Όταν η Τότεναμ πήγε στην Ανατολική Γερμανία συνοδεία της Stasi

Τι μπορεί να κρύβει ένα ταξίδι στη Λειψία; Τα πάντα, αν είσαι οπαδός της Τότεναμ τον Απρίλιο του 1974.

Ο τερματοφύλακας της Λοκομοτίβ Λειψίας, Βέρνερ Φρίζε (κέντρο), σε μονομαχία με τον Μάρτιν Τσίβερς της Τότεναμ, κατά τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου UEFA 1973-1974 στο 'Γουάιτ Χαρτ Λέιν', Λονδίνο, Τετάρτη 24 Απριλίου 1974
Ο τερματοφύλακας της Λοκομοτίβ Λειψίας, Βέρνερ Φρίζε (κέντρο), σε μονομαχία με τον Μάρτιν Τσίβερς της Τότεναμ, κατά τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου UEFA 1973-1974 στο 'Γουάιτ Χαρτ Λέιν', Λονδίνο, Τετάρτη 24 Απριλίου 1974 AP PHOTO/ROBERT RIDER

Για την Τότεναμ, το 2-1 θα ήταν ένα σκορ-ευλογία σε ό,τι αφορά τη ρεβάνς με τη Λειψία στη 'Ρεντ Μπουλ Αρένα'. Ωστόσο, αυτό μοιάζει πολύ δύσκολο να συμβεί. Η γερμανική ομάδα ήταν κυρίαρχη στο 1ο ματς στο 'Τότεναμ Στέιντιουμ' και την αδικεί το τελικό 1-0 υπέρ της, με την εκτέλεση πέναλτι του Τίμο Βέρνερ, για τη φάση των 16 του Champions League. Αυτήν τη στιγμή, με τον Χάρι Κέιν τραυματία -όπως πέρυσι- και φευγάτο και τον Σον Χιουνγκ-Μιν... μόνο τραυματία, η Τότεναμ δεν έχει βαρόμετρο στην επίθεση, ο Ζοζέ Μουρίνιο νιώθει μόνος και νίκη έχει να έρθει από το 3-2 εκτός έδρας με την Άστον Βίλα για το πρωτάθλημα, στις 16 Φεβρουαρίου. Από τότε, οι Λονδρέζοι έχουν 5 παιχνίδια χωρίς νίκη κι έναν αποκλεισμό στο κύπελλο από τη Νόριτς στα πέναλτι. Η Λειψία είναι 3η στην Bundesliga, με μόλις 4 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Μπάγερν, αλλά έχει χάσει έδαφος με τις δύο διαδοχικές ισοπαλίες, με Λεβερκούζεν εντός και Βόλφσμπουργκ εκτός έδρας τον Μάρτιο.

Αυτό, το 2-1 δηλαδή, ήταν το σκορ με το οποίο νίκησε η Τότεναμ την τελευταία φορά που έπαιξε στη Λειψία, πριν από ούτε... 50 χρόνια. Για την ακρίβεια, στις 10 Απριλίου 1974. Οι οπαδοί της που πέταξαν με το αεροπλάνο για την πόλη της Ανατολικής Γερμανίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον 1ο ημιτελικό του Κυπέλλου UEFA με τη Λοκομοτίβ Λειψίας, ήταν περίπου 150. Και ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν το... βιος τους στο αεροπλάνο, να μεταβούν με λεωφορείο στο γήπεδο και να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο, προκειμένου να πετάξουν πίσω στο Λονδίνο. Είναι αυτονόητο πως η εποχή ήταν διαφορετική. Τόσο, που η εμπειρία στο αεροπλάνο για τους οπαδούς της Τότεναμ, αλλά κι εκείνους που ταξίδευαν για διαφορετικούς λόγους, σημάδεψε τη μνήμη.

Κατά την είσοδο του αεροπλάνου στο γερμανικό εναέριο χώρο, ο πιλότος είπε στους επιβάτες να κατεβάσουν τις κουρτίνες. Μόνο το ταξίδι ήταν αρκετό προνόμιο, ώστε να μην επιζητείται οτιδήποτε άλλο. Ακόμα κι η θέα. Σαν να κρύβονταν μυστικά εμφανή σε αρκετά χιλιόμετρα απόσταση, ουδείς επιτρεπόταν να δει τι συνέβαινε στην Ανατολική Γερμανία, ακόμα κι αν είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι ουδείς θα καταλάβαινε οτιδήποτε. Έπειτα, οκτώ άντρες έκαναν έλεγχο διαβατηρίου μέσα στο αεροπλάνο. Μόλις ολοκληρώθηκε, είπαν στους επιβάτες ότι έπρεπε να αφήσουν όλα τα πράγματά τους στο αεροπλάνο και θα τα έπαιρναν στο γυρισμό. Κάποιοι είχαν πάρει κάμερες, για να βγάλουν φωτογραφίες, αλλά δίχως έκπληξη ενημερώθηκαν ότι αυτό δεν επιτρεπόταν.

Ήταν άνθρωποι της Stasi, του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Κατάσκοποι και ακόλουθοι, ως επί το πλείστον. Οι παίκτες της Λοκομοτίβ τούς ήξεραν καλά, έπειτα από λίγο καιρό έμαθαν να τους ξεχωρίζουν, έστω κι αν ήταν αναμεμειγμένοι με το πλήθος. Οι υπάλληλοι του καθεστώτος ακολουθούσαν τους παίκτες παντού, ειδικά στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Η ζωή στην Ανατολική Γερμανία ήταν σκληρή και δεν ήταν λίγοι, τουλάχιστον σε ποσοστό, εκείνοι που αυτομολούσαν αν τους δινόταν η ευκαιρία. Έπρεπε να φροντίσουν να μη συμβεί αυτό. Βεβαίως, είχαν περάσει χειρότερα. Στον 3ο γύρο εκείνης της χρονιάς στο Κύπελλο UEFA, μετά τον αποκλεισμό των Τορίνο και Γουλβς, η Λοκομοτίβ αντιμετώπιζε τη Φορτούνα Ντίσελντορφ από τη Δυτική Γερμανία. Παρά τις ρητές εντολές για ελάχιστη επαφή, στο αεροδρόμιο τους παίκτες περίμεναν συγγενείς τους. Η Stasi δεν εκτίμησε καθόλου τις αγκαλιές εκείνης της μέρας.

Πάντως, από τη Λοκομοτίβ ουδείς ήθελε να φύγει. Η ομάδα ήταν αξιοπρεπής και ανταγωνιστική και μπορεί να μην κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά εκείνη τη χρονιά είχε παίξει στον τελικό κυπέλλου, στον οποίο είχε χάσει 2-3 από το Μαγδεμβούργο. Το τελευταίο έπαιξε στο Κύπελλο Κυπελλούχων και το κατέκτησε. Η πορεία της Λοκομοτίβ, όμως, έμελλε να σταματήσει στην Τότεναμ. Ήταν η τρίτη αγγλική ομάδα που αντιμετώπιζε. Στον προημιτελικό, είχε περάσει το εμπόδιο της Ίπσουιτς.

Οι μαρτυρίες είναι αφοπλιστικές. Τους δόθηκε εντολή να μη μιλήσουν σε κανέναν Γερμανό κατά τη διάρκεια της πολύ μικρής χρονικά διαμονής τους στην πόλη. Ούτε καν στις ταξιθέτριες στο γήπεδο. Τους απαγορεύτηκε ακόμα και να πουν "ευχαριστώ". Η ομάδα του Μπίλι Νίκολσον, όμως, ήταν πιο ισχυρή από τη Λοκομοτίβ. Δύο χρόνια πριν είχε κατακτήσει τη διοργάνωση, επικρατώντας στον διπλό τελικό με 2-1 της Γουλβς στο 'Μολινό' και φέρνοντας 1-1 στη ρεβάνς του 'Γουάιτ Χαρτ Λέιν'. Πριν από το ματς με τη Λοκομοτίβ, μετρούσε 9 διαδοχικά ευρωπαϊκά παιχνίδια χωρίς ήττα. Ύστερα από αυτό το παιχνίδι, στο 'Zentralstadion', ενώπιον δηλωμένων 74.000 Γερμανών, που εκείνοι οι λιγοστοί οπαδοί της Τότεναμ αναφέρουν ότι μάλλον ήταν περισσότεροι, πέτυχε τη 10η, ρεκόρ για την ιστορία της ομάδας ως τότε. Τα γκολ πέτυχαν στο 15' ο Μάρτιν Πίτερς και στο 27' ο Ραλφ Κόουτς και η ρεβάνς έχασε το ενδιαφέρον της, κατά κάποιον τρόπο.

Η Τότεναμ είχε ένα ρεκόρ 25 παιχνίδιων χωρίς ήττα στο 'Γουάιτ Χαρτ Λέιν'. Όμως οι παίκτες της Λοκομοτίβ ήταν ευχαριστημένοι με το ταξίδι στο Λονδίνο. Θα μπορούσαν να ψωνίσουν κάποια ρούχα και άλλα αγαθά που απλώς δεν γινόταν να βρουν στη χώρα τους. Κάπου μέσα στον κόσμο, θα υπήρχαν άνθρωποι της Stasi. Αλλά τουλάχιστον θα έβλεπαν την πόλη, σε αντίθεση με τους οπαδούς της Τότεναμ, που επισκέφθηκαν τη Λειψία αλλά δεν μπορούσαν να πουν πώς ήταν, διότι δεν είδαν τίποτα από αυτήν.

Η ρεβάνς δεν ήγειρε αξιώσεις δράματος και αυτή ήταν η μόνη υπόσχεση που τηρήθηκε στις 24 Απριλίου. Το τελικό 2-0 ήρθε στο 2ο ημίχρονο, με τα γκολ των Στίβ ΜακΓκράθ στο 57' και Μάρτιν Τσίβερς στο 87'. Η Τότεναμ έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισε τη Φέγενορντ, η οποία το καλοκαίρι είχε χάσει τον Ερνστ Χάπελ, που την είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1970 και προπονητής ήταν ο Έντι Τρέιτελ. Η παρέα του σπουδαίου Βιμ φαν Χάνεγκεμ πήρε 2-2 στο Λονδίνο και στις 29 Μαΐου σταμάτησε το αήττητο της Τότεναμ στα 12 παιχνίδια, νικώντας τη 2-0 στο Ρότερνταμ και κατακτώντας το δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της.

Όσον αφορά στη Λοκομοτίβ, έφτασε ακόμα μία φορά σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης, στο Κύπελλο Κυπελλούχων 1981-1982, όπου αποκλείστηκε από την κατοπινή νικήτρια Μπαρτσελόνα. Αυτήν τη στιγμή παίζει στη Regionalliga, την 4η κατηγορία της Γερμανίας και προσπαθεί να ανέβει στην 3.Liga, με προπονητή τον Βόλφγκανγκ Βολφ, άλλοτε προπονητή της Ξάνθης (2009).

Πρέπει να αναβληθεί το Euro 2020 λόγω κορονοϊού; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK