Παναθηναϊκός: Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν και ποιοι θα είναι και το 2021

Ποιοι παίκτες έφυγαν νωρίτερα, ποιοι την Τετάρτη, ποιοι μένουν μέχρι να φύγουν και ποιοι θα είναι στον Παναθηναϊκό και το 2021; Το μπερδεμένο 'πράσινο' πλάνο των επόμενων μηνών.

Ο Φεντερίκο Μακέντα έχει σκοράρει και περιμένει τον Γκιγιάς Ζαχίντ για να τον ευχαριστήσει για άλλη μία ασίστ
Ο Φεντερίκο Μακέντα έχει σκοράρει, πανηγυρίζει και περιμένει τον Γκιγιάς Ζαχίντ για να τον ευχαριστήσει για άλλη μία ασίστ EUROKINISSI SPORTS

Η 30ή Ιουνίου ουσιαστικά ρίχνει μια πρώτη 'αυλαία' στον Παναθηναϊκό του Γιώργου Δώνη, αφού τυπικά αποχωρούν αρκετοί ποδοσφαιριστές που υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν στην ομάδα. Ο ίδιος ο τεχνικός του 'τριφυλλιού' από την πλευρά του συμφώνησε να φύγει όταν ολοκληρωθούν τα playoffs της Super League 1, ωστόσο τα πάντα είναι ρευστά γύρω του.

Παίκτες που έφυγαν ήδη, παίκτες που φεύγουν από την Τετάρτη, παίκτες που θα μείνουν μέχρι να φύγουν, παίκτες που ο Παναθηναϊκός θέλει να φύγουν, παίκτες που ο Παναθηναϊκός θέλει να μείνουν το 2020-2021, παίκτες που αποκτήθηκαν αλλά δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Πώς διαμορφώνεται το ρόστερ των 'πρασίνων' από εδώ και στο εξής; Το Contra.gr επιχειρεί να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις, με την αίρεση πως η φετινή μεταγραφική περίοδος είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες και όλα είναι πιθανά.

Οι δύο στους τρεις δανεικούς που έμειναν

Ο Ντόμινικ Νατζ αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Λέγκια τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, έδειξε καλά στοιχεία, επέκτεινε τον δανεισμό του κατά έναν μήνα, όμως είναι τραυματίας (θλάση) και προς το παρόν δεν είναι έτοιμος να επανέλθει, αν και τυπικά μπορεί. Ο Ανουάρ Τουχαμί ίσως ήταν ο καλύτερος από τις χειμερινές προσθήκες και σίγουρα πολύ χρήσιμος, αφού λειτουργεί σε έναν χώρο όπου υπήρχε έλλειψη προσώπων. Ο Μαροκινός αμυντικός μέσος συμφώνησε κι αυτός να παραμείνει μέχρι το τέλος των υποχρεώσεων των 'πρασίνων', παίρνοντας και τη συγκατάθεση της Βαγιαδολίδ από την οποία είναι δανεικός.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, δίνει οδηγίες στον Γκαγιάς Ζαχίντ στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ για τη Super League 1 2019-2020 στο Γεντί Κουλέ, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, δίνει οδηγίες στον Γκαγιάς Ζαχίντ στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ για τη Super League 1 2019-2020 στο Γεντί Κουλέ, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Αντιθέτως, ο Γκαγιάς Ζαχίντ έχει ενημερώσει εδώ και μέρες ότι δεν πρόκειται να παραμείνει μετά το πέρας της 30ής Ιουνίου. Οι 'πράσινοι' δεν θα καλύψουν τη ρήτρα αγοράς του κι ο Νορβηγός επιθετικός μέσος δεν βρίσκει λόγο να συνεχίσει στους 'πράσινους' και να μην επιστρέψει στον ΑΠΟΕΛ, κάνοντας πρόωρες διακοπές, αφού το πρωτάθλημα στην Κύπρο διεκόπη εδώ και εβδομάδες.

Αυτοί που αποχαιρέτησαν νωρίς

Εμανουέλ Ινσούα, Ματίας Γιόχανσον και Χρήστος Δώνης είναι 3 ποδοσφαιριστές που λογίζονταν βασικοί και αποχωρούν πριν πέσει η 'αυλαία' της σεζόν. Ο πρώτος γνωστοποίησε τους λόγους σε συνέντευξή του στο Sport24.gr, ωστόσο έχοντας υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, ουσιαστικά 'έληξε' τη θητεία του από τις 20 Ιουνίου, όταν αποκλείστηκε από την αποστολή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός είχε ζητήσει τόσο από τον Αργεντινό, όσο και από τον Σουηδό μπακ να παραμείνουν και μετά τις 30 Ιουνίου, ωστόσο κανείς τους δεν απάντησε θετικά κι έτσι αμφότεροι αφήνουν κενό σε αυτήν τη θέση.

Ο Δώνης, από την πλευρά του, ήταν γνωστό ότι θα αποχωρήσει, αφού η πρόταση ανανέωσης που έπεσε επί τάπητος προ μηνών ουσιαστικά ήταν πρόταση... αποχώρησης και γίγαντωσε το 'σχίσμα' και μεταξύ του πατέρα του και προπονητή της ομάδας με τη διοίκηση. Ο 25χρονος μέσος ενημέρωσε και τυπικά για το 'αντίο' του σε μια 12ετή παρουσία στην ομάδα μέσα από ένα συγκινητικό μήνυμα στο instagram.

Δύο νεαροί ποδοσφαιριστές, που επίσης έμεναν ελεύθεροι στις 30 Ιουνίου, φρόντισαν να φύγουν νωρίτερα, πριν από την έναρξη των playoffs. Ο μεν Γιώργος Βαγιαννίδης με σίριαλ, αλλά με μια μετακίνηση στην Ίντερ που μπορεί να εκτοξεύσει την καριέρα του, ο δε Κώστας Αποστολάκης πιο αθόρυβα, στον ΑΠΟΕΛ. Αμφότεροι δεξιοί μπακ, όπως και ο Γιόχανσον, κάτι που σημαίνει ότι στην πρώτη ομάδα δεν υπάρχει πια παίκτης της συγκεκριμένης θέσης.

Οι προσθήκες που... δεν είναι προσθήκες

Τυπικά, στο ρόστερ του Παναθηναϊκού περιλαμβάνονται 3 επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το 'τριφύλλι' στην παραγωγή γκολ. Κανείς τους δεν επιτρέπεται να το κάνει, όμως, τουλάχιστον όχι πριν από το τέλος της φετινής σεζόν. Ο Ισπανός σέντερ φορ Καρλίτος έχει κλείσει από τον χειμώνα, ωστόσο έχει αγωνιστεί ήδη σε δύο συλλόγους μέσα στο 2019-2020 και δεν επιτρέπεται να το κάνει και με τρίτο. Ο συμπατριώτης του, Αϊτόρ, ο οποίος μίλησε ήδη στο Contra.gr για το τι θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό, αποκτήθηκε κι αυτός για την επόμενη σεζόν και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής τώρα. Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είναι διαφορετική περίπτωση. Αν και ο δανεισμός του στον Πανιώνιο λήγει την Τρίτη και επιστρέφει στο 'Γεώργιος Καλαφάτης', ούτε αυτός έχει δικαίωμα συμμετοχής, πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.

Μαζί τους κι ένας κεντρικός αμυντικός, ο οποίος έχει συμφωνήσει εδώ και πολύ καιρό, έχει ανακοινωθεί, θα ανήκει από 1η Ιουλίου στο 'πράσινο' ρόστερ, αλλά επίσης χωρίς δικαίωμα συμμετοχής. Ο λόγος για τον Φραν Βέλεθ, που έπειτα από δύο χρόνια στον Άρη, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό "για το πρότζεκτ και τους τίτλους, όχι για τα χρήματα" μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Ο Παναθηναϊκός ενημέρωσε ήδη τον Άρη για τη συμφωνία με τον Φραν Βέλεθ, η οποία θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου
Ο Παναθηναϊκός ενημέρωσε ήδη τον Άρη για τη συμφωνία με τον Φραν Βέλεθ, η οποία θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου MOTIONTEAM

Όσοι είναι εκτός πλάνων για το 2021

Η άφιξη του Βέλεθ αυτομάτως εκτοπίζει τον Δημήτρη Κολοβέτσιο, ο οποίος υποβιβάζεται στην ιεραρχία των στόπερ και δύσκολα θα παραμείνει στην ομάδα. Ήδη, ο σύλλογος επέκτεινε τη συνεργασία του με τον Αχιλλέα Πούγγουρα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον 24χρονο στόπερ που 'μεταμορφώθηκε' φέτος και προσπέρασε τόσο τον Κολοβέτσιο, όσο και τον Ζοάο Νούνες. Ούτε ο Πορτογάλος έπεισε για τις ικανότητές του και ουσιαστικά ψάχνει ομάδα.

Στα άκρα της άμυνας δεν προβλέπεται να υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις. Σίγουρα, δε, θα υπάρξουν προσθήκες, τόσο δεξιά όσο και αριστερά, με τον Τσάβι Ρόκα να ψάχνει για παίκτες ενδεκάδας. Λίγο πιο μπροστά, οι νεαροί Βαγγέλης Θεοχάρης και Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος θα πάρουν περισσότερες ευκαιρίες, σε αντίθεση με τον Φάουστο που ολοκληρώνεται ο δανεισμός του στην Ταραγόνα και δεν πρέπει να είναι βέβαιος για το μέλλον του στην ομάδα. Βέβαιος ότι δεν βρίσκεται στα πλάνα της ομάδας θα πρέπει να είναι και ο Ούφε Μπεκ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια πλειάδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών που ενδέχεται να παραμείνουν ως συμπληρωματικοί ή να αποχωρήσουν, είτε μόνιμα είτε ως δανεικοί. Ο λόγος για τους Δημήτρη Κολοβό, Νίκο Βέργο, Αργύρη Καμπετσή, Κρίστο Σέχου, Μαρκ Σιφναίο και ίσως κάποιον ή κάποιους από τους 3 αναπληρωματικούς τερματοφύλακες (Κωνσταντίνος Κότσαρης, Βασίλης Ξενόπουλος, Νίκος Χριστογεώργος).

Η περίπτωση Μακέντα

Ο Φεντερίκο Μακέντα πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που... αποτρέπουν τον πρόωρο σχεδιασμό του νέου Παναθηναϊκού. Ο Ιταλός επιθετικός δεν αποτελεί πλέον την... άγκυρα στην ενδεκάδα, από τη στιγμή που αποκτήθηκε ο Καρλίτος. Δεν αποκλείεται να παραχωρηθεί, αν προκύψει κάποια πρόταση που θα κριθεί αξιόλογη από τους 'πράσινους', δεν αποκλείεται να παραμείνει στην ομάδα. Αν αποχωρήσει, ο Παναθηναϊκός θα αναζητήσει αντικαταστάτη κι αν δεν βρει, θα εμπιστευτεί περισσότερο τον Χουάν Χοσέ Περέα και ίσως τον Κριστιάν Κονάν.

Σε παρόμοια μοίρα βρίσκονται και άλλοι παίκτες, όπως ο Σωκράτης Διούδης και ο Μπαρτ Σχένκεφελντ. Αν και αμφότεροι είναι βασικοί και αναντικατάστατοι και δεν υπάρχει πρόθεση να βγουν στο... σφυρί, ενδέχεται να φέρουν πρόταση στον σύλλογο και αυτή να αξιολογηθεί. Αναλόγως την κατάληξη, ο Ρόκα θα κινηθεί για παίκτη στη θέση τους ή όχι.

Οι Γιάννης Μπουζούκης και Τάσος Χατζηγιοβάννης είναι επίσης δύο παίκτες που ο Παναθηναϊκός δεν σκοπεύει να τους αποχωριστεί αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα, για τους δύο ταλαντούχους Έλληνες διεθνείς μεσοεπιθετικούς ενδέχεται και να απορρίψει αξιόλογες προτάσεις, ευελπιστώντας στο μέλλον να βρει ακόμα καλύτερες, αν συνεχίσουν να βελτιώνονται όπως ο πρώτος το 2018-2019 και ο δεύτερος μέσα στο 2019-2020.

News 24/7

24MEDIA NETWORK