Όραμα για σοβιετική λίγκα

Μετά από 21 ολόκληρα χρόνια το ενδεχόμενο επανίδρυσης της σοβιετικής λίγκας είναι πιο ορατό από ποτέ... Η ρωσική λίγκα εξετάζει την προοπτική δημιουργίας πρωταθλήματος που θα μετέχουν ομάδες των χωρών που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση.

Όραμα για σοβιετική λίγκα

Σε δήλωση που έκανε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής, ο πρόεδρός της Σεργκέι Πριάντκιν ανέφερε: "Ορισμένες ομάδες ζήτησαν από τη λίγκα να εξετάσει την πρότασή τους για δημιουργία ενός πρωταθλήματος που θα μετέχουν σύλλογοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης".

Το ενδεχόμενο υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, κρίνοντας από τα λεγόμενα του ισχυρού άνδρα της λίγκας: "Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα και σωστή αυτήν την ιδέα. Η διοργανώτρια αρχή θα αρχίσει να κάνει τη διατίμηση το εν λόγω πρότζεκτ".

Από τη σεζόν 1990-91, όταν και διοργανώθηκε το τελευταίο πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση επανίδρυσής του. Αρκετοί είναι, εξάλλου, οι Ρώσοι φίλαθλοι που νοσταλγούν τις μονομαχίες των ομάδων τους με συλλόγους όπως η Ντιναμό Κιέβου, η Ντιναμό Τιφλίδας, η Σαχτάρ Ντόνετσκ και η Ντιναμό Μινσκ.

Κατά το παρελθόν όλες οι προσπάθειες δημιουργίας σοβιετικής λίγκας έπεσαν στο κενό, αφού η UEFA ήταν αντίθετη. Πρόσφατα, πάντως, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία άλλαξε ρότα, αφού άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία διασυλλογικών πρωταθλημάτων σε Βαλκάνια και Σκανδιναβία, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία των νοσταλγών της Supreme League.

"Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά από τότε που κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της UEFA. Η ιδέα αυτή δεν είναι νέα και έχουν γίνει πολλές έξυπνες προτάσεις. Πιθανότατα, θα συσταθεί μία επιτροπή υπεύθυνη για το εν λόγω πρότζεκτ στην επόμενη συνεδρίαση της λίγκας", προσέθεσε ο Πριάντκιν.

Η ιδέα της δημιουργίας μιας διασυλλογικής λίγκας συγκέντρωσε αρκετούς... πόντους την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ισχυρός άνδρας της Gazprom, ιδιοκτήτης και μέγας χορηγός της Ζενίτ Αλεξέι Μίλερ απείλησε ότι η ομάδα του θα αποχωρήσει από το ρωσικό πρωτάθλημα.

"Πάρα πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούμε να διοργανώσουμε ένα πρωτάθλημα CIS (= Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών). Είμαι κι εγώ φανατικός υποστηρικτής της εν λόγω ιδέας", είπε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου του πλανήτη.

Ζεστά βλέπει το εν λόγω ενδεχόμενο και ο γενικός αρχηγός της Άνζι Αϊβάζ Καζιαχμέντοφ, ο οποίος δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα "Sport Express": "Η Άνζι ενδιαφέρεται για την προοπτική ενός τέτοιου πρωταθλήματος τόσο για αγωνιστικούς όσο και για εμπορικούς λόγους".

News 24/7

24MEDIA NETWORK