Ουζμπεκιστάν: Ζήτησε αλλαγή ομοσπονδίας μετά τη «σφαγή»

Θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες κλοπές που συνέβησαν ποτέ στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ουζμπεκιστάν: Ζήτησε αλλαγή ομοσπονδίας μετά τη «σφαγή»
Θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες κλοπές που συνέβησαν ποτέ στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μιλάμε για την αναμέτρηση Ουζμπεκιστάν-Μπαχρέιν, όπου μια λάθος απόφαση του διαιτητή Τοσιμίτσου Γιοσίντα να ακυρώσει γκολ που είχε επιτευχθεί από πέναλτι (!) χωρίς καν να ζητήσει την επανάληψη του (και ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του Ουζμπεκιστάν), ουσιαστικά άφησε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου τους γηπεδούχους.

Η ΦΙΦΑ αποφάσισε πως η κρίση του διαιτητή αποτέλεσε παραποίηση των κανονισμών και όρισε την επανάληψη του αγώνα στις 8 Οκτωβρίου. Οι δυο ομάδες τέθηκαν εκ νέου αντιμέτωπες, με τον αγώνα να λήγει 1-1, κάτι που έδωσε το εισιτήριο της πρόκρισης στο Μπαχρέιν, καθώς στην πρώτη αναμέτρηση ο αγώνας είχε μείνει στο 0-0.

Μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ουζμπεκιστάν ζήτησε την υπαγωγή της στην ΟΥΕΦΑ και όχι στην ασιατική ομοσπονδία. « Εμείς πάντα θέλαμε να είμαστε μέλος της ΟΥΕΦΑ και μετά τα τελευταία γεγονότα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε. Αυτό που έκανε η ΦΙΦΑ, να επαναλάβει την αναμέτρηση με το Μπαχρέιν, ήταν απόλυτα άδικο για εμάς », τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλίσερ Νικιμπάγιεφ, ένα από τα εξέχοντα μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Ουζμπεκιστάν.

Η AFC τιμώρησε τον Ιάπωνα διαιτητή με ισόβιο αποκλεισμό τον Ιάπωνα διαιτητή και μέσω του προέδρου της, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, τόνισε πως « νιώθουμε στεναχώρια για ότι συνέβη στο Ουζμπεκιστάν, καθώς αδικήθηκε δυο φορές. Μια όταν ακυρώθηκε το γκολ από το πέναλτι και μια όταν επαναλήφθηκε ο αγώνας, που ήδη είχε κερδίσει ».

Η ευκαιρία που είχε η πρώην σοβιετική χώρα χάθηκε και η πίκρα που της μένει είναι τεράστια. « Δυστυχώς για εμάς χάθηκε μια σπουδαία ευκαιρία. Πολλοί από τους παίκτες μας θα αποσυρθούν τώρα και θα μας πάρει χρόνια να δημιουργήσουμε τη νέα φουρνιά μας. Φαίνεται η ΦΙΦΑ ήθελε πιο πολύ να δει στο Μουντιάλ μια πλούσια αραβική χώρα παρά εμάς », υπογράμμισε ο Νικιμπάγιεφ.

Ο Ουζμπέκος παράγοντας θεωρεί ότι η είσοδος της χώρας του στην ΟΥΕΦΑ θα ανοίξει νέους ορίζοντες στο εγχώριο ποδόσφαιρο, τόσο από αγωνιστικής πλευράς όσο και από οικονομικής. « Θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να ανήκουμε στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Έτσι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το άθλημα στη χώρα μας, καθώς οι ομάδες μας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την είσοδο τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και με αυτά τα έσοδα θα επιζούσαν πολύ καλύτερα από οικονομικής άποψης. Φανταστείτε πως θα ένιωθαν οι φίλαθλοι μας να έβλεπαν εντός αγωνιστικού χώρου ομάδες όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ », ξεκαθάρισε ο Νικιμπάγιεφ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK