Όταν ο Παναθηναϊκός δάμασε 'Ζηνοβία' και Σαμπντόρια

Δεκέμβρης 1991: Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Champions League, σε ένα ΟΑΚΑ σκεπασμένο από το χιόνι. Η 'Ζηνοβία' στα χειρότερα της.

Ο Κώστας Φραντζέσκος κοντρολάρει την μπάλα, ενώ τον επιτηρούν αμυντικοί της Σαμπντόρια
Ο Κώστας Φραντζέσκος κοντρολάρει την μπάλα, ενώ τον επιτηρούν αμυντικοί της Σαμπντόρια EUROKINISSI SPORTS

Είμαστε στις 11 Δεκεμβρίου 1991, όταν ο Παναθηναϊκός καλείται να δώσει ακόμα έναν αγώνα στην φάση ομίλων του 'πειραματικού' τότε Champions League. Η πανίσχυρη Σαμπντόρια των Ατίλιο Λομπάρντο, Τζιανλούκα Παλιούκα, Ρομπέρτο Μαντσίνι, Τζιανλούκα Βιάλι υποδεχόταν τους 'πράσινους', μια ομάδα που συνδύαζε ταλέντο και εμπειρία, με τους Δημήτρη Σαραβάκο, Κριστόφ Βαζέχα, Γιόζεφ Βάντσικ, Κώστα Φραντζέσκο, Σπύρο Μαραγκό, Γιώργο Δώνη, Γιάννη Καλλιτζάκη να συνθέτουν τον πυρήνα ενός παντοδύναμου ρόστερ.

Στα προκριματικά της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει την ισλανδική Φραμ και τη σουηδική Γκέτεμποργκ, κερδίζοντας την πρόκριση σε έναν όμιλο που περιλάμβανε Άντερλεχτ, Ερυθρό Αστέρα και Σαμπντόρια, τρία ισχυρά ποδοσφαιρικά μεγέθη για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο των αρχών των 90s. Πριν από τον αγώνα, ο Παναθηναϊκός είχε 1 βαθμό, από την εκτός έδρας ισοπαλία που είχε σημειώσει κόντρα στην Άντερλέχτ και υποδεχόταν την πρωταθλήτρια Ιταλίας, στοχεύοντας σε θετικό αποτέλεσμα.

Το βράδυ της διεξαγωγής του αγώνα συμβαίνει ένα πρωτοφανές φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία της Αθήνας. Η θερμοκρασία άγγιζε το μηδέν και ο χιονιάς εισέβαλλε με απειλητικές διαθέσεις σχεδόν σε όλη την Αττική. Τελικά, ο Δεκέμβρης του 1991 είχε μέρες γεμάτες χιόνι, ως και την Πρωτοχρονιά του 1992, με το έτος να κλείνει με 12 ημέρες χιονόπτωσης μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Στη μετεωρολογική γραμματεία του 20ού αιώνα, αυτό το γεγονός καταγράφηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια γεγονός χιονόπτωσης στην Αθήνα, μετά το 1929, έτος που είχε χιονίσει μέσα στην πόλη 15 ημέρες συνολικά.

Το ΟΑΚΑ είχε ντυθεί απ' άκρη σ' άκρη στα λευκά. Ο αγώνας θα διεξαγόταν κανονικά, με πορτοκαλί μπάλα, με γάντια στα χέρια των παικτών, με ό,τι μπορούσε να προβλέψει η αθλητική ενδυματολογία της εποχής για την προφύλαξη από το κρύο. Θα μεταδίδονταν σε περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη και περισσότεροι από 53.000 οπαδοί θα αψηφούσαν το τσουχτερό κρύο, για να δουν από κοντά την ομάδα τους.

Δεν είχαμε βαφτίσει 'Ζηνοβία' αυτό που συνέβη εκείνο το βράδυ, αλλά η εικόνα ήταν σχεδόν ίδια, ίσως ακόμα χειρότερη. Ένας αγώνας ποδοσφαίρου σε συνθήκες πραγματικής χιονοθύελλας. Η υπεροχή της Σαμπντόρια στον αγωνιστικό χώρο ήταν εμφανής, αλλά ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποσπάσει το 0-0 και να πάει σε μια δυάδα αναμετρήσεων με τον Ερυθρό Αστέρα, χωρίς ανάλογη θετική συνέχεια. Όμως, εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, κατάφερε να δαμάσει και έναν -πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής- χιονιά και να μην χάσει από μια πανίσχυρη ομάδα. Το λες και άθλο.

Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; Το νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!

News 24/7

24MEDIA NETWORK