Όσκαρ Γκαρσία: Ο περιζήτητος προπονητής που... δεν κλείνει πουθενά

Γκαρσία για Όσκαρ ή μιας χρήσης; Γιατί έγινε... ο Χάσι της Σεντ Ετιέν και αποχώρησε σε πέντε μήνες; Ψάξαμε, διαβάσαμε και μάθαμε τι σόι τύπος είναι ο 44χρονος προπονητής που προαλείφεται για τον πάγκο του Ολυμπιακού και τι μπορεί να φέρει στον Πειραιά, αν και εφόσον πιάσει δουλειά.

Όσκαρ Γκαρσία: Ο περιζήτητος προπονητής που... δεν κλείνει πουθενά
FREDERIC CHAMBERT / PANORAMIC

Είτε γίνει είτε όχι ο επόμενος προπονητής του Ολυμπιακού, ο Όσκαρ Γκαρσία είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για όσα έχει καταφέρει ως εδώ. Εξ... όψεως ταιριάζει στο προφίλ των τεχνικών που έψαχνε και είχε κατά καιρούς στον πάγκο του ο Ολυμπιακός επί Βαγγέλη Μαρινάκη. Ποια στοιχεία εντοπίζουμε με μια επιδερμική ανάγνωση του... βιογραφικού του; Ίβηρας (γεννημένος στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας), νεαρός σε ηλικία (στα 44 προς 45) μα "ψημένος" προπονητικά (κοντεύει 10ετία), φιλόδοξος (ένα βήμα τη φορά), δουλευταράς και πρωταθληματικός (τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα).

Αν μάλιστα όλα τα παραπάνω συνδυαστούν με την κροϊφική λογική του, μια και είχε συνεργαστεί με τον θρυλικό Ολλανδό στη εθνική Καταλονίας κοπιάροντας τις ιδέες του και υπήρξε στέλεχος της Μασία (έφυγε γιατί διαφώνησε), εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς πως πρόκειται για προπονητή που μοιάζει πολύ μ' αυτόν που τώρα βρίσκεται στον πάγκο της Μπαρτελόνα και δεν είναι άλλος από τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ας αφήσουμε όμως τον "Τσιγκούρι" κι ας εστιάσουμε στον Γκαρσία. Πώς ένας τόσο περιζήτητος προπονητής (ήταν υποψήφιος από τη Ναντ και τη Γουέστ Μπρομ μέχρι την Μπαρτσελόνα) με τίτλους σε Ισραήλ, Αυστρία και επιτυχημένες θητείες στην Αγγλία, φεύγει... νύχτα; Όχι κυνηγημένος, σίγουρα όμως χωρίς να έχει, τις περισσότερες φορές, ολοκληρώσει το έργο του.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΣΕΝΤ ΕΤΙΕΝ

Ιδίως η τελευταία θητεία του στη γαλλική Σεντ Ετιέν, που πλήρωσε για να του "σπάσει" το συμβόλαιο που είχε με τη Ζάλτσμπουργκ ως το καλοκαίρι του 2018 και τον αποζημίωσε για να τον διώξει, ήταν πιο σύντομη κι από τη διαδρομή Σύνταγμα-Ομόνοια, φεύγοντας πολύ πριν κι από τον τρελό-Μπιέλσα (Λιλ). Τον Ιούνιο ανέλαβε στα μέσα Νοεμβρίου αποχώρησε ο 44χρονος Καταλανός, δίχως το διαζύγιο να είναι όσο συναινετικό θέλησαν κάποιοι να εμφανίσουν προς τα έξω.

Ο Γκαρσία δεν αποχώρησε γι' αγωνιστικούς λόγους από τη γαλλική ομάδα. Ούτε για το έδρας 5-0 από τη Λιόν, στο κλασικότερο ντέρμπι του γαλλικού ποδοσφαίρου, ούτε για τις μόλις δυο νίκες σε εννέα ματς της Σεντ Ετιέν μετά το 3Χ3 (χωρίς να δεχθεί γκολ) στο ξεκίνημα της σεζόν. Τ' αποτελέσματα ήταν οι αφορμές.

Ο Γκαρσία είναι άνθρωπος που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Δεν δέχεται παρεμβολές στο έργο του, απορρίπτει κάθε εξωτερική επέμβαση, θέλει να ελέγχει τα πάντα στ' αποδυτήρια και στο γήπεδο. Γι' αυτό και δημιουργεί στενούς δεσμούς με τους ποδοσφαιριστές του.

Στη Σεντ ο πρόεδρος Ρομεγέ και ο αθλητικός διευθυντής Ροστό, στελέχη με αυξημένες αρμοδιότητες, είχαν συνηθίσει διαφορετικά. Έκαναν μεταγραφές, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Κατράνης, και ζητούσαν εξηγήσεις για τη διαχείριση του ρόστερ. Ο Ισπανός, ξεροκέφαλος αν θες να χρησιμοποιήσεις μια πιο σκληρή λέξη, αντέδρασε και το γυαλί άρχισε να ραγίζει απ' όταν κάποιες δικές του εισηγήσεις δεν ικανοποιήθηκαν. Τα καλά αποτελέσματα στο πρώτο δίμηνο έριξαν τη σκόνη κάτω από το χαλί. Πόσο όμως ν' αντέξει μια κλονισμένη σχέση όταν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη; Ελάχιστα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ

Ο Γκαρσία ακόμη πιστεύει πως αν είχε μείνει στη Σεντ Ετιέν, θα είχε... βάλει τάξη. Σ' αυτό υπερθεματίζουν δημόσια και ρεπόρτερ της γαλλικής ομάδας, πιστεύοντας πως ο Καταλανός δεν είχε το χρόνο που απαιτούσε μια ξεχωριστή συνθήκη, απόρροια του τεράστιου κύκλου επτά χρόνων με τον ίδιο προπονητή που έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι.

Οι άνθρωποι των "στεφανουά" αντιθέτως δεν έχουν αλλάξει στάση. Έκριναν πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μην χαθεί η μπάλα και να σωθεί η χρονιά. Όχι πως με τον (ερασιτέχνη) Σαμπλέ στα ηνία (και τον Γκασέ που έχει δίπλωμα σε ρόλο συμβουλάτορα) τα πράγματα είναι πιο κοντρολαρισμένα. Απαλλάχθηκαν άλλωστε από έναν προπονητή που δεν μπορούσαν να ελέγξουν όπως θα ήθελαν.

Ο Γκαρσία πήγε ν' αναλάβει αντί του Γκαλτιέ και παρότι κέρδισε τους παίκτες με την ιδιοσυγκρασία του δεν κατάφερε (ή δεν πρόλαβε) να εφαρμόσει τις -καινοτόμες για τους "στεφανουά"- ιδέες του στο γήπεδο. Θιασώτης του επιθετικού παιχνιδιού μέσα από το 4-3-3, του ακατάπαυστου πρέσιννγκ και του διαβάσματος του αντίπαλου λάθους, έμπλεξε σ' ένα σύνολο μπολιασμένο με την αμυντική σκέψη και την αδυναμία ανάπτυξης - σκοραρίσματος. Πάσχισε, χωρίς επιτυχίες και έφυγε. Τον κατηγόρησαν για προπόνηση που έφερε τραυματισμούς βασικών ποδοσφαιριστών (με μόλις ένα ματς ανά εβδομάδα) και κακοδιαχείριση του υλικού, ιδίως παικτών που δεν ήταν δικής του επιλογής. Ναι μεν, αλλά...

Ο Σαμπλέ πάντως στις μεθόδους του προκατόχου του πατάει, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, με την ελπίδα πως η δουλειά θα φανεί στο β' μισό της σεζόν. Μέχρι τότε βέβαια ο Γκαρσία ίσως είναι στον Ολυμπιακό. Ποιος ξέρει; Μόνο ο χρόνος και ο Βαγγέλης Μαρινακης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK