ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας: Ο Τζόλης κοστίζει περισσότερα από 380.000

Η πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση του ΠΑΟΚ μετά από 2 χρόνια είχε την υπογραφή του Χρήστου Τζόλη στην παρθενική διεθνή συμμετοχή του. Εύστοχα τελειώματα, ασίστ και ωριμότητα συνέθεσαν το ψηφιδωτό στο 3-1 επί της Μπεσίκτας στο β' προκριματικό του Champions League. Πόσα, αλήθεια, προσφέρουν οι Τούρκοι για τον 18χρονο επιθετικό;

Ο Χρήστος Τζόλης ξεκινάει την κούρσα του πανηγυρισμού αμέσως μετά το πρώτο γκολ στη νίκη πρόκρισης επί της Μπεσίκτας
Ο Χρήστος Τζόλης ξεκινάει την κούρσα του πανηγυρισμού αμέσως μετά το πρώτο γκολ στη νίκη πρόκρισης επί της Μπεσίκτας EUROKINISSI SPORTS

Επί δυο με τρεις εβδομάδες, από τα τέλη Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου, η Μπεσίκτας 'αγόραζε' από μέρα σε μέρα τον Τσούμπα Άκπομ. Κάθε ανανεωμένο δημοσίευμα και μια νέα λεπτομέρεια για το οικονομικό χάσμα που χωρίζει την τουρκική ομάδα από τις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ. Μέχρι τα 2.5 εκατομμύρια έφτασαν, λέει, οι Τούρκοι που θα τον είχαν ως μυστικό όπλο για την πρόκριση στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League. Ποιο είναι το ποσό που θ' άξιζε να σπαταλήσουν αύριο πρωί-πρωί για τον Χρήστο Τζόλη, έχοντας συνειδητοποιήσει πως το πανάκριβο περιουσιακό στοιχείο του 'Δικεφάλου' και η πραγματική απειλή για τους ίδιους ήταν το 18χρονο 'διαμαντάκι' που σκόραρε δύο φορές, έφτιαξε το τρίτο γκολ και εξέθεσε πολλάκις τον εκάστοτε αντίπαλο που έπεφτε πάνω του. Την ίδια στιγμή ο Άκπομ έχανε το πέναλτι που θ' απάλλασσε τους πάντες (παρόντες και απόντες) από το άγχος της ανατροπής στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο μικρός 'δαίμονας' συμμετείχε για πρώτη φορά σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ήταν ασορτί με τη βροχή που σάρωνε μανιωδώς τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τρίτης. Ακατάπαυστος. 'Στρέιτ θρου' στο αντίπαλο τέρμα έπεφταν οι παχιές στάλες του. Δοκίμασε ν' απειλήσει νωρίς από το ύψος του πέναλτι. Δεν έπιασε καλά το σουτ. Ούτε που πτοήθηκε φυσικά. Με τη δεύτερη προσπάθεια έστειλε την μπάλα εκεί που ο γκολκίπερ Ντεστάνογλου θα ήταν αδύνατο να εκτιναχτεί και να φτάσει. Το 1-0 του ΠΑΟΚ στο 7' ήταν η αρχή του τέλους για το σαρωτικό πρώτο ημίωρο μιας άνευ επιστροφής αναμέτρησης που έδινε αυτομάτως την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και δεδομένα στους ομίλους του Europa League. Εκεί που δεν ήταν καν ο 'Δικέφαλος' πέρυσι, έχοντας ζήσει τον εφιάλτη των διαδοχικών αποκλεισμών από Άγιαξ και Σλόβαν ως πρωταθλητής.

Ο Χρήστος Τζόλης άρχιζε μονίμως από αριστερά την κίνησή του και κατέληγε δεύτερος επιθετικός. Αυτό ήταν το βασικό σχέδιο του Αμπέλ Φερέιρα, στον οποίο άπαντες έσπευσαν για να του αφιερώσουν το πρώτο τέρμα. Κατ' επιλογήν η ομάδα του Πορτογάλου προπονητή μπάταρε προβλεπόμενα από τη μια πλευρά της επίθεσης, έχοντας το ατού του Γιαννούλη, και βρήκε όλες τις φάσεις που αναζητούσε για να τεμαχίσει με λεπιδιές μια ήδη 'βουτυρένια' άμυνα που έπαιζε πολύ ψηλά για τις απαιτήσεις ενός νοκ άουτ αγώνα. Ο Γιαλτσίν άργησε ν' αντιδράσει και το 3-4-3 του ΠΑΟΚ έμοιαζε βγαλμένο από τα σεμινάρια του Μαουρίτσιο Σάρι που δεν αναδιαμορφώθηκε είτε γιατί χτύπησε νωρίς ο Ροντρίγκο είτε γιατί αργότερα τοποθετήθηκε ο Εσίτι στον άξονα.

Το κάθετο παιχνίδι, κυρίως του Σβαμπ, στα κενά χάριζε πλάτος και ο Τζόλης φρόντιζε για τα υπόλοιπα. Σκόραρε με νέο υπέροχο τελείωμα στο 24' και δώρισε τη χαρά τον Πέλκα στο 30' για το σαρωτικό 3-0. Η 'αετομαχία' είχε έναν ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο νικητή. Καθένα από τα γκολ του ΠΑΟΚ είχαν τη συμμετοχή του 18χρονου, ο οποίος από τα 8 του μάθαινε το ποδόσφαιρο στις πλούσιες ακαδημίες της Νέας Μεσημβρίας, ήταν από νωρίς στα μπλοκ των ξένων 'κατασκόπων', δοκίμασε για ένα φεγγάρι τις δυνάμεις του στη Γερμανία και επέστρεψε για να εξελιχθεί στα χέρια του Πάμπλο Γκαρσία. Προτού καταλήξει να γίνει η 'σανίδα σωτηρίας' του Φερέιρα στην πρώτη ομάδα. Μετρώντας έκτοτε 9 ματς πλέι οφ κι ένα κυπέλλου.

Γρήγορος, ταχυδυναμικός, με άριστο κοντρόλ και προστασία της μπάλας, ξεμαρκάρισμα, επαφές με τα δύο πόδια, αίσθηση του χώρου και του αντίπαλου τέρματος, αλλά και διορατικότητα. Δύσκολα θα θυμηθείς χαμένη μονομαχία ή σπαταλημένη ενέργεια, όταν η μπάλα ήταν χαμηλά. Θα είχε τουλάχιστον ένα γκολ ακόμη, αν στο 67' το δυνατό σουτ του δεν έβρισκε σε σωστή θέση και ετοιμότητα των Ντεστάνογλου. Ήταν ξανά στο ίδιο σημείο για να εκτελέσει. Θα 'ταν το 4-1 του ΠΑΟΚ, καθώς ο Λάριν είχε μειώσει στο 37' και ο Άκπομ είχε νικηθεί από την άσπρη βούλα στο 41'.

Στο 84' ο Τζόλης αντικαταστάθηκε καταπονημένος. Ένα άηχο standing ovation πλημμύρισε την βρεγμένη Τούμπα. Φάνηκε πως ήταν αναγκαίος, γιατί στα 10 λεπτά που μεσολάβησαν ως το λυτρωτικό σφύριγμα της λήξης, ο προερχόμενος από απουσία 10 μηνών και φοβισμένος Ζαμπά δεν προσέφερε στην κατοχή ή στην πίεση πάνω στην μπάλα. Ο ΠΑΟΚ είχε πια προκριθεί. Οι 380.000 ευρώ της μετάβασης στον γ' προκριματικό του Champions League εισέρρευσαν ήδη στα ταμεία. Σίγουρα και τα σχεδόν 3 εκατομμύρια των ομίλων του Europa, σε περίπτωση αποκλεισμού από την Μπενφίκα (not againe), την Ντιναμό Κιέβου ή τη (πιο προσιτή εξ όλων) Γάνδη. Όπως και αυτά που θα έρθουν από το market pool ή το coefficient payment. Ποσά ανεκτίμητα για μια εποχή που ο πέλεκυς του FFP παραμονεύει.

Ποιος ξέρει πάντως πού θα τον βγάλει ο δρόμος; Ο 'οδοστρωτήρας' Τζόλης τον έστρωσε.


News 24/7

24MEDIA NETWORK