Ολυμπιακός: Ο Εντάο πληρώνεται (και) με το παιχνίδι

7 χρήσιμα στοιχεία που μάθαμε, ψάχνοντας το 'ποιόν' του Αλασασέ Εντάο. Για τον οποίο ενδιαφέρονται ο Ολυμπιακός και η μισή Τουρκία. Από τη θέση που αγωνίζεται ως την αμοιβή ανά παιχνίδι.

Ο Εντάο σε θέση για κοιλιακούς
Ο Εντάο σε θέση για κοιλιακούς INSTAGRAM.COM/ALASSANE9567

Τακτοποιεί τη μια υπόθεση, όπως του Τικίνιο, και καταπιάνεται με την επόμενη η επιτελική ομάδα του Ολυμπιακού, η οποία έχοντας ορίσει -σε μόνιμη συνεννόηση με τον Πέδρο Μαρτίνς- τις προτεραιότητες στο μεταγραφικό πεδίο δουλεύει πια για την απόκτηση του αντι-Μπρούμα στα φτερά της επίθεσης. Γράφοντας στο SPORT24 ο Σταύρος Γεωργακόπουλος έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεση ένταξης του νέου εξτρέμ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προτού οι πληροφορίες του Αντώνη Οικονομίδη από την Τουρκία προσφέρουν νέα, οικονομική, διάσταση στο ζωηρό 'ερυθρόλευκο' ενδιαφέρον για τον Αλασανέ Εντάο της τουρκικής Φατίχ Καραγκουμρούκ, ομάδα από τα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Ο 24χρονος Σενεγαλέζος, γεννημένος πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του '96 στην πρωτεύουσα Ντακάρ, έχει ξεχωρίσει ύστερα από εισήγηση του Φρανσουά Μοντεστό, διότι τα στοιχεία του καλύπτουν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον Πορτογάλο προπονητή για τον 'εκλεκτό' της θέσης. Ομολογουμένως οι αριθμοί του εντυπωσιάζουν, μια και τέλειωσε τη σεζόν με 11 γκολ (στην πρώτη 15άδα των σκόρερ) και 9 ασίστ (τέταρτος πασέρ) σε 40 συμμετοχές, έχοντας συμβολή στο 1/3 των 64 τερμάτων της όγδοης ομάδας της τουρκικής λίγκας, αλλά και τέταρτης πιο παραγωγικής επίθεσης! Σε ρόστερ με τον Εμιλιάνο Βιβιάνο (Ίντερ, Φιορεντίνα, Σαμπντόρια), Φάμπιο Μπορίνι (Ρόμα, Λίβερπουλ, Μίλαν), Γερεμέιν Λενς (Αϊντχόφεν, Σάντερλαντ, Φενέρμπαχτσε, Μπεσίκτας).

Άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Εντάο αποτέλεσε αντικείμενο της αναζήτησής μας. Από πού, δηλαδή, κρατά η ποδοσφαιρική 'σκούφια' του και γιατί οι πρωταθλητές Ελλάδας τον αξιολόγησαν ως μια περίπτωση που αξίζει ν' ασχοληθούν ενεργά, κάνοντας μια πρώτη, διερευνητική επί της ουσίας, προσέγγιση στους Τούρκους. Πλην των βιογραφικών στοιχείων εντοπίσαμε ότι:

❗ ο Εντάο συμπληρώνει δύο χρόνια εκτός της πατρίδας του και κατ' επέκταση στην Ευρώπη. Κατά τις πρώτα τέσσερα της ποδοσφαιρικής καριέρας του, από τα 18 ως τα 22 του, ανήκε στην Σακρέ-Κερ του Ντακάρ, ομάδα που ιδρύθηκε το 2005, υπό την ανεπίσημη σκέπη της Λιόν, για να λειτουργήσει ως εφαλτήριο παιδιών που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ποδόσφαιρο. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Αφρικανός άσος δεν αντιμετώπισε πρόβλημα προσαρμογής σ' ένα ολοκαίνουριο περιβάλλον και εξ αρχής έδειξε διάθεση να αφομοιωθεί πολύ γρήγορα χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο. Ακόμη και στα χιόνια.

❗ με τη Φατίχ Καραγκουμρούκ συμφώνησε το καλοκαίρι του 2019, αλλά πρωτόπαιξε τον Γενάρη του 2020, σκοράροντας στην ήττα 2-1 από την Μπούρσασπορ, για το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Ο Εντάο δεν είχε αναγνωρίσει ένα έγγραφο ανανέωσης που του είχε παρουσιάσει η πρώην ομάδα του και είχε προχωρήσει σε καταγγελία προς τη FIFA υποστηρίζοντας ότι η επέκταση είχε γίνει άνευ εγκρίσεώς του. Ωστόσο μέχρι να λήξει η αντιδικία δεν είχε εξασφαλίσει δικαίωμα έκδοσης δελτίου και συμμετοχής σε επίσημα ματς. Έκανε μόνο προπονήσεις. Εν τέλει η τουρκική ομάδα κλήθηκε ν' αποζημιώσει την Σακρέ-Κερ με 55.000 ευρώ. Ένα ποσό κάλυψης των τροφείων, προφανώς. Έκτοτε ο Σενεγαλέζος έχει αγωνιστεί σε 59 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων.

❗ στα πλέι οφ ανόδου της σεζόν 2019-20, ήταν εκ των πρωταγωνιστών της επιτυχημένης απόπειρας για επιστροφή στη Super Lig ύστερα από 36 χρόνια. Στους διπλούς αγώνες με την Ακισάσπορ μοίρασε 2 ασίστ για το πολύτιμο -όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- 3-3 στην Πόλη, καθώς ακολούθησε το 0-1 εκτός, ενώ στον μονό τελικό με την Άδανα Ντεμιρσπόρ βρήκε δίχτυα στο τρίτο από τα επτά εύστοχα πέναλτι της Καραγκουμρούκ για την ιστορική νίκη με 7-6.

❗ στη Σενεγάλη τον Εντάο τον εντόπισε ο Σουλεϊμάν Χουρμά, μεγαλομέτοχος (με 71%) - πρόεδρος του τουρκικού κλαμπ από τον Ιούνιο του 2018, αλλά πρώην αθλητικός διευθυντής και στέλεχος στην Τράμπζονσπορ και στην Καϊσέρισπορ με διασυνδέσεις κυρίως στη γαλλική αγορά. Είχε ενημερωθεί ότι τον ποδοσφαιριστή τον παρακολουθούσε μεταξύ άλλων η Λιλ, η οποία στην πρώτη προσπάθεια να τον αποκτήσει βρήκε σε τοίχο, μια και ο Εντάο δεσμευόταν ακόμη με συμβόλαιο. Ο Χουρμά άδραξε την ευκαιρία στο κατάλληλο timing και τον έπεισε να τον ακολουθήσει στην Τουρκία.

❗ το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Εντάο, με ισχύ για 2.5 χρόνια, προέβλεπε μηνιαίως αποδοχές 2.500 δολαρίων, δηλαδή 30.000 για όλη τη χρονιά, αλλά και έξτρα 2.000 για κάθε παιχνίδι που θα έπαιζε. Ο Χουρμά είχε καταλάβει ότι πρόκειται για περίπτωση που αξίζει τον κόπο, φροντίζοντας όμως ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι μια χαμένη επένδυση. Που δεν ήταν. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας βέβαια, με συμβόλαιο 100.000 ο πρόεδρος του κλαμπ θα μπορούσε να είχε γλιτώσει ένα μέρος των σχεδόν 150.000 που του έχει ήδη κοστίσει ως εδώ ο ποδοσφαιριστής.

❗ ο Εντάο φαντεζί ντριμπλέρ δεν είναι (0.9 επιτυχημένες ανά ματς), ούτε κρατά πολύ την μπάλα στα πόδια του (0.9 κερδισμένα φάουλ, 2.4 χαμένα κοντρόλ). Προτιμά να κινείται κάθετα στο χώρο, να φεύγει στην πλάτη των αντιπάλων, εκμεταλλευόμενος την έκρηξη και την επιτάχυνσή του και, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του οφ σάιντ, να βρίσκεται σε καίριες θέσεις, είτε εκτέλεσης είτε πάσας. Χρησιμοποιώντας πάντα το δεξί πόδι του.

❗ το καλοκαίρι του 2020 Λιόν επιχείρησε να τον κλείσει και διέρρευσε μάλιστα ότι προσέφερε 3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο Χουρμά, που παίρνει όλες τις αποφάσεις, προτίμησε να την απορρίψει ευελπιστώντας σε μεγαλύτερο κέρδος. Πλέον στο παιχνίδι της απόκτησή τους έχουν, πλην του Ολυμπιακού, εμπλακεί η Γαλατάσαραϊ, η Φενέρμπαχτσε, η Τράμπζονσπορ, αλλά και η Φιορεντίνα κάτι που συνεπάγεται πλειστηριασμό για όσους παραμείνουν ενεργοί μέχρι τέλους. Ούτως ή άλλως στόχος του προέδρου είναι η πώληση γιατί κινδυνεύει να τον χάσει δίχως αντίτιμο. Βέβαια για τον Εντάο "ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος: να πάω και να παίξω σ' ένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης", όπως έλεγε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τον Αύγουστο του 2020. Μένει να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK