ΠΑΟΚ-Ξάνθη-πολυϊδιοκτησία: Στο CAS υπάρχει το καλό σενάριο και ο εφιάλτης

Το Contra.gr καταγράφει όλο το χρονικό της υπόθεσης που αφορά την τιμωρία ΠΑΟΚ και Ξάνθης για την μεταξύ τους μετοχική σχέση.

Ο Κάρολ Σβιντέρσκι σε στιγμιότυπο από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο 'Γ. Καραϊσκάκης', τον Δεκέμβρη του 2019 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Ο Κάρολ Σβιντέρσκι σε στιγμιότυπο από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο 'Γ. Καραϊσκάκης', τον Δεκέμβρη του 2019. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η πολύκροτη υπόθεση για την σύνδεση ΠΑΟΚ - Ξάνθης και την παράβαση της πολυιδιοκτησίας, έγραψε ένα ακόμη κεφάλαιο την Τρίτη (14/4), με την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να απορρίπτει την προσφυγή του 'Δικεφάλου' και κρίνοντας ως δεσμευτική την εισήγηση της ΕΕΑ, διατήρησε την πρωτόδικη απόφαση. Κάτι που σημαίνει πως η ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών για τις δύο ομάδες μένει ως έχει, διαμορφώνοντας ανάλογα την βαθμολογία. Με τον ΠΑΟΚ να διαρρέει την πρόθεση του να απευθυνθεί στο CAS, πάμε να θυμηθούμε όλο το χρονικό της υπόθεσης. Από το ρεπορτάζ του One Channel που έφερε το θέμα στο προσκήνιο, μέχρι την τελευταία απόφαση που αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση:

3 Δεκεμβρίου 2019

Στις 3 Δεκεμβρίου το One Channel προβάλλει ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύεται η άμεση σύνδεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης μέσω παρένθετων προσώπων. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, το 2018 ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη από το Κιλκίς, ονόματι Ιωάννης Καλπαζίδης, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της ΠΑΕ Ξάνθης μέσω της κυπριακής εταιρείας RfA. Η συγκεκριμένη εταιρεία αγόρασε την εταιρεία Vialand η οποία άνηκε στους Πανόπουλο και Συγγελίδη. Η Vialand είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της Ξάνθης. Λίγο πριν την εξαγορά, δέκα εκατομμύρια ευρώ είχαν μπει σε μετρητά στην κυπριακή εταιρεία RFA από τον ίδιο τον ανιψιό του Σαββίδη.

4 Δεκεμβρίου 2019

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός καταγγέλλει την υπόθεση στην ΕΕΑ, προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία του εν λόγω ρεπορτάζ και ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, όπως και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από τις κείμενες διατάξεις του νόμου, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπάρχει παρατυπία.

Κατά την αποχώρησή της από την ΕΕΑ, η Γενική Διευθύντρια της 'ερυθρόλευκης' ΠΑΕ, Λίνα Σουλούκου που συνοδευόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο Τάκη Αγραφιώτη, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: "Έγινε καταγγελία ενώπιον της αρμόδιας ΕΕΑ για ευθεία παραβίαση των διατάξεων του αθλητικού νόμου. Ζητούμε από την επιτροπή να δει άμεσα το θέμα και ουσιαστικά γιατί το διακύβευμα είναι η ακεραιότητα του πρωταθλήματος, όχι μόνο του φετινού αλλά και του περσινού. Ζητούμε τις άμεσες ενέργειές της και καλούμε όλες τις εθνικές και υπερεθνικές αρμόδιες αρχές να δουν το θέμα με σοβαρότητα".

16 Ιανουαρίου 2020

Σχεδόν πέντε ώρες διήρκεσε η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά την πιθανότητα πολυϊδιοκτησίας μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Μετά την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας, η ΕΕΑ εκδίκασε την υπόθεση από τις 10.00 το πρωί της Πέμπτης (16/1) και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 17.00.

Στις δύο ομάδες δίνεται προθεσμία μέχρι την Πέμπτη (23/1) να καταθέσουν υπομνήματα, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις 27 Ιανουαρίου, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ ρωτήθηκαν από τα μέλη της επιτροπής για τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ. Εκείνοι απάντησαν ότι η ΠΑΕ ανήκει στην Dimera. Ότι το 91% της Dimera ανήκει στον Νίκο Σαββίδη και το 9% ανήκει στη σύζυγο του Ιβάν Σαββίδη.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ιβάν, μάλιστα, είπε, όπως μετέφεραν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού: "Πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο. Ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, απλά είναι πρόεδρος. Η ΠΑΕ ανήκει στον Νίκο Σαββίδη και στην Κυριακή Σαββίδη, που κάνουν κουμάντο. Ο Ιβάν απλά τους συμβουλεύει".

Όσο για τον Ιωάννη Καλπαζίδη, που επρόκειτο για το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης, δεν εκπροσωπήθηκε στη διαδικασία, ούτε έδωσε το παρών. Η πλευρά του ΠΑΟΚ ανέφερε γι' αυτόν ότι είναι τρίτος ξάδερφος του Ιβάν Σαββίδη και πως έτσι μπορεί να αγοράσει όποια ομάδα θέλει. Πως ο ΚΑΠ από τον τρίτο βαθμό συγγένειας και μετά δεν απαγορεύει σε κάποιον να αγοράσει μια ΠΑΕ. 27 Ιανουαρίου 2020 Αναφορικά με το θέμα της σχέσης ΠΑΟΚ - Ξάνθης, κατά πλειοψηφία 4-1 οι παραβάσεις κρίθηκαν "βαρείες".

27 Ιανουαρίου 2020

Το πόρισμα της ΕΕΑ για την υπόθεση είναι υποβιβασμός για ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Κατά πλειοψηφία 4-1 οι παραβάσεις κρίθηκαν "βαρείες". Η υπόθεση πλέον περνάει στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League, όπου θα κριθεί το μέλλον των δύο ΠΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ολυμπιακός είχε καταγγείλει τις δύο ομάδες στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και είχε ζητήσει να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τις κείμενες διατάξεις του νόμου. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων ανέφερε:

"4. β) Η Επιτροπή:

(1) Δέχεται, κατάπλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».

(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.

(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.

(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999".

28 Ιανουαρίου 2020

Με παρέμβαση της κυβέρνησης, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ετοιμάζεται τροπολογία-εξπρές για να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις στις ποδοσφαιρικές ομάδες. Εξασφαλίζεται έτσι ότι δεν θα υποβιβαστούν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη. Η τιμωρία που προβλέπεται πλέον αφορά την αφαίρεση βαθμών.

29 Ιανουαρίου 2020

Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ κάνουν σαφές -και με την ανακοίνωση τους- ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να κυνηγούν την υπόθεση μέχρι και το ανώτατο επίπεδο το CAS. Αυτή η θέση επιβεβαιώθηκε και από το Γιώργο Σαββίδη με την παρακάτω ανάρτηση: "Ο ΠΑΟΚ θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά των μελών της επιτροπής. Των Τζουλάκη, Φαραντούρη και Αρκούδη που ψήφισαν για τον αποκλεισμό του Δικεφάλου και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα, για να αποδείξουν εκεί τους ισχυρισμούς για πολυϊδιοκτησία". Ο 'Δικέφαλος' αποφάσισε να προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια, με τον Ολυμπιακό να ζητάει από την Super League την αποβολή του, υποστηρίζοντας πως στο άρθρο 35 του ΚΑΠ αναφέρει πως απαγορεύεται η προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια και μάλιστα προβλέπει εκτός από πρόστιμο και την αποβολή από το πρωτάθλημα για όσο διάστημα διαρκεί.

26 Φεβρουαρίου 2020

Οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη είχαν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για παράνομη σύνθεση επιτροπής της ΕΕΑ, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προκύπτει πολυϊδιοκτησία ανάμεσα στις δύο ομάδες και συνεπώς αποβολή τους από τη μεγάλη κατηγορία. Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και η Ξάνθη ζητούσαν να "παγώσει" η εκδίκαση της υπόθεσης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Super League και της ΕΠΟ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, απέρριψε τα αιτήματα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά την απόφαση των μελών της Super League να απορρίψουν την καταγγελία του Ολυμπιακού που ζητούσε την αποβολή ΠΑΟΚ - Ξάνθης. Ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει την αποβολή των ομάδων από το πρωτάθλημα, μέχρι να αποσύρουν οι δύο ΠΑΕ τις προσφυγές τους από τα πολιτικά δικαστήρια. Η καταγγελία είχε βασιστεί στο άρθρο 35 του ΚΑΠ, που απαγορεύει την προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια και μάλιστα προβλέπει εκτός από πρόστιμο και την αποβολή από το πρωτάθλημα για όσο διάστημα διαρκεί.

5 Μαρτίου 2020

Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League ανακοίνωσε τις αποφάσεις του για τις υποθέσεις του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ο Δικέφαλος και η ακριτική ομάδα τιμωρούνται με ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών έκαστος από το τρέχον πρωτάθλημα για το ζήτημα της συνιδιοκτησίας. Επίσης, στην Ξάνθη επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση πέντε βαθμών για την ανάκληση του πιστοποιητικού της από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

14 Απριλίου 2020

Η ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών για ΠΑΟΚ και Ξάνθη διατηρείται και σε δεύτερο βαθμό. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκρινε δεσμευτική την εισήγηση της ΕΕΑ και η πρωτόδικη απόφαση έμεινε ως είχε. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Εφέσεων γίνεται ξεκάθαρο πως η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Πλέον ο Ολυμπιακός είναι στο +14 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, με την ολοκλήρωσης της κανονικής διάρκειας της σεζόν. Με τα νέα δεδομένα, η τρίτη ΑΕΚ είναι μόλις στο -1 από τον Δικέφαλο του Βορρά, ενώ ο Παναθηναϊκός στο -8. Η Ξάνθη, που συμμετέχει στα playout, είναι πια 12η με 18 βαθμούς, στο +1 από τον 13ο Παναιτωλικό και στο +7 από τον ουραγό Πανιώνιο.

"Η Επιτροπή Εφέσεων, κατά την τελευταία της συνεδρίαση, έλαβε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αποφάσεις:

"Απόφαση 20/2020: Συνεκδικάζει την με αριθ. πρωτ. 8660/9.3.2020 έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ», την με αριθμ. πρωτ. 8674/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΟΚ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8707/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8648/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.», την υπ’ αριθμ. 9012/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 9013/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Απορρίπτει ομόφωνα τις ως άνω παρεμβάσεις της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα τύποις τις ως άνω εφέσεις. Απορρίπτει, κατά πλειοψηφία, ως κατ΄ ουσίαν αβάσιμες τις ως άνω εφέσεις της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ» και της «ΠΑΕ ΠΑΟΚ». Δέχεται ομόφωνα ως κατ΄ ουσίαν βάσιμες τις ως άνω εφέσεις της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και της «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.». Εξαφανίζει εν μέρει την υπ’ αριθμ. 95/5.3.2020 οριστική απόφαση του Πρωτοβαθμίου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE 1 ΕΛΛΑΔΑ καθ΄ο μέρος απερρίφθησαν οι κύριες παρεμβάσεις που άσκησαν πρωτοδίκως οι «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.». Κρατεί και δικάζει επί των ως άνω παρεμβάσεων. Δέχεται κατά πλειοψηφία ως εν μέρει κατ΄ουσίαν βάσιμες τις ως άνω κύριες παρεμβάσεις των «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.

Απόφαση 21/2020: Συνεκδικάζει την με αριθ. πρωτ. 8661/9.3.2020 Έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ», την με αριθμ. πρωτ. 8705/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8714/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ» και την υπ’ αριθμ. 9011/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Απορρίπτει ομόφωνα την ως άνω παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα τύποις τις ως άνω εφέσεις. Απορρίπτει κατά πλειοψηφία ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη την έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ» και ομόφωνα ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη την έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα ως κατ΄ ουσίαν βάσιμη την ως άνω έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ». Εξαφανίζει εν μέρει την υπ’ αριθμ. 93/5.3.2020 οριστική απόφαση του Πρωτοβαθμίου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE 1 ΕΛΛΑΔΑ καθ΄ο μέρος απορρίφθηκε η κύρια παρέμβαση που άσκησε πρωτοδίκως η «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ». Κρατεί και δικάζει επί της ως άνω παρεμβάσεως. Δέχεται κατά πλειοψηφία ως εν μέρει κατ΄ουσίαν βάσιμη την ως άνω κύρια παρέμβαση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ»".

Σύμφωνα με όσα πηγάζουν από την πλευρά της, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σκοπεύει να απευθυνθεί στο CAS δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση. Ο Ιβάν Σαββίδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τα στελέχη και το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ, ξεκαθαρίζοντας πως επιθυμεί άμεσα να κατατεθεί προσφυγή στο ανώτατο όργανο δικαστηρίου για το ποδόσφαιρο. Εκεί υπάρχουν δύο σενάρια, ένα καλό και ένα... εφιαλτικό. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να δικαιωθεί. Να αποδείξει στο CAS πως δεν υπάρχει καμία παράβαση στη σχέση του με την Ξάνθη. Μπορεί όμως και να έρθει αντιμέτωπος με πιο ζόρικες καταστάσεις, καθώς στην FIFA η τιμωρία για υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας δεν προβλέπει αφαίρεση βαθμών αλλά πολύ βαρύτερες ποινές.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι κάθετη όσον αφορά τις περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας, τις οποίες θεωρεί μη αποδεκτές για την αξιοπιστία των διοργανώσεων, θεωρώντας πως μοιραία υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Και με το καταστατικό της είναι εναρμονισμένες όλες οι εθνικές ομοσπονδίες. Σε αυτό προβλέπεται υποβιβασμός ή και αποβολή από τα εθνικά πρωταθλήματα για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας. Το CAS ως δικαιοδοτικό όργανο των FIFA/UEFA θα δικάσει με βάση αυτό το καταστατικό (και όχι πχ με την τροπολογία της ελληνικής κυβέρνησης). Επομένως αν ο ΠΑΟΚ δεν καταφέρει να αποδείξει πως δεν υφίσταται σχέση πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη, κινδυνεύει με βαρύτερες ποινές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK