ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Η πρώτη ανταγωνιστική Ένωση είναι έργο Καρέρα

Η ΑΕΚ της Τούμπας ήταν η πρώτη εφετινή κανονική ΑΕΚ σε ντέρμπι. Ήταν το πρώτο σοβαρό δείγμα δουλειάς του Μάσιμο Καρέρα και η πρώτη απώλεια βαθμών που χαρακτηρίζεται άδικη βάσει εικόνας.

Ο Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ με τον Λέο Μάτος του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020
Ο Πέτρος Μάνταλος της ΑΕΚ με τον Λέο Μάτος του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Αν για τον ΠΑΟΚ η επικράτηση επί της ΑΕΚ έχει διπλή σημασία, αφού ήταν η πρώτη νίκη εφέτος σε ντέρμπι, για την Ένωση η ήττα διατηρεί δύο αρνητικά σερί. Το πρώτο αφορά την τρέχουσα Super League 1, στην οποία δεν έχει κερδίσει κανένα από τα ματς κόντρα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Άρη και φυσικά ΠΑΟΚ. Η δεύτερη αφορά την παράδοση των τελευταίων ετών κόντρα στον Δικέφαλο του Βορρά. Η τελευταία φορά που οι 'κιτρινόμαυροι' νίκησαν τον ΠΑΟΚ ήταν στις 5 Νοεμβρίου 2017, όταν με γκολ του Μάρκο Λιβάγια είχαν επικρατήσει 1-0 στο ΟΑΚΑ. Το βράδυ της Κυριακής, για 7ο συνεχόμενο ντέρμπι με τους 'μελανόλευκους' δεν κατάφεραν να πάρουν το τρίποντο.

Κι όμως, οι ειδοποιός διαφορά σε αμφότερα τα αρνητικά σερί έχει να κάνει με το ότι η ΑΕΚ έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο να 'σπάσει' τη μίνι παράδοση. Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, έπαιξε για πρώτη φορά εφέτος, έχοντας όλα τα στοιχεία για να φτάσει στην επικράτηση.

  1. Η ΑΕΚ μπήκε στην Τούμπα αιφνιδιάζοντας τον ΠΑΟΚ. Πίεση ψηλά σε όλες τις γραμμές, σωστό και ψύχραιμο passing game και προσπάθεια να επιτεθεί. Παραφωνία, η 'μοναξιά' του Λιβάγια.
  2. Ακόμα κι όταν, μετά το πρώτο 15λεπτο, ο ΠΑΟΚ ανέβηκε και η Ένωση 'ταμπουρώθηκε', απειλή δεν δέχθηκε. Η ποσοστιαία διαφορά στην κατοχή ήταν χαώδης, με το 70%-30% υπέρ των γηπεδούχων να δίνει την εντύπωση μίας συντριπτικής εικόνας, ωστόσο η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα έβγαλε το 1ο μέρος χωρίς να αγχωθεί ως προς το ανασταλτικό κομμάτι. Το άγχος αφορούσε μπροστά και στο πώς θα δημιουργήσει φάσεις στα αντίπαλα καρέ.
  3. Ύστερα από το 1-0 του ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ δεν παράτησε το παιχνίδι. Το 4-4-2 του Καρέρα από το 4-3-3 μέχρι το πέναλτι του Βιεϊρίνια και η είσοδος του Νέλσον Ολιβέιρα έφερε την Ένωση πιο κοντά στην περιοχή του ΠΑΟΚ και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Πέτρος Μάνταλος έβγαινε πολλές φορές ως κρυφός φορ, έφερε φάσεις και ευκαιρίες με αποκορύφωμα το δοκάρι του 71'.

Τα 3 αυτά στοιχεία διαφοροποίησαν την ΑΕΚ σε σχέση με τα προηγούμενα ντέρμπι της τρέχουσας σεζόν, στα οποία κατά γενική ομολογία απογοήτευσε. Η ΑΕΚ της Τούμπας παρουσιάστηκε ώριμη και έτοιμη γι' αυτό το ματς, το οποίο πλέον έχει αποκτήσει ιδιαιτερότητες, αλλά στο τελευταίο σφύριγμα έφυγε χωρίς βαθμό στις 'βαλίτσες' και με μείον δύο ποδοσφαιριστές (Μιχάλης Μπακάκης-Λιβάγια).

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ χάνει από νωρίς μία χρονιά, όσον αφορά στους πρωταθληματικούς στόχους της κι η αλλαγή προπονητή φέρνει μία καθυστερημένη αγωνιστική βελτίωση. Έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, συμβαίνει και εφέτος με την άφιξη του Καρέρα. Η Ένωση δεν έχει άλλο στόχο από την καλύτερη δυνατή συγκομιδή μέχρι το φινάλε για να 'κλειδώσει' το ευρωπαϊκό 'εισιτήριο' μέσω των πλέι οφ και ταυτόχρονα θα κυνηγήσει την κατάκτηση του κυπέλλου. Η ΑΕΚ της Τούμπας μπορεί και τα δύο. Αν ήμασταν Σεπτέμβρη μήνα, θα μπορούσε να διεκδικήσει στα ίσια και το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ των προηγούμενων αγωνιστικών θα κινδυνεύσει ακόμα και στα πλέι οφ.

Ο Ιταλός προπονητής ανέλαβε τον σύλλογο με στόχο να τον κάνει πιο σκληρό σαν ομάδα και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικό. Επί της ουσίας, το πρώτο δείγμα δουλειάς του ήταν αυτό της Τούμπας το βράδυ της Κυριακής. Και αυτό το δείγμα φανέρωσε τις δυνατότητες των 'κιτρινόμαυρων', σε ό,τι έχει να κάνει με τον 2ο γύρο. Το αν θα έχει διάρκεια και συνέχεια, αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Θα επηρεαστεί ο ΠΑΟΚ από το τέλος στο αήττητο; Το Pod-όσφαιρο απαντά:


News 24/7

24MEDIA NETWORK