Πώς ο Μπακασέτας θα φτάσει το 'άπιαστο' ρεκόρ του Γκέκα

Σύμφωνοι, η δουλειά τους στο γήπεδο είναι διαφορετική, αλλά με τη συχνότητα που σκοράρει στο τουρκικό πρωτάθλημα ο Τάσος Μπακασέτας, ας μην αποκλείσουμε οτιδήποτε.

Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει το δεύτερο γκολ του από τη στιγμή που μεταγράφηκε στην Τράμπζονσπορ
Ο Τάσος Μπακασέτας πανηγυρίζει το δεύτερο γκολ του από τη στιγμή που μεταγράφηκε στην Τράμπζονσπορ TWITTER.COM/TRABZONSPOR

Του Τάσου Μπακασέτα η μεταγραφή από την Αλάνια στην Τράμπζονσπορ ήταν από εκείνες που ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τη λήξη της προγραμματισμένης διορίας. Από επιλογή και επιμονή, όχι από ανάγκη ή βιασύνη. Ο Αμπντουλάχ Αβτσί, προπονητής της ομάδας της Τραπεζούντας από τις 20 Νοεμβρίου, είχε αιτηθεί πριν από την Πρωτοχρονιά του 2021 την απόκτηση του Έλληνα μεσοεπιθετικού, ειδάλλως δεν θα κυκλοφορούσαν πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο περί αυτού, και πίεζε πολύ προκειμένου η εισήγησή του να υλοποιηθεί.

Η καθυστέρηση πήγαζε από τις ανυποχώρητες αξιώσεις των ανθρώπων της Αλάνια που στο τέλος κατάφεραν ν' αποσπάσουν φιξ ποσό 3 εκατομμύριων και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μελλοντικά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χρήματα από τα οποία, παρεμπιπτόντως, η ΑΕΚ δεν καρπώθηκε τίποτα, μην έχοντας μεριμνήσει για κάποιο ποσοστό μεταπώλησης. Ο Αβτσί ήξερε γιατί επέμενε τόσο και στη λίστα όσο θα μπορούσαν να έρθουν είχε κυκλώσει το όνομα του Μπακασέτα.

Ήδη στα δύο παιχνίδια που ο 27χρονος διεθνής έπαιξε από την αρχή, διότι στο 2-1 επί της Μπεσίκτας είχε χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή στο 62', σκόραρε ισάριθμες φορές. Πρώτα στο 1-0 επί της Ντενίζλισπορ, ορίζοντας το αποτέλεσμα με μια προσωπική ενέργειά του στο 61'.

Κατόπιν στο 2-0 της Δευτέρας επί της Μαλάτιασπορ, ανοίγοντας το δρόμο για την πέμπτη σερί νίκη και έβδομη σε αήττητο οκτώ αγώνων για την Τράμπζονσπορ, η οποία αφότου άλλαξε προπονητή μετρά 11-3-1, έχοντας μάλιστα πλασαριστεί τέταρτη και στο -6 από την τριάδα της κορυφής (Γαλατάσαραϊ Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσε). Το δεύτερο δικό του γκολ ξεχύθηκε από εκείνα τα ονειροπολήματα που κάθε πιτσιρικάς έχει ζήσει κλωτσώντας μια μπάλα και γυρνώντας σπίτι έπλαθε στο μυαλό του καριέρες. Άψογα περίτεχνο κατέβασμα με την εξωτερική πλευρά του ποδιού, στρώσιμο στο άλλο πόδι και καλοζυγισμένο διαγώνιο σουτ που τραντάζει τ' αντίπαλα δίχτυα. Εικόνα από αθλητικό κόμικ με ήρωα τον Μπακασέτα. Απόλαυση.

Ο 'πυραυλοκίνητος' (όπως τον χαρακτήρισαν) πρώην ποδοσφαιριστής του Αστέρα, του Άρη, του Πανιωνίου και της AEK, που δεν εκτιμήθηκε όσο τουλάχιστον πρόσταζε η 'αμφιδεξιότητά' του και με τη μόνιμη εκείνη δικαιολογία πως δεν μπορεί να υπηρετήσει ξεκάθαρη θέση στο γήπεδο υποβαθμιζόταν σταθερά, λογίζεται καιρό τώρα ως ένας εκ των κορυφαίων επιθετικογενών παικτών στη γείτονα. Τα συνολικά παιχνίδια του κοντεύουν τα 70, τα γκολ του είναι μετρημένα 23 και οι ασίστ του 12. Μόνο στο πρωτάθλημα ο Μπακασέτας έχει σκοράρει 19 φορές σε 56 συμμετοχές και είναι μακράν του δεύτερου ο μοναδικός που μπορεί ν' αγγίξει τη σπουδαία επίδοση του Φάνη Γκέκα: του Έλληνα ποδοσφαιριστή με τα περισσότερα γκολ στη Super Lig, εξαιρουμένων φυσικά όσων Ελλήνων γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Πόλη ή στα περίχωρά της (Λεφτέρ Αντωνιάδης, Κώτσος Κασάπογου).

Το 'ρεκόρ' του Φάνη

Ο Λαρισαίος φορ πρωτοπήγε στην Τουρκία στα 31 προς 32 του, υπογράφοντας για 6 μήνες στη Σαμσουσπόρ, και διένυσε μια δεύτερη ποδοσφαιρική νιότη φτάνοντας στο φινάλε της διαδρομής του ως τις 100 παρουσίες. Οι 84 εξ αυτών ήταν στην πρώτη κατηγορία με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, κυρίως όμως την Ακίσασπορ και την Κόνιασπορ, σταματώντας στα 50 γκολ και στις 13 ασίστ! Η αναλογία των τερμάτων που επιτεύχθησαν από τα πόδια του προς τα λεπτά συμμετοχής του έχει υπολογιστεί στο 1 προς 150.

Μέχρι εδώ ο Τάσος Μπακασέτας για να βρει δίχτυα χρειάζεται να μεσολαβήσουν 254 λεπτά. Άρα για να αφαιρέσει το 'χρυσό παπούτσι' από τα πόδια του Φάνη Γκέκα, θα πρέπει κατά βάση ν' αυξήσει το ρυθμό επίτευξης, παράγοντας που αυτομάτως θα του προσφέρει περισσότερα γκολ στη συνολική συγκομιδή του. Αν δεν βελτιωθεί η συχνότητα επαφής με τα δίχτυα, η κατάρριψη της επίδοσης είναι δυνατόν να έρθει μέσα από τα χρόνια. Συγκριτικά με τον 'ανταγωνιστή' του ο Κορίνθιος έχει ένα σαφέστατο ατού: την ηλικία του, μια και στις 28/6 θα κλείσει τα 28 του. Άρα στην περίπτωση που συνεχίσει να βγάζει το ψωμί του στην Τουρκία για τα επόμενα χρόνια, στην Τράμπζονσπορ ή αλλού, θα κλείσει κι άλλο την απόσταση.

Είναι δεδομένο πως οι ρόλοι των δύο Ελλήνων στο χορτάρι είναι διαφορετικοί και οι ευκαιρίες τους άλλες. Ο ένας ήταν μονίμως στο κουτί για να εκμεταλλευτεί, ως τιμωρός, την οποιαδήποτε συγκυρία, ο άλλος κινείται πιο περιφερειακά, με διαφορετικό ρεπερτόριο πρωτοβουλιών, και μολονότι πατά περιοχή ο βαθμός δυσκολίας της στόχευσης αλλάζει. Επειδή πάντως το ξεκίνημά του του στην Τράμπζονσπορ το λες και εκθαμβωτικό (1 γκολ ανά 98.5 λεπτά), τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πόσο μάλλον ακατάρριπτο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK