Ολυμπιακός: Ο Μαρτίνς πρόσφερε στον Μαρινάκη την ησυχία που αναζητούσε

Ολυμπιακός και Πέδρο Μαρτίνς ανανέωσαν τη συνεργασία τους για τα δύο επόμενα χρόνια και το Contra.gr παραθέτει 7 λόγους που ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφτασε σε αυτή την απόφαση.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, χαιρετάει τον προπονητή της ομάδας, Πέδρο Μαρτίνς, στο πλαίσιο του Final Four του CEV Challenge Cup 2017-2018 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Τετάρτη 11 Απριλίου 2018
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, χαιρετάει τον προπονητή της ομάδας, Πέδρο Μαρτίνς, στο πλαίσιο του Final Four του CEV Challenge Cup 2017-2018 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Από τις 29 Μαρτίου είχατε διαβάσει στο Contra.gr γιατί η παραμονή ή μη του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό ήταν αποκλειστικά θέμα Βαγγέλη Μαρινάκη. Και μετά την ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών την Πέμπτη (8/5), ο Πορτογάλος τεχνικός δήλωσε στο MEGA μεταξύ άλλων πως ταν μια εύκολη συμφωνία, πέντε - δέκα λεπτών. Συμφωνήσαμε στα πάντα, συμφωνήσαμε στα βασικά από την αρχή. Ήταν κάτι πολύ εύκολο".

Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που ο ισχυρός άνδρας της πειραϊκής ΠΑΕ είχε αποφασίσει να στηρίξει τον Μαρτίνς, τα υπόλοιπα πράγματι ήταν εύκολα. Ειδικά από τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού αποτελούσε έναν έξτρα 'σύμμαχο' στην ανανέωση αυτής της συνεργασίας. Δεν ήταν καιρός για ρίσκα. Για καμία πλευρά. Πώς όμως έφτασε στην απόφαση του ο Μαρινάκης;

Η πρώτη σεζόν του Μαρτίνς ολοκληρώθηκε χωρίς να κατακτηθεί τίτλος. Κρίθηκε όμως πως ο Πορτογάλος πρέπει να συνεχίσει την δουλειά του. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, πέρασε από την διαδικασία των προκριματικών ως τους ομίλους του Europa League, απέκλεισε τη Μίλαν, παίκτες όπως ο Φορτούνης... αναγεννήθηκαν, ενώ άλλοι όπως οι Σισέ, Καμαρά, Σα, Ποντένσε, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε, έδειχναν σημαντική προοπτική υπό τις οδηγίες του Μαρτίνς. Μοναδικό μελανό σημείο ο αποκλεισμός από την Λαμία στο Κύπελλο, που ωστόσο ξεπεράστηκε καθώς αφορούσε τον -μάλλον- λιγότερο σημαντικό στόχο της σεζόν.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού κέρδισε πολλούς πόντους στο ξεκίνημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, οδηγώντας την ομάδα του με εμφατικό τρόπο στους ομίλους του Champions League, μέσα από την προκριματική φάση στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Η εικόνα στους ομίλους ήταν αξιοπρεπέστατη κόντρα σε Μπάγερν και Τότεναμ, ενώ κατακτήθηκε η 3η θέση έναντι του Ερυθρού Αστέρα. Η επική πρόκριση επί της Άρσεναλ στο Emirates για τους 32 του Europa League, έπεισε άπαντες ότι ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς διαθέτει και ευρωπαϊκή προοπτική.

Αν υπήρξαν γκρίζα σύννεφα σε αυτή την πορεία; Φυσικά και ήταν πολλά. Οι ενστάσεις -για να το θέσουμε κομψά- στο εσωτερικό του συλλόγου (και όχι μόνο) είχαν να κάνουν με την ικανότητα ή μη του Πορτογάλου τεχνικού να αντέξει στον πρωταθλητισμό. Οι 'ερυθρόλευκοι' αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην Super League, έστω και αν το αήττητο στο τέλος της κανονικής διάρκειας με το αγωνιστικό +7 από τον ΠΑΟΚ (+14 μαζί με την τιμωρία του 'Δικεφάλου'), κάνει την παραπάνω 'διαπίστωση' να μοιάζει... αστεία. Σε κάθε περίπτωση, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κληθεί να ζυγίσει καταστάσεις, αποφασίζοντας την τύχη του Μαρτίνς και των συνεργατών του. Συνέχισε να τους στηρίζει και προφανώς δικαιώθηκε.

Τι μέτρησε ωστόσο στη σούμα για τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός; Πώς έφτασε οριστικά στην απόφαση του να προσφέρει νέο συμβόλαιο στον Μαρτίνς; Ας δούμε τους λόγους, που συνδυάζουν περισσότερες από μια παραμέτρους.

  1. Η βελτίωση της ομάδας. Από την μέρα που ο Μαρτίνς ανέλαβε τον Ολυμπιακό μέχρι σήμερα, υπήρχε μια διαρκής άνοδος. Σκαμπανεβάσματα φυσιολογικά παρουσιάστηκαν, όμως οι 'ερυθρόλευκοι' παρουσίαζαν αγωνιστική πρόοδο με σταθερά βήματα. Η καθημερινή δουλειά στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη ήταν ορατή, ο Πορτογάλος μάθαινε μαζί με την ομάδα του και εύκολα ή δύσκολα οι λύσεις στα προβλήματα εμφανίζονταν. Σταδιακά ο Ολυμπιακός μπόρεσε να συνδυάσει το καλό ποδόσφαιρο με τα αποτελέσματα και η προσπάθεια μηνών βγήκε εμφατικά από τον Γενάρη και μετά. Όταν παίζοντας κάθε τρεις μέρες για ένα δίμηνο(!), οι 'ερυθρόλευκοι' κατάφεραν σπουδαίες νίκες, προκρίσεις και πρωτιές.
  2. Ο οικονομικός αντίκτυπος. Ζούμε την εποχή του ποδοσφαίρου, όπου το οικονομικό με το αγωνιστικό είναι σε άμεση εξάρτηση. Έστω κι αν η πρώτη συνθήκη δεν αφορά άμεσα το έργο του προπονητή, ωστόσο εξαρτάται πλήρως από αυτό. Είσοδος στους ομίλους του Europa League μέσω προκριματικών την πρώτη σεζόν, είσοδος στους ομίλους του Champions League την δεύτερη μέσα από την ίδια διαδικασία, διαρκή limit up στην χρηματιστηριακή αξία παικτών. Όλα αυτά μεταφράζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Ολυμπιακού, με την προοπτική αυτά να γίνουν ακόμη περισσότερα. Η συνεισφορά του Πέδρο Μαρτίνς σε αυτή την εξέλιξη κρίθηκε κάτι περισσότερο από σημαντική.
  3. Η εξέλιξη των παικτών. Ζοζέ Σα, Παπ Αμπού Σισέ, Ουσεϊνού Μπα, Ρούμπεν Σεμέδο, Γκιλιέρμε, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Κώστας Τσιμίκας, Ντανιέλ Ποντένσε, Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, Γιώργος Μασούρας, Μαντί Καμαρά. Μια σειρά παικτών που αποτέλεσαν στοίχημα είτε της διοίκησης, είτε του προπονητή και παρουσίασαν μεγάλη εξέλιξη ή έγιναν τόσο καθοριστικοί στο παιχνίδι του Ολυμπιακού που και βοήθησαν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων και οι ίδιοι μπήκαν στην λίστα συλλόγων από μεγάλα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Εδώ το θέμα δεν είναι μόνο αγωνιστικό ή οικονομικό αλλά και πρεστίζ, αφού οι 'ερυθρόλευκοι' μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο τη φήμη τους ως δεξαμενή ποδοσφαιριστών που μπορούν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο.
  4. Ανθεκτικός στην πίεση. Λόγω φύσης της δουλειάς του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μοιραία είναι κάποιος που έρχεται αντιμέτωπος με την πίεση καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια. Και με βάση το επιχειρηματικό του status, το κάνει επιτυχημένα. Είναι επόμενο να εκτιμά τους ανθρώπους που κάνουν το ίδιο, ξέχωρα από το αντικείμενο τους. Είδε λοιπόν στον Μαρτίνς έναν προπονητή που δεν λύγισε στην πίεση και κάτω από το βάρος των απαιτήσεων. Ο ίδιος έχει βάλει ψηλά τον πήχη για τον Ολυμπιακό και είναι λογικό να θέλει από τους συνεργάτες του το ίδιο. Κάτι που προϋποθέτει αποτελέσματα λειτουργώντας υπό πίεση. Ο Πορτογάλος τεχνικός το κατάφερε και ο ίδιος ο Μαρινάκης γνωρίζει καλύτερα από όλους τα εμπόδια που χρειάστηκε να υπερκεράσει ο Μαρτίνς για να το πετύχει.
  5. Οι εξωαγωνιστικές συνθήκες. Είναι γνωστή η κόντρα που μαίνεται ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ για εξωαγωνιστικής φύσεως θέματα. Οι 'ερυθρόλευκοι' υποστηρίζουν πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης κινείται και ελέγχει το παρασκήνιο, έχοντας την εύνοια από τα κέντρα αποφάσεων. Δεν εξετάζουμε αν έχουν δίκιο ή άδικο, αλλά τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τον προπονητή της ομάδας - σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζονται στον Πειραιά: πως ο Μαρτίνς -εν προκειμένω- όφειλε να προετοιμάζει την ομάδα του για να αντιμετωπίσει όχι μόνο 11 ποδοσφαιριστές στο χορτάρι αλλά και μια σειρά από άλλες καταστάσεις. Το γεγονός πως τα κατάφερε, δεν μπορούσε παρά να προσμετρηθεί στα -πολύ- υπέρ του. Με βάση τις αιτιάσεις των 'ερυθρολεύκων', ο Μαρτίνς οδήγησε τον Ολυμπιακό στον διαφαινόμενο τίτλο "κόντρα στο σύστημα". Κάτι που προφανώς ικανοποίησε διπλά τον ιδιοκτήτη της πειραϊκής ΠΑΕ.
  6. Μπήκε στην 'απαγορευμένη' σύγκριση. Η σχέση της πλειονότητας των φίλων του Ολυμπιακού αλλά ειδικά αυτή του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, είναι ξεχωριστή. Η εκτίμηση των δύο πλευρών κάτι παραπάνω από αμοιβαία. Ο Ισπανός θα αποτελεί πάντα ένα αγαπημένο παιδί της 'ερυθρόλευκης' εξέδρας, ενώ η σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ξεπερνά αυτή του εργοδότη με τον εργαζόμενο. Ο Βαλβέρδε άθελα του λειτουργούσε ανέκαθεν ως μέτρο σύγκρισης με όσους ακολούθησαν. Ο Ζαρντίμ απέδειξε την αξία του αφού έφυγε από τον Ολυμπιακό, ο Μίτσελ εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την γενικότερη αύρα που έφερε, ο Σίλβα έδωσε μια άλλη οντότητα και το εξαργύρωσε πηγαίνοντας στην Premier League. Όσοι άλλοι πέρασαν από τον πάγκο των Πειραιωτών δεν μπορούν καν να μπουν στην κουβέντα. Ο Μαρτίνς τα κατάφερε με το παραπάνω. Είναι μάλλον ο πιο επιτυχημένος τεχνικός του Ολυμπιακού μετά την εποχή Βαλβέρδε και επί προεδρίας Μαρινάκη. Δεν είναι λίγοι οι ένθερμοι υποστηρικτές του Ισπανού, που αναγνωρίζουν ότι ο Πορτογάλος συνάδελφος του τα κατάφερε εξίσου καλά - αν όχι καλύτερα τηρουμένων των συνθηκών. Προφανώς και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τον ισχυρό άνδρα των 'ερυθρολεύκων' που είχε κουραστεί τα τελευταία χρόνια από τα ήξεις αφήξεις στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ήθελε κι αυτός κάπου να βρει την ησυχία του.
  7. Η ταύτιση απόψεων στο αγωνιστικό μοντέλο λειτουργίας. Ο Μαρινάκης έχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που αφορά την αγωνιστική λειτουργία στον Ολυμπιακό. Και είναι σημαντικό ο προπονητής όχι μόνο να συμφωνεί με αυτό αλλά και να μπορεί να το υπηρετήσει. Ο Μαρτίνς πιστεύει στους Έλληνες παίκτες. Το απέδειξε με τους Τσιμίκα - Μπουχαλάκη - Μασούρα, πάντα έσταζε μέλι για τον Φορτούνη. Και βλέπει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στα τμήματα υποδομής. Δούλεψε με τα αγωνιστικά στοιχήματα' τύπου Μπα, Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα, αλλά και τα 'εξωαγωνιστικά' όπως ο Σεμέδο. Βελτίωσε τους Σισέ, Καμαρά, Ποντένσε, Σα. Ανέδειξε σε πρωταγωνιστή τον Γκιλιέρμε, δικαιώθηκε για την προτίμηση στον Ελ Αραμπί αντί του Μπεργκ, όπως και με την επιστροφή του Χασάν για μπακ απ του Μαροκινού. Οι αστοχίες σε χειρισμούς - επιλογές δεν θα λείψουν ποτέ, όμως η σούμα τον έβγαλε κερδισμένο σε στοιχεία που αφορούν το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει ο Μαρινάκης στον Ολυμπιακό.

Αυτοί οι 7 λόγοι ήταν οι πλέον σημαντικοί που οδήγησαν τον ιδιοκτήτη της πειραϊκής ΠΑΕ στην απόφαση να ανανεώσει την συνεργασία με τον Πέδρο Μαρτίνς για δύο ακόμη χρόνια. Τι μπορεί να κρύβει αυτή η εξέλιξη στο μέλλον, είναι κάτι που θα απαντηθεί εν καιρώ και πάνω στο χορτάρι.


News 24/7

24MEDIA NETWORK