ΠΑΟΚ: Ο Μάτος δεν έμεινε τυχαία εκτός πλάνων του Φερέιρα

Ο Λέο Μάτος απουσιάζει από την αποστολή του ΠΑΟΚ για τον αγώνα με την Μπεσίκτας χωρίς να έχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Γιατί τον 'έκοψε' ο Αμπέλ Φερέιρα και γιατί θα τον ξανακόψει πολλές φορές φέτος.

Ο Μάτος του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Άγιαξ, για τους πρώτους αγώνες του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League 2019-2020 στην Τούμπα | Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019
Ο Μάτος του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Άγιαξ, για τους πρώτους αγώνες του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League 2019-2020 στην Τούμπα | Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για τον 'παρθενικό' αγώνα της σεζόν 2020-2021, έστω κι αν στην ελληνική επικράτεια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η σεζόν 2019-2020, αφού βρισκόμαστε σε αναμονή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Το βράδυ της Τρίτης (21:00), ο 'δικέφαλος του βορρά' υποδέχεται στην Τούμπα την Μπεσίκτας για τον (μονό) αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League. Η αναμέτρηση ήδη έχει αποκτήσει πολιτική χροιά, προκαλώντας αναστάτωση στην Τουρκία, ωστόσο οι άνθρωποι της ελληνικής ομάδας, με εντολή Ιβάν Σαββίδη, επιχειρούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την κατάσταση σε αθλητικό πλαίσιο.

"Το μοναδικό που μπορώ να πω σε αυτό το κομμάτι είναι ότι όλοι γνωρίζουμε την σημασία του αγώνα. Η μοναδική μας απάντηση είναι αυτή στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί πέρα είναι που θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά και καθαρά αγωνιστικά να περάσουμε στην επόμενη φάση. Θέλουμε να τιμήσουμε τον σύλλογο και το έμβλημα", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμπέλ Φερέιρα, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας. "Εμείς είμαστε αθλητές, δεν ασχολούμαστε με την πολιτική, όταν ήρθαμε εδώ οι Έλληνες υπεύθυνοι μας φέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Ήταν πολύ φιλόξενοι κι εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε μόνο με το ποδόσφαιρο", υπερθεμάτισε ο ομόλογός του των Τούρκων, Σεργκέν Γιαλτσίν.

Αν βγάλουμε από τη μέση τα εξωαθλητικά, όπως και πρέπει, υπάρχει ένα θέμα που μονοπωλεί την ειδησεογραφία στον ΠΑΟΚ, όπως ένας ελέφαντας μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο διαμερίσματος. Η ανακοίνωση των ονομάτων της αποστολής περιλαμβάνει 18 ποδοσφαιριστές. Μεταξύ αυτών δεν βρίσκεται ο νεοαποκτηθείς Νίκα Νινούα, ο νεαρός Ενέα Μιχάι και ο Λέο Μάτος...

Οι προηγούμενες φορές

Παρότι έχει πατήσει τα 34, ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ μοιάζει βιονικός. Την περσινή σεζόν, από τα 46 παιχνίδια του ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις απουσίασε μόνο από 11 αποστολές, εκ των οποίων οι 3 εξαιτίας τιμωρίας. Στα περσινά παιχνίδια κυπέλλου με Παναθηναϊκό και στη ρεβάνς με ΟΦΗ έναν γύρο νωρίτερα ήταν οι μοναδικές φορές που ο Μάτος 'κόπηκε' από την αποστολή του Φερέιρα χωρίς να έχει πρόβλημα τραυματισμού ή να είναι τιμωρημένος. Παρ' όλα αυτά, βρισκόταν σε μία περίοδο με συνεχή παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ προερχόταν από τραυματισμό που του στέρησε τη συμμετοχή στο 1ο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Γι' αυτό ο Πορτογάλος τεχνικός ουσιαστικά έκανε διαχείριση με τον Μάτος, που διαφορετικά δεν θα είχε χρόνο για να επανέλθει στο 100%.

Για να βρούμε την τελευταία φορά που ο Βραζιλιάνος ήταν 100% έτοιμος και απουσίασε από αποστολή αγώνα θα πρέπει να ανατρέξουμε ξανά σε αγώνα κυπέλλου. Ήταν Φεβρουάριος του 2019, όταν ο ΠΑΟΚ κατέβαινε στη Νέα Σμύρνη για να αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κράτησε αρκετούς παίκτες στη Θεσσαλονίκη, αφού λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο και λίγες μέρες μετά τον Πανιώνιο θα έδινε το ντέρμπι τίτλου με τον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά, υπήρχε ξανά λόγος να μείνει εκτός αποστολής ο Μάτος, τυπικά όμως ήταν σε θέση να αγωνιστεί στο παιχνίδι κυπέλλου (στο οποίο οι μετέπειτα νταμπλούχοι ηττήθηκαν με 1-2).

Το 'αγκάθι' του συμβολαίου

Πολύ πριν η Ελλάδα μπει σε καραντίνα, τον καιρό που τα παιχνίδια ποδοσφαίρου διεξάγονταν κανονικά, το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Μάτος απασχολούσε αρκετά τη διοίκηση. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών γίνονταν σε καλό κλίμα, αλλά ποτέ δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος δεν ήξερε αν θα έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2020 ή εκείνο του 2021, οπότε δεν υπήρχε μια σταθερή βάση για τη συζήτηση. Σύμφωνα με το συμβόλαιο ανανέωσης που είχε υπογράψει τον Οκτώβριο του 2017, η συνεργασία ολοκληρωνόταν το καλοκαίρι του 2020, εκτός αν τη σεζόν 2019-2020 αγωνιζόταν σε τουλάχιστον 30 αγώνες όλων των διοργανώσεων για τουλάχιστον ένα ημίχρονο.

Όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις δεν είχε εκπληρωθεί αυτή η υποχρέωση, αν και κάτι τέτοιο ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί. Όπερ και εγένετο. Αυτό που δεν έγινε ποτέ ήταν οι δύο πλευρές να τα βρουν, αφού ο Μάτος ζητούσε τριετές συμβόλαιο, ενώ ο σύλλογος τους προσέφερε διετές, με τις απολαβές που έχει αυτήν τη στιγμή, δηλαδή περίπου 700.000 ευρώ ετησίως. Παρ' όλα αυτά, εφόσον πραγματοποιήθηκε αυτόματη ανανέωση συμβολαίου για ακόμα μια σεζόν, αμφότερες οι πλευρές κέρδισαν χρόνο.

Όλα καταλήγουν στον Ροντρίγκο

Εφόσον δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα με την ετοιμότητα ή με το συμβόλαιο του παίκτη, η απορία για τον λόγο που απουσιάζει από την αποστολή του ΠΑΟΚ για τον 1ο αγώνα της σεζόν παραμένει άλυτη. Χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα, ίσως η απάντηση να κρύβεται στον 2ο γύρο των πλέι οφ, όταν ο ΠΑΟΚ έδινε μάχη για την κατάληψη της 2ης θέσης που οδηγούσε στην... Μπεσίκτας.

Ο τελευταίος αγώνας του 1ου γύρου, κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα, ήταν κι ο τελευταίος του Μάτος ως βασικός. Διήρκεσε μόλις 45 λεπτά για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος δεν είχε καλή απόδοση και αντικαταστάθηκε στην ανάπαυλα από τον Ροντρίγκο. Η Ένωση επικράτησε 2-0 σε αυτόν τον αγώνα και ο Μάτος δεν βρέθηκε ξανά στο βασικό σχήμα του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, ο Φερέιρα άλλαξε και τη διάταξη του ΠΑΟΚ σε αυτό το παιχνίδι από 4-3-3 σε 3-4-3, με τον συμπατριώτη του Μάτος να εξυπηρετεί καλύτερα τα αγωνιστικά πλάνα του προπονητή ως φουλ μπακ. Ο υπαρχηγός της ομάδας πέρασε ως αλλαγή για λιγότερο από μισή ώρα στον επόμενο αγώνα κόντρα στον ΟΦΗ, για 9 λεπτά στον αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό και δεν έπαιξε ξανά.

Από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ ανέκτησε τους 7 βαθμούς που του αφαιρέθηκαν για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας κι έγινε ξανά φαβορί για το 'εισιτήριο' του Champions League, ο Φερέιρα κράτησε τον Μάτος στον πάγκο. Τα παιχνίδια με Ολυμπιακό στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', με ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο και με Άρη στην Τούμπα, ο Μάτος τα παρακολούθησε από την αποστολή μεν, από τον πάγκο δε, χωρίς να συμμετάσχει ούτε ένα λεπτό.

Ο Λέο Μάτος του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τον Άρη για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Λέο Μάτος του ΠΑΟΚ πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε στην αναμέτρηση με τον Άρη για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 MOTIONTEAM

Ο 34χρονος μπακ φαίνεται να έχει χάσει τη θέση του βασικού στα μάτια του Φερέιρα ή τουλάχιστον να μην έχει τη φανέλα στο 'σπίτι', όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Παρότι πρόκειται για το καλύτερο δεξί μπακ στην ιστορία του συλλόγου, η περσινή σεζόν ήταν κακή (και) σε ατομικό επίπεδο, με συνέπεια να μην είναι ανέγγιχτος στα μάτια του Πορτογάλου προπονητή. Ο Ροντρίγκο μοιάζει να προηγείται στην ιεραρχία αυτήν τη στιγμή και εφόσον η UEFA επιτρέπει ξανά μόλις 3 αλλαγές στους αγώνες υπό την αιγίδα της, θα ήταν πολυτέλεια για τον ΠΑΟΚ να έχει στην 18μελή αποστολή έναν αναπληρωματικό δεξιό μπακ, που εκτός απροόπτου δεν θα ήταν χρήσιμος στη διάρκεια του αγώνα.

Ο Φερέιρα πιθανόν να προτίμησε να πάρει παίκτες σε άλλες θέσεις από εκείνη του ακραίου μπακ ή παίκτες που μπορούν να καλύψουν παραπάνω από μία θέση, ώστε όταν χρειαστεί να κάνει αλλαγές στη διάρκεια του αγώνα με την Μπεσίκτας, να έχει εν δυνάμει αντικαταστάτες για όσο το δυνατόν περισσότερους βασικούς ποδοσφαιριστές. Αν, δε, τύχει κάτι στον Ροντρίγκο και χρειαστεί να βγει αλλαγή, υπάρχουν είτε στόπερ (συνοδεία αλλαγής διάταξης) είτε ακόμα και ο Δημήτρης Λημνιός (αν ο ΠΑΟΚ παίζει 3-5-2) που μπορούν να καλύψουν τη δεξιά πτέρυγα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως Κούτρης με Τσιμίκα

Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση στη ζωή ενός μπακ. Είθισται για έναν ακραίο αμυντικό είτε να βρίσκεται στη βασική ενδεκάδα είτε στην... κερκίδα και να μην υπάρχει η ενδιάμεση κατάσταση του πάγκου, όπου ο χώρος είναι πεπερασμένος. Την περσινή σεζόν, το πιο τρανό παράδειγμα ήταν αυτό του Ολυμπιακού, όπου ο Πέδρο Μαρτίνς άφησε εκτός ευρωπαϊκής λίστας τον Λεονάρντο Κούτρη, παρότι ήταν ο βασικός αριστερός μπακ της σεζόν 2018-2019. Ο Πορτογάλος προπονητής προόριζε για ρόλο βασικού τον Κώστα Τσιμίκα και δεν ήθελε να σπαταλήσει μια θέση στον πάγκο για έναν παίκτη που έπαιζε μόνο αριστερό μπακ, όπως ο Κούτρης.

Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, ο Ροντρίγκο φαίνεται πως είναι ο βασικός δεξιός μπακ του ΠΑΟΚ αυτήν τη στιγμή και γι' αυτό ο Μάτος θα απουσιάσει από περισσότερες αποστολές σε σχέση με ό,τι μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν βελτιώσει την απόδοσή του για να ξαναπάρει φανέλα βασικού ή αν -από ένα σημείο και μετά- δεν βρεθεί λύση με το συμβόλαιό του, τότε δύσκολα θα ανακτήσει το στάτους του και ο ΠΑΟΚ απλά θα περάσει στην επόμενη μέρα, στην οποία δεν περιλαμβάνεται ο Μάτος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK