Πώς θα βρεις δουλειά στο ποδόσφαιρο παίζοντας Football Manager

Ένας νεαρός από την Κορνουάλη, ονόματι Ματ Νιλ, κατάφερε να εργαστεί για επτά χρόνια στο βρετανικό ποδόσφαιρο, γιατί ήταν καλός στο FM. Τόσο απλά.

Πώς θα βρεις δουλειά στο ποδόσφαιρο παίζοντας Football Manager
O Μαουρίτσιο Σάρι ανέλαβε την Τσέλσι με το σπαθί του. Ο Ματ Νιλ, επειδή ήταν καλός στο FM OLEKSANDR PRYKHODKO / 123RF

Το Football Manager είναι ένας σύγχρονος εθισμός, είναι κάτι παραπάνω από ένα αθώο βιντεοπαιχνίδι. Η καθημερινότητα του μοντέρνου ποδοσφαίρου αποτυπώνεται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο και κάθε save μπορεί να μετατρέψει τον εκάστοτε χειριστή σε icon και την ομάδα που χειρίζεται, σε ένα θρύλο, που κατάφερε να αναρριχηθεί από την κόλαση της ανυποληψίας, στον παράδεισο της δόξας και των τροπαίων. 

Η Σκάνθροπ και η Μούρθια μπορούν να κατακτήσουν την Premier League και τη La Liga, ο Ολυμπιακός να στεφθεί Πρωταθλητής Ευρώπης, έχοντας ταπεινώσει την Μπαρτσελόνα του Μέσι. Τα σενάρια της πιο τρελής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα με τον πιο αληθοφανή τρόπο στο Football Manager. Σε ένα από τα πιο ανατρεπτικά σενάρια της simulated ζωής του Football Manager, ένας καλός (ΚΑΛΟΣ!) παίκτης από τη Βρετανία, κατάφερε να αξιοποιήσει την εμπειρία του στο παιχνίδι, για να γίνει μέλος του προπονητικού τιμ σε μια γνωστή ομάδα των μικρών κατηγοριών της Αγγλίας.

Διανύουμε το πρώτο μισό του 2019 και γράφοντας αυτό το κείμενο, έχω ήδη ολοκληρώσει ένα νικηφόρο φιλικό παιχνίδι στο FIFA 19, όπου χειριζόμενος τη Λέστερ, κατάφερα να περάσω 'αέρα' από την έδρα της Γιουβέντους με 0-2. Η ικανοποίηση μου ήταν τεράστια, αν και τα ονόματα των παικτών που σκόραραν δεν μου έλεγαν πολλά, όσο η κυριαρχία μου στο παιχνίδι. Τα στατιστικά μου έλαμπαν, με 11 σουτ έναντι 6 της Γιούβε και 55% κατοχή μπάλας έναντι 45% της Γιούβε. Το σύστημα 4-5-1 με τα πλάγια χαφ να γίνονται εξτρεμ, όταν η ομάδα επιτίθεται, ήταν μια θριαμβευτική επιλογή. Μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου να τσεκάρει τα στατιστικά μετά από κάθε αγώνα simulated ποδοσφαίρου, από την εποχή του FIFA '99

Για το νεαρό Ματ Νιλ από την Κορνουάλη, τα στατιστικά του FM, ήταν μια μεταβλητή που μεταμόρφωνε την 'θολή' καθημερινότητα της επαρχίας του Τρούρο, σε κάτι που έμοιαζε να έχει αξία. Ο Νιλ ξεκίνησε να παίζει το 2005, σε ηλικία 12 ετών. Παθιαζόταν με το να παίρνει ομάδες των περιφερειακών πρωταθλημάτων της Αγγλίας και να της φτάνει στην Α' Εθνική και ύστερα στον τελικό του Champions League. Το πέτυχε εύκολα 2-3 φορές. Έφτασε σεζόν 2030 με την Χάντερσφιλντ παγκόσμια πρωταθλήτρια, με παίκτες κυρίως Regen και με τον τερματοφύλακα Χιούγκο Γιορίς, μοναδική σύνδεση με το πραγματικό ποδόσφαιρο. Η Χάντερσφιλντ έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της. Όλα αυτά στο Football Manager. (Το γράφω και ζηλεύω το κατόρθωμα του)

Ήταν το 2008, όταν ο 15χρονος Νιλ βρήκε μια αγγελία στο site της Sports Interactive, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για το game development του Football Manager. Η αγγελία ζητούσε ερευνητές, επιφορτισμένους με το να αποτυπώσουν ψηφιακά την εξέλιξη συγκεκριμένων ομάδων της Αγγλίας, από την Championship ως τα Περιφερειακά Πρωταθλήματα, να 'γράφουν' τα updates τους μέσα στο παιχνίδι. Ο Νιλ υπέβαλε βιογραφικό, δηλώνοντας ενδιαφέρον για την Truro FC. Η αίτηση του έγινε δεκτή.  Η θητεία του στα γραφεία της Sports Interactive ήταν πραγματικά, 'παιχνιδάκι'. Κατέγραφε διαρκώς στατιστικά στοιχεία ομάδων και συνέβαλε καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του παιχνιδιού. Ουσιαστικά, συνέχισε να παίζει, με αρκετά πιο σοβαρούς στόχους αυτή τη φορά.

  

Το τηλεφώνημα από την Πλίμουθ Άργκαϊλ δεν άργησε να έρθει. Προηγουμένως, ο Νιλ είχε εντοπίσει ότι η Πλίμουθ αναζητούσε αναλυτή και είχε φροντίσει να στείλει e-mail στην διοίκηση της, αναλύοντας με περίσσια αυτοπεποίθηση την προϋπηρεσία του στο FM και πόσο αυτή μπορούσε να βοηθήσει, μια πραγματική ομάδα ποδοσφαίρου. Ο Ματ Νιλ έγινε μέλος της ομάδας αναλυτών της Πλίμουθ. Σε μια ειρωνεία της τύχης, η ομάδα υπέγραψε τον τερματοφύλακα Μαρκ Μακάλουμ,παίκτη που είχε δοκιμάσει ο Νιλ στο FM, όταν χειριζόταν την Ντάντι Γιουνάιτεντ και είχε απορρίψει. 

Σήμερα, ο Νιλ είναι 26 ετών και έχει ολοκληρώσει σχεδόν επτά χρόνια στην Πλίμουθ, παίρνοντας 'μεταγραφή' στην InStat, έναν οργανισμό- μεγαθήριο στον κλάδο της στατιστικής. Ο Νιλ έχει περάσει μια εφηβεία βλέποντας ματς ομάδων του περιφερειακού πρωταθλήματος, αναλύοντας plays επίθεσης-άμυνας, καταγράφοντας εξονυχιστικά κάθε πληροφορία για κάθε παίκτη της ομάδας του, μέσα από προπονήσεις και επίσημους αγώνες. Φήμες λένε, ότι δεν σταμάτησε ποτέ, να παίζει Football Manager.

News 24/7

24MEDIA NETWORK