Ολυμπιακός: Η Αϊντχόφεν είναι μπροστά κούκλα και όπισθεν πανούκλα

Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει εν συντομία την φετινή Αϊντχόφεν, που βρίσκεται στον δρόμο του Ολυμπιακού για τους '32' του Europa League. Η τακτική ανάλυση των Ολλανδών 'μαρτυρά' πως η πρόκριση θα κριθεί στην αποτελεσματικότητα της επίθεσης και όχι της άμυνας των Πειραιωτών.

Ο Μάλεν πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε στην αναμέτρηση Αϊντχόφεν - ΠΑΟΚ 3-2 στο 'Philips Stadion' για το Group E του Europa League | 26/11/2020 (AP Photo/Patrick Post)
Ο Μάλεν πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε στην αναμέτρηση Αϊντχόφεν - ΠΑΟΚ 3-2 στο 'Philips Stadion' για το Group E του Europa League | 26/11/2020 AP PHOTO/PATRICK POST

Με την Αϊντχόφεν κληρώθηκε ο Ολυμπιακός στους '32' του Europa League και το πρώτο scouting των 'ερυθρολεύκων' στην ολλανδική ομάδα θα έρθει άκοπα. Η ομάδα του Ρότζερ Σμιντ αντιμετώπισε δύο φορές τον ΠΑΟΚ στους ομίλους της διοργάνωσης. Ηττήθηκε με ανατροπή και σκορ 4-1 στην Τούμπα, κέρδισε με ανατροπή και σκορ 3-2 στο Philips Stadion. Δύο παιχνίδια που λένε όλη την αλήθεια για όσα πρόκειται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στι διπλή μάχη του με την Αϊντχόφεν στις 18 και 25 Φεβρουαρίου.

Υπάρχει φυσικά μια σημαντική λεπτομέρεια. Πως ανάμεσα στο δείγμα που έχουμε τώρα για τις δύο ομάδες, μέχρι την εποχή που θα τεθούν αντιμέτωπες, μπορεί να είναι διαφορετικές στο χορτάρι. Λίγο ή πολύ, καλύτερες ή χειρότερες. Ωστόσο όπως για τους Πειραιώτες έτσι και για τους Ολλανδούς, υπάρχουν σταθερές που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι τους.

Ο προπονητής

Ο 53χρονος τεχνικός της Αϊντχόφεν είναι αρκετά έμπειρος. Η πρώτη του δουλειά ήταν στην Ντέλμπρούκερ το 2005 και ακολούθησε ο πάγκος της Πρόισνε Μούνστερ. Το 2011 ανέλαβε την Πάντερμπορν και έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα της καριέρας του το 2012, όταν πήρε τη δουλειά στην Ζάλτσμπουργκ. Την τριετία 2014-2017 ήταν τεχνικός της Λεβερκούζεν, έκαν ένα διετές πέρασμα από την Κίνα και την Σινόμπο Γκουοάν, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της PSV το φετινό καλοκαίρι. Η αγαπημένη του διάταξη είναι το 4-4-2 double 6 (με δύο '6άρια'), το οποίο χρησιμοποιεί κατά κανόνα στην Ολλανδία. Ενίοτε καταφεύγει σε παραλλαγές του 4-3-3.

Δύναμη στα άκρα, ευάλωτη στο κέντρο της άμυνας

Ξεκινώντας από τους παίκτες της άμυνας, η ολλανδική ομάδα έχει προτερήματα αλλά και χτυπητές αδυναμίες. Ακριβώς όπως έδειξε στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Ο Ντάμφρις στο δεξί άκρο και ο Μαξ στο αριστερό, είναι 'δυναμίτες'. Με πολλά τρεξίματα, ταχύτητα και φυσικές δυνάμεις, καλοί τεχνίτες και ικανότατοι επιθετικά, δίνουν το απαραίτητο πλάτος στην επίθεση της ομάδας. Ο Γερμανός αποκτήθηκε από την Άουγκσμπουργκ αντί 8 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι και η αξία του είναι ήδη στα 15 εκατ. ευρώ... Τόσο κοστολογείται και ο Ντάμφρις. Ο αρχηγός της Αϊντχόφεν μετρά 1 γκολ και 4 ασίστ σε 16 συμμετοχές. Εντυπωσιακός είναι ο απολογισμός του Μαξ, με 2 γκολ και 8 ασίστ σε 18 ματς!

Η δεύτερη, όχι και τόσο ευνοϊκή, ανάγνωση στην ολλανδική άμυνα αφορά τους στόπερ. Ο Γερμανός Τίμο Μπάουμγκαρντλ, ο Ολλανδός Νικ Βίρχεφερ και ο Γάλλος Ολιβιέ Μποσκάλι, μοιάζουν ανακόλουθοι των αναγκών μιας τοπ ολλανδικής ομάδας. Κεντρικοί αμυντικοί που δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη, αδυνατούν να συγχρονιστούν και συχνά υποπίπτουν σε ατομικα λάθη που στοιχίζουν γκολ. Στην Eredivisie μπορεί να 'μπαλώνεται' η τρύπα, καθώς η PSV έχει μεγάλη κατοχή μπάλας και δύσκολα απειλείται, ωστόσο όταν ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας στην Ευρώπη φανερώνεται και το πρόβλημα. Αν δεν ενισχυθεί η Αϊντχόφεν στις μεταγραφές με κάποιον έμπειρο στόπερ θα είναι ένα καλό νέο για τον Ολυμπιακό.

Με ταλέντο αλλά και απειρία η μεσαία γραμμή

Γκουτιέρες, Φαν Χίνκελ και Τόμας είναι τραυματίες, επομένως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το πόσο επηρεάζουν το παιχνίδι της PSV, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για παίκτες ικανούς να κάνουν την διαφορά και να κρίνουν αποτελέσματα. Ο Ιβοριανός Σανγκαρέ (23 ετών) και ο Δομινικανός Ροσάριο (23 ετών) είναι δύο κεντρικοί μέσοι με ταλέντο, δύναμη και προοπτική, ωστόσο τους λείπουν οι παραστάσεις από παιχνίδια πολύ υψηλών απαιτήσεων. Ο Μαροκινός Ιατάρεν το μεγαλύτερο project των Ολλανδών, τεχνίτης, εξαιρετικός ντριμπλέρ και γρήγορος αλλά και άγουρος τακτικά, μόλις στα 18 του χρόνια. Ο Γκέτσε σαφώς και αποτελεί έναν μεσοεπιθετικό παίκτη άξονα με τρομερή ποιότητα αλλά βρίσκεται σε καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμού. Οι Χέντριξ και Φάιν αποτελούν εναλλακτικές λύσεις και σίγουρα δεν μπορούν αν έχουν ρόλο πρωταγωνιστή. Όλοι οι παραπάνω παίκτες μαζί έχουν προσφέρει 6 ασίστ και 6 γκολ για όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν.

Ο κίνδυνος και το χάντικαπ στην επίθεση

Η Αϊντχόφεν διαθέτει εξαιρετικές μονάδες στην γραμμή κρούσης. Παίκτες με σπουδαία προοπτική, ικανοί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε κάθε αντίπαλο με τις ικανότητες τους. Ο 21χρονος Γκακπό από αριστερά είναι παίκτης με έκρηξη, ταχύτητα και τρομερή ικανότητα στο '1vs.1'. Σκοράρει περισσότερο από όσο δημιουργεί, με απολογισμό 7 γκολ και 3 ασίστ σε 15 συμμετοχές. Ο Μαντουέκε, 18 ετών, που μάλλον δεν αξιολόγησαν σωστά στα τμήματα υποδομής της Τότεναμ, έχει φοβερά σωματικά και φυσικά προσόντα, μπορεί να κάνει από δεξιά (με ανάποδο πόδι) ότι και ο Γκακπό από αριστερά. Ο Μαντουέκε έχει 5 γκολ και 5 ασίστ σε 18 συμμετοχές, αλλά μόλις 720 λεπτά συνολικά στο χορτάρι!

Ο φορ Ντόνιελ Μάλεν, αυτή η γκάφα της Άρσεναλ, είναι ο πλέον επικίνδυνος επιθετικός της PSV. Εξαιρετικά ευέλικτος, μπορεί να διαβάζει τις φάσεις, παίζει στον χώρο, ξεμαρκάρεται εύκολα, εκτελεί σε πρώτο χρόνο, διαθέτει κλειστή επιτόπια ντρίμπλα και στα 21 του χρόνια δείχνει έτοιμος για το επόμενο επίπεδο. Με 14 γκολ και 4 ασίστ σε 20 συμμετοχές, είναι ο αρχισκόρερ και η Νο1 απειλή της ομάδας του Σμιντ.

Μεγάλη προσοχή θέλει ο έμπειρος Ζάχαβι. Στα 33 του χρόνια παραμένει ένα πολύ αξιόπιστος σκόρερ, με ικανότητα να εκτελεί το ίδιο άνετα και με τα δύο πόδια. Ο Ισραηλινός, με γαλλικό διαβατήριο, έχει περισσότερο τον ρόλο του δεύτερου επιθετικού, κινούμενος περιφερειακά αλλά κοντά στην περιοχή, ψάχνοντας τα άδεια μέτρα που θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει απειλή άμεσα ή έμμεσα. Μετράει 7 γκολ και 4 ασίστ σε 17 συμμετοχές του τη φετινή σεζόν. Ο Αργεντίνος Χερμόσα και ο Ολλανδός Πιρόε, αμφότεροι 21 ετών, είναι ταλαντούχοι αλλά ακόμη σε διαδικασία... μάθησης.

Το χάντικαπ της Αϊντχόφεν είναι πως πέραν από τις τέσσερις βασικές επιλογές, δύο στα εξτρέμ και δύο στην κορυφή της επίθεσης, δεν διαθέτει εναλλακτικές λύσεις. Όσο αντέξουν να τραβήξουν το κάρο οι Γκακπό, Μαντουέκε, Μάλεν και Ζάχαβι.

Συμπέρασμα

Κάθε πρόβλεψη 2,5 μήνες και μια μεταγραφική περίοδο πριν τις αναμετρήσεις Ολυμπιακού και Αϊντχόφεν, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Τα δεδομένα μπορεί να διαφοροποιηθούν ως ένα βαθμό στο διάστημα που μεσολαβεί. Ωστόσο με τα στοιχεία που έχουμε στο πρώτο μισό της σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης. Αν ο Μαρτίνς εμφανίσει μια παραπλήσια version της ομάδας του όπως στα περσινά ματς με την Άρσεναλ την ίδια ακριβώς εποχή, τότε οι 'ερυθρόλευκοι' έχουν μεγάλη τύχη να πάρουν το εισιτήριο για τους '16' του Europa League. Η Αϊντχόφεν είναι ομάδα με περίσσιο ταλέντο, αλλά σχετικά άπειρη και με κάποιες σοβαρές αδυναμίες στη συνολική της λειτουργία, κυρίως ανασταλτικά. Όσο εύκολα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού, τόσο εύκολα μπορεί να το κάνουν και οι Πειραιώτες στη δική της. Και δεν είναι καθόλου απίθανο, αυτή η πρόκριση να κριθεί στην αποτελεσματικότητα της επίθεσης και όχι σε αυτήν της άμυνας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK