστω κι αν προδόθηκε από μία καραμπόλα στο σουτ του Πέδρο Νέτο από το πόδι του Ανδρέα Μπουχαλάκη. Ακόμα και το γεγονός ότι με τις δύο ομάδες στα ίσια θα μπορούσε ο Μαντί Καμαρά να πηγαίνει πιο άνετα πάνω στον Ανταμά Τραορέ, στο κλείσιμο από την εξωτερική πλευρά, ώστε ο Κώστας Τσιμίκας, σε μία τυπικά επική εμφάνιση, να φροντίσει τα υπόλοιπα, ο Ολυμπιακός απομόνωσε τον πιο επικίνδυνο παίκτη της αγγλικής ομάδας και τον έβγαλε εκτός παιχνιδιού, κατορθώνοντας να χαλάσει ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας. Απλώς αυτό έγινε με το ματς στο όριο και όχι επί ίσοις όροις, όπως δηλαδή στο πρώτο μισάωρο, που έμοιαζε με ένα παιχνίδι το οποίο έρεπε ξεκάθαρα υπέρ των γηπεδούχων.

Ο Ολυμπιακός ήταν αγκρέσιβ στην άμυνα πέρα από το τέταρτο μετά το γκολ του Γιουσέφ ελ Αραμπί. Τα μόλις 7 φάουλ που έκανε σε όλο το ματς δείχνουν την οικονομία στο παιχνίδι του και τον τρόπο με τον οποίο διαφύλαξε την εστία του στη μία ώρα που έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Διαισθανόταν ότι το να κρατήσει την μπάλα ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος για να προφυλάξει την εστία του, κάτι που έκανε, ειδικά από τη στιγμή που και οι δύο ομάδες είχαν μείνει ικανοποιημένες από τη συγκεκριμένη μοιρασιά (και περισσότερο οι Γουλβς, με το εκτός έδρας γκολ) το βράδυ των ειδικών συνθηκών, δίχως κόσμο και με μια αδιαπέραστη μελαγχολία για το μέλλον.

Υπό την έννοια ότι αποκλείεται οι ρεβάνς να γίνουν την προσεχή Πέμπτη, τα δεδομένα θα είναι τουλάχιστον κατάτι διαφορετικά στη ρεβάνς του Γουλβερχάμπτον. Θα πρόκειται ενδεχομένως για άλλον κόσμο, μία διαφορετική εποχή. Η σεζόν θα τραβήξει σε μάκρος και οι 'ερυθρόλευκοι', που ξεκίνησαν Ιούλη την προετοιμασία τους, μπορεί να φτάσουν τους 11 μήνες με ποδόσφαιρο. Για τις δύο ομάδες, πάντως, τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά και μπορεί ο Ολυμπιακός να μην πήρε την ιδεατή ισοπαλία, πάντως διατήρησε τις πιθανότητές του για μία γερή ρεβάνς στο 'Μολινό', ειδικά με τις συνθήκες που ήρθε το 1-1 στο Φάληρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK