Παναθηναϊκός - Λαμία: Δεν παραχαράχτηκε η ιστορία

Η Λαμία 'πλήγωσε' ξανά τον Παναθηναϊκό και οι πιτσιρικάδες του Δώνη πρόσθεσαν ακόμα μία εμπειρία για το μέλλον. Τόσο με τον 'πικρό' αποκλεισμό όσο και με τον τρόπο που ήρθε.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟ - ΛΑΜΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Την 1η του Σεπτέμβρη, μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στην Ξάνθη στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, οι 'πράσινοι' υποδέχονται τη Λαμία και ο πιτσιρικάς ο Εμμανουηλίδης σκοράρει στο ντεμπούτο του στο 70ο λεπτό για το 2-1 της ομάδας του, σε ματς που έληξε 3-1.

Σχεδόν 4.5 μήνες μετά ήταν αυτός που στο 83ο λεπτό λύτρωνε ξανά την ομάδα του, αυτή τη φορά σε πιο δύσκολο και κρίσιμο παιχνίδι, αλλά με τον ίδιο αντίπαλο. Ο εκ των 'παιδιών του Δώνη', ως είθισται να τα αποκαλούμε, ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα και στέλνει τον Παναθηναϊκό πρώτα στον παράδεισο και έπειτα στην παράταση. Κι αν σας φαίνονται υπερβολικοί οι χαρακτηρισμοί, θυμίζουμε ότι προ ημερών το 'τριφύλλι' είχε φύγει ηττημένο από τη Λαμία.

Για να φτάσουμε στο 1-0 προηγήθηκε ένα επιθετικό κρεσέντο του Παναθηναϊκού με χαμένες ευκαιρίες και τον Δώνη να αλλάζει συστήματα, παρεμβαίνοντας στον αγώνα. Οι 'πράσινοι', βλέπετε, είχαν πολλά να ξορκίσουν. Όχι μόνο την κακή παράδοση με τη Λαμία και τις δύο συνεχόμενες εντός έδρας ήττες εφέτος, αλλά και το περσινό βαρύ 4-1, πάλι για το Κύπελλο, που σήμανε τον πρόωρο αποκλεισμό από τη συνέχεια.

Το οξύμωρο, βέβαια, είναι ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία της ρεβάνς με τον Καραμάνο στο 15ο λεπτό. Από εκείνο το σημείο, όμως, μέχρι την επόμενη φάση, αυτή του Επστάιν στο 94', μεσολάβησαν χαμένες ευκαιρίες του Παναθηναϊκού. Στο 55' με τον Κουρμπέλη να αποτυγχάνει σε προβολή και στις καθυστερήσεις με τον Κολοβέτσιο όταν η κοντινή κεφαλιά του κατέληξε στην αγκαλιά του Μελίσσα.

Το 'κερασάκι στην τούρτα' ήταν η φάση από αυτές που δεν χάνονται -ένα από τα κλισέ που θα βρείτε στην παγκόσμια Βίβλο του ποδοσφαίρου- στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Σαν σε ταινία θρίλερ, να τσιτώσει τα νεύρα όσων βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, να χτυπήσουν 'κόκκινο' οι σφυγμοί.

Ο Βέργος δέχεται πάσα 'πάρε-βάλε' από τον Χατζηγιοβάνη, βρίσκεται στη θέση που θα ήθελε να βρίσκεται κάθε επιθετικός, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Να γίνει ο ήρωας της τελευταίας στιγμής. Το πλασέ, όμως, άστοχο. Θα νικηθεί από τον γκολκίπερ της Λαμίας και από τον Ασίγκμπα. Ο 'σεναριογράφος' κράτησε την αρχική κόπια της ταινίας, δεν έκοψε τίποτα στο μοντάζ. Το θρίλερ πάει στα πέναλτι.

Η Λαμία ζει το παραμύθι της. Κάτι σαν την Ελλάδα στο Euro 2004 ή το '14 με την Κόστα Ρίκα. Στα πέναλτι και ό,τι βγει. Απέναντι ο Διούδης, ο οποίος εφέτος πιάνει πέναλτι σε μεγαλύτερη συχνότητα από κάθε άλλο γκολκίπερ της Super League.

Ο Καραμάνος εξιλεώνεται για την ευκαιρία. Είναι αυτός που θα πάρει το Όσκαρ, ο... Λάνθιμος της Λαμίας. Ο Κάτσε και ο Κουρμπέλης αστοχούν, η Λαμία τα βάζει, ο Καραμάνος αναλαμβάνει το τελευταίο για το τελικό 4-2 και την πρόκριση των 'κυανόλευκων'. Δεύτερη σερί χρονιά, δεύτερη σερί έκπληξη. Η συνήθεια που έγινε Λαμία.

Για τους πιτσιρικάδες του Παναθηναϊκού που συνθέτουν την ενδεκάδα, ένα μάθημα-πάθημα. Εμπειρία για τη συνέχεια. Ο πόνος του αποκλεισμού που θα φέρει εικόνες για τα δύσκολα του μέλλοντος. Ο εφετινός Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ίσως αυτό να ξεχάστηκε από τις υπερβατικές του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Ο αποκλεισμός είναι σοκαριστικός, αλλά δεν είναι το αναπόφευκτο.

Οι 'πράσινοι' μεγαλώνουν, αλλάζοντας σελίδα. Η Λαμία είναι η 'μαύρη' της σύγχρονης ιστορίας τους. Το θέμα είναι το μετά. Για τους 'πράσινους' και τον κόσμο. Το 'μην παραχαράζετε την ιστορία' το πρόλαβαν άλλοι. Η επόμενη μέρα είναι η ουσία. Για Παναθηναϊκό και Λαμία. Για τη δεύτερη ήταν κάτι έξτρα, δεν είναι στα πλάνα της το Κύπελλο. Για την ομάδα του Δώνη αυτή η διοργάνωση είχε προκαλέσει προσδοκίες. Φτου κι από την αρχή.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK